in English Other side in English

Käyttöjärjestelmät II (4 op, 2 ov)
Erilliskuulustelu 26.9.2006

Kirjoita jokaiseen vastauspaperiisi seuraavat tiedot: oma nimi, opiskelijanumero (tai henkilötunnus), kurssin nimi, nimikirjoitus ja sivunumero.
  1. [15 p] Prosessit ja säikeet. Tarkastellaan Solariksen prosesseja ja säikeitä (ks. Fig. 4.15 alla). Tarkastellaan kahta sovellusta: M ja K. Kaikissa on 8-säiettä. Sovellus M on tyyppiä 3 (3:llä L-säikeellä) ja sovellus K on tyyppiä 4 (8:lla L-säikeellä). Oletetaan, että järjestelmässä on 4 suoritinta. Vertailussa oletetaan, että systeemissä on vain yksi kyseisistä sovelluksista (M tai K) suorituksessa yhdellä kertaa.
    1. Montako säiettä voi konekäskytasolla olla samanaikaisesti suorituksessa? Perustele. Anna vastauksesi erikseen sovelluksille M ja K, jos niillä on eroa.
    2. Jos säie joutuu odotustilaan I/O:n takia, niin joutuuko sovellus odotustilaan vai ei? Perustele. Anna vastauksesi erikseen sovelluksille M ja K, jos niillä on eroa.
    3. Jos säie jää odottamaan toista saman sovelluksen säiettä, niin joutuuko sovellus odotustilaan vai ei? Perustele. Anna vastauksesi erikseen sovelluksille M ja K, jos niillä on eroa.
    4. Tarkastellaan jotakin tiettyä säiettä (säie Sj) sovelluksen 8 säikeestä. Milloin säie Sj saa suoritusvuoron jollakin suorittimella? Kuka tekee tämän päätöksen ja milloin? Anna vastauksesi erikseen sovelluksille M ja K, jos niillä on eroa.
    5. Tarkastellaan tiettyä suoritinta (Pi) laitteistossa. Kuka tekee päätöksen, mille prosessille ja säikeelle suorittimen Pi suoritusvuoro annetaan seuraavaksi? Miten ja milloin päätös tehdään?

  2. [15 p] Vuoronanto realiaikaympäristössä (max 2 sivua).
    1. Tavoitteet, menetelmät, erot tavalliseen vuoronantoon
    2. Esimerkki: RMS (Rate Monotonic Scheduling)

  3. [15 p] Virtuaalimuistin sivunpoistoalgoritmit (max 2 sivua).
    1. Perusongelma, tavoitteet, ratkaisumenetelmät etuineen/haittoineen
    2. Miten tietää, onko ratkaisu hyvä?
    3. Käytännön esimerkki ja mihin ympäristöön se sopii

  4. [15 p] RAID (max 2 sivua).
    1. Perusongelma, tavoitteet, ratkaisumenetelmät etuineen/haittoineen
    2. Mikä RAID sopisi kotikoneelle parhaiten? Miksi?