Käyttäjän todellinen tavoite Sari Laakson käyttöliittymäsuunnittelumenetelmässä. Selvitetään observoimalla oikeita käyttäjiä oikeassa työskentely-ympäristössä. Irrallaan goaliin pääsemiseen auttavasta tekniikasta, eli goalin voi toteuttaa käyttäen useita vaihtoehtoisia työkaluja ja tekniikoita. Esimerkiksi Antti kävelee Uuden edessä matkalla Unicafeseen syömään, kun hänelle tulee mieleen tänään olevan Äitienpäivä. Antti haluaa onnitella äitiään. Goalin toteuttamiseksi Antti voi ottaa taskustaan kännykän, näpytellä nappuloita tietyssä järjestyksessä ja soittaa äidilleen. Vaihtoehtoisesti Antti voi myös kävellä rautatieasemalla, ostaa lipun Hyvinkäälle ja käydä paikanpäällä onnittelemassa äitiään. Antti valitsee todennäköisimmin goalin toteuttamiseksi hänelle henkilökohtaisesti helpoimmaksi havaitun tavan. Oleellista on tosin huomata vaihtoehtoisista teknisistä toteutustavoista tavoite, johon toiminnalla pyritään. Sana "tavoite" on suomenkielessä varsin kuormitettu sana, joten on hyvä varata uusi sana tarkoittamaan tässä yhteydessä käyttäjän todellisia tavoitteita vastaamaan sen tarkkaa määrittelyä erotukseksi muista tavoitteista. Muissa käyttöliittymäsuunnittelumenetelmissä (esim mitä TaiK:ssa tai TKK:lla opetetaan), "tavoittella" on selkeästi toinen merkitys.
Extreme Programmingin 1-3 viikkoa kestävä tuotantovaihe, jonka aikana tehdään korkealaatuinen suunniteltu, testattu, koodattu ja integroitu, asiakkaalle toimituskelpoinen lopputuotos. Iteraation aikana tehtävä lisäys on toisaalta pieni ja inkrementaalinen. Iteraation aikana tehtävän ohjelman laajuus määritellään käyttäjätarinalla (user story).
käyttöliittymä
XP:n määrittelytyökalu. Kuvataan CRC-kortille. Laaditaan Planning gamen:n aikana.
Mallinnus esim maailmasta tai palveluista.
Alan Cooperin käyttöliittymän suunnittelun apuna käyttämä kuvaus käyttäjästä. Persona on kuvitteellinen yhdistelmä oikeista ihmisistä tehtyjä havaintoja. Persona ei siis kuvaa ketään todellista henkilöä. Toinen tapa kuvata käyttäjiä on Hackosin ja Redish:n esittämät käyttäjäprofiilit, jotka ovat täsmällisiä kuvauksia havainnoiduista käyttäjistä.
XP:n suunnittelukokous, jonka aikana bisnesihmiset ja tekniset ihmiset yhdessä priorisoivat käyttäjätarinoita. Bisnesihmiset jakavat kolmeen pinoon asiakastarinat sen mukaan mitkä asiakastarinoista ovat arvokkaimpia. Tämän jälkeen tekniset ihmiset järjestävät samat asiakastarinat kolmeen pinoon sen mukaan kuinka hyvin he tietävät kuinka kauan niiden tekemiseen menee aikaa (riski).
Resource Description Framework. XML-pohjainen ontologian kuvauskieli.
RDF Schema. Kuvaa ontologian luokkatasolla.
Uusi 3. sukupolven Internet. Web-sivuihin, kuviin ja muihin resursseihin lisätään RDF-metakuvauksia siitä, mitä resurssit esittävät. Tämän jälkeen voidaan tehdä parmepia hakuja metakuvauksien avulla esim. yläkäsitteistä. Esimerkiksi voidaan hakea helposti Helsingin kaikki kaupunginosat, jos ne on kuvattu johonkin ontologiaan.
Servlet-engine, jolla JSP-sivut saa näkymään webissä.
kts käyttäjätarina
Extreme Programming [Beck00]. Uusi ohjelmistotuotantomenetelmä.