Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Ajankohtaista 2006 / News and events 2006

Tiedot tapahtumista ovat joko suomeksi tai englanniksi riippuen tilaisuuden kielestä.

This incremental calendar contains some interesting local events, both future and past. Some of the announcements are in Finnish.

Vanhat uutiset ja tapahtumat: 2005, 2004,

2006

18 December: Evimaria Terzi's dissertation

University Main Building, Unioninkatu 34, Auditorium XII

Evimaria Terzi will defend her PhD thesis "Problems and Algorithms for Sequence Segmentations" on 18 December 2006 at 12.15.

The opponent is Professor Dimitris Achlioptas, UC Santa Cruz, and kustos is Professor Esko Ukkonen.

Abstract of the thesis

14.12. Algodan on Suomen Akatemian huippuyksikkö 2008-2013

Suomen Akatemia on valinnut 18 huippuyksikköä kansalliseen tutkimuksen huippuyksikköohjelmaan vuosille 2008 – 2013. Näistä Algoritmisen data-analyysin huippuyksikkö (Algodan) sijoittuu pääosin tietojenkäsittelytieteen laitokselle, ja myös TKK on mukana. Yksikön johtaja on professori Esko Ukkonen ja varajohtaja akatemiaprofessori Heikki Mannila.

Algodan kehittää uusia laskennallisen data-analyysin käsitteitä, periaatteita ja algoritmeja ja soveltaa niitä käytännön tehtäviin. Yksikössä tehdään sekä tietojenkäsittelytieteen perustutkimusta että laajaa monitieteistä yhteistyötä. Yksikön tutkimustulokset ovat johtaneet vilkkaaseen menetelmäkehitykseen ja useisiin sovelluksiin eri puolilla maailmaa. Kehitettyjä menetelmiä voidaan soveltaa hyvinkin nopeasti: matka perustutkimuksesta käytäntöön on hyvin lyhyt.

Merkittäviä yhteistyöalueita ovat mm. molekyylibiologia ja lääketiede, ympäristötutkimus, lingvistiikka sekä tietoliikenne. Menetelmien sovelluksina ovat esimerkiksi geenipaikannus, geenien säätelymekanismien selvittäminen, eliölajien levinneisyyden tutkiminen, murteiden ja nimistön tutkimus, ilmastonmuutoksen tarkastelu sekä tiedonhaku ja tietoverkot.

Menetelmäkehityksessä huippuyksikön keskeinen osaamisalue ovat kombinatorisen hahmonsovituksen ja tiedon louhinnan teoria ja menetelmät. Menetelmäkehitys tehdään tiiviissä yhteistyössä menetelmien käyttäjien kanssa: yksikön tutkijat perehtyvät sovellusalueiden data-analyysiongelmiin, kehittävät niihin menetelmiä, ja tuloksia sovelletaan välittömästi. Uudella data-analyysimenetelmällä on usein syvällinen vaikutus sovellusalueeseen.

Kumpulaan saatiin kaksi muutakin huippuyksikköä: Markku Kulmalan johtama ilmakehän koostumuksen ja ilmaston muutoksen fysiikka, kemia, biologia ja meteorologia (HY, KY, Ilmatieteen laitos) ja Antti Kupiaisen Analyysin ja dynamiikan huippuyksikkö (HY, JY). Helsingin yliopisto on mukana yhteensä 12 huippuyksikössä kaudella 2008-2013.

14.12. Roborallissa kisaavat opiskelijoiden harjoitustyöt

Torstaina 14.12.2006 klo 13-15 eri projektiryhmien robotit kilpailevat toisiaan vastaan pujotteluradalla.

Tapahtuma videoidaan suorana Kumpulan Exactumin luentosaliin CK112. Rallia voi seurata myös internetissä omalla koneella.

Lisätietoja roborallista ja linkki verkkovideoon löytyy projektin englanninkieliseltä www-sivulta: http://www.cs.helsinki.fi/group/cosco/Teaching/AI/2006/project/

Tervetuloa seuraamaan kilpailua!

7.12: Ohjelmistotuotantoprojektien demopäivä

klo 10-14, sali D122

Tilaisuuden ohjelma on seuraava:

10:15 Avaus
10:20 Laadun takaaminen IP-verkoissa
10:40 eAssari Moodle-ympäristössä
11:00 Konekielisen ohjelmoinnin harjoitteluympäristön käyttöliittymä

11:20 Tauko

12:00 Metadataperustainen dokumenttiselain
12:20 Käyttöliittymä sääksien pesimätietojen tietokantaan
12:40 Hakukone laajalle annotoidulle tekstiaineistolle

13:00 Tauko

13:20 Interaktiivinen paikkatietojärjestelmä
13:40 Ilmapiiribarometri laitosten käyttöön
14:00 Tilaisuus päättyy

Tervetuloa paikalle!

5.12. SOAMeS-projektin seminaari

Palveluorientoituneisuus (SOA) on keskeinen kehitysteema nykyisten yritysjärjestemien arkkitehtuurin kehityksessä. Yritysten välinen liiketoiminta, hallintoviranomaisten verkostot ja yleinen sovellusten yhteistoiminta Internetissä vaativat samankaltaisia uudistuksia yleiseen verkkoinfrastruktuuriin.

SOAMeS-projekti järjestää avoimen seminaarin SOA:n käyttöönotosta yritysjärjestelmissä, tiistaina 5.12. 2006, Helsingissä. SOA emergence -seminaarin tarkoituksena on koota yhteen kiinnostuneita osapuolia niin tietojärjestemien, väliohjelmistojen kuin ohjelmistotyökalujen kehittäjien edustajista. Ohjelmaan on varattu aikaa keskustelulle, ja suomalaisen tutkijaverkoston jäsentymiselle tämän alueen ympärille.

Seminaarin ohjelma: http://www.cs.helsinki.fi/group/cinco/events/soames-seminaari.html

27.11. Arto Wiklalle HYY:n Magister Bonus –palkinto

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta jakaa Hyvä opettaja - Magister bonus –palkinnon joka syksy opettajalle, joka on osoittanut työssään taitoa ja kiinnostusta sekä opettamiseen että opetettaviinsa.

Kymmenes Magister Bonus –palkinto luovutettiin 26.11. HYY:n vuosijuhlassa tietojenkäsittelytieteen laitoksen lehtori Arto Wiklalle. Innostuneen opettajan vahvuuksina mainittiin hakemuksessa mm. kyky muokata hankalat ja abstraktit asiat muotoon, jossa opiskelijan on mahdollista omaksua ne. Lisäksi kiitettiin myös Wiklan onnistumista palautteen hyödyntämisessä ja myös antamisessa.

Tietojenkäsittelytiedettä Wikla on opettanut kolmisenkymmentä vuotta, ja hänen työpöydältään on lähtenyt myös yksi ohjelmoinnin oppikirja.

Yliopistoa Arto Wikla vertaa kukkeaan peltoon, jolta opiskelija voi poimia kiinnostavia, jänniä ja hienoja kukkia villisti ja vapaasti. Tai näin vuoden hyvä opettaja ainakin soisi olevan.

- Usein kysytään, onko meillä varaa antaa opiskelijoiden hillua loputtomasti yliopistolla – minusta pitäisi kysyä, onko meillä varaa olla käyttämättä sitä luovuuden potentiaalia, joka syntyy akateemisesta vapaudesta, Wikla sanoo.

- Jos on mahdollisuus valita väärin, voi oppia valitsemaan oikein. Haluammeko kouluttaa ihmisiä, joille on opetettu oikeat valinnat vai ihmisiä jotka muuttuvassa maailmassa itse osaavat valita oikein?

24 November: Guest lecture: Challenges in Peer-to-Peer Content Distribution

by PhD Jussi Kangasharju, Technische Universität Darmstadt

On Friday 24 November at 2pm, room C222.

Read the abstract

22.11. Ari Rantasen väitös: Algorithms for 13C metabolic flux analysis

FM Ari Rantanen väittelee 22.11.2006 kello 12 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Algorithms for 13C metabolic flux analysis".

Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Exactum, auditorio CK112, Gustaf Hällströmin katu 2b. Vastaväittäjänä on assistant professor Masanori Arita, University of Tokyo, ja kustoksena on professori Esko Ukkonen.

Väitöskirja julkaistaan sarjassa Department of Computer Science, Series of publications A. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa

Lue tiivistelmä

Read the abstract

20.11. Sampsa Hautaniemen dosenttikoeluento

maanantai 20.11. klo 16.15, Exactum C221

Aihe: Geenisirut lääketieteellisessä tutkimuksessa: Bioinformaatikon näkökulma

Lue tiivistelmä

17.11. Taneli Mielikäisen dosenttikoeluento

Perjantaina 17.11. klo 12.15, Exactum C220

Aihe: Parametrisoitu vaativuus

Tervetuloa!

16 November: Guest lecture: Music Understanding by Computer

by Roger Dannenberg on Thursday, November 16th, 15:15 Exactum, B119

Read the abstract

15 November: Guest lecture: Identifying cis-regulatory modules by combining comparative and compositional analysis of DNA

by Nora Pierstorff (Institute of Genetics of the University of Cologne, Germany) on Wednesday 15 November at 10:15 Exactum, room C221

Read the abstract

14.11. Miro Lehtosen väitös: Indexing Heterogeneous XML for Full-Text Search

Miro Lehtonen väittelee 14.11.2006 kello 12 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Indexing Heterogeneous XML for Full-Text Search". Väitöstilaisuus järjestetään yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33 ), Auditoriosssa XII klo 12.

Vastaväittäjänä on prof. dr.-ing. Norbert Fuhr, Universität Duisburg-Essen, ja kustoksena on professori Helena Ahonen-Myka.

Lue tiivistelmä

Read the abstract

13.11. Matti Nykäsen dosenttikoeluento

maanantai 13.11. klo 11.15, Exactumin sali C220

Matti Nykänen pitää julkisen dosenttikoelunnon aiheesta Punamustan puun perusoperaatio.

Tervetuloa!

Lehdistötiedote 16.10.

Mobiilipalvelujen käytön rajoitteet muualla kuin verkoissa

Mobiilitekniikkaa ja erityisesti mobiiliverkkoja kehitetään uutterasti, mutta uudet verkot eivät tuo pääasiassa kuin nopeutta ja halvempaa tiedonsiirtoa operaattoreille. Suurin osa nykyisistä ja tulevistakin palveluista voitaisiin toteuttaa jo olemassa olevilla verkoilla. Tällä hetkellä mobiilipalveluiden käyttö on melko vähäistä johtuen muun muassa niiden heikosta käytettävyydestä ja käytön kalleudesta.

Lue koko tiedote

12 October: Guest lecture:Mining mobility data - opportunities and privacy threats: the GeoPKDD approach

at 14:15 Exactum, room C221

Francesco Bonchi (Knowledge Discovery and Delivery Laboratory (KDD), Pisa, Italy)

Abstract

9 October: Guest lecture: Experience with Performance Engineering in an Agile Development Process

Dr Andre Bondi, Siemens Corporate Research, Inc.

Monday, October 9, at 14:15-16:00, Exactum CK112

Abstract

 

20 September: Guest lecture: A New Look at Convexity, Duality, and Optimization

Professor Dimitri Bertsekas, MIT

Wednesday, September 20th, at 14:15-15:15, Exactum, B222

Abstract

12 September: Guest lecture: Dynamic and Neuro-Dynamic Programming: An Overview and Recent Work

Professor Dimitri Bertsekas, MIT

Tuesday, September 12th, at 16:15-17:15, Exactum, C222

Abstract

4.9: Linux täyttää 15 vuotta - tervetuloa seminaariin!

4.9.2006 klo 12.00-17.00, Helsingin yliopiston päärakennuksen uusi puoli, sali 1, Fabianinkatu 33

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos ja Suomen open source –keskus COSS juhlistavat Linux-käyttöjärjestelmän 15-vuotissyntymäpäiviä järjestämällä seminaarin.

Seminaarin pääpuheenvuorossa Jon "Maddog" Hall pohtii Linuxin roolia ja tulevaisuutta globaalisti. Jon Maddog Hall johtaa Linux Internationalia, puolueetonta eturyhmää, joka pyrkii edistämään Linuxin kasvua ja kehitystä eri puolilla maailmaa. Muut puheenvuorot käsittelevät mm. Linuxin syntyä, uutta suomalaista kehittäjäsukupolvea sekä uutta työtapaa, jonka tuloksena käyttöjärjestelmä on syntynyt.

Lue lisää

30 August: Presentation of current Projects in Bioinformatics & Biomedical Informatics within the Foundation for Biomedical Research of the Academy of Athens

Wednesday 30.8 at 14.00 in seminar room C222, Exactum

Dr. Sophia Kossida (Academy of Athens, Foundation for Biomedical Research, Biotechnology Laboratory, Athens, Greece)

Abstract

24.8.Veli Mäkisen dosenttikoeluento: Itseindeksit - kun tiivistetty teksti ja sen indeksi ovatkin sama asia

torstaina 24.8 klo 13.15, Exactumin sali C222

Tiivistelmä

23 August: Guest lecture: Hardness of Optimal Spaced Seed Design

Wednesday 23th August at 14:00 Exactum, room C222

François Nicolas (LIRMM, Laboratoire d'Informatique, de Robotique et de Microélectronique de Montpellier, France)

Abstract

 

17th August: Guest lecture: Spectral Norm in Learning Theory: Some Selected Topics

Hans Ulrich Simon (Ruhr-University Bochum)

on Thursday 17th August at 11:00 Exactum, room C222

Abstract

Lehdistötiedote 15.8.

Merkittävä panostus suomalaisen semanttisen webin kehittämiseen

Kansallinen tutkimushanke Suomalaiset semanttisen webin ontologiat (FinnONTO) 2003-2007 on saanut noin 1,1 miljoonan euron rahoituksen Tekesin FENIX-ohjelmalta ja poikkeuksellisen laajalta, 36 yrityksen ja julkisenorganisaation tutkimuskonsortiolta. Rahoitus kattaa hankkeen viimeisen jakson1.10.2006-31.12.2007.

FinnONTO:ssa kehitetään suomalaisen semanttisen webin sisältöinfrastruktuuria japilotoidaan käytännön sovelluksia. FinnONTO:ssa kehitettävä teknologia luoperustan, eräänlaisen sisältöinfrastruktuurin, suomen kieleen perustuvallesemanttiselle webille. Tuloksena valmistuvat semanttiset portaalitdemonstroivat teknologian käytännön mahdollisuuksia eCulture-, eHealth-,eLearning -alueilla sekä infrastruktuuripalveluissa.

Lue koko tiedote

4 July: Guest lecture:A Framework for Human Evaluation of Search Engine Relevance

Kamal Ali, Chi Chao Chang, Yun-fang Juan

room D122, on Tuesday, July 4th at 11:15-12:00

Abstract

Lehdistötiedote 29.6.2006

Miten löytää neula kasvavasta heinäsuovasta? International Workshop on Intelligent Information Access (IIIA2006) 6.-8.7. Helsingissä

Internetin kasvaessa tiedon löytäminen vaikeutuu ja hakukoneiden merkitys kasvaa. Joukko maailman johtavia internet-tiedonhaun asiantuntijoita sekä yliopistomaailmasta että teollisuudesta saapuu Helsinkiin 6.-8.7. pohtimaan, millainen on internetin hakukoneiden tulevaisuus. IIIA2006-workshopin järjestävät Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos ja Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT.

Lue koko tiedote

14 June: Guest lecture: Music Notation Retrieval with Transportation Distances - Distance Measure, Indexing Method, and Human-generated Ground Truth for Melodic Similarity

Wednesday, June 14, 12:15-13:45 Exactum, C222

Rainer Typke (Utrecht University, The Netherlands)

Abstract

Lehdistötiedote 6.6.2006

Tietojenkäsittelytieteen väitöskirja- ja gradupalkinnot Helsinkiin

Tietotekniikan tutkimussäätiön vuosittain myöntämän väitöskirjapalkinnon sai FT Taneli Mielikäinen Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta tiedon louhintaa käsittelevästä työstään. Tietojenkäsittelytieteen seura taas palkitsi parhaasta pro gradusta samalta laitokselta valmistuneen FM Gian Donato Colussin, jonka tutkielma käsitteli ruuhkanhallintaa internetissä. Palkinnot luovutettiin Tietojenkäsittelytieteen päivillä, jotka päättyvät tänään Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella.

Lue koko tiedote

Lehdistötiedote 2.6.2006

Uudet tieteenalat kohtaavat Tietojenkäsittelytieteen päivillä

Tietojenkäsittelytieteen päivät 5.-6.6. Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella

Tietojenkäsittelytiede on laajentunut nopeasti uusille alueille ja erikoistuminen sen sisällä on jo melko pitkällä. Esimerkiksi bioinformatiikka, joka ratkoo modernin biologian ja lääketieteen haasteita laskennallisin keinoin, on noussut yhdestä sovellusalasta itsenäiseksi tieteenalaksi aivan viime vuosina. Samoin on tapahtunut paikkatietoa tutkivalle geoinformatiikalle sekä tieteelliselle laskennalle, jotka myös esittäytyvät päivillä.

Lue koko tiedote

 

30 May: Guest lecture: Machine Learning Techniques for Analysing Chemical Data for Hazardous Materials and Illegal Drugs

Tuesday 30th May at 14:15, Exactum, room C222

Dr Michael Madden (Lecturer in Information Technology, National University of Ireland Galway, Ireland)

Abstract

 

Lehdistötiedote 17.5.2006

Itämeren nuoret IT-lahjakkuudet kilpailevat Heinolassa

Baltic Olympiad in Informatics 18.-21.5. 2006

Baltic Olympiad in Informatics tuo Itämeren rantavaltioiden lukioikäiset IT-osaajat kilpailemaan Heinolaan kuluvalla viikolla. Kilpailun järjestävät Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos, Opetushallitus ja Heinolan lukio.

Tapahtumaan osallistuu noin 50 kotimaidensa kansallisissa tietotekniikkaolympialaisissa parhaiten menestynyttä nuorta Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta ja Saksasta. Maiden joukkueiden mukana on aikuinen joukkueenjohtaja, ja kukin joukkue saa oppaakseen Heinolan lukion opiskelijoita.

Lue koko tiedote

Lehdistötiedote 11.5.2006

Jalkapalloerotuomareita tarkkaillaan nyt opiskelijoiden ohjelman avulla

Erotuomareiden esiintymistä, toimintaa ja ratkaisuja jalkapallokentällä seurataan katsomosta käsin myös virallisesti. Palloliiton kilpailuissa
Veikkausliigassa, Ykkösessä, Naisten SM-sarjassa ja Kakkosessa koulutetut erotuomaritarkkailijat merkitsevät muistiin erotuomareiden kehitettävät ja hyvät puolet otteluiden aikana, esimerkiksi näiden liikkumisen ja pillin käytön sekä tietysti oikean ja väärän pelitavan erottamisen.

Ryhmä Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen opiskelijoita on osana opintojaan rakentanut tietokoneohjelmiston erotuomareiden tarkkailupalautteiden laatimiseen sekä niiden käsittelyyn. Tarkkailijoiden keräämät tiedot kootaan suoraan tietokantaan. Tavoitteena on ollut mm. päästä eroon paperityöskentelystä. Samalla erotuomareita koskevan tiedon käyttö helpottuu, sillä uusi ohjelma mahdollistaa myös erotuomareiden työskentelyn ominaisuuksien tilastoinnin ja vertailun.

Lue koko tiedote

10 May: Guest lecture: On Identifying Discriminative Combinations of Features for Labeled Data

Wednesday, May 10, 12:15-13:00 Exactum, C222

Gemma Garriga (Universitat Politecnica de Catalunya, Barcelona)

Abstract

9 May: Guest lecture: Mining top-k covering rule group from microarray data and classifying microarray data

At 13:00-14:00 Exactum, C222

Gao Cong (University of Edinburgh)

Abstract

29 April: Sasu Tarkoma's dissertion

Sasu Tarkoma will defend his PhD thesis "Efficient Content-based Routing, Mobility-aware Topologies, and Temporal Subspace Matching" on 29 April, at 10.00 in the University Main Building, Unioninkatu 34, auditorium XIV.

The opponent is Professor Luís Rodrigues, Universidade de Lisboa, and the custos is Professor Kimmo Raatikainen.

27.4. Dosenttiluento: Avoimet palvelut ja liiketoimintaverkostot - tulevaisuudenvisioita ja tutkimushaasteita

Torstaina 27.4. klo 11.00, Exactum, sali C221

Lea Kutvosen dosenttiluento "Avoimet palvelut ja liiketoimintaverkostot - tulevaisuudenvisioita ja tutkimushaasteita".

Tervetuloa!

26.4: Kevään ohjelmistotuotantoprojektien demopäivä

Ohjelmistotuotantoprojektien demoja nähdään keskiviikkona 26.4.2006 klo 8:15-12:00 salissa CK112.

Ohjelma

8:15 avaus
8:20 Opiskelija-apurahojen hallinnointisovellus
8:40 Sosiaaliportti-portaalin työvälineet
9:00 Musiikkitietokannan hakukoneen asiakas
9:20 Tauko
9:40 Ammattikuvakone
10:00 Pipeline software for proteine structure fetching
10:20 Open access -viittaustietokanta
10:40 Lounastauko
11:20 Suprajohtavan magnetometrin ohjausjärjestelmä
11:40 Jalkapalloerotuomareiden tarkkailujärjestelmä
12:00 Tilaisuus päättyy

Tervetuloa!

19 April: Sample lectures for University lecturership

At 1.15 pm, Exactum C222

Aristides Gionis: "Modern database algorithms: large datasets, streams, P2P networks, and the internet"

Taneli Mielikäinen: "Hahmojen louhinta"

Welcome!

Lehdistötiedote 27.3.2006

Bioinformatiikan maisteriohjelma käynnistyy Helsingin yliopistossa ja Teknillisessä korkeakoulussa

Bioinformatiikka ratkoo modernin biologian ja lääketieteen haasteita laskennallisin keinoin. Esimerkiksi geenien toiminnan logiikan selvittäminen on biologian peruskysymys, jota tutkitaan bioinformatiikan menetelmien avulla.

Helsingin yliopisto ja Teknillinen korkeakoulu käynnistävät syksyllä 2006 uuden bioinformatiikan maisteriohjelman. Ohjelma muuttuu kansainväliseksi vuotta myöhemmin. Ohjelman koordinointivastuu on Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella.

Lue koko tiedote

Lehdistötiedote 24.3.2006

Semanttisen webin tutkimus yhdistää suomalaista ja ranskalaista kulttuuria Louvressa

Pariisin Louvressa järjestetään 4.-5. toukokuuta 2006 suomalais-ranskalainen symposio "Digital Semantic Content across Cultures". Tilaisuuden aiheena ovat uusin eCulture-alan tutkimus sekä sovellukset, kuten semanttinen web ja ontologiat.

Monitieteisen symposion ohjelmassa on lähes 30 esitystä Suomesta ja Ranskasta. Aiheina ovat muun muassa kultuuri- ja mediasisältöjen digitointi, semanttinen indeksointi ja sisällönkuvailu, ontologiat ja älykkäät portaalit sekä monikielisten kulttuurisisältöjen julkaiseminen webissä. Eräänä ajankohtaisena teemana on semanttisen webin mahdollisuudet digitaalisten kulttuurisisältöjen yhdistämisessä yli kieli- ja kulttuurirajojen Euroopassa.

Lue koko tiedote

17.3. Antti Viljamaan väitös

Yliopiston päärakennus, auditorio XIV, Unioninkatu 34, 17.3.2006 klo 12.15

Antti Viljamaan tietojenkäsittelytieteen alaan kuuluva väitöskirja "Specifying Reuse Interfaces for Task-Oriented Framework Specialization" (Uudelleenkäyttöliittymien spesifiointi tehtäväpohjaista sovelluskehysten erikoistamista varten) esitetään tarkastettavaksi.

Vastaväittäjänä on professori Tarja Systä ja kustoksena professori Jukka Paakki. Väitöskirja on julkaistu tietojenkäsittelytieteen laitoksen A-sarjassa.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa osoitteesta: http://ethesis.helsinki.fi/ .

Tiivistelmä

Lehdistötiedote 15.3: Luotettavan Internetin kärkihanke alkaa HIITissä

Teknologian kehittämiskeskus Tekes on myöntänyt Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin johtamalle kärkihankkeelle "Trustworthy Internet" 1,8 miljoonan euron tutkimusrahoituksen kolmivuotiskaudeksi 2006-2008.

Muut hankkeen osapuolet ovat Teknillisen korkeakoulun tietoliikenneohjelmistojen ja multimedian laboratorio (TML) sekä Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos (TKTL). Hanke on yksi neljästä GIGA - Konvergoituvat verkot -teknologiaohjelman kärkihankkeesta, joille Tekes on myöntänyt 100 % rahoituksen (kts. http://www.tekes.fi/giga/ ).

Lue koko tiedote

14.3.Bioinformatiikan uusi maisteriohjelma esittäytyy

klo 13.00, Exactum CK112

Ohjelma ja lisätiedot

28.2.2006 Guest lecture: Metabolome Research in Japan

at 13.00, Exactum, D123

Professor Masanori Arita (University of Tokyo)

Abstract

20.2. HOSLAB tuo yhteen suomalaiset avoimen lähdekoodin ohjelmistot

Uusi HOSLAB eli Helsinki Open Source Laboratory säilyttää ja jakelee internetissä korkealaatuisia suomalaisia avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja tietojenkäsittelytieteen kurssimateriaaleja. Palvelussa ovat tällä hetkellä mukana Helsingin yliopisto, tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT ja Teknillinen korkeakoulu, ja sitä ylläpitää Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos.

Lue koko tiedote


6 February: Wray Buntine's docent lecture

at 10.15am, Exatum C222

The title of the lecture is "Independence in probabilities and undirected graphs" and it will be given in English. The length of the lecture is 25 minutes.

Welcome!

2 February: Guest lecture by PhD Rene Mayrhofer (University of Lancaster)

at 12:15, Exactum C221

Context authentication: making secure communication more user-friendly

1.2. Suomalaiset avoimen lähdekoodin osaajat yhteen

FILOSI yhdistää Linux-osaamista ja vahvistaa avoimen lähdekoodin kehitystä

Johtavat suomalaiset avoimen lähdekoodin toimijat ovat aloittaneet tiiviin yhteistyön käynnistämällä Finnish Linux and Open Source Initiative -foorumin (FILOSI). FILOSI : n tavoitteena on vahvistaa suomalaista avoimeen lähdekoodiin perustuvaa teknologiaosaamista ja sen kansainvälistä näkyvyyttä.

FILOSI toimii ohjelmistoalan tutkimuslaitosten ja yritysten foorumina, joka ideoi innovatiivisia tutkimushankkeita, tukee niiden toteuttamista tutkimuslaitoksissa ja tarjoaa palvelinresursseja avoimen lähdekoodin projekteille. FILOSI:n perustajajäseniä ovat IBM, Ericsson, Nokia, Helsingin yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, HIIT (Helsinki Institute for Information Technology), tieteen tietotekniikan keskus CSC ja COSS (Centre for Open Source Software).

Lue koko tiedote

1 February: Guest lecture by PhD Tommi Jaakkola (MIT CSAIL)

at 12:15, B222, Exactum

Game theory, biology, and the binding game

31 January: Guest lecture by PhD Rene Mayrhofer (University of Lancaster)

at 14:15, C221, Exactum

Context prediction based on learning user habits: A next step towards  "smart" systems

23.1. Tietojenkäsittelytieten laitosta esitetään valtakunnalliseksi yliopistokoulutuksen laatuyksiköksi

Tietojenkäsittelytieteen laitos on yksi yliopistokoulutuksen laatuyksiköistä, joita korkeakoulujen arviointineuvosto esittää opetusministeriölle vuosille 2007-2009.

Arvioinnin periaatteena on ollut vertaisarviointi, ja valinnassa huomioitiin sekä saavutetut tulokset että koulutuksen pitkäjänteinen kehittäminen. Monipuolisina valintakriteereinä on painotettu mm. koulutuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnan kytkeytymistä, strategista koulutuksen johtamista, pedagogista kehittämistä sekä sisällöllisen opetussuunnitelmatyön ja tutkintojen rakenteellisen uudistamisen kytkeytymistä toisiinsa.

Tietojenkäsittelytieteen laitos oli tasaisen vahva kriteerien kattamilla alueilla.

19. ja 23.1. Julkiset koeluennot: bioinformatiikan yliopistonlehtorin virka tietojenkäsittelytieteen laitoksella

Exactum, sali B222

Hakijat pitävät koeluennon aiheenaan "Johdatus bioinformatiikkaan" seuraavan aikataulun mukaan:

to 19.1.

klo 9.15 - 9.35 Dario Gasbarra

klo 9.40 -10.00 Esa Pitkänen

ma 23.1.

klo 9.15 - 9.35 Janne Nikkilä

Tilaisuudet ovat kaikille avoimet.

January 12, 15:00, Exactum, C222

Guest lecture by Jiaheng Lu:

From Region Encoding To Extended Dewey: On Efficient Processing of XML Twig Pattern Matching

13.1. Suomalaistutkijat selvittävät geenien toiminnan säätelyä kehittämänsä tietokoneohjelman avulla

Professori Jussi Taipaleen ja professori Esko Ukkosen johtama monitieteellinen tutkimusryhmä on selvittänyt, miten DNA-sekvenssistä voidaan tunnistaa geenien ilmentymistä sääteleviä alueita; tutkimukseen osallistui molekyylibiologeja, kehitysbiologeja ja tietojenkäsittelyn tutkijoita Helsingin yliopistosta. Projektissa mukana olleet tutkijat kuuluivat kolmeen Suomen Akatemian huippuyksikköön, genomitiedon hyödyntämisen, datasta tietoon sekä kehitysbiologian huippuyksikköön. Tutkimus julkaistaan 13.1.2006 ilmestyvässä arvovaltaisessa Cell-tiedelehdessä.

10.1. Prof. Esko Ukkonen jatkaa tutkimusjohtajana

Yliopiston kansleri on nimittänyt tietojenkäsittelytieteen professori Esko Ukkosen Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin perustutkimusyksikön tutkimusjohtajan virkaan kolmivuotiskaudeksi vuoden 2006 alusta. Ukkonen on toiminut tässä virassa syyskuusta 2004.

HIIT (Helsinki Institute for Information Technology) on Helsingin yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun yhteinen tietotekniikan tutkimuslaitos. HIIT koostuu perustutkimusyksiköstä, jonka johtajaksi professori Ukkonen nyt nimitettiin, ja tavoitetutkimusyksiköstä.

Perustutkimusyksikkö tekee korkeatasoista tietojenkäsittelytieteen perustutkimusta tiiviissä yhteistyössä muita tieteitä ja teollisuutta edustavien soveltajatahojen kanssa. Yksikön keskeisiä tutkimusalueita ovat data-analyysin teoria ja sovellukset, adaptiivinen tietojenkäsittely ja neuroinformatiikka. Yksikössä työskentelee noin 50 tutkijaa.

Ukkonen johtaa tällä hetkellä kansallista huippututkimusyksikköä Datasta tietoon (From Data to Knowledge). FDK kehittää tietojenkäsittelymenetelmiä, joilla voidaan muodostaa hyödyllistä tietoa suurista tietomassoista. Yksikön tutkijat ovat erikoistuneet mm. merkkijonomenetelmien kehittämiseen ja toisaalta tiedon louhintaan.

Lisäksi Ukkonen on mukana EU:n hankkeissa Regulatory Genomics (EU STREP) ja BioSapiens. Edellisessä hankkeessa haetaan geenien aktiivisuutta sääteleviä DNA-sekvenssin alueita. Jälkimmäinen on laaja eurooppalainen yhteishanke, jossa kehitetään bioinformatiikkamenetelmiä erilaisten aktiivisten alueiden löytämiseksi ihmisen DNAsta.