HARJOITUSTYÖOHJEET
Tämä sivu sisältää kurssin Ohjelmistoliiketoimintaprojekti, 2002 harjoitustöiden ohjeet sisältöön ja arvosteluun liittyen.
SISÄLTÖ
HARJOITUS 1: LIIKETOIMINTASUUNNITELMA
Ryhmäsi päätehtävänä on laatia ohjelmistoalan liiketoimintasuunnitelma (LTS) (business plan).
LTS:n oppimateriaali
- Perustiedot harjoitustehtävän tekemiseen saat lukemalla kurssikirjan McKinsey & Co: Ideasta kasvuyritykseksi, Wsoy, 2000.
- Tutustu myös kurssin kotisivun luentomateriaaleihin, kuten tilaisuuden "Liiketoimintasuunnitelman laatiminen" kalvoihin.
- Lisäksi kurssikansiossa on oheismateriaalia, mm. todellinen englantilaisen yrityksen business plan ja artikkeli W. Sahlman: How to write a great business plan" (Harward Business Review, 1997.
LTS:n jäsennys
LTS:n laatimisen tukena apuna voit käyttää valmiita liiketoimintasuunitelman pohjia:- Yleinen business plan pohja (TechVentures).
- Yleinen business plan kriittset kohdat punattuna.
- IT-alan business plan pohja.
- Oppikirjan jäsentelymalli täydennettynä sopivilla alaotsikoilla.
Aikataulu ja työskentelyohje
Ryhmien ilmoittautuminen 25.1. mennessä
Esitä mahdollinen ryhmätoivomuksesi Jukka Mannerille. Lopuista osallistujista muodostetaan satunnaisesti työryhmiä.Liikeidean kuvaus viikkoa ennen sparraustilaisuuttasi
Kokoontukaa ryhmittäin ideoimaan LTS:n aihe. Voitte keksiä uuden tai ottaa olemassa olevan liikeidean työstettäväksi. Kuvauksia suomalaisista IT-yrityksistä löytyy esimerkiksi www.swbusiness.fi -portaalista ja Ohjelmistoyrittäjät ry:n kotisivulta.Sparraustilaisuudet 14.3. ja 21.3. tai erikseen sopien
Laadi liikeideasta kuvaus oppikirjan ohjeiden mukaisesti. Toimita se Jukka Mannerille ja Eero Hyvöselle kommentoitavaksi sähköpostilla viimeistään 2 päivää ennen sparraustilaisuuttasi. Tai vaihtoehtoisesti mahdollisimman täydellinen luonnos LTS:sta.Lopullinen työ: WWW-julkistus 7 päivää ennen purkua
Liikeidealuonnoksesta ja ohjaustilaisuudesta saadun palautteen perusteella laaditaan lopullinen LTS. LTS on tyylikkäästi tehty bisnes-asiakirja, ei esim. HTML-sivusto. Se pitää tulostaa PDF-muotoon. PDF-tiedoston voi helposti muodostaa Latex-, Word- ym. dokumenteista laitoksen ohjelmistoilla: Esimerkiksi pdflatex-ohjelmalla Linuxissa tai Adobe Acrobat -ohjelmalla Windows-puolella (huone B437, skanneriin kytketty mikro).
Ryhmä julkistaa 7 päivää ennen omaa purkutilaisuuttaan lopullisen työnsä WWW:ssä lähettämällä LTS:n PDF-tiedoston URL-osoitteen kurssin sähköpostilistan välityksellä tiedoksi kaikille kurssilaisille. Työn voi poistaa verkosta heti purkutilaisuuden jälkeen eikä siihen muodosteta linkkiä kurssin sivuilla. Ideana on, että sekä vetäjät, suunnitelman arvioijaryhmä että purkutilaisuuteen osallistujat voivat näin vaivattomasti tutustua töihin etukäteen. Mahdollista salaista tietoa voi peitellä ja muutella. Jos työ on äärimmäisen luottamuksellinen ja tällainenkin järjestely tuntuu mahdottomalta, ota yhteyttä perustelujen kanssa Jukka Manneriin tai Eero Hyvöseen.
HARJOITUS 2: RAHOITUSPÄÄTÖS
Harjoitus 2 tehdään ryhmätyönä liiketoimintasuunnitelman tapaan.
Ryhmä tutustuu arvioitavaksi saamaansa liiketoimintasuunnitelmaan ja kaikki jäsenet osallistuvat sen esittelytilaisuuteen potentiaalisen rahoittajan ominaisuudessa. Purkutilaisuuksissa simuloidaan liiketoimintasuunnitelman "myyntitilaisuutta" pääomasijoittalle tai esimiehelle. Sekä "yrittäjät" että "rahoittajat" toimivat mahdollisimman aidosti näiden roolien mukaan.
Rahoittajaryhmä laatii suunnitelman luettuaan ja esityksen kuultuaan kohta kohdalta vapaamuotoisen nasevan arvion hankkeesta, esimerkiksi SWOT-analyysiä kayttäen (Strengths - Weaknesses - Opportunities - Threads). Lopuksi tehdään perusteltu päätös siitä, rahoitetaanko hanketta ja millä edellytyksillä. Sopiva rahoituspäätöksen pituus on muutama A4. Rahoituspäätös palautetaan PDF-muodossa (URL riittää) 7 päivän kuluessa vastaavan LTS:n esittelytilaisuudesta.
ARVOSTELU
- Liiketoimintasuunnitelma ja rahoituspäätös 50%. LTS:n painoarvo ratkaiseva. Arvostelu perustuu sekä purkutilaisuutta varten julkaistuun kirjalliseen versioon että suunnitelman suulliseen esittelyyn purkutilaisuudessa.
- Oppimateriaalin koe 50%.
Päivitetty viimeksi 14.02.2002, kello 12:52
Eero.Hyvonen@cs.Helsinki.FI