Yliopiston etusivulle Suomeksi Inte på svenska No english version available
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

58110-3 Tieteellisen kirjoittamisen kurssi

KYPSYYSNÄYTE

Tieteellisen kirjoittamisen kurssin suoritukseen sisältyy osallistuminen kypsyysnäytteeseen (kirjoituskokeeseen). Kypsyysnäyte on pakollinen osa tutkintoon johtavia yliopisto-opintoja.

Tietojenkäsittelytieteen sivuainelaudaturia opiskelevan ei tarvitse suorittaa toista kypsyysnäytettä tietojenkäsittelytieteessä, pääaineessa suoritettu kypsyysnäyte riittää.

Joka lukukauden lopussa järjestetään kaikille sinä lukukautena kurssille osallistuneille yksi yhteinen koetilaisuus, jonka aika ja paikka ilmenevät kurssin aikataulusta. Tähän tenttitilaisuuteen ei tarvitse erikseen ilmoittautua, jos on jättänyt tutkielmansa tarkastettavaksi määräaikaan mennessä. Jos ei pääse osallistumaan tilaisuuteen, on mahdollista suorittaa kypsyysnäyte myöhemmin jonkin erilliskoetilaisuuden yhteydessä, jolloin siihen on erikseen ilmoittauduttava ryhmän valvojalle (riittävän hyvissä ajoin, esim. viimeistään koetilaisuutta edeltävän viikon maanantaina). Kypsyysnäyte on suoritettava viimeistään tutkielman hyväksymistä seuraavalla lukukaudella. Näytteen puuttuminen estää muunkin suorituksen hyväksilukemisen. Kypsyysnäyte kannattaa suorittaa mahdollisimman pian vielä kun tutkielman asiat ovat tuoreina muistissa!

Valvojan luvalla kypsyysnäytteen saa suorittaa jo ennen tutkielman jättämistä; valvoja tarvitsee päätökseensä samat tiedot kuin anottaessa jatkoaikaa tutkielmalle.

Kypsyysnäyte kirjoitetaan samalla kielellä kuin kurssin muutkin harjoitukset (referaatti, aine ja tutkielma). Tämä kieli valitaan ilmoittauduttaessa kurssille ylioppilastutkintokielen perusteella.

Erityisestä syystä voi kypsyysnäytteen siirtää vasta pro gradu -tutkielman yhteyteen, mutta tätä ei suositella. Tällöinkin kypsyysnäyte kirjoitetaan ylioppilastutkinnon määräämällä kielellä. Tällöin ei myöskään voi saada luonnontieteiden kandidaatin eli LuK-tutkintoa.

Kypsyysnäytteen suorittaminen täydentämään vanhaa kurssia

Jos Tieteellisen kirjoittamisen kurssi on suoritettu vanhojen tutkintosääntöjen aikana ilman kypsyysnäytettä, suoritetaan kypsyysnäyte erikseen.

  • Jos halutaan LuK-tutkinto, on otettava yhteyttä kurssin vastuuhenkilöön uuden näytetilaisuuden järjestämiseksi. Yhteyttä otettaessa tulisi ottaa mukaan kopio kurssilla tehdystä tutkielmasta mikäli mahdollista. Uusi näytetilaisuus sovitaan johonkin laitoksen normaalisti järjestämän koetilaisuuteen.
  • Jos halutaan FM-tutkinto, kirjoitetaan kypsyysnäyte pro gradu -tutkielmasta. Tällöin aiheen määrää pro gradu -tutkielman ohjaaja (hyväksyjä).

Kypsyysnäytteen luonne

Kypsyysnäytteen aiheena on jokin teema tutkielmasta. Se voi olla koko tutkielman otsikko, jonkin luvun tai kohdan otsikko tai muulla tavoin määritelty, tutkielmaan sisältyvä teema tai kysymyksenasettelu.

Aiheen määrittelee valvoja, joka toimittaa aiheen opiskelijan nimellä ja tenttitilaisuuden ajankohdalla varustetussa suljetussa kirjekuoressa kansliaan hyvissä ajoin ennen tenttitilaisuutta. Valvoja voi sopia muusta käytännöstä ryhmän ohjaajan kanssa.

 Mitään kirjallista materiaalia ei tentissä saa olla mukana.

Kypsyysnäytteen suosituspituus on yksi isoruutuinen konseptiarkki, siis neljä sivua, levein marginaalein, siistillä käsialalla lyijykynällä joka riville kirjoitettuna.

Tekstin tulee olla pääasiassa suorasanaista. Vähäinen määrä matemaattisia symboleita on kyllä sallittu. Asiasisällön pitää kuitenkin olla täsmällistä.

Kieliasuun on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kielen on oltava virheetöntä. Teksti jäsennetään tekstikappaleiksi. Tavoitteena on asiapitoinen essee, jossa on alku, käsittely ja loppu.