HY / TKTL / 58160-8 Ohjelmoinnin harjoitustyö / Sami Nikander
Copyright © 1998 Sami Nikander, <niksu@iki.fi>. Tämän oppimateriaalin käyttö on sallittu vain yksityishenkilöille opiskelutarkoituksissa. Materiaalin käyttö muihin tarkoituksiin, kuten kaupallisilla tai muilla kursseilla, on kielletty.
23.04.98

Seuraava | Edellinen | Sisällysluettelo

Testausraportti

Työohje Ohjelmoinnin harjoitustyöhön

Testauksessa pyritään löytämään ohjelman virheet. Mitä enemmän virheitä löytyy, sen onnistuneempana testausta voi pitää. Tavallaan on paradoksaalista, että testaus, jossa ei löydy yhtään virhettä, ei välttämättä todista ohjelman toimivuutta.

Virheitä on ainakin kahta päälajia: teknisiä/mekaanisia eli ohjelman ulkoiseen toimivuuteen liittyviä, ja loogisia virheitä. Tekniset bugit ovat esim. niitä, jotka kaatavat ohjelman, jos käyttäjä painaa väärää nappia, tai jos luettavassa tiedostossa on vääränlaista tietoa. Ohjelman sisäiseen toimintalogiikkaan vaikuttavia virheitä ovat sellaiset, jotka saavat aikaan vääriä väli- tai lopputuloksia tai muuta virheellistä toimintaa, vaikka ohjelma näennäisesti pyörii nätisti.

Ohjelman kaatavat virheet ovat pahoja. Vielä pahempia virheitä ovat sellaiset, jotka aiheuttavat virheellisen lopputuloksen tai estävät sen toiminnan. Pahimpia virheitä ovat sellaiset, jotka tuottavat väärän lopputuloksen, mutta siten, ettei käyttäjä tai ohjelma edes huomaa sitä, vaan tulosta käytetään iloisesti tietämättä sen virheellisyydestä.

Testaus kannattaa tehdä vakavasti, ei satunnaisesti huidellen ja suunnittelematta. Testaus jaetaan osiin (testiryhmiin) sen mukaan, mitä eri asioita ohjelmasta yritetään tutkia. Yhteen testiryhmään kuuluvat seuraavat kohdat:

Testausraporttiin tulevat em. asiat kustakin testiryhmästä (eli testattavasta piirteestä). Jäsentelyn saa valita vapaasti, samoin otsikoinnin jne. eli pääasia on, että on mietitty ja kerrottu:

  1. mitä yritetään todistaa
  2. miten se yritetään tutkia
  3. mitä on saatu aikaan
  4. mitä siitä voi päätellä
  5. miten siihen on reagoitu

Testiaineisto kannattaa suunnitella huolellisesti: testaa ainakin sallittuja arvoja (jotta osoitat että ohjelma toimii oikein ainakin normaalitilanteessa), rajatapauksia ja ääriarvoja (jotta tutkit ääriolosuhteet ja kaikenlaiset rajaehdot), selkeästi virheellisiä arvoja, sekä täysin vääränmuotoisia ja karkeasti virheellisiä arvoja.

Varmista, ettei ohjelmasi kaadu eikä natise, tai dokumentoi, miten se kaatuu ja missä. Varmista, että ohjelmasi toimii oikein, testaa kaikki toiminnot ja laskutoimitukset ja algoritmit. Testaa myös siirtymät eri ohjelmanosien välillä ja tiedostonhallinta.




<niksu@iki.fi>