Kympillä kylläiseksi (?!)
- Missä opiskelija syö lounaansa
- Keskeiset kuppilat
- Porsu
eli Porthania, jonka sijainti on varmaan kaikille tuttu. Viime kesänä paikka
koki remontin, jonka jälkeinen uusi ilme on entistä parempi. Porsun hyviin
puoliin kuuluu paitsi keskeinen sijainti "kampuksella", myös KEHY-ateriat
(aterian hinnasta menee osa kehitysmaiden tukemiseen). Lisäksi maustevalikoima
on laaja, ja keittiön ruokalista ottaa myös hyvin huomioon ns. "syömärajoitteiset":
on leipää keliakiapotilaille, maidotonta ja jauhotonta ruokaa jne. (Aina
vähintään 3 vaihtoehtoa: lihaton, laktoositon ja mauton... Toim.huom.)
Keskeinen sijainti aiheuttaa myös ongelmia, parhaimpaan lounasaikaan saattaa
jonon pää tulla vastaan ennen portaita. Ruokapuolelta ainoat puutteet löytyvät
annosten pienuudesta, lisää ei saa vaikka kinuaisi.
Myöskin päärakennuksen parhaita puolia on keskeinen sijainti. Lisäpinnoja
tuo myös sisäpihan viehättävä terassi, sekä erittäin mukava erillinen kahvila.
Ruokalan käyttäjäkunta on huomattavasti "humanistisempaa" kuin esim. Porsussa,
varsinkin salin perällä olevasta tupakkahuoneesta on saanut alkunsa moni
maailmanparannus.
Ruokapuoli sinänsä ei ole kehuttava, annokset ovat pieniä ja valmiiksi lautaselle
annosteltuja, mikä johtaa siihen että ne saattavat seisoa pitkänkin aikaa
tiskillä. Lisäksi Pääkkärillä ruokailevat saavat aika ajoin todeta ruokalan
olevan kiinni virkaanastujaiskahvien tai vastaavien tilaisuuksien johdosta.
Fabianinkadun pohjoispäässä olevan harmaan talokompleksin kellarissa sijaitsee
keskustan ruokaloista yksi parhaimpia. Valittuasi laajasta ruokalistasta
mieleisesi annoksen, tuotuasi sen julki hymyilevälle henkilökunnalle, saatuasi
kohtalaisen runsaan ja maittavan näköisen annoksen ja maksettuasi sen, istuudut
pöytäliinalla katetun pöydän ääreen (täytyy kyllä todeta, että tuolit ovat
epämukavat) ja maistat: Mielihyvän ilme kohoaa kasvoillesi, ruokahan on
juuri niin hyvää miltä se näyttääkin. Harmi vain ettei leipävalikoima vastaa
muuta tasoa. Näkisipä vielä ulos!
Fysiikan laitoksen pikkuruisen kuppilan taso on vaihdellut vuosien varrella
paljon. Kannattamattomuussyistä sulkemisuhankin alla ollut ruokala tarjoaa
nykyisellään ihan sulatettavaa ruokaa. Toisinaan keittiö yltää varsin maukkaisiin
annoksiin, ja iltapäivällä myydäänkin yleensä jo eioota myöhään heränneille
fyysikoille, tai vähintäänkin herkkulounaat ovat jo menneet parempiin suihin.
Punaruudulliset pöytäliinat sekä puiset mausteikot lisäävät viihtyisyyttä
muuten hieman kalseaan kuppilaan.
Sijaitsee Yliopiston kirjaston kellarikerroksessa, ja vanhana kellarina
on aika omaleimaisen näköinen ja oloinen. Omaa väriään kahvilaan tuo myös
vieressä oleva pysyvä näyttelytila, jossa esitellään kirjaston aarteita.
Paikka on riviopiskelijalle tuntemattomampi ehkä siitä syystä, ettei täältä
saa opiskelijalounaita, hieman kalliimpia pikkulämpimäisiä kylläkin. Näin
ollen paikan asiakaskunta koostuu pääasiassa tutkijoista ja opettajista.
Paikka on erittäin rauhallinen ja vallan mainio vaikka kirjan lukemiseen
tai luottamukselliseen keskusteluun.
Valtsikan uusi rakennus Unioninkadulla pitää sisällään myös tyylikkään ja
siistin kuppilan tulevien valtiomiesten kofeiinintarpeeseen. Päiväsaikaan
kahvilasta saa myös vaatimattoman kokoisia ruoka-annoksia, jotka tosin ovat
maultaan ihan kohtalaisia. Leipätarjottimelta saattaa löytää tuoreita pikkusämpylöitä.
Kuppila on hyvin pieni ja lounasaikaan täpösen täynnä hyvinpukeutuvia valtiotieteilijöitä,
yritä mahtua sekaan.
- J
- Vaivan takana
- (ja sen arvoiset)
- Kasvis
Nämä vuosisadan alussa rakennetut klassishenkiset puutalot luovat aivan
oman tunnelmansa ruokailuun. Myöskin niiden sijoittaminen Yliopiston kasvitieteellisen
puutarhan kupeeseen tuo idylliin viimeisen silauksen. Kahvilarakennuksen
sisustus noudattaa talojen henkeä ja seinällä olevat valokuvat kertovat
niiden ja puutarhan historiasta. Haittoina ovat kahvilatuotteiden korkeat
hinnat ja pieni keittiö, ruokaa kuitenkin tullaan saamaan normaaliin opiskelijahintaan
_ toivottavasti.
Kaikenkaikkiaan paikka on yksi Helsingin kauneimmista kahviloista ja siellä
viivähtää mielellään pitempäänkin.
Opettajankoulutuslaitoksen ruokala Ratakadulla. Pieni, mutta viihtyisä,
ruokavalikoimaltaan vaatimaton kuppila. Koska asiakaskunta on hyvin vakiintunutta
(kaikki opiskelevat opettajiksi), tuntee myös henkilökunta asiakkaansa hyvin
ja se lisää paikan viihtyvyyttä. Huonona puolena on se että kaikki myös
syövät samaan aikaan, jolloin saa varautua pitkään jonottamiseen ennenkuin
saa ruokaa.
Domus Academican ravintola Alibiin sijoitettu ruokala on yksi pimeimmistä
ja epämiellyttävimmistä loukoista. Sen rumuuden tuottama savuverho kirvelee
esteetikon silmiä. Hyvinä puolina voidaan nähdä sijainti lukusalien ja kurssikirjaston
läheisyydessä sekä ruokailumahdollisuus myös viikonloppuisin.
Eläinmuseossa sijaitseva ruokala on parempi vaihtoehto, jos on nälkä ja
liikuskelee Dommalla päin. Tässä luonnonsivistävässa paikassa on tarjolla
paljon lounasvaihtoehtoja, joista vähintään yksi on aina kasvisruokaa. Tila
on jaettu kolmeen huoneeseen, joissa laitimmaisissa on pitkä pöytä, jonka
ääressä on vaikka fuksiryhmän kiva istuskella. Huoneita koristavat eläinten
kallot (tietenkin, kun eläintieteellisessä museossa ollaan) ja muhkeat viherkasvit.
- J J + +
- Hajasijoitetut kuppilat
- Vallila
Tietojenkäsittelyopin laitoksen viidennessä kerroksessa sijaitseva ruokala,
joka jaksaa herättää keskustelua ruuan tasosta ja henkilökunnan palvelualttiudesta.
Sokkotestissä kukaan tuskin kuitenkaan erottaisi Vallilan pöperöitä (saati
keittäjiä...) Portsun vastaavista. Jotkut jopa myöntävät, että Vallilassa
saa yhtä hyvää tai jopa parempaa ruokaa kuin esim. Pääkkärillä. Valitus
voi siis johtua yhtä hyvin käpistelijöiden eristyneisyydestä (onko salaatti
vihreämpää aidan takana, keskustan Unicaféissa?) kuin ruuan ja palvelun
absoluuttisesta surkeudesta. Marinan sijaan voisi vaikka nauttia paikan
hyvistä näköaloista.
- J +
- Käsityönopettajan-koulutuslaitos
Kässäri ruokaloineen on Helsinginkadulla Urheiluhallia vastapäätä. Ruokala
on pieni, valoisa ja kodikas, tuoleilla on kangaspäälliset ja pöydillä
liinat. Ruoka on jumalallisen hyvää, ystävälliset keittäjät ovat syystäkin
ylpeitä työstään. Ainoa haittapuoli on ruokalaa toisinaan käyttävät teatterikorkeakoulun
meluisat opiskelijat. Paikan erikoisuus on ruokalan takana oleva näyttelytila,
jossa on esillä tekstiilareiden harjoitustöitä.
- J J J
- Kemian laitos, Kumpula
Yli kahdenkymmenen vuoden odotuksen jälkeen saatiin Kumpulaankin UniCafen
ruokala, sehän vain odotti kemian laitosta kasvamaan ympärilleen. Ruokala
itsessään ei ole koolla pilattu, se on pitkä, mutta kapea. Kesällä tilaa
tuo lisää päätyterassi, josta varmaan jo ensi kesänä on mukava katsella
laitosta ympäröivää viheraluetta. Hieman hankalakin se on tilaratkaisultaan;
yksi kassa, mutta kaksi linjaa. Toiselta saa kahvin, teen ja kaakaon ja
toiselta ruokapuolen ja kahvileivät, sämpylät yms _ ja kassahan on tietysti
linjojen välissä. Näin ollen ainakaan kiireisimpään lounasaikaan kaaos
ei ole vältettävissä. Ruokatarjonta on hyvää keskiluokkaa, samoin on pakollisten
lisukkeiden laita. Erityisesti pitää kuitenkin mainita mainiot (itseleivotut)
sämpylät, joilla ainakin mainiosti korvaa unohtuneen aamupalan luentojen
välissä.
Maatalous-metsätieteellisen Viikissä sijaitsevilla laitoksilla olevassa
ruokalassa huomaa joutuneensa keskelle agraarisuuden temmellystä. Matka
on pitkä eikä välttämättä sen arvoinen, sillä ruokala on sisustukseltaan
rähjäinen ja ankea. Ikkunoista avautuvat siintävät pellot ja luonto, jossa
on kammottavia itikoita ja niin todellista! Kaikeksi onneksi annokset ovat
runsaita ja maittavia.
Voidaan suositella lähinnä maataloudesta kiinnostuneille ja omituisia kokemuksia
hakeville.
Ruskeasuolla Hammaslääketieteellisen tiloissa sijaitseva ruokala on modernilla
tavalla viehettävä; valoisa ja avara, seinillä tyylikästä grafiikkaa. Ruoka
ei ole kovinkaan mainittavaa ja paikka toimiikin paremmin kahvilana: tarjolla
on niin kahviin kuin teehenkin isot kupit ja hinnat ovat edulliset. Haittapuolena
voidaan nähdä avoimesta keittiöstä kuuluva laitteiden melu.Tupakointi tiloissa
on kielletty kollegion päätöksellä parhaaseen lounasaikaan (10.30-14.30).
Meilahden Yliopistollisten keskussairaaloiden tuntumassa olevan ruokalan
seiniltä tuijottavat tuimakatseiset lääkärisedät luoden ruokailusta hartaan
tapahtuman: Kai muistit välttää suolaa, et kai vain sorru aterian jälkeen
kahviin ja munkkiin...?
Ruokavalikoima on hyvä ja annokset ovat isoja. Myös erilaisia leipiä oli
runsasti tarjolla ja riisiä _ eikä vain perunoita _ sai ottaa mielensä mukaan.
Henkilökunta on miellyttävää ja ystävällistä. Haittapuolena voidaan nähdä
ankea tila ja paikan sijainti kaukana kaikesta mahdollisesta.
- J J
- Vaihtoehtoista opiskelijaruokaa
- Osakunnat & muut korkeakoulut
Myös muut korkeakoulut, kuten molemmat Kauppakorkeat ja Poli, tarjoavat
edullisia opiskelijalounaita. Näiden sijainti ei aina ole aivan yliopistolaisen
ulottuvilla, mutta onhan kuitenkin kokemuspiiriä rikastuttavaa poiketa omista
ympyröistään. Myöskin osa osakunnista tarjoaa jäsenilleen edullisia lounaita.
- Äiti
- Tämä tuskin kaipaa selittelyjä !!! J J J +
- Arvosteluasteikko
- J J J = Erinomainen, viihtyy pitempäänkin
- J J = Hyvää keskitasoa, pikantteja yksityiskohtia
- J = Vaatimaton, muttei huono
- + = Kiikun -kaakun, hiinä ja hiinä
- ¨ Suurin: Porsu
- ¨ Pienin: Fyssa
- ¨ Kansainvälisin: Porsu
- ¨ Kiistellyin: Vallila
- ¨ Turvallisin: Meikku
- ¨ Paras ruoka: Elukka (Äiti)
- ¨ Pienimmät annokset:Pääkkäri
- ¨ Pisimmät jonot: Porsu
- ¨ "Siistein" mesta: Kasvitieteellinen
- ¨ Kaamein sisustus: Domma
- ¨ Kaukaisin: Ladonlukko
- ¨ Parhaat leivät: Meikku
- ¨ Paras erikois ruokavalikoima: Porsu
- ¨ Mukavin henkilökunta: Metsätalo
¨ Paras lapsien kanssa: Pääkkäri ja Porsu (lastentuoli ja mahdollisuus lämmittää
purkkeja)
Vinkkejä ruokaileville opiskelijoille
¨ suurimmissa ruokaloissa tarjotaan ns. Iltapäivän Herkku, eli klo 13 tulee
listalle uunituore herkkulounas entisten ruokalajien lisäksi
- ¨ Porsussa ja Pääkkärillä on kaksi
- ruuanjakolinjaa ruuhka-aikoina. Kannattaa aina valita niist, kauimmainen
- ¨ ruuan hinta nousee kello 16:n jälkeen
- ¨ leipälautaset ovat parhaita salaattilautasia
¨ vältä parillisina tasatunteina syömistä, sillä luennot loppuvat näihin
aikoihin
- ¨ lisäperunoita saa ilmaiseksi
- ¨ leivät voi viedä kotiin
¨ kannattaa syödä useammin kuin kerran päivässä (tämä tosin ei ole virallisesti
sallittua)
HUOM! Tämä on pelkästään kirjoittajien subjektiivinen näkemys kyseisistä
ruokaloista ja kahviloista. Parhaimman kuvan paikoista saat käymällä niissä
itse.
Koemaistamisen ulkopuolelle jäivät Sosiaalitieteiden laitoksen eli Franzenian
ravintola Franzeninkadulla sekä Teologisen tiedekunnan ruokala Neitsytpolulla.
Käypä tutustumassa näihinkin!
Timo Kallio
Sisällysluettelo
Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit :
Limeksen postituslistalle
Limeksen kotisivu