Asiakastapaaminen 9.9.2009

14.15-15.15 Paikka: Oppimiskeskus Aleksandrian ryhmätila 329 (kolmas kerros)

Jakelu: projektiryhmä, Tia Määttänen (ohjaaja), Tomi Kauppinen

--- Tia Määttänen poistui kl 15.07

1. Kokouksen avaus ja järjestäytyminen

Kokous avattiin kl 14.21, Atte Hinkka valittiin puheenjohtajaksi ja Patrik Johnson sihteeriksi. Esityslista hyväksyttiin ilman muutoksia.

2. Ohjelmistotuotantoryhmän ja asiakkaan esittäytyminen

Asiakkaana toimii

Tomi Kauppinen tomi.kauppinen@tkk.fi 040 715 6945 TKK:n työhuone 451 3355

Koko projektiryhmään saa yhteyttä osoitteesta loiste-projekti@helsinki.fi. Projektiryhmästä valitaan mahdollisesti yksi yhteyshenkilö.

3. Prosessin läpikäynti

Ohjaaja Tia Määttänen esitteli TKTL:n ohjelmistotuotannon ketterän prosessimallin asiakkaalle. Prosessilla on kahden viikon mittaisia pyrähdyksiä, jotka mahdollisesti voivat olla myös kolmen viikon mittaisia. Asiakkaan kanssa tapaaminen tulee pyrähdyksen loppuun, jolloin esitetään projektin tilannetta. Jokaiselle pyrähdykselle tule teema, ja teeman perusteella sovitaan asiakkaan kanssa tavoitteet ensi pyrähdykseen asiakastapaamisen aikana. Prosessia dokumentoidaan kevyesti, vaatimusmäärittelydokumenttia ei tehdä, mutta arkkitehtuurikuvaus ja testausdokumentti tehdään. Alkupyrähdyksen tehtävänä on tuottaa suunnitelmaa siitä mitä ensimmäisen pyrähdyksen aikana projektiryhmä toteuttaa.

4. Tuotteen määrittely

Ohjelmistotuotantoprojektin taustalla on isohko suomalainen projekti, Kulttuurisampo, jossa museoita ja vastaavanlaisia tahoja ovat tuottaaneet sisältöä tietokantaan, ja merkanneet tiedon semanttisesti. Projekti on myös osana EU:n SmartMuseum-hanketta, jossa on vielä laajempi aineisto. Aikaisemmin on tutkittu mm. aineiston integraatiota, kun on kyse esimerkiksi eri maitten aineistosta ja aineistoa eri kielellä. Aineistossa on käsitteistöä ja tietoa suhteista, esimerkiksi Firenze on osa Italiaa, taidemuseo on yhdentyyppinen museo jne.

Ohjelmistotuotannon projektissa on tavoitteena käyttää jo tuotettua aineistoa uuteen sovellukseen mobiililaitteella. Projektiryhmän tehtäväksi tulee suunnitella ja toteuttaa sovelluksen joka käyttää aineiston hyödyllisesti. Aikaisempia ohjelmistoprojekteja on jo toteutettu aineiston perusteella. Ohtu:n ketterä menetelmä sopii projektiin, koska toiminnallisuutta voidaan tarpeen mukaan lisätä myöhemmässä vaiheessa.

Asiakkaan tavoitteena on sovellus joka voisi auttaa esimerkiksi turistin joka on saapunut Helsinkiin, joka yrittää löytää kiinnostavia kohteita mobiililaitteillaan. Tässä tapauksessa alustana toimisi Nokian valmistama matkapuhelin, jossa oletettavasti GPS ja verkkoselain. Muita kohderyhmiä voidaan myös määritellä, esimerkiksi paikallisia kaupunkilaisia, ja on melko helppoa jakaa pienempiin ryhmiin. Projektin kannalta olisi järkevää prioirisoida tiettyjä kohderyhmiä, ja rajauttaa kohteiden määrät järkevästi.

Ohjelmiston olisi hyvä olla intuitiivisesti asennettava, käyttökieli joko suomi tai englanti. Käyttökieli riippuu myös olemassa olevan aineiston kielestä. Käyttäjän olisi hyvä pystyä määrittelemään tietoa itsestään, tai personallisoimaan ohjelman toiminnan itselleen sopivaksi jollakin tapaa. Graaffisuus olisi hyvä ominaisuus.

Ohjelmiston kontekstisidonnaisuus voisi käytännössä tarkoittaa käyttäjän sijaintia, kuluuvuus tiettyyn kohderyhmään, sääolosuhteet käyttöhetkellä, etäisyys kohteisiin, reittiopastus kohteeseen, kellon aika, mutta myös mahdollisesti seuran koko jne.

Teknillisesti on olemassa tuotantovalmis tietokanta museoista, luontokohteista ja rakennetuista kohteista verkossa, jossa toimii ajax-tyyppiset kyselyt. Ontologiakyselyille on olemassa toinen rajapinta, toimii HTTP Rest-tekniikalla(?). Aikaisemmassa projektissa on toteuttu sovellus joka näyttää ainoastaan käyttäjän lähellä olevat kohteet, joka on mahdollisesti suoraan projektiryhmän käytettävissä, mikäli se näin tahtoo.

Asiakas esitti tietokannan toiminallisuutta osoitteessa www.kulttuurisampo.fi .

Asiakas lupasi toimittaa rajapintakuvaus ja aikaisemman Nokian WRT-alustalla toteutetun sovelluksen koodin projektiryhmälle niin nopeasti kuin mahdollista. Toisessa projektissa on kerätty kohteiden aukioloaikoja, asiakas selvittää jos tämä tieto on käytettävissä. Kohdetietoa saa verkkosivujen lisäksi myös rajapinnoista.

Työnimeä sovellukselle mietittiin, mutta lopullista tulosta ei syntynyt.

5. Aikataulu

Seuraava kokous pidetään perjantaina 18.9 kl 15-17 Aleksandriassa, tila täsmentyy myöhemmin. Puheenjohtaja varaa huoneen ja ilmoittaa huoneennumeron ryhmälle ja asiakkaalle. Projektiryhmä tutustuu olemassa olevaan materiaaliin ja tuottaa projektille suunnitelman. Projektiryhmä ja asiakas sopi että joka toinen kokous pidettäisin mahdollisuuksien mukaan Otaniemessä.

6. Muut esille tulevat asiat

Ei ollut ylimääräisiä asioita.

7. Kokouksen päättäminen

Kokous päättyi kl 15.15.