Geofysiikka voidaan jakaa karkeasti kahtia: hydrosfäärin fysiikkaan ja kiinteän maan fysiikkaan. Hydrosfäärin fysiikan muodostavat hydrologia ja fysikaalinen meritiede, joilla on runsaasti yhteyksiä meteorologiaan. Nämä alat erottaa toisistaan veteen piirretty viiva. Kiinteän maan fysiikan taas muodostavat geodesia, seismologia ja geomagnetismi-geokosmofysiikka. Lisätietoja geofysiikan opinnoista saat tulemalla laitokselle ja kysymällä. Opintoneuvoja on Kari Pulkkinen, jonka tavoittanee parhaiten vastaanottoaikaan laitokselta, Fabianinkatu 24 A 5 krs (ke 11-12).
Geofysiikan laitos tarjoaa pienen laitoksen edut, mutta mittavan ainevalikoiman. Vähintään geofysiikan perustiedot kuuluvat jokafyysikon yleissivistykseen. Ne saat helpoiten kurssilta geofysiikan perusteet syksyisinä keskiviikkoaamuina. Geofysikaalista tietämystä saat myös eri alojen peruskursseilla. Varmista luentoajat opinto-oppaasta ja laitokselta.
Meritieteen peruskurssi (3 ov) antaa yleiskuvan fysikaalisesta meritieteestä. Aiheet vaihtelevat meriveden ominaisuuksista suolaisuus- ja lämpöoloihin, virtauksiin, aaltoihin, meren ja ilman vuorovaikutukseen ja merijäähän.
Hydrologian peruskurssi (3 ov) esittelee veden kiertokulun luonnossa. Järvien ja jokien fysikaaliset ominaisuudet ja prosessit samoin kuin maaperän vedet tulevat tutummiksi tällä kurssilla.
Geodesian peruskurssi (3 ov) antaa kuvan geodeettisista mittauksista sekä geodesian käytöstä Maan muodon ja koon määrittämisessä.
Geokosmofysiikan perusteet (3 ov) esittelee Maata ympäröivien magnetosfäärin ja ionosfäärin ilmiöitä.
Geomagnetismin peruskurssi (3 ov) kertoo Maan magneettikentästä ja sen globaalisista ja alueellisista ominaisuuksista ja esittelee kentän syntyteorioita.
Seismologian peruskurssi (3 ov) luo yleiskuvan maanjäristysten ja seismisten aaltojen tutkimuksesta, seismisyydestä ja Maan kuoren ja sisäosien rakenteesta. Harjoituksissa opit mm. paikantamaan maanjäristyksiä.