Selain ja verkkosivut
Selain on työkaluohjelma, jolla voi katsella maailman eri tietokoneisiin sijoitettuja verkkosivuja. Kuvassa sanakirjasivu on auki chrome-selaimessa.
- Selaimen yläreunassa näkyy välilehtinä avoimena useita muitakin sivuja. Sivuista voi nostaa päälimmäiseksi jonkin napauttamalla sen välilehtimerkkiä. Sivu kuitenkin sulkeutuu, jos napauttaa välilehden rasti-merkkiä! Välilehdet voi vetää hiirellä irti selaimesta ja saada siten aseteltua rinnakkain ikkunoita, esimerkiksi ohjeiden ja ohjelmointiympäristön rinnakkaista käyttöä varten.
- Selaimen yläreunassa oleva tekstipalkki ono osoitekenttä, johon verkkosivun URL eli linkkinimi kirjoitetaan.
- Chrome-selain auttaa käyttämällä samaa kenttää myös hakusanoille. Jos tulee tehneeksi pienen kirjoitusvirheen, etsintäpiirre todennäköisesti auttaa perille.
Verkkosivu on henkilön tai organisaation Internet-solmukoneelle toimittama kokonaisuus muotoiltua tekstiä, kuvia, ääntä ja palveluita. Palvelut voivat olla laskentaa, tiedonkeruuta tai muuta toiminnallisuutta. Palvelintietokone ylläpitää yleensä erityistä ohjelmistoa, joka osaa kommunikoida tehokkaasti sivujen katselijoiden selaimien kanssa ja antaa niille sivustoon kuuluvia osia esitettäväksi.
- Verkkosivujen linkit eli osoitteet (URL) ovat muotoa http://linkki.cs.helsinki.fi. Alussa oleva http tai https kertoo tietokoneelle käyttettävän protokollan (tietokoneiden välinen keskustelukuri). Https on suojattu salakirjoittamalla vaidettavat viestit. Pisteillä toisistaan erotetut ovat aluekoodeja. Lopusta lähtien fi tarkoittaa Suomea. Muillakin mailla on omat kirjainkoodinsa. Lisäksi käytetään päätteitä .net (yksityisille), .com (kaupallisille, erityisesti Amerikassa) ja .edu (koulutus). Kunkin näistä suurista alueista saa jakaa omaa nimistöään itse. Suomessa on sovittu, että helsinki viittaa Helsingin yliopistoon, hel taas Helsingin kaupunkiin. Internet oli alunperin yliopistojen välinen tukimuksen tukiverkko, eikä osattu ajatella että se leviäisi niin monenlaiseen käyttöön kuin nykyisin tapahtuu. Yliopiston sisällä cs viittaa Tietojenkäsittelytieteen laitokseen, ja laitos on puolestaan yksikölleen Linkki antanut osasen. Nämä aluenimet esiintyvät yleensä korkeintaan kolmitasoisina myös sähköpostiosoitteissa. Esimerkiksi Linkin koordinaattorit tavoittaa yhteissstä osoitteesta linkki@cs.helsinki.fi. Sähköposti ja selain ovat kuitenkin täysin erilliset palvelut.
- URL-osoite on looginen osoite verkkosivun sisältöön. Itse sivu voi olla talletettu käytännössä johonkin muuhun paikkaan. Verkkosivujen nimeämisessä yritetään tehdä muistaminen ja suunnistaminen käyttäjille helpoksi ja piilottaa tarpeettomat tekniset asiat, jotka voivat muuttuakin.
Henkilöt tai organisaatiot julkaisevat myös sosiaalisen median sivuja, esimerkiksi FaceBook- tai Google+-palvelussa. Näissä sivut ovat erityisen suljetumman toimintaympäristön sisällä. Palvelimien keskinäinen kuri ymmärtää ystävien ja tykkäysten varassa muodostuvaa verkostoa, toisin kuin perinteiset verkkosivut. Sosiaalisen median palvelut ovat kuin keskitettyjä verkkosivupalveluita, johon kirjautumalla voi hoitaa omia sivujaan ja katsella saman sovellusmaailman sisällä muiden julkaisemaa materiaalia.
Yhteystiedot
Yhteystiedot
Sähköposti: linkki@cs.helsinki.fi
Scatch-tunnus: @linkki ja virtuaalikerho studiossa Peliklinikka