"Tavallisen työntekijän tavoite ei ole olla mahdollisimman tuottava tai käyttää ohjelmaa mahdollisimman hyvin. Yleisin tavoite, joka käyttäjällä on, on olla näyttämättä tyhmältä."
-- Alan Cooper, About Face
Olennaista käyttötapausta tehdessä on todellisen käyttötapauksen löytäminen merkityksettömien keskeltä. Käyttäjä ei koskaan pyri "käyttämään ohjelmaa" tai "syöttämään tietoa tietokantaan" vaan sen sijaan yrittää "raportoida havainnon" tai yleisemmin "tutkia asteroidien valokäyriä". Näiden yleisempien käyttötapausten mukaan tulee järjestelmän ominaisuuksia ja sen käyttöliittymää lähteä suunnittelemaan.
Käyttöliittymät-kurssin webbisivulta lainattua: "Visualisoi jokaisen käyttäjän tavoitteen keskeisimmät kohdat sopivilla kaavioilla, kuvilla ja bullettilistoilla, joista tavoitteen ydin on mahdollista hahmottaa nopeasti. Pyri laatimaan mahdollisimman ymmärrettäviä ja helppotajuisia kuvia. Aina, kun voit visualisoida asioita, visualisoi ne, äläkä esitä niitä pelkkänä tekstimössönä, josta on vaikea hahmottaa olennaisia kohtia. Kuvat ja kaaviot ovat tärkeämpiä kuin teksti. Jos löydät esim. webistä valokuvia tai muuta materiaalia, jolla pystyt havainnollistamaan käyttötapauksiasi, hyödynnä niitä. Käytä omaa luovuuttasi ja järkeäsi esitystavan valinnassa, äläkä tee sitä, minkä tekeminen tietokoneella on helpointa: pelkän tekstin pupeltamista Word-tiedostoon."
Käyttötapausesimerkkinä on reittihakujärjestelmä. Mielenkiintoista tässä on tilatiedon olemassaolo, ei sen laatu: joukkoliikenteen käyttäjälle kellonaika on olennainen, kun taas meidän tähtitieteilijöillemme se ei välttämättä ole olennaisinta tilatietoa. Kannattaa myös huomioida, että tavoitteet ovat yleisen tavoitteen ilmentymiä, eli niiden suorittajana on oikea ihminen, ei vain yleinen "tähtitieteilijä" tai "opiskelija". Missään käyttötapauksessa ei myöskään mainita itse järjestelmää, koska toteutettava tietotekninen järjestelmä ei liity millään tavalla käyttötapauksen tarpeeseen.
Laadi kolme käyttötapausta harjoitustyönä tehtävää julkisen liikenteen reittihakujärjestelmää varten. Käyttötapauksista kahden tulee olla keskeisiä ja usein toistuvia tyypillisiä tapauksia, ja kolmannen käyttötapauksen tulee olla selvästi harvinaisempi, poikkeuksellisempi tilanne. Laadi kaikkiin käyttötapauksiin vähintään kaksi variaatiota.
1. käyttötapaus: Ullan on päästävä TKT:n laitokselta Pitäjänmäessä asuvan serkkunsa luokse.
Tilatietoa:
Toinen variaatio: Risto yrittää selvittää, millä bussilla hänen kotibileisiinsä tulevien ihmisten kannattaa matkustaa.
Tilatietoa:
2. käyttötapaus: Pekka haluaa tietää, pääseekö Tikkurilaan paikallislipulla, vai tarvitaanko seutulippu.
Tilatietoa:
Toinen variaatio: Leena on kuullut, että lippujen hinnat muuttuivat euron myötä. Leena haluaa nähdä Espoon Leppävaaraan menevien bussien hinnaston.
Tilatietoa:
3. käyttötapaus: Jouni, kaupunkisuunnittelun opiskelija, haluaa tehdä esitelmän pääkaupunkiseudun julkisesta liikenteestä. Hänen täytyy siksi selvittää, montako julkisen liikenteen linjaa pääkaupunkiseudulla toimii.
Tilatietoa:
Toinen variaatio: Verottaja haluaa tietää, montako linja-autovuoroa HKL ajaa vuodessa.
Tilatietoa: