Kiehtova TKT

Varsin harva TKT:n aloittava loppujen lopuksi tietää mihin oikeastaan on päänsä pistänyt. Moni kuvittelee TKT:n olevan esimerkiksi ohjelmoimista, vaikka tosiasiassa ohjelmointi on vain tietojenkäsittelyn apuväline _ joskin tärkeä sellainen. Suurin osa työstä on kuitenkin aivan muuta.

Vaikka käytäntö on vähentymisestään huolimatta edelleen oleellinen osa TKT:n koulutusohjelmaa, on teoreettinen puoli vähintään yhtä antoisa. Tulet oppimaan asioita, joita et ole todennäköisesti koskaan aiemmin edes erehtynyt miettimään. Opiskelun sivutuotteena opit myös aivan uuden tavan ajatella. TKT:ssä ongelmat jaetaan osaongelmiin, jotka edelleen jaetaan, kunnes ongelmat ovat tarpeeksi yksinkertaisia ratkaistaviksi. Tämä saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta oppiessaan todella soveltamaan tätä ajattelutapaa arkipäivän elämässä, huomaa saaneensa jotain todella arvokasta. Varsin harva muu tieteenala voi kehuskella perustavaa laatua olevalla ajattelutavan muutoksella. TKT korostaa vahvasti tekijän omaa osallistumista. Ajattelematta ei selviä. Ei ole olemassa valmiita kaavoja, jotka ulkoa lukemalla ja aikansa pyörittelemällä saisi takuuvarmasti vastauksen. Ei voi lukea tenttikirjasta tärppiä sieltä ja toista täältä, jos kuvittelee pääsevänsä tentistä läpikin. Asiat pitää todellakin ymmärtää eikä ulkolukea. Tietojenkäsittelyn ongelmiin ei yleensä ole olemassa yhtä autuaaksitekevää vastausta, vaan "oikeita" vastauksia on useita ja vastaukset voivat olla periaatteeltaan hyvinkin erilaisia. On osattava soveltaa tietoa. TKT:n monimuotoisuudessa ja perusteellisuudessa on jotain selittämättömällä tavalla kiehtovaa ja motiivit ihmisillä ovat moninaiset. Eräs käpistelijä perustelikin kerran TKT:n valintaansa seuraavasti: "En osaa laulaa, en ole kovin kaksinen piirtäjä ja kirjoittaminenkin turruttaa pitemmän päälle. Haluan kuitenkin luoda jotain konkreettista ja aidosti omaani _ siispä valitsin TKT:n."

TKT:n opiskelu

Saat vastaanottaa kyllästymiseen asti onnitteluja ja asiantuntevia lausuntoja alan korkeista palkoista kaikilta ei-alallaolevilta ihmisiltä, joille erehdyt pääaineesi paljastamaan. Viimeistään kahden opiskeluvuoden jälkeen jokainen muistaa myös kysyä, koska valmistut. Neuvoisin kuitenkin olemaan turhia hätäilemättä. Opinto-oppaan kurssisuositukset kannattaa ottaa vakavaan harkintaan, mutta muistaa samalla että ne todellakin ovat suosituksia. Älä erehdy lukemaan putkitutkintoa minimimäärällä opintoviikkoja, vaan valitse vapaaehtoisia kursseja aiheista, jotka todella kiinnostavat sinua. Erityisesti ei kannata kantaa huolta laudaturin erikoistumisvaihtoehdoista. Juuri sinulle oikea kyllä selkeytyy matkan varrella, eikä asialle tarvitse uhrata toista ajatusta. Lue sitä mikä sinua kiinnostaa. Kun tämän muistat, tulet olemaan tyytyväinen opintoihisi.

Matematiikka _ pakollinen paha?

TKT:n pakollinen sivuaine on matematiikka. Osin tämä johtuu historiallisista syistä, mutta osin juuri matematiikan valinnalla pakolliseksi sivuaineeksi on vankat perusteensa. Monet tietojenkäsittelyn osa-alueet vaativat perusymmärtämyksen matematiikasta. Esimerkiksi aika vaikeaa on kuvitella, että ihminen joka ei tiedä mitään vektoreista, voisi menestyä 3-ulotteisen grafiikan teossa. Yhteydet ovat kuitenkin valitettavan usein hämärän peitossa, koska niitä ei mitenkään matematiikan kursseilla tuoda esiin. Matematiikan mielekkyyden ymmärtää vasta yleensä vasta myöhemmässä vaiheessa _ toivottavasti kuitenkin ennenkuin on liian myöhäistä. Toki tietojenkäsittelyn alueeltakin löytyy osa-alueita, joilla pärjää mainiosti ihan lukiomatematiikallakin. Tällaisen suunnan valitseville matematiikka onkin usein lähes ruotsinkurssien tapainen riippakivi, jossa ei nähdä päätä eikä häntää. Matematiikka kannattaa kuitenkin suorittaa vaikka sitten "alta pois", jos ei muuta motivaatiota keksi. Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan: yliopistomatematiikka on täysin eri asia kuin lukiomatematiikka. Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta...

Valmistuminen

Toivottavasti et ole kuvitellut, että valmistuttuasi aikanaan filosofian maisteriksi TKT:sta olisit kaikkitietävä ohjelmoijaguru. TKT:ssä jos missä huomaa oman pienuutensa. Et nimittäin tule valmistumaan koskaan. Maisterin paperit tulet toki aikanaan saamaan, mutta tietojenkäsittelijä ei ole koskaan valmis. Jos aikoo pysyä kehityksessä mukana, on myös oltava valmis elinikäiseen opiskeluun. Usein sanotaankin opiskelun alkavan vasta silloin, kun paperit ojennetaan vuosien uurastuksen jälkeen.

TJ Björklund

Sisällysluettelo


Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit : Limeksen postituslistalle

Limeksen kotisivu