581372-6 Suorituskykyanalyysi, loppukoe 28.9.1999

Sallittu materiaali: laskin, jaettava Appendix C - Formulas. Palauta liite, kiitos!

  1. [20 p.] Tietokonejärjestelmien suorituskyvyn arviointi.
    1. Anna esimerkki ongelmasta, joka olisi parhaiten ratkaistavissa mittaamalla.
    2. Anna esimerkki ongelmasta, joka olisi parhaiten ratkaistavissa operaatioanalyysillä (operations analysis), kuten esimerkiksi pullonkaula-analyysilla (bottleneck analysis)?
    3. Anna esimerkki ongelmasta, joka olisi parhaiten ratkaistavissa Markov-ketjuilla, syntymä-kuolema mallien avulla (Markov Chains, Birth-Death models)?
    4. Anna esimerkki ongelmasta, joka olisi parhaiten ratkaistavissa Mean Value Analysis (MVA) -menetelmän avulla?
    5. Anna esimerkki ongelmasta, joka olisi parhaiten ratkaistavissa konvoluutiolla (convolution)?
    6. Anna esimerkki ongelmasta, joka olisi parhaiten ratkaistavissa approksimatiivisellä MVA:lla (Approximate MVA)?
    7. Anna esimerkki ongelmasta, joka olisi parhaiten ratkaistavissa simuloimalla.
    Anna kuhunkin tapaukseen perustelut siihen, miksi juuri kyseinen ratkaisumenetelmä sopii antamaasi tilanteeseen parhaiten.

  2. [20 p.] Little'n laki
    1. Mikä on Little'n laki (Little's Law)?
    2. Miten Little'n lakia voidaan soveltaa yhteen palvelupisteeseen (ilman jonoa) ja mitä suureita sillä tuolloin kuvataan? Anna esimerkki sen käytöstä.
    3. Miten Little'n lakia voidaan soveltaa yhteen palvelupisteeseen (jono mukaanlukien) ja mitä suureita sillä tuolloin kuvataan? Anna esimerkki sen käytöstä.
    4. Miten Little'n lakia voidaan soveltaa jonoverkkomallin osasysteemiin ja mitä suureita sillä tuolloin kuvataan? Anna esimerkki sen käytöstä.
    5. Miten Little'n lakia voidaan soveltaa koko jonoverkkomalliin ja mitä suureita sillä tuolloin kuvataan? Anna esimerkki sen käytöstä.
    6. Missä jonoverkkomallien ratkaisumenetelmissä käytetään Littlen lakia? Tarkenna.

  3. [20 p.] Yhtiösi on myynyt uuden matkanvarausjärjestelmän SunnyBeach matkatoimistolle. Matkatoimistovirkailijat valittavat nyt kuitenkin, että uusi systeemi on hitaanlainen ja joskus jopa hitaanpi kuin alkuperäinen järjestelmä. Esimiehesi on hyvin huolestunut, sillä hänellä on (oli?) suuria suunnitelmia järjestelmän myymisestä myös muualle. Hän haluaa sinun ottavan selvää mikä on vialla. Ensimmäisessä vaiheessa hän haluaa sinulta lyhyen (alle 3 sivua) suorituskyvynarviointisuunnitelman siitä, miten aiot tehtävän suorittaa. Anna tämä suunnitelmä tässä.