Ohjelmistotuotanto, kevät 2002, Harjoitus 4

 
  1. Ylläpidettävyys (maintainability) on yksi ohjelmiston laatutekijöistä. Selvitä, mitä osatekijöitä ylläpidettävyyteen liittyy. Nimeä ainakin 7 tekijää.

  2. Luotettavuus (reliability) on yksi ohjelmiston laatutekijöistä. Selvitä itsellesi mitä luotettavuudella tarkoitetaan? Miten luotettavuutta mitataan? Vihje: Tähän löytyy materiaalia Pressmanin kirjasta ja tietenkin Internetistä.

  3. CMM:ssä ohjelmistotuotantoprosessit luokitellaan viiteen tasoon. Selvitä mitä tasot ovat ja mitkä ovat keskeiset kriteerit kullekin tasolle pääsemiselle.

  4. Ohjelmistoon liittyy sekä toiminnallisia (mitä ohjelmiston pitää tehdä) että ei toiminnallisia vaatimuksia. Ei toiminnalliset vaatimukset voivat liittyä suorituskykyyn, suojaukseen, käytettävyyteen, luotettavuuteen, ylläpidettävyyteen, toiminnan puitteisiin, jne. Aiemmissa harjoituksissa käsiteltiin yliopiston ilmoittautumisjärjestelmää. Määrittele vähintään 7 tähän järjestelmään liittyvää ei toiminnallista vaatimusta ja tarkastele niiden kelpoisuutta vaatimuksille asetettujen kelpoisuuskriteerien suhteen.

  5. Viime viikon harjoituksissa tehtiin toimintopisteanalyysiä. Nyt lähdemme kehittelemään työkalua analyysin tueksi. Olkoon lähtökohtana tekstitiedosto, joissa on karkea määrittely ohjelmistosta. Toimintopisteanalyysi tehdään tähän määrittelyyn perustuen etsimällä tekstistä toimintopisteitä tuottavia elementtejä ja luokittelemalla niitä. Etsinnän ei tarvitse olla automaattista. Luokittelun tueksi on määritelty kysymyksiä, joihin vastaamalla saadaan selville löydetyn elementin vaikeusaste. Kunkin elementin alustava luokittelu voidaan tehdä ilman kysymyksiä ja tarkentaa tarvittaessa kysymysten avulla. Ohjelmiston käyttäjän pitäisi pystyä tekemään luokittelu kokonaan välineen avulla ja mahdollisimman vähällä kirjoittamisella. Ison järjestelmän (=pitkän tai moniosaisen tekstin) analyysi voi vaatia useita istuntoja. Määrittele järjestelmän käyttötavat (use cases).

    Sivulta http://www.well.com/user/hirst/use_cases.html löytyy käyttötapoihin liittyvää kalvomateriaalia.


Harri Laine, 6.2.2002