Tietokantojen perusteet - suunnittelutehtävien aiheita

Kirjastotietokanta

Kirjaston kokoelmissa on noin 120000 eri kohdetta. Suurin osa kohteista on lainattavia, mutta osa kuuluu käsikirjastoon. Erilaisia nimikkeitä on noin 80000. Kullakin nimikkeellä on tunnus, nimi ja tyyppi. Lisäksi nimikkeeseen voi liittyä runsaasti erilaista kuvailutietoa, esimerkiksi tekijä, kustantaja, sivulukumäärä, jne. Kullakin kuvailutietotyypillä on yksikäsitteinen tunnus. Esimerkiksi kustantajatiedon tyyppitunnus on PUBL. Nimiketyyppikohtaisesti (tyyppejä esimerkiksi kirja ja elokuva) on määritelty, mitä kuvailutietoja kyseisen tyypin nimikkeisiin liittyy sekä mitkä niistä ovat pakollisia ja mitkä valinnaisia. Uusia kuvailutietotyyppejä pitää pystyä lisäämään ja kytkemään nimikkeisiin muuttamatta tietokannan rakennetta. Kuvailutietoja käytetään lähinnä nimiketietojen haussa.

Kohdekohtaiset tiedot eivät riipu kohteen tyypistä. Kullakin kohteella on yksikäsitteinen tuunusnumero. Lisäksi kohteesta säilytetään sijaintitietoa (osasto, hyllykkö, hylly) ja tietoa hankinta-ajankohdasta ja hankintahinnasta.

Kirjaston asiakaskunta muodostuu noin 20000 asiakkaasta. Asiakkaasta on taltioitu normaalit asiakastiedot. Asiakkaalla on yksikäsitteinen asiakasnumero. Asiakkaat voivat lainata kohteita. He voivat myös tilata nimikkeitä Palautuksen yhteydessä järjestelmä ilmoittaa ensimmäiselle jonottavalle asiakkaalle kohteen saapumisesta.. Lainasta tallennetaan lainausajankohta ja palautuspäivä. Lainaustietoihin voi liittyä myös karhuamismerkintöjä. Kun laina palautetaan, lainaustietoa ei poisteta, vaan se jää kantaan historiatiedoksi.

Yleisurheilukilpailujen tietokanta

Urheilukilpailuja järjestävä seura kehittelee kilpailutietojen käsittelyyn tietokantaa. Seura järjestää useita kisoja vuodessa. Osa kisoista on seuran sisäisiä, osa kansallisia tai kansainvälisiä. Kisoissa on useita lajeja eri sarjoissa, esimerkiksi samassa kisassa voi olla lajeina miesten, naisten ja alle 16-vuotisten poikien 800m juoksu. Kuhunkin lajiin on yleensä ilmoittautunut useita urheilijoita. Näistä kirjataan kantaan vähintään nimi, osoite, kansallisuus ja urheiluseura, jota urheilija edustaa. Lajit jakautuvat juoksulajeihin, kenttälajeihin ja korkeussuuntaisiin hyppylajeihin. Juoksulajeille on lajikohtaisesti määritelty viralliset väliaikapisteet. Kenttälajeissa on 6 yritystä ja tulos ilmoitetaan metreinä. Korkeussuuntaisissa hyppylajeissa on enintään kolme yritystä kustakin korkeudesta. Tietokannassa pidetään kunkin osallistujan kohdalla kirjanpitoa väliajoista ja kunkin yrityksen tuloksesta. Kisan tietoja on tarkoitus säilyttää kannassa useita vuosia. Uusia lajeja ja niiden väliaikakäytäntöjä pitää pystyä lisäämään ohjelmia muuttamatta.

Kantaan kirjataan myös tiedot kisan toimitsijoista. Jos toimitsijoilla on johonkin lajiin liittyviä toimitsijatehtäviä, myös ne kirjataan.

Verkkohuutokauppa

Verkkohuutokauppa tarjoaa rekisteröityneille asiakkaille mahdollisuuden laittaa tuotteitaan tarjolle huutokauppaan. Tuotteet jakautuvat tuoteryhmiin. Kunkin tuoteryhmän alaisuudessa on useita listoja. Asiakas kirjaa tuotteensa johonkin listaan, määrittää huutokaupan alkamis- ja päättymisajan ja asettaa minimihinnan. Asiakas voi liittää tuotteeseensa kuvia ja muita dokumentteja. Asiakas voi myös pyytää verkkohuutokaupan pitäjältä arviota tuotteesta. Huutokaupan pitäjä voi tehdä arvion dokumenttien perusteella tai tutustuttuaan tuotteeseen. Arvion peruste näkyy arviodokumentissa. Arviot ovat maksullisia. Kuka tahansa webbi-käyttäjä voi tehdä tarjouksen tuotteesta. Tarjouksen yhteydessä tarjoaja antaa yhteystietonsa. Tuotteesta kiinnostunut voi myös lähettää kysymyksiä myyjälle. Hän ei kuitenkaan näe myyjän osoitetietoja, vaan kysymykset välitetään järjestelmän kautta samoin kuin myyjän niihin antamat vastaukset. Myyjä voi halutessaan merkitä kysymyksen ja vastauksen julkiseksi, jolloin ne julkaistaan tuotteen tietojen yhteydessä. Tarjousajan päätyttyä myyjä saa korkeimman tarjouksen tehneen asiakkaan yhteystiedot. Jos kauppaa ei jostain syystä synny, annetaan seuraavaksi korkeimman tarjouksen tehneen tiedot.

Digitaalinen haarukka

Terveyspalveluyrityksen tämän kevään hittituote on digitaalinen haarukka, joka käyttäjän hieman avustamana tunnistaa ja punnitsee käyttäjän suupalat ja lähettää tiedot sisäänrakennetun lähettimen avulla seurantajärjestelmälle. Järjestelmä pitää kirjaa käyttäjien päivittäin nauttimista ruokalajien ja -aineiden määristä ja ajankohdista ja laskee energia- ja vitamiinisaannin yms. tunnuslukuja. Haarukalla voi mitata myös juomia. Käyttäjä saa järjestelmästä raportin päivittäisistä aterioinneistaan ja niistä lasketut tunnusluvut. Laskennan pohjana järjestelmällä on laaja ruokalaji- ja raaka-ainetaulukko, joka pitää sisällään erilaisia mittatietoja aineista, ei kuitenkaan reseptejä. Ruokalajit ja raaka-aineet on jaettu useaan luokkaan. Sama tuote voi kuulua moneen luokkaan. Luokitusta käytetään käyttäjälle annettavissa raporteissa. Järjestelmän tietokantaan on kirjattu myös profiilit, joissa määritellään erilaisten vitamiinien hivenaineiden, rasvojen, valkuaisaineiden yms. saantisuositukset. Listalle ilmestyy aika ajoin uusia kohteita, jolloin myös ruokalajien mittataulukoita on päivitettävä. Tämä on kyettävä tekemään muuttamatta ohjelmia.

Haarukasta saa myös näppärästi taiteltua mittauslaitteiston, jolla asiakas voi punnita itsensä ja mitata rasvaprosenttinsa Nämäkin tiedot välitetään päivittäin tietokantaan. Haarukka toimii myös askelmittarina ja osaa tunnistaa erilaisia muitakin käyttäjän aktiviteetteja. Näistä kirjataan kantaan kesto ja intensiteetti. Kannasta löytyy tiedot aktiviteettien energiankulutuksesta sekä suosituksia aktiviteettien tarpeesta. Asiakas saa päivä-, viikko- ja kuukausiyhteenvetoja, joissa hänen toimintaansa ja ateriointejaan analysoidaan ja annetaan suosituksia jatkotoimista.

Lahjalista

Lillin Lahjapuoti tarjoaa asiakkaidensa käyttöön lahjapalvelua syntymäpäivä-, hää- yms. lahjatoiveiden hallintaan. Asiakas voi luoda itselleen lahjatilin Tilin luonnin yhteydessä asiakas antaa henkilötietonsa ja sähköpostiosoitteensa sekä määrittelee itselleen salasanan, jolla pääsee kirjaamaan lahjatoiveita. Tilille pitää määritellä avautumis- ja sulkeutumisajat. Lahjatoive määritellään antamalla lahjalle yksikäsitteinen nimi sekä mahdollisesti toivottu kappalemäärä. Kappalemäärällä kontrolloidaan varausten määrää. Kun määritelty kappalemäärä on saavutettu, ei toiveeseen voi enää kohdistaa varauksia. Asiakas voi muuttaa toiveensa kappalemäärää. Toiveen yhteydessa voidaan antaa tekstimuotoista kuvailutietoa kohteesta. Toiveeseen voidaan myös liittää kuva kohteesta. Kuva voidaan ladata tietokantaan tai se voi olla ulkopuolinen URL:lla osoitettu kuva. Toiveeseen voidaan liittää myös lisätietolinkkejä esimerkiksi tuotteen valmistajan sivuille. Erityisenä lisätietona järjestelmä tarjoaa mahdollisuuden kytkeä toive Lillin Lahjapuodin tuoteluettelossa esiintyvään tuotteeseen.

Lahjatilin avaaja toimittaa lahjatilin tunnuksen potentiaalisille lahjoittajille. Lahjoittaja voi rekisteröityä järjestelmään, mutta myös rekisteröitymättömät lahjoittajat voivat käyttää järjestelmää. Rekisteröitymisen yhteydessä kysytään henkilötiedot sekä puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Rekisteröitynyt asiakas voi kirjoittautua seuraamaan lahjatiliä. Tällöin hänelle lähetetään tieto sekä asiakkaan tekemistä listamuutoksista että perutuista varauksista. Lahjoittaja voi tehdä varauksia lahjalistan lahjoihin. Jos toiveeseen liittyy kappalemäärärajoitus ilmoitetaan varauksen yhteydessä varattava kappalemäärä. Lahjoittaja saa kuittauksena varauksestaan URL:n, jolla hän pääsee tutkimaan, muuttamaan tai perumaan varauksensa. Rekisteröitynyt lahjoittaja saa kaikki varauksensa näkyviin myös kirjoittautumalla järjestelmään, rekisteröimättömän on laitettava saamansa URL talteen. Rekisteröitynyt asiakas voi järjetelmän kautta lähettää tuotteeseen liittyviä kysymyksiä asiakkaalle. Jotta yllätysmomentti säilyisi, kysymykset tulevat asiakkaale nimettöminä. Vastaukset toimitetaan järjestelmän kautta lahjoittajan sähköpostiosoitteeseen. Lahjapuoti voi tehdä rekisteröityneelle lahjoittajalle tarjouksen puodista löytyvistä tuotteista. Tarjous tehdään kuitenkin vain kerran.

eKeittokirja

Elektroninen keittokirja eRuoka tarjoaa käyttäjileen tuhansia ruokareseptejä. Reseptit voivat kuvata yksittäisen ruokalajiin valmistusta tai ruokalajiyhdistelmää. Yhdistelmiä on kahden tasoisia; annoksia ja ateriakokonaisuuksia. Resepteillä on tunnus. Kaikkiin resepteihin liittyy myös nimi ja ajankohta, milloin resepti on lisätty arkistoon. Reseptin keskeinen osa on valmistuksen kuvaus. Kuvaus voidaan esittää yksivaiheisena tai jakaa useaan vaiheeseen. Reseptiin voidaan liittää myös kuvia tai videoita URL-linkkien avulla. Nämä voidaan kohdistaa joko koko reseptiin tai johonkin valmistusvaiheeseen. Jos reseptiin liittyy useita valmistusvaiheita, näillä on järjestys. Reseptiin liittyviä perustietoja ovat annosten määrä ja arviot valmistuksen vaikeudesta ja valmistusajasta. Valmistusaika jaetaan esivalmisteluun ja varsinaiseen kokkausvaiheeseen kuluviksi ajoiksi.

Reseptit on luokiteltu monin tavoin. Käyttötilanteen perusteella kyse voi olla alkuruoasta, pääruoasta, jälkiruoasta, välipalasta jne. Resepti voi käyttötilanteen mukaan kuulua useaan luokkaan. Luokitus voi perustua myös pääraaka-aineiden luokkiin esimerkiksi kala, liha, äyriäiset. Tässäkin tapauksessa resepti voi kuulua useaan luokkaan.

Valmistustavan ohella toinen keskeinen osa reseptiä ovat raaka-aineet ja niiden määrä reseptissä. Raaka-aineilla on yksikäsitteiden tunnus. Raaka-aine voi olla jonkin perusraaka-aineen esivalmisteluaste. Esimerkiksi ahvenfileen perusraaka-aine on ahven. Raaka-aineisiin voi liittyä vapaamuotoinen kuvaus ja kuvia. Reseptiin tarvittavan määrän yhteydessä ilmoitetaan aina mittayksikkö. Raaka-aineet voidaan luokitella eri luokkiin kuten liha, kala jne

Keittokirjan rekisteröitynyt käyttäjä (tietoina vähintään sähköpostiosoite, kutsumanimi tässä järjestelmässä ja salasana) voi laatia itselleen suosikkilistan. Kaikki käyttäjät voivat ja antaa resepteille tähtiä (0-5). Rekisteröitynyt käyttäjä voi rajoittaa haun omaan suosikkilistaansa ja omaan tähtiluokitukseensa. Hän voi myös julkistaa suosikkilistansa, jolloin muut käyttäjät näkevät hänen järjestelmäkohtaisen nimeänsä ja voivat käyttää sitä hakukriteerinä. Kaikki käyttäjät voivat hakea ja järjestää reseptejä annettujen tähtien perusteella, samoin tuotteen ja raaka-aineen sekä näiden eri luokitusten perusteella.

Nettikauppa

Sulevin seittishoppi toimittaa päivittäistavaroita rekisteröityneille asiakkaille. Osoitteensa perusteella asiakkaat sijoittuvat jakelualueille, joista edelleen muodostuu laajempia jakelupiirejä.

Asiakkaat tekevät tilauksensa tuoteluettelon pohjalta. Tilaukseen voi kuulua useita tuotteita. Tuoteluettelossa tuotteet on jaettu pääryhmiin ja alaryhmiin. Asiakas valitsee tilattavan tuotteen ja määrän. Asiakas voi myös ilmaista halunsa saada korvaava saman lajin tuote, jos varsinaisesti tilattu tuote on loppunut. Edelleen asiakas valitsee halutun toimitusajan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Aikavaihtoehdot ilmaistaan 2-3 tunnin jaksoina. Jaksot voivat vaihdella jakelualueen, viikon ja päivän mukaan.

Tilaus annetaan jonkin kuljetusyksikön hoidettavaksi. Kuljetusyksikkö vastaa tavaroiden keräämisestä ja toimituksesta. Kuljetusyksiköille tehdään alustavat aikataulut jakelupiirien mukaisesti. Asiakkaille tarjottavat toimitusaikavaihtoehdot esitetään tämän alustavan aikataulun perusteella. Lopullinen kuljetussuunnitelma, jossa kuljetusyksikkö kiinnitetään tilaukseen, tehdään vähintään 2 tuntia ennen toimitusjakson alkua. Toimitusajoista pidetään kirjaa ja asiakkaille maksetaan hyvitystä myöhästyneistä tai ennenaikaisista toimituksista.

Asiakkaalle lähetetään lasku kerran kuukaudessa. Lasku perustuu toimitettuihin tuotteisiin ja voi kattaa useita toimituksia.

Ravintolahaku

'Ravintolaan' on sivusto, jonka avulla potentiaaliset asiakkaat voivat hakea tietoa ravintoloista ja niiden tarjonnasta. Selaaja voi valita tarkasteltavan ravintolan alueen, tyylin (skandinaavinen, meksikolainen, yleis, kasvis,.), hintatason, asiakasarvioinnin arvosanan tai nimen perusteella. Ravintolalla voi olla useita tyyliluonnehdintoja (esim. meksikolainen kasvis). Ravintolasta näytettävää tietoa ovat nimi, tekstiesittely, tyyliluonnehdinnat, katuosoite, url, sähköpostiosoite, puhelinnumero, hintataso, asiakkaiden antamien arviointien (0-5) keskiarvot ja kuva. Asiakkaat saavat halutessaan näkyviin myös tarkempaa arviointitietoa sekä luokiteltuna että yksittäisinä arvioina. Asiakasarviointiin liittyy arviointiajankohta, yleisarvosana (0-5), arvosana erikseen ruoasta ja ilmapiiristä sekä mahdollinen arviointiteksti, arvioijan kansallisuus, kotipaikka ja ikäluokka. Sivuston kautta saa esille myös ravintolan ruokalistan. Ruokalistalla näkyy kustakin ruokalajista vähintään ruokalajin nimi sekä lisäksi mahdollisesti lyhyt kuvaus ja hinta. Ruokalajien nimet ovat ravintolan antamia eivätkä ne ole yksikäsitteisiä.

Ravintolatietoja voi tarkastella ilman rekisteröitymistä. Rekisteröitynyt asiakas voi lisätä järjestelmään arvion ravintolasta. Arvioinnin laatijasta näytetään arvioinnin tutkijalle nimimerkki ja kotipaikka sekä ikätietoja. Rekisteröityessään hänen on kuitenkin annettava myös nimensä, sähköpostiosoitteensa ja salasana. Hän voi arvioida ravintolaa kokonaisuutena ja lisäksi myös erikseen ruokalajeja. Ruokalaji arvioidaan samoin kuin ravintolakin asteikolla 0-5. Ruokalajin pitää olla ruokalistalla, kun arviointi tehdään. Arviointi jää näkyviin vaikka ruokalaji poistuisi listalta. Asiakkaalla on mahdollisuus saada lista tarkastelemansa arvioinnin laatijan tekemistä muista arvioinneista. Rekisteröityneet asiakkaat voivat arvostella ja kommentoida arviointeja, esimerkiksi leimata arvion häiriköinniksi.

Sivustolla näkyy myös linkki ravintolan pöytävarausjärjestelmään.

Sukututkimustietokanta

Sukututkimustietokantaan tallennetaan pääasiassa tietoa henkilöistä ja heidän sukulaisuussuhteistaan. Lähinnä kiinnostavia sukulaisuussuhteita ovat tiedot lapsen vanhemmista mutta myös muita tietoja voidaan kirjata, jos tietoa ei ole vanhempi-lapsi suhteiden kautta pääteltävissä. Henkilöstä tallennettavia tietoja ovat ainakin nimet, syntymäaika, kuolinaika ja sukupuoli. Henkilöllä ei ole välttämättä lainkaan sukunimeä ja muutkin tiedot voivat olla kokonaan tai osittain tuntemattomia. Voidaan esimerkiksi tietää, että henkilöllä oli vuosien 1820 ja 1825 välillä syntynyt poika, mutta nimi on epäselvä. Tietokantaan voidaan kirjata myös henkilöiden elämään vaikuttaneita tapahtumia. Tällaisia ovat esimerkiksi vihkiminen, eroaminen, kaste, yms. Näihin liittyy tapahtuma-aika, joka voi olla epätäydellinen tai aikavälinä ilmoitettu. Jokin tapahtuma, esimerkiksi vankilassaolo, voi myös olla pitkäkestoinen. Samaan tapahtumaan voi olla osallistunut useita henkilöitä. Kaikkiin tietokantaan tehtyihin kirjauksiin pitäisi liittää tieto tietolähteestä, kirjausajankohdasta ja kirjauksen tekijästä (samaa sukututkimuskantaa voi käyttää useita tutkijoita). Kirjaukseen voi liittää myös kommentteja.

Vihje: Ajattele jokaista kirjausta omana tietokohteena.


Harri Laine, 13.1.2013