Javan käyttöliittymäkehittimet

JBuilder X

Borlandin valmistama JBuilder on suhteellisen tunnettu sovelluskehitin Java-sovellusten tuottamiseen. Ainakin uusimmasta versiosta on saatavilla myös Foundation ilmaisversio, josta on karsittu osa ominaisuuksista pois, kuten Servlettien tekeminen. Mutta yksinkertaisten sovellusten tai applettien tekeminen onnistuu varsin hyvin ilmaisversiolla. JBuilderista on markkinoilla Developer ja Enterprise -versiot, joista varsinkin jälkimmäisestä löytyy valtava määrä ominaisuuksia ja valmiita komponentteja.

Käyttöliittymän suunnittelu JBuilderissa onnistuu varsin näppärästi Design -näkymässä, jossa käyttöliittymän komponentit "maalataan" ikkunaan. Eri komponentit sijoitetaan käyttäjän luomiin paneeleihin. Paneeleihin voidaan valita Layout-manageri, joka määrittelee komponenttien sijoittumisen paneeliin. Borlandilla on oma XY-Layout malli, joka käytännössä antaa mahdollisuuden sijoittaa komponentit ja määrittää niiden koon täysin vapaasti paneeliin. Jos ei halua sisällyttää Borlandin luokkaa omaan sovellukseen, niin XY-layoutin voi myös konvertoida johonkin toiseen Layoutiin. Konvertointi GridBagLayoutiin antaa yleensä varsin hyvän lopputuloksen.

Itse koodin kirjoittaminen onnistuu Source -näkymässä. Koodin kirjoittamiseen tarkoitettu editori on varsin tehokas. Editori osaa ennakoida olioiden metodien nimiä ja metodit voidaan valita olion nimen eteen ilmestyvästä listasta. Koodiin käsin tehdyt muutokset näkyvät välittömästi myös ohjelman muissa ikkunoissa. Koodieditorissa saa myös piilotettua koodin osasia (ts. näyttää metodista tai luokasta vain sen otsikon), mikä helpottaa koodin lukemista ja hahmottamista.

Sovelluskehittimen Project- ja structure -ikkunat ovat myös käyttökelpoisia. Project näyttää koko sovelluksen käyttämät tiedostot ja structure näyttää valitun tiedoston koodin rakenteen, josta voidaan valita olioita tai komponentteja tai niihin liittyviä metodeja. Tämä ominaisuus on hyvä siinä tapauksessa, jos tiedoston luokassa on paljon tavaraa ja koodin seasta pitäisi löytää jokin tietty asia.

Tapahtumien luominen onnistuu myös suhteellisen automaattisesti. ActionEvent:ien luominen onnistuu komponenttia kaksoisnapauttamalla Design -näkymässä, jolloin kehitin luo koodiin oman luokan tapahtumankäsittelyä varten.

JBuilderin tuottama valmiskoodi on varsin luettavaa. Tapahtumien käsittelylle luotu koodi eroaa jonkin verran oppikirjoista luetusta koodista. JBuilder ei tosin osaa paloitella millään tavalla koodia, jolloin jos käyttöliittymään tekee lukuisia komponentteja, niin koodin lukeminen ja sen hallinta vaikeutuu huomattavasti.