in English Other side in English

Käyttöjärjestelmät II (4 op, 2 ov)
Erilliskuulustelu 10.1.2006

Kirjoita jokaiseen vastauspaperiisi seuraavat tiedot: oma nimi, opiskelijanumero (tai henkilötunnus),
kurssin nimi, nimikirjoitus ja sivunumero.
  1. [15 p] Prosessit ja säikeet. Tarkastellaan Solariksen prosesseja ja säikeitä (ks. Fig. 4.15 alla). Tarkastellaan kahta sovellusta: M ja K. Kaikissa on 8-säiettä. Sovellus M tyyppiä 3 (3:llä L-säikeellä) ja sovellus K tyyppiä 4 (8:lla L-säikeellä). Oletetaan, että järjestelmässä on 4 suoritinta. Vertailussa oletetaan, että systeemissä on vain yksi kyseisistä sovelluksista suorituksessa yhdellä kertaa.
    1. [3 p] Montako säiettä voi kussakin tapauksessa (sovellukset M ja K) voi konekäskytasolla olla samanaikaisesti suorituksessa?
    2. [4 p] Jos säie joutuu odotustilaan I/O:n takia, niin joutuuko sovellus (M ja K) odotustilaan vai ei?
    3. [4 p] Anna esimerkki sovelluksesta, joka olisi järkevintä toteuttaa saman tyyppisillä säikeillä kuin sovellus M, mutta ei sovelluksen K tyyppisillä säikeillä. Perustele. Erityisesti perustele, miksi ratkaisua ei olisi järkevää toteuttaa sovelluksen K tyyppisillä säikeillä.
    4. [4 p] Anna esimerkki sovelluksesta, joka olisi järkevintä toteuttaa saman tyyppisillä säikeillä kuin sovellus K, mutta ei sovelluksen M tyyppisillä säikeillä. Perustele. Erityisesti perustele, miksi ratkaisua ei olisi järkevää toteuttaa sovelluksen M tyyppisillä säikeillä.

  2. [15 p] Virtuaalimuistin Clock sivunpoistoalgoritmi (max 2 sivua).

  3. [15 p] Prosessien ja säikeiden vuorotus
    1. [4 p] Miten Feedback q=2i -vuoronantoalgoritmi toimii? Minkälaiseen suoritusympäristöön se on tarkoitettu? Anna esimerkki.
    2. [4 p] Miten Fair Share -vuoronantoalgoritmi toimii? Minkälaiseen suoritusympäristöön se on tarkoitettu? Anna esimerkki.
    3. [3 p] Mitä on kimppavuorottaminen (gang scheduling)? Minkälaiseen suoritusympäristöön se on tarkoitettu? Anna esimerkki.
    4. [4 p] Miten Rate Monotonic -vuoronantoalgoritmi toimii? Minkälaiseen suoritusympäristöön se on tarkoitettu? Anna esimerkki.

  4. [15 p] Tietoturva. Mitä tarkoittavat seuraavat järjestelmän turvallisuusvaatimukset ja miten käyttöjärjestelmässä voidaan ne toteuttaa? Anna konkreettinen Linux tai Windows esimerkki. Anna vastauksesi vain viiteen (5) kohtaan allaolevista. Jos vastaat useampaan kuin kuuteen kohtaan, niin vain huonoimmat kuusi vastausta arvostellaan.

    Turvallisuusvaatimukset (á 3 p): Suojattu pääsy tietoon, Kontrolloitu järjestelmän käyttö, Suojattu tiedon siirto järjestelmien välillä, Suojattu tiedostojen käyttö, Luottamuksellisuus, Tiedon eheys, Tiedon saatavuus järjestelmässä, Käyttäjän oikeaksi todentaminen