Tietoliikenne II, kevät 2001

Harjoitus 4 (Tiistai 13.2.)

  1. Muodosta IP-otsakkeet, joita tarvitaan seuraavissa tilanteissa.
    1. Lähetetään 1024 tavun sähköpostiviesti koneelta A koneelle B.
    2. Superkone A lähettää 262144 tavun kokoisen sanoman koneelle B. Jotta sanomaa ei tarvitsisi paloitella matkan varrella, sen on kuljettava annettua reittiä eli järjestyksessä reitittimien C, D, E ja F kautta.

  2. IPv6:ssa on käytettävissä vuonimiökenttä (flow label).
    1. Anna esimerkkejä tilanteista, joissa IPv6:n vuonimiöiden (flow label) käytöstä on hyötyä. Millaisissa lähetyksissä nimiöitä ei tarvita? Olisiko järkevää käyttää vuonimiöitä myös esim. TCP-yhteydellä, jossa siirretään paljon dataa?
    2. Mitä tapahtuu, kun reititin vastaanottaa IP-paketin, jonka vuonimiötä se ei tunne eikä siis tiedä, miten pakettia tulee käsitellä? Voiko tästä aiheutua ongelmia?

  3. ARP- ja RARP-protokollat.
    1. Oletetaan, että koneille A ja B on annettu sama IP-osoite samassa Ethernet-verkossa. Verkossa käytetään ARP-protokollaa. Kone A käynnistetään ensin ja se vastaanottaa paketteja muilta isäntäkoneilta. Sitten liitetään B samaan verkkoon. Mitä nyt tapahtuu A:n olemassa oleville yhteyksille? Voisiko RARP-protokolla estää tällaisia tilanteita syntymästä? Tai miten muuten tätä voitaisiin estää?
    2. Kun IPv6 -protokolla otetaan käyttöön, missä määrin myös ARP-protokollaa pitää muuttaa?
    3. Mihin OSI-mallin kerrokseen ARP-protokolla kuuluu? Sehän tarjoaa palveluja verkkokerroksen protokollalle!

  4. Tanenbaumin kirjan sivulla 412 on kuva internetistä. Kuvan lähiverkon A työasema 1 lähettää sanoman lähiverkon B työasemalle 2. Verkossa on käytössä Internet-protokollaperhe (TCP/IP suite). Selvitä, kuinka sanoma reititetään kohteeseensa. Siis mitä protokollia käytetään ja mistä kukin protokolla saa reititykseen tarvitsemansa tiedot, jotta se pystyy ohjaamaan sanoman oikeaan suuntaan?

  5. Yhteyden suojaus (esim. salakirjoitus) voidaan toteuttaa usealla eri tasolla. Mitä hyötyä ja/tai haittaa on, jos toteutetaan suojaus
    1. linkkikerroksella,
    2. verkkokerroksella
    3. sovelluskerroksella (tai ainakin verkko-ja kuljetuskerroksen yläpuolella)?

  6. PC on kytketty 6 Mbps:n verkkoon, jossa ruuhkan valvontaan käytetään vuoromerkkiämpäriä (token bucket). Merkkien (token) luontitiheys vastaa 1 Mbps lähetystiheyttä. Oletetaan, että merkkejä on aluksi maksimimäärä, joka vastaa 8 Mbittiä. Kauanko PC voi lähettää täydellä 6 Mbps vauhdilla?