Mikä sinusta isona tulee ja kauanko se... ...koulu kestää?

Kaikkihan tätä sinulta kysyvät, kun kuulevat, että olet päässyt yliopistoon opiskelemaan. Ensimmäiseen kysymykseen onkin ehkä helpompi vastata kuin tuohon toiseen (Ai on vai!!!??? Toim. huom.). Minä kyllä tiedän mikä minusta tulee, mutta voin vain arvioida kauanko se kestää...näin opintojen iltapuolella. Minusta tulee matikan ope ja joskus tulevaisuudessa opetan ehkä kaikkia mfk-aineita. Suurimmalle osalle meidän aineiden opiskelijoista vastaus ei kuitenkaan ole noin yksinkertainen.

Jos vastaat, että minusta tulee äfkoo, niin vain harva tietää mitä tarkoitat. Joudut selittämään, että äfkoo on fil.kandi eli filosofian kandidaatti. Monet tyytyvät ympäripyöreään vastaukseesi, mutta uteliaammat tietysti kysyvät, että no, mikä sinä sitten oikeasti olet. Taas yksi vaikea kysymys! Jos valmistut esimerkiksi fysiikasta, niin voi olla, että olet isona tutkija yliopistolla tai jonkin suuren teollisuusfirman palveluksessa tai sairaalafyysikko tai... Vaihtoehtoja on monia, ja harvat edes tietävät vastausta opintojensa alussa. Myös minusta tulee fil.kandi eli opettajatkin ovat äfkoita (onpas hankala monikko ja onkohan se edes oikein...). Ennen kuin valmistut äfkooksi täytyy sinun lukea paljon kursseja ja suoriutua niistä ja kirjoittaa jopa gradukin. Opettajat joutuvat lisäksi suorittamaan opetusharjoittelut ja pakolliset kasvatustieteen opinnot. Äfkooksi lukeminen vaatii siis ainakin 160 opintoviikon kovan työn, mutta tätähän sinun ei kannata kertoa kuin niille, jotka sen varmasti ymmärtävät. Muuten saat taas vastata uusiin kysymyksiin (Mikä se opintoviikko on? Miksi niitä on niin paljon? jne.).

Ja koulu kestää kauan! Kaikki kaverisi, jotka menivät lukion jälkeen ammattikouluun valmistuvat varmasti ennen sinua. Kaikki on kuitenkin sinusta itsestäsi kiinni; kukaan ei valvo oletko aamulla kahdeksalta luennolla vai nukkumassa (tai ehkä äitisi valvoo, jos asut kotona...). Jos olet äfkoo kolmen opiskeluvuoden jälkeen, olet nero tai sitten sinulla on käynyt 'peikkomainen flaksi' (kai kaikki katsovat Hugoa...?). Tiesitkö, että meidän tiedekunnan keskimääräinen äfkoiden (taas se sama hankala monikko!) valmistumisaika on noin 7 vuotta? No, kysyjille voit kyllä sanoa optimistisrealistisen vastauksen, että olen valmis noin viiden tai kuuden vuoden kuluttua. Kysyjä kyllä varmasti ihmettelee, että voi voi niinkö kauan. Niiiin... (voithan tietysti vastata ja vaikka samalla ehkä vähän valehdellakin, että niiin, tienaanhan minä sitten paljon paremmin kuin sinä).

Jos vastaat, että minusta tulee lukki, niin joudut taas selittämään, vaikka nyt vähän useammat tietävät mitä tarkoitat. Ennen vanhaan eli joskus vanhempiesi kouluaikana kaikki opettajat olivat lukkeja. Lukkihan on alempiasteinen korkeakoulututkinto, luonnontieteiden kandidaatti, ja taas sinulta kysytään, että mitä sinä oikeasti sitten olet. Opettaja et ole ainakaan, sen minä tiedän. Opettajan pätevyyttä kun ei lukeilla enää ole. Kaikkea muuta sitten voitkin olla pääaineesi alalla. Tämän tarkemmin en osaa nyt sanoa, koska tämä on uusi tutkinto, joka astui voimaan vasta 1.8.1993. Käytäntö sitten kertoo mihin työtehtäviin lukit joutuvat tai pääsevät. Jotta tulisit lukiksi, täytyy sinun suorittaa vähemmän kursseja kuin äfkoo ja kirjoittaa paljon gradua pienempi tutkielma. Ja tästä 120 opintoviikon työstä ansaitset lukin arvon. (Katso äfkoo-kappaleesta mitä tämän jälkeen on neuvottu, sillä samat ohjeet pätevät myös lukkiin!)

Lukiksi voit valmistua samassa ajassa kuin ne kaverisi siellä ammattikoulussa (mutta he eivät valmistu lukeiksi vaan aivan joksikin muuksi (esim. yo-levyseppähitsaaja)) eli noin kolmessa tai neljässä vuodessa. Tätä ei sitten varmaankaan ihmettele enää kukaan! Jos olet lukki, mutta haluatkin jatkaa lukujasi äfkooksi, niin se on mahdollista. Sinun tarvitsee vain lukea lisää ja siinähän menee taas sitten aikaa, ehkä ainakin pari vuotta.

Toivottavasti osaat sitten vastata, kun sinulta kysytään, että mikä sinusta isona tulee... no tietysti vielä isompi!!

Merja Lahtinen

Sisällysluettelo


Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit : Limeksen postituslistalle

Limeksen kotisivu