Laskuharjoitus, käsitellään laskuharjoituksissa viikolla 45 (10-11.11.1999)

Tietokoneen rakenne, S99, LH 6

  1. Tehtävät 14.1 ja 14.2 (s. 576) kirjasta.

  2. Tehtävä 14.4 kirjasta.

  3. [2 HTP] Tehtävät 15.4 ja 15.5 (s. 617) kirjasta.
    Huomaa, että tehtävän annon "mikro-operation field" tarkoittanee kuvan 15.7 "control" kenttää. Otaksu myös, että osoitteen valitsemiskenttä ("address selection field") on osa kuvan 15.7 "control" kenttää.

  4. Vastaa kurssikyselyyn. Tämä kurssi luennoitiin ja pidettiin nyt ensimmäisen kerran. Tämän vuoksi olisin erityisen kiinnostunut saamaan runsaasti palautetta. Minulla on paksu nahka ja saan palautteet itselleni vasta kurssin arvostelun jälkeen... Kiitos.
    Ota talteen kommenttisi kohtiin
    1. 11. Mielipiteesi oppimateriaalista (kirjat, monisteet yms)?
    2. 13. Mikä oli kurssin pahin heikkous? Mainitse tässä kohdin, jos mielestäsi taustatietosi eivät riittäneet. Siinä tapauksessa olisi mukava myös tietää, mitkä nämä taustatietosi olivat (TiTo?, Rio?)
    3. 14. Miten kurssia voisi kehittää?
    Käsittelemme näitä kohtia vielä laskuharjoituksissa.

  5. [2 HTP] Ylimääräinen tehtävä
    (Tämä tarkoittaa, että tämän tehtävän pisteet eivät vaikuta laskuharjoituksista saatavien pisteiden rajojen laskentaan)

    Lue Transmeta yhtiön patenttia 5,958,061 (hyväksytty 28.9.1999). Transmeta on ilmoittanut 19.1.2000 julkistavansa uudenlaisen käänteentekevän Crusoe mikroprosessorin. Tällä patentilla voi olla jotain yhteistä Crusoen kanssa tai sitten ei. (Linus Torvaldsin nykyinen työpaikka on Transmeta.)

    Löydät patenttihakemuksen joko suoraan USA:n patenttiviraston tietokannasta tai IBM:n patenttiarkistosta ($3 luottokortille, kiitos). Patenttiviraston kopiossa hakemuksen kuvat ovat vähän hankalasti luettavissa (TIFF formatin erikoismuoto). Helpoiten koko hakemuksen (kansi + 45s + 7s kuvia) tai ainakin sen kuvat saat kurssikansiosta (huone A413).

    Patentista kannattaa lukea ainakin sen luku "History of Prior Art" ja vaikkapa 4-5 ensimmäistä sivua luvusta "Detailed Description". Patentin ensimmäinen osan "Claims" voi jättää asianajajille.

    Laskuharjoituksissa käsittelemme patentista seuraavia kysymyksiä:

    1. Miten emuloitavan ohjelman I/O oikeasti tapahtuu?
    2. Miten emuloitavan ohjelman keskeytykset (esim. nollalla jako) käsitellään?
    3. Miten tavalliset keskeytykset (esim. I/O-laitekeskeytys) käsitellään?
    4. Tarvitaanko tässä järjestelmässä lainkaan omaa käyttöjärjestelmää, vai riittääkö Windows, kun se kerran pitää kuitenkin olla emuloitavien ohjelmien vuoksi?
    5. Miksi esitetty arkkitehtuuri olisi nopeampi kuin samalla mikropiirien valmistusteknologialla valmistettu Intelin uusin prosessori?


Muistutus: Kurssin koe on torstaina 16.12.1999 klo 16-20 yliopiston päärakennuksessa, salissa 1. Laskimet saa ottaa mukaan.
"> Teemu Kerola