1. Johdanto

Hytky (Helsingin yliopiston tietojärjestelmien kehitysympäristö) on Tietojenkäsittelytieteen laitoksella käytössä oleva ohjelmistotuotannon apuvälineitä sisältävä ohjelmistokokonaisuus, joka on ensisijaisesti tarkoitettu ohjelmistotuotannon menetelmien opetuksen tueksi. Hytky-kokonaisuuteen sisältyvät MS-DOS-ympäristössä toimivat ohjelmat, joilla tuotetaan mm. tietovuokaavioita ja käsitemalleja. Tämän lisäksi käsitemalleja voidaan muokata edelleen relaatiotietokannan määrittelyiksi. Hytkyyn kuuluu myös relaatiotietokantojen visualisoija, joka muodostaa graafisen kaavioesityksen lukemistaan SQL-tietokannanmäärittelylauseista.

Kehitetty relaatiotietokantojen visualisoija (myöhemmin Relaaja) vastaa toiminnoiltaan pääosin Hytkyn visualisoijaa. Hytky on toteutettu DOS-ympäristöön, eikä se kaikin osin toimi kovin hyvin moderneissa tietokoneissa. Ongelmia on esimerkiksi hiiren käsittelyssä. Hytkyn tuottamat kaaviot ovat joissain tilanteissa puuttellisia. Se ei myöskään osaa lukea kannanpäivityslauseita. Näistä Hytkyä vaivaavista ongelmista ja rajoitteista päästiin kehitetyn järjestelmän myötä eroon.

2. Yleiskuva ohjelmistosta

Toteutettu järjestelmä esittää SQL-kielellä määritellyn tietokannan, sen taulut ja taulujen väliset suhteet, graafisessa esitysmuodossa. Järjestelmä jäsentää SQL-kieliset kannankuvauslauseet sisäisiin tietorakenteisiinsa ja sijoittelee automaattisesti tietokannan taulut graafista esitystä varten. Kaaviokuvassa tauluissa näkyvät kaikki attribuutit ja avainsarakkeet, ja viiteavaimet esitetään havainnollisesti taulujen välisinä viiteviivoina. Käyttäjä voi halutessaan muokata kuvaesitystä. Kuvaesitys voidaan tallentaa ja se voidaan myös tulostaa.

Järjestelmää on kuvattu yleisluontoisesti myös suunnitteludokumentissa.

3. Projektiorganisaatio

Projektiryhmään kuuluivat:

Ohjaajana ja asiakkaana oli Harri Laine

4. Tuotetut dokumentit

Projektin aikana tehtiin seuraavat dokumentit. Projektisuunnitelmaan tehtiin vain muutama muutos, joilla ei ollut vaikutusta asiasisältöön, joten alkuperäistä ei ole liitetty mukaan.

5. Projektin hallinta

5.1 Kokouspöytäkirjat

Projektin aikana ylläpidettiin www-sivua, jossa on linkit kaikkiin projektin pöytäkirjoihin.

5.2 Katselmointipöytäkirjat

Määrittelydokumentti katselmoitiin

5.3 Työmäärät vaiheittain

Projektin aikana ylläpidettiin www-sivua, jossa näkyvät jokaisen projektiryhmän jäsenen tehdyt työtunnit. Vaihekohtaiset tunnit perustuvat tuntiraporttejen avulla tehtyihin arvioihin. Luvut eivät ole tarkkoja, koska vaiheiden loppu ja tuntiraportin palautus eivät ole osuneet samohin ajankohtiin.

Vaihe Yhteistunnit (noin)
Projektisuunnitelma 100
Määritys 180
Suunnittelu 130
Toteutus 690
Testaus 450

Yhteensä n. 1550 tuntia

Projektin tunnit

5.4 Koodirivit

Pakkaus Rivit
relaaja 2361
relaaja.database 5575
relaaja.database.parser 3400
relaaja.gui 5156
relaaja.netlayout 1012
relaaja.netlayout.vgj 6292

Yhteensä 23796 riviä

6. Jälkianalyysikokouksen yhteenveto

Jälkianalyysikokouksesta tehtiin yhteenveto.

7. Toteutunut projektiaikataulu

Projekti eteni muuten projektisuunnitelmassa kuvatun aikataulun mukaisesti, mutta toteutusvaihe päästiin aloittamaan viikon myöhässä maaliskuun alussa. Projektin päätös siirrettiin myös viikolla eteenpäin (8.5), jonka jälkeen osa ryhmäläisistä on vielä käyttänyt joitakin tunteja testaamiseen ja dokumenttien laatimiseen. Lopullisesti työ lopetettiin 22.5.

Liitteet

LIITE 1: Henkilökohtaiset työpäiväkirjat

Seuraavat linkit ovat projektiryhmän henkilökohtaisia työpäiväkirjoja Excel muodossa