HY / TKTL / 58160-8 Ohjelmoinnin harjoitustyö / Sami Nikander
Copyright © 1998-99 Sami Nikander, <niksu@iki.fi>. Tämän oppimateriaalin käyttö on sallittu vain yksityishenkilöille opiskelutarkoituksissa. Materiaalin käyttö muihin tarkoituksiin, kuten kaupallisilla tai muilla kursseilla, on kielletty.
25.1.1998

Vaatimukset

Harjoitustyön suorittamiselle on muutamia minimivaatimuksia. Nämä vaatimukset ovat ehdottomia; niistä ei juuri lipsuta eikä luisteta. Jos et työssäsi noudata minimivaatimuksia, se pudottaa arvosanaasi tai työ katsotaan keskeytetyksi. Jos kaikki vaaditut osat on tehty, mutta ei riittävän hyvin läpipääsyä varten, työ palautetaan korjattavaksi. Jos kokonaisia vaadittuja osia työstä puuttuu, työ hylätään, tai palautetaan korjattavaksi. Palautusten viivästyminen ja aikataulujen rikkominen pudottaa arvosanaa, tai johtaa työn keskeytymiseen.

Tässä lista perusedellytyksistä ja minimivaatimuksista, eri kohdat on selostettu tarkemmin alla.

Raportointivelvollisuus

Jokaisella osallistujalla on viikottainen raportointivelvollisuus ryhmän ohjaajalle. Työn edistyminen esitetään ohjaajalle, ohjaaja on tällöin asiakkaan roolissa. Ja asiakas haluaa pysyä selvillä siitä, mitä tilaustyön tekijä puuhaa!

Jos henkilökohtainen tapaaminen jää väliin, on opiskelijan sovittava uusi aika, muulla tavoin raportoitava edistymisestään, tai joka tapauksessa ilmoitettava itsestään. Jos opiskelijasta ei yli viikkoon kuulu mitään, työ tulkitaan keskeytetyksi. Poikkeustapauksissa ohjaaja voi hyväksyä raportin antamisen esim. sähköpostilla.

Ryhmäopetukseen osallistuminen

Ryhmätapaamisissa käsitellään työn kannalta hyödyllisiä asioita, joita on vaikeaa oppia itseopiskeluna, osassa ryhmätapaamisia opiskelijat esittelevät omia töitään ryhmälle. Ryhmätapaamiset ovat pääsääntöisesti pakollisia. Jos opiskelija hallitsee jonkin tietyn tapaamisen aihepiirin ennestään hyvin, hän voi sopia ohjaajan kanssa erikseen osallistumisesta ryhmäopetukseen tai siitä vapauttamisesta.

Oman työn esittely ryhmälle

Opiskelijan on esiteltävä työtään koko ryhmälle kaksi kertaa kurssin aikana: puolivälissä aiheen esittelyä ja ratkaisuhahmotelmia, ja loppupuolella (edes jotenkin) toimivaa prototyyppiä. Näihin osallistuminen on kaikille pakollista. Toisten opiskelijoiden työtä arvioidaan kerran kurssin aikana: jonkun muun kirjoittama ohjelman käyttöohje tulee lukea ja arvioida. Tämä on pakollinen osuus työtä kaikille.

Aikataulu

Ryhmälle annettavassa aikataulussa (6 viikkoa) on muutamia määräpäiviä (deadlineja), joihin mennessä työn eri osien on valmistuttava. Työ on ositettu pieniin etappeihin juuri siksi, ettei koko työ kasaantuisi viimeiseen yöhön ennen palautusta. Määräajoista lipsuminen johtaa joko ko. osion arvosanan rajuun putoamiseen tai koko työn keskeytymiseen.

Sairastapauksissa ym. pakottavista syistä jatkoaikaa voidaan myöntää. Työn sisäisissä deadlineissa jatkoaikaa pyydetään ohjaajalta, koko työn palautuspäivään voi jatkoaikaa myöntää vain approbatur-laboratorion esimies (Arto Wikla) esim. lääkärintodistuksen perusteella. Työ- tai opiskelukiireiden takia ei jatkoaikaa anneta.

Vaaditut dokumentit

Kaikki allamainitut kirjalliset tuotokset ovat pakollisia; osa niistä tehdään työn kuluessa "siinä sivussa", osa sisältyy työn lopulliseen palautukseen. Osasta tehdään ensin "harjoituskappale", "betaversio" ennen lopullista arvosteltavaa versiota. Dokumenttien kirjoittamistyökalut ovat vapaasti valittavissa, mutta erikseen annettavia ohjeita dokumentointityylistä on noudatettava.

Toimiva ohjelma

Palautettavan ohjelman tulee sisältää sekä lähdekooditiedostot asianmukaisissa pakkauksissa (package) että valmiiksi käännetyt class-tiedostot lukuoikeuksineen. Ohjelman tulee kääntyä ja toimia kaatumatta ja sen käytön tulee olla mahdollista ainakin käyttöohjeen avulla, mieluiten jopa ilman sitä. Tarvittavan esimerkkidatan ja datatiedostojen tulee sisältyä työhön. Ohjelman tulee noudattaa erikseen annettavia ohjeita koodaustyylistä, muuttujien nimennästä, kommentoinnista jne.

Työn osien palautustapa

Kirjalliset osat palautetaan valmiiksi tulostettuina ja viimeisteltyinä joko suoraan ohjaajalle tai yliopiston sisäisessä postissa (vahtimestareille). Muunlaisista palautustavoista pitää sopia erikseen ohjaajan kanssa.

Ohjelma palautetaan asentamalla se opiskelijan omalle tunnukselle TKTL:n linux-järjestelmään ja antamalla siihen lukuoikeudet ohjaajalle. Muunlaisista palautustavoista pitää sopia erikseen ohjaajan kanssa.

<niksu@iki.fi>