Termofysiikka

Lämpöfysiikka koostuu kahdesta osasta: termodynamiikasta, joka käsittelee mitattavia makroskooppisia suureita _ painetta, lämpötilaa jne. _ ja statistisesta fysiikasta, joka johtaa näitä suureita yhdistävät lait aineen teoreettisista malleista. Termofysiikan kurssin perinteisessä oppikirjassa F. Mandl: Statistical Physics Mandl kehuu eksplisiittisesti, että nämä kaksi aluetta ovat kirjassa aivan sekaisin. Siinä hän on oikeassa, ja peruskursseilla Kurki-Suonion järjestelmällisestä käsitteenmuodostuksesta nauttineelle Termofysiikka voi olla kova pala. Kurssin käytyään ei välttämättä ole selvillä esimerkiksi siitä, mitkä suureet ovat suoraan mitattavissa, vaan saattaisi mennä sinisin silmin kauppaan kyselemään entropiamittaria.

Mandlin kirja on ulkomaiseksi kurssikirjaksi halpa. Limekseltä on saatavissa Timo Paakkarin Termofysiikka (muista uusi painos), joka ei tosin kelpaa ainoaksi oppikirjaksi. Jos nuukuus yllättää, hanki jostain ainakin Mandl.

Käsitteellisen epäselvyytensä vuoksi kurssi voi olla rasittava, ja kerrotaankin monen kokeellisen fysiikan sivuaineopiskelijan hyytyneen juuri termon kohdalla. Matkalle pitäisi varata riittävästi aikaa ja mielellään jokin aivan muu lämpöfysiikan kirja matkalukemiseksi. Kemistit ovat tunnetusti termodynamiikan asiantuntijoita (kuten herrat Fleischmann ja Pons), joten kannattaa katsella fysikaalisen kemian kirjoja. Myös Enrico Fermi kuuluu kirjoittaneen asiaa lämpöopista, ja FL:n vanhat kurssimonisteet (kysy kirjastonhoitajalta) voi etsiä käsiinsä. Ja kannattaa tietysti muistaa luennoitsijan olevan sitä varten, että häneltä saa kysyä epäselviä asioita; itse asiassa hän jopa toivoo, että joku joskus kysyisi jotakin (tosi on!).

Vaikka asia onkin vaikeahkoa, niin kun siihen vähän pääsee sisään, kokeet ovat helpohkot. Esseekysymysten tärpit on helppo arvata, ja laskut saattavat mahtua parille riville. Joten siitä vain Termolle.

Mikko Vänttinen

Sisällysluettelo


Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit : Limeksen postituslistalle

Limeksen kotisivu