Subversive-versionhallintapluginin asentaminen Eclipseen ja sen käyttäminen

Tämän käyttöohjeen tarkoitus on käydä yksityiskohtaisesti ruudunkaappauskuvia hyödyntämällä läpi Eclipsen asentaminen sekä Subversive-pluginin asentaminen Eclipseen ja pluginin käyttö versionhallintaan. Ohjeessa oletetaan, että koneeseen on jo asennettu JDK.

Eclipsen asentaminen

Lataa esimerkiksi Eclipse IDE for Java Developers (85 MB) osoitteesta http://www.eclipse.org/downloads/ omalle käyttöjärjestelmällesi.

kuva1

Jos latasit paketin joltakin peililtä, voi olla hyvä tarkastaa ladatun paketin eheys MD5- tai SHA1-tarkistesumman avulla. Tarkistesummat löytyvät More... linkin takaa aukeavalta sivulta, oikeasta reunasta, kohdan Checksums-alta josta voi tallentaa haluamansa tarkistesumman tiedostona samaan hakemistoon Eclipse-paketin kanssa.

kuva2

Esimerkiksi GNU/Linux-järjestelmässä paketin eheyden voi tarkistaa seuraavasti komentoriviltä:

kuva3

Windowsiin pitää käsittääkseni hakea esimerkiksi verkosta jokin ilmainen ohjelma vaikkapa MD5-summien tarkastamista varten, koska tällaista ohjelmaa ei siellä ole valmiina.

Pura lataamasi Eclipse-paketti. Esimerkiksi GNU/Linux-järjestelmässä:

kuva4

Siirry syntyneeseen eclipse hakemistoon, ja käynnistä eclipse:

kuva5

Jos eclipse valittaa, ettei se löydä JRE:tä tai JDK:ta, kuten yllä olevassa kuvassa, voit lisätä polun PATH-muuttujaan tai voit antaa tämän polun ohjelmalle esimerkiksi komentoriviparametrina seuraavasti:

kuva6

Kun Eclipse on käynnistynyt, valitse Help-valikosta löytyvä Software Updates...-kohta.

kuva7

Ja klikkaa Update-nappulaa päivittääksesi Eclipsen olemassaolevat komponentit (tämä ei varmaankaan ole välttämätöntä, mutta olemassaolevien komponenttien päivittäminen ennen uusien asentamista tuntuu vain hyvältä idealta).

kuva8

Jos päivityksiä löytyy, ne voi asentaa ja käynnistää IDE:n uudelleen kun asennukset ovat valmiit. Eclipsen käynnistyttyä uudelleen valitse jälleen Help-valikosta löytyvä Software Updates...-kohta. Valitse Available Software-välilehti:

kuva9

ja klikkaa Add Site...-nappulaa. Lisää osoite http://download.eclipse.org/technology/subversive/0.7/update-site/

kuva10

Klikkaa Add Site...-nappulaa uudestaan ja lisää tällä kertaa osoite http://www.polarion.org/projects/subversive/download/eclipse/2.0/update-site/

kuva11

Valitse asennettavat paketit. Alla olevassa kuvassa on esimerkki GNU/Linux-järjestelmän tapauksessa valituista paketeista:

kuva12

Valittuasi haluamasi paketit, klikkaa Finish-nappulaa aloittaaksesi asennuksen.

kuva13

Asennus käynnistyy ja riippuen valittujen pakettien koosta ja lukumäärästä voi kestää jonkin aikaa.

kuva14

Ainakin minulla subversiven pakettien lataus on välillä ollut todella hidasta ja joskus asennus on tununut jumiintuvan pitkäksi ajaksi. Tällöin asennuksen keskeyttäminen ja aloittaminen hetken päästä uudestaan on saattanut auttaa.

Asennuksen valmistutta käynnistä IDE uudelleen:

kuva15

Eclipsen käynnistyttyä uudelleen näkyvissä pitäisi olla Subversive-tervetulosivu, jolta voi halutessaan lukea ohjeita:

kuva16

Subversiven käyttäminen

Subversiven käytön harjoittelemiseksi luomme ensin oman paikallisen repositoryn kuten alla olevassa kuvassa on näytetty (tämä edellyttää, että järjestelmässäsi on asennettuna subversion. Ellei ole, voit asentaa sen GNU/Linux järjestelmissä paketinhallinnan kautta tyyliin apt-get install subversion tai emerge subversion tai ladata ja asentaa sen osoitteesta http://subversion.tigris.org/):

kuva17

Kopioi tämän repositoryn polku ja luo Eclipseen esimerkiksi uusi tyhjä Java-projekti, lisää siihen vaikkapa Main-luokka. Klikkaa projektia Package Explorerissa hiiren oikealla näppäimellä ja valitse ponnahdusvalikosta Team ja Share Project:

kuva18

Valitse SVN repository-pluginiksi ja klikkaa Next:

kuva19

Täyty repositoryn tiedot: laita URL:iksi svnadminilla luomasi repositoryn sijainti kuten alla olevassa kuvassa. Laita myös ruksi Save password-kohtaan. Huomaa file-osuus URL:in alussa!

kuva20

Kirjoita kommitille kommentti ja klikkaa OK:

kuva21

Nyt projekti on versionhallinnassa. Voit tarkistaa, että kaikki on ajan tasalla klikkaamalla projektia oikealla hiiren näpäimellä, ja valitsemalla Team ja Synchronize with Repository. Jos ja kun eclipse kysyy haluatko vaihtaa perspektiiviä, vastaa kyllä.

kuva22

Synchronize-ikkunassa näkyy, että projektissa ei ole muutoksia:

kuva23

Palaa takaisin Java-perspektiiviin:

kuva24

Jotta voisimme testata useamman kehittäjän vuorovaikutusta itse, luomme jonnekkin tilapäishakemistoon uuden version projektista kuten alla olevassa kuvassa on näytetty:

kuva25

Kirjaimet A tiedostonimien edessä tarkoittavat, että nämä tiedostot ovat uusia ja ne lisätään projektiimme. Voimme nyt mennä src-hakemistoon ja muokata tekstieditorilla Main.java-tiedostoa:

kuva26

Muokataan tiedostoa:

kuva27

Tallennetaan muutokset ja kysytään subversionilta tilannetta. M tarkoittaa, että tiedostoa on muokattu. svn diff näyttää muutokset. - rivin edessä tarkoittaa vanhaa, poistuvaa riviä, ja + uutta riviä:

kuva28

Kommitoidaan muutokset:

kuva29

Palataan Eclipseen ja synkronoidaan repositoryn kanssa:

kuva30

Näemme, että sisäänpäin on tulossa muutoksia Main.java-tiedostoon. Kaksoisklikkaamalla tiedostoa aukeaa diff-näkymä, jossa näkyy vasemmalla paikallinen (lokaali) tiedosto ja oikealla ulkoinen tiedosto.

kuva31

Ulospäin menevissä muutoksissa ei ole mitään, koska emme ole tehneet muutoksia Eclipsessä:

kuva32

Tehdään update:

kuva33

Hyväksytään muutokset:

kuva34

Lisätään Eclipsessä projektiin uusi luokka Henkilo. Lisätään tämän jälkeen syntynyt uusi Henkilo.java-tiedosto versionhallinnan alle kuten allaolevassa kuvassa:

kuva35

Varmistetaan vielä versionhallintaan lisättävät resurssit:

kuva36

Synkronoidaan repositoryn kanssa ja kommitoidaan ulosmenevissä muutoksissa näkyvä Henkilo.java:

kuva37

Annetaan kommitointi-kommentti:

kuva38

Mennä komentoriville käyttämään toista versiotamme ja tehdään siellä update ulkoisten muutoksien lukemiseksi ja muokataan lisättyä Henkilo.java-tiedostoa:

kuva39

Lisätään muutamia attribuutteja, tallennetaan tiedosto ja suljetaan tekstieditori:

kuva40

Kommitoidaan muutokset:

kuva41

Konfliktin aikaansaamiseksi mennään ja muokataan samaa Henkilo.java-tiedostoa ilman updaten tekemistä myös Eclipsessä lisäämällä hetu-attribuutti:

kuva42

Synkronoidaan repositoryn kanssa, ja huomataan, että konflikti-näkymässä (punainen kaksipäinen nuoli), on jotakin:

kuva43

Konfliktit on merkitty punaisella. Ratkaistaan konfliktit manuaalisesti:

kuva44 kuva45

Kommitoidaan muutokset ja annetaan kommentti:

kuva46

Tehdään komentorivillä update uusimpien muutosten saamiseksi:

kuva47

code.google.com:in repositoryn lisääminen

Avaa SVN Repository Exploring-perspektiivi:

kuva48

Klikkaa hiiren oikealla painikkeella ja lisää uusi repository:

kuva49

Kirjautumalla code.google.com:iin Gmail-tunnuksellasi ja salasanallasi saat näkyviin käyttäjänimesi ja salasanasi repositoryyn pääsemiseksi. Automaattisesti generoitu salasana löytyy linkin takaa, jossa sen voi myös generoida uudelleen:

kuva50

Täytä pyydetyt tiedot (URL, käyttäjänimi ja salasana. Valitse Save password-kohta.

kuva51

Valmista:

kuva52