WWW: Pintaa syvemmälle

HTML (HyperText Markup Language) on se formaali kieli jolla WWW-sivut rakennetaan. Käytännössä se on ihan tavallista tekstiä johon on upotettu WWW-lisäykset ns. tagien muodossa. Esimerkiksi

Tämä näkyisi valmiilla sivulla siten, että sanojen kissani ja jonka välissä olisi tiedostossa tiikeri.gif oleva kuva kissasta, ja lauseen jälkeen olisi kappaleenvaihto.

Yksi tiedosto muodostaa yhden sivun rungon, johon voi kyllä sisällyttää vaikkapa kuvia muista tiedostoista. WWW-selaajien valikoista löytyvä View Source -toiminto antaa kulloinkin näytetyn sivun tagien kanssa HTML-muodossa.

Enemmän tietoa HTML:stä löytyy vaikkapa yliopiston etusivulta kohdasta Ohjeita ja oppaita linkin HTML-opas takaa.

Oman kotisivun tekemiseen löytyy ohjeet Yliopiston WWW:stä kohdasta Luettelot/Kotisivut/Ohjeita, tai lyhyemmin http://www.helsinki.fi/ohjeet/kotisivu.html. Pieni Unix-tuntemus on tarpeen kotisivun toimintakuntoon saattamiseksi.

Jos jokin vaivaa tai tietoa uupuu, paras tapa saada apua löytyy yleensä WWW-selaajan Help-valikosta (Lynxillä paina kysymysmerkkiä). Kysyä voi myös vaikkapa nyysseissä keskusteluryhmässä hy.atk.hypermedia.

URL Uniform Resource Locator. Verkkoresurssin uniikki osoite, jokaisella sivulla ja kuvalla on oma urlinsa.

MOSAIC Alkuperäinen NCSA Mosaic WWW-selaaja, joka oli aikoinaan synonyymi WWW:lle.

NETSCAPE "Kilpaileva" WWW-selaaja, jossa on osittain paremmat sivuntaitto-ominaisuudet kuin Mosaicissa.

RESOURCE Resurssi, esimerkiksi kuva tai äänitiedosto tai sivu.

KOTISIVU,HOMEPAGE Käyttäjän oma sivu jossa kukin yleensä kertoo turhaa tietoa itsestään. Tulevaisuuden käyntikortti.

URL, Uniform Resource Locator, kertoo kunkin verkkoresurssin osoitteen verkossa. Verkkoresurssi voi olla mitä vain tekniikan puitteissa bittimuodossa pystytään esittämään, esimerkiksi sivu, kuva, ääninäyte tai animaatiopätkä.

Sisällysluettelo


Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit : Limeksen postituslistalle

Limeksen kotisivu