Nykyään uusille opiskelijoille luodaan automaattisesti käyttäjätunnus yliopiston unix-koneisiin (ns. "kolikot": kruuna, klaava, plootu,...) sekä mikroverkkoihin (Touko, KATK). Fuksien tarvitsee vain käydä näyttämässä opintokirjaansa atk-keskuksen päivystyksessä, jolloin heidän käyttäjätunnuksensa aktivoidaan. Poikkeuksena ovat fysikaalisten tieteiden fuksit, jotka käyvät näyttäytymässä fysiikan atk-toimistossa fysiikan laitoksella; he saavat aluksi tunnuksen fysiikan laitoksen unix-koneisiin (nimiltään rock, blues, jazz...) ja mikroverkkoon (Penger).
Toki fyysikot saavat halutessaan tunnuksen myös atk-keskuksen laitteisiin, ja vastaavasti lienee muidenkin mahdollista saada tunnus FL:n koneisiin. Tietojenkäsittelijät puolestaan saavat automaattisesti tunnuksen myös TKTL:n omiin unix-koneisiin (kypros).
Asemilla tuppaa olemaan ruuhkaa aika usein, joten välillä siellä joutuu odottamaan vuoroaan (vinkki: mene aikaisin aamulla; ryntäys tulee klo 12-16 välillä). Erikoislaitteita kuten skannereita voi myös erikseen varata käyttöönsä. Suurimmille asemille voi lunastaa oman avaimen (100 mk), jolloin koneita pääsee käyttämään vaikka viikonloppuisin ja keskellä yötä _ jos vaikka gradun deadline häämöttää...
Myös Tietojenkäsittelytieteen laitoksen puolella Vallilassa on paljon mikroja ja pääteyhteyksiä keskuskoneille. Niitä saavat käyttää toki muutkin kuin pääaineopiskelijat, tosin osa kalustosta ja luokista on usein opetuskäytössä. Katso tarkemmin luvusta "TKT:n opiskelu".
Matematiikan laitoksella on oma mikroluokka (3. krs), joka on toisinaan opetuskäytössä ja joka on tarkoitettu ensisijaisesti matematiikan pääaineopiskelijoiden käyttöön, mutta ei sieltä muitakaan häädetä.
Fysiikan laitoksella on Laurikaisen talossa Fysiikan ATK-toimiston (FAT) oma työasemahuone (3. krs) sekä Tallqvistin talossa mikroluokka (3. krs), josta pääsee Penger-mikroverkon lisäksi muihinkin mikroverkkoihin. Myös opiskelijahuoneen Macit ja kirjaston PC:t ovat verkossa.
Useimmilla laitoksilla on omat mikroluokkansa, joita voinee käyttää ohimennen, esim:
Yliopiston opiskelijat saavat atk-keskuksesta ilmaiset VaxTerm- ja HWT-pääteohjelmat (DOS & Windows), jotka on tehty Helsingin yliopistossa nimenomaan keskuskoneyhteyksiä varten. Mikroverkkoihinkin voi kotoa käsin kytkeytyä, kun hankkii atk-keskukselta sopivan ohjelmiston (Trumpet Winsock). Ja modeemin mukanahan tulee myös aina jokin tietoliikenneohjelma.
Atk-keskuksella on myynnissä hyödyllinen opas modeemin käytöstä ja tietoliikenneohjelmista (20 mk) _ hintaan sisältyvät em. pääteohjelmat ja pari muuta apuohjelmaa, jos ei jaksa kaivella niitä esille muualta. Oppaan voi myös lukea ilmaiseksi vaikkapa Helistä; kohdasta Atk-palvelut/Tietoliikenne/Modeemit/Modeemin käyttäjän opas (Helistä enemmän omassa artikkelissaan).
Toki kotimikrolla voi tehdä muutakin hyödyllistä, vaikkapa kirjoitustyötä omassa rauhassa. Yliopiston atk-keskus myy opiskelijoille halpoja (pari sataa markkaa) ns. kampuslisenssejä erilaisista ohjelmista (mm. WP, Word, Turbo C++, Excel...).