Tietokoneen rakenne, S2006, LH 2
Käsitellään laskuharjoituksissa viikolla 37 (11-15.9.2006)- Laitteiston tuki käyttöjärjestelmälle. Käyttöjärjestelmästä on vaikea tehdä luotettavaa (sellaista, jossa sovellukset eivät voi sotkea toisiaan tai käyttää luvattomasti toisten resursseja), jos sitä varten ei saada jonkinlaista tukea laitteistolta (suorittimelta). Mitä kaikkea palveluja laitteisto (suoritin) tarjoaa tähän tarkoitukseen
- muistinhallinnassa?
- prosessien hallinnassa?
- laitteiden hallinnassa?
- resurssien hallinnassa?
- Siirräntä
- Mitä tarkoittaa muistiinkuvattu I/O ja miten se on toteutettu? Mikä on sen vaihtoehto?
- Mitä tarkoittaa DMA-siirto ja miten se on toteutettu? Mikä on sen vaihtoehto?
- Tehtävät 3.9 ja 3.19 [Stal06] (3.8, 3.10 [Stal03]) (3.7, 3.9 [Stal99])
- Tehtävä 3.8 [Stal06] (3.7 [Stal03]) (3.6 [Stal99])
- Miten estetään kahden laitteen yhtäaikainen toiminta Bus-Masterina, kun ne yrittävät yhtäaikaa käyttää väylää? Kuka päättää? Mikä tai mitkä laitteet saavan vuoron? Millä tavoin laite tietää saaneensa vuoron?
- Mikä määrää, montako laitetta väylään voi liittää?
- PCI-väylä.
- Oletetaan, että muistipiiri voi löytää haetun datan joko yhden, kahden tai kolmen kellojakson aikana. Miten muistipiiri kertoo tästä CPU:lle?
Ks. kuva 3.23 [Stal06] (Fig 3.23 [Stal03]) (Fig 3.22 [Stal99]) - Oletetaan, että viimeisessä datajaksossa onkin vain yksi tavu dataa, vaikka dataväylän leveys on 32 bittiä. Kuka päättää, missä 8-bitin osassa tuo tavu siirretään sekä miten ja milloin tämä tieto välitetään toiselle osapuolelle?
- Mitä tapahtuu, jos kolme laitetta haluaa yhtäaikaa käyttää väylää? Kuka päättää? Mikä tai mitkä laitteet saavan vuoron? Millä tavoin laite tietää saaneensa vuoron? Eikö signaalit mene sekaisin, kun kaikilla laitteilla on REQ-liitin samalla kohtaa väylää?
- Oletetaan, että muistipiiri voi löytää haetun datan joko yhden, kahden tai kolmen kellojakson aikana. Miten muistipiiri kertoo tästä CPU:lle?
Teemu Kerola