Symbolisen musiikin haku tietokannasta


Otsikko

Symbolisen musiikin haku tietokannasta

Esittäjä

  • FM Sami Perttu
  • Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos

Aika ja paikka

  • Keskiviikko 29.11.2000
  • 13.15
  • Sali B453, Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tiivistelmä

Musiikin haku sisällön perusteella (engl. music information retrieval) on suhteellisen uusi tutkimusalue. Sen sovellukset ulottuvat sävelmien jäljittämisestä hyräiltyjen melodioiden perusteella aina musikologisiin analyyseihin ja jopa tekijänoikeuskysymysten selvittelyyn.

Esittelemme kehittämiämme symbolisen musiikin hakuun soveltuvia perusmenetelmiä. Ongelmana on löytää annetun hahmon kaikki riittävän samankaltaiset esiintymät tietokannasta. Sekä hahmo että tietokanta ovat symbolisessa muodossa: ne koostuvat yksittäisistä nuoteista, jotka ovat sävelkorkeuden ja syttymis- ja sammumisajankohdan kolmikkoja.

Lähtökohta on, että nuotit tulkitaan diskreeteiksi symboleiksi, jolloin kombinatorisia merkkijonomenetelmiä voidaan hyödyntää hahmon etsinnässä. Perinteisesti merkkijonomenetelmiä on käytetty yksiulotteisten jonojen yhteydessä. Musiikki voi kuitenkin olla moniäänistä eli polyfonista, jolloin jonoesitys ei ole kovinkaan luonteva. Toisaalta suoraviivainen kaksiulotteinen esitys sävelkorkeuden ja ajan suhteen vie paljon tilaa, eikä tue tehokkaita hakuja. Lisäksi esitysmuodossa on otettava huomioon tärkeät invarianssit sävellajin ja tempon suhteen. Molemmat liittyvät yleisempään kysymykseen musiikillisesta samankaltaisuudesta tai musiikillisista etäisyysmitoista. Pohdimme yleisen editointietäisyysmallin puitteissa, millaisia ominaisuuksia musiikillisesti järkevällä etäisyysmitalla tulisi olla.

Esitämme, että symbolinen musiikki on luonnollista kuvata verkkorakenteena, jonka solmut vastaavat nuotteja ja jonka kaaret esittävät erilaisia yhteyksiä nuottien välillä. Yksiäänisiä hakuja varten liitämme verkkoon nuottien peräkkäisyyden määritteleviä kaaria siten, että kukin polku verkossa voidaan tulkita melodiaksi. Johdamme musiikkipsykologiasta sopivan heuristiikan verkon rakentamiseksi. Kehittämämme algoritmi suorittaa yksiäänisen hahmon etsintää verkossa sen kaaria pitkin. Algoritmi hyödyntää bittirinnakkaisuutta ja perustuu epädeterministisen automaatin simulointiin. Polyfonisten hahmojen etsintää varten laajennamme verkkoa liittämällä siihen toisen joukon kaaria, jotka määrittelevät nuottien samanaikaisuuden. Samoin laajentamalla aiempaa algoritmia saamme tehokkaan menetelmän, jolla polyfonisia hahmoja voidaan hakea polyfonisista tietokannoista.


Tervetuloa!


Matti Nykänen


Anna Pienimäki