Uusia otsikkoja näissä uutisissa 10.11.2004 (N:o 7/2004)

TKTL:n Atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään muutaman viikon välein.

Linkkejä Uutisarkisto


Alkuun 
>Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW! Palvelinuudistuksia

Exactumiin muuton yhteydessä ja sen jälkeen on tehty useampiakin palvelinuudistuksia. Tärkeimmät liittyvät uuden konehuoneen palvelintelineessä huriseviin 8 IBM:n palvelimeen, joissa on jokaisessa kaksi 3 GHz Intelin Xeon-suoritinta, 4 GB keskusmuistia sekä puoli teratavua levytilaa. Seuraavat palvelut on siirretty näihin tehomyllyihin:
  • Kotihakemistojen tiedostopalvelu on hajautettu neljälle palvelimelle, joten kotihakemistoille on siis tilaa kokonaista 2 teratavua. Tilasta hieman yli puolet on tähän mennessä käytetty, joten ahdasta ei vielä ole. Levytilalla on kuitenkin määrästä riippumatta taipumus täyttyä nopeasti, joten levytilan käytön ohjeet ovat edelleen ajankohtaiset.

    Tiedostopalvelun hajautuksen myötä käyttäjien kotihakemistot ovat muuttuneet muotoon /fs-X/Y/tunnus. Useimmille käyttäjille tällä ei ole käytännön merkitystä, ja vanhatkin hakemistonimet toimivat linkkien kautta. Jos kuitenkin tulee tarvetta tietää nykyinen kotihakemistonsa, sen voi saada selville esimerkiksi komennolla echo $HOME laitoksen Linux-järjestelmän komentokehotteessa.

  • Alkokrunni eli db-palvelin sai myös uuden kodin hyllystä. Käyttäjälle näkyviä muutoksia siirto ei aiheuttanut jouhevampaa palvelua lukuunottamatta.

  • Vanha postipalvelin natisi jo kuormansa alla, joten postipalvelukin siirrettiin hyllyn tehomyllyyn. Postin toivotaan kulkevan taas jonkin aikaa tehokkaasti.
Lisäksi Oracle-palvelin bodbacka on päivitetty. Siinä on tätä nykyä yksi Intelin 3 GHz suoritin sekä 2 gigatavua muistia. Samalla bodbackan paikalliset tunnukset poistettiin käytöstä. Bodbackassa olleisiin kotihakemistoihin pääsee vielä käsiksi alkokrunnin hakemistosta /home/old-bodbacka/tunnus.

Kaikki yllämainitut palvelimet varmistetaan entiseen tapaan täydellisesti joka viikonloppu, minkä lisäksi edellisen varmistuksen jälkeen muuttuneet tiedostot varmistetaan joka arkiyö. Täysvarmistukset säilyvät nykyisillä järjestelyillä dataturvakaapissa jopa puolen vuoden ajan, ja muutetut tiedostot pysyvät käsillä konehuoneen nauhakirjastossa viisi viikkoa. Palautuksia voi tarvittaessa pyytää ylläpidolta.



ITEM NEW! Laitoksen verkko gigabittiaikaan

Muuton myötä suuri osa laitoksen verkosta päivittyi Gigabit Ethernet -aikaan. Tämä auttaa erityisesti verkkolevyjen käytön jouhevuudessa — hyvissä olosuhteissa paikalliset levyt voivat jäädä jopa jälkeen nopeudessa. Käytännössä nopeusedut jäävät toki useimmiten vähäisemmiksi mutta silti tuntuviksi.

Gigaiseen verkkoon on liitetty suurin osa laitoksen työhuoneista, poikkeuksina lähinnä ensimmäinen kerros sekä ne huoneet, joihin tuotiin vanhoja työasemia Teollisuuskadulta — ne kun eivät gigabitin verkkoa osaisi käyttääkään. Uudet työasemat kykenevät ottamaan nopeasta verkosta kaiken irti.

Mikroluokat ja opetustilat on kytketty entiseen tapaan 100 megan verkkoon, joskin vain lähimpään kytkinkaappiin asti. Kytkinkaapeista eteenpäin paketit kuljettaa kaksi gigabitin kuitua, mikä edesauttaa 100M-osuudenkin tehokasta hyväksikäyttöä.

Päivitysten myötä laitoksen verkossa on syytä käyttää ainoastaan cat6-tasoisia parikaapeleita. Vaikka vanhemmat cat5-kaapelit periaatteessa riittäisivätkin 100-megaisten osuuksien tarpeisiin, mahdolliset tulevat päivitykset saattavat tehdä väärään paikkaan unohtuneista vanhoista johdoista pullonkauloja ja häiriölähteitä. Kaikkia työntekijöitä, joilla vielä on vanha cat5-johto esimerkiksi kannettavaa tietokonetta varten, kehotetaan vaihtamaan se ylläpidolta saatavaan cat6-luokan johtoon.

ITEM NEW! Langaton verkko linjoille

Muuton jälkeen kesti hetki saada TKTL:n WLAN-verkko pystyyn, mutta nyt pitäisi suurimman osan laitoksen alueesta olla jo katettu. Uusi verkko käyttää 802.11a-tekniikkaa, joka mahdollistaa jopa 54 Mbit/s -nopeuden. (WLAN-nopeuksissa perinteisesti lasketaan yhteen molempien suuntien siirtonopeudet, joten yhteen suuntaan dataa kulkee maksimissaan 27 Mbit/s.)

802.11a-standardin valinta ei ollut helppo, sillä se ei ole yhteensopiva vanhemman 802.11b-standardin mukaisten laitteiden kanssa. Laitoksen kannettavista tätä kirjoittaessa vain Glomgoldit tukevat uutta verkkoa suoraan, vanhempiin tarvitaan uusi verkkokortti. Lisäksi Windows-käyttöön tarvitaan uudet ajurit, myös Glomgoldeihin. Kortti- ja ajuriasennuksia hoitaa Pekka Niklander.

Yhtä nopean 802.11g-standardin mukainen verkko olisi ollut myös vanhoilla laitteilla käytettävissä, mutta erinäiset seikat puolsivat silti 802.11a:n valintaa:
  • A-standardi käyttää eri taajuusaluetta, jossa on vähemmän häiriölähteitä. Esimerkiksi yleistyvät bluetooth-laitteet saattavat häiritä G-standardin taajuusaluetta. Tietoverkko on välttämätön päivittäinen työkalu, ja A-standardin käyttö on merkittävä askel kohti luotettavampaa työskentely-ympäristöä. Lue myös tietoja B/G-standardien MAC-tason protokollan haavoittuvuudesta.
  • A-standardin lyhyempi kantomatka helpottaa verkon rajaamista rakennuksen sisälle, vaikkakin tukiasemia tarvitaan lukumäärällisesti enemmän. Verkon parempi rajaaminen sekä edistää tietoturvaa että vähentää muille aiheutuvaa häiriötä.
  • A-standardin mukaiset laitteet yleistyvät; useisiin uusiin kannettaviin A-mallin verkkolaitteen saa vakiona.
  • Myös yliopiston Tietotekniikkaosasto kannattaa uusien verkkojen rakentamisessa A-tekniikkaa.
  • Koska 802.11g käyttää samaa taajusaluetta vanhan 802.11b-verkon kanssa, 802.11b-laitteiden käyttö g-tukiaseman alueella hidastaisi oleellisesti myös uusien, nopeiden verkkokorttien liikennöintiä.
Nopeuden lisäksi langattomassa verkossa on tapahtunut toinenkin oleellinen muutos: laitoksen vierailijaverkko on poistettu käytöstä sellaisena kuin se oli Teollisuuskadulla. Sen sijaan ylläpito suosittelee Tietotekniikkaosaston HUPnet-verkkoa sekä työntekijöiden että opiskelijoiden omien kannettavien käyttöön. Laitoksen verkosta poiketen HUPnet käyttää mainittua 802.11g-tekniikkaa täten tukien myös vanhempia 802.11b-verkkokortteja.

Vaikka langattoman HUPnetin kattavuus Exactumissa on hyvä, tarvittaessa ylläpito voi pyynnöstä kytkeä myös langallisia HUPnet-pistokkeita. Näitä onkin ripoteltu jo ympäriinsä useimpiin laitoksen opetustiloihin vähintään yksi jokaiseen.

ITEM NEW!  Uudet, uljaat työasemat

Exactumin mikroluokista moni on varustettu uusilla, kompakteilla Dellin työasemilla. Näiden perusvarustukseen kuuluu CD-RW/DVD-komboasema, Intelin 2.8 GHz suoritin sekä gigatavun verran muistia. Näyttöinä työasemissa on digitaalisella DVI-liitännällä kytketty litteä 17-tuumainen 1280x1024-paneeli. Työasemissa on 80 gigatavua paikallista levyä, mikä riittänee käyttöjärjestelmäasennuksille vielä pitkään — työtiedostot kun säilytetään tiedostopalvelimilla.

Vanhemmat henkilökunnan koneet taas on korvattu uusilla Wings-työasemilla, joissa on kirjoittava DVD-asema, Intelin 3.0 GHz suoritin, gigatavu muistia sekä 19-tuumainen 1280x1024-paneelinäyttö. Koneissa on kaksi 160 gigatavun kovalevyä, joista toista käytetään varmistuskopiointitarkoituksiin. Varmistukset ajetaan joka yö, mutta vain koneen ollessa päällä ja Linuxissa. Windows-käyttäjienkin on syytä jättää koneensa viikonlopuksi Linuxiin, koska silloin ajetaan täysvarmistukset. Samalla kone päivittyy ajan tasalle.

Työasemien paikallisia kotihakemistoja ei edelleenkään varmuuskopioida muualle, joten kriittiset tiedostot on syytä tallentaa (myös) verkkolevylle.

ITEM NEW!  CD- ja DVD-kirjoitus Exactumissa

Exactumiin hankituissa uusissa työasemissa on perusominaisuutena kirjoittavat optiset asemat. Mikroluokkien uudet Dell-työasemat (dop-*) pystyvät kirjoittamaan CD-R(W)-levyjä ja lukemaan DVD-levyjä, ja henkilökunnan Wings-työasemat (wrl-*) kirjoittavat lisäksi myös DVD+R(W)-standardin sekä DVD Forumin DVD-R(W) ja DVD-RAM-standardien mukaisia levyjä. Koko standardiviidakon tukemisen seurauksena kaikentyyppisten yksikerroksisten kirjoitettavien DVD-levyjen pitäisi toimia laitoksen asemissa.

Opiskelijoiden tarpeisiin kirjoittavilla DVD-asemilla varustettuja Wings-työasemia on sijoitettu myös muutamaan julkiseen tilaan (kuvassa toisen kerroksen käytävän DVD-poltto/skannerikone). Ajantasaiset tiedot DVD-kirjoituskykyisten koneiden sijainnista löytyvät laitteistokokoonpanosivultamme.

Windows-puolella levyjä voi kirjoittaa B's Recorder -nimisellä ohjelmalla. Linux-järjestelmässä taas CD-levyille käy vanha kunnon cdrecord, ja DVD-levyjä voi kirjoittaa DVD+RW-tools-ohjelmapakettiin kuuluvalla growisofs-ohjelmalla. Graafiseksi polttokaluksi käy esim. xcdroast tai KDE:n k3b. (CD-poltto on viime aikoina ollut Linux-puolella rikki kirjoitusrajapintamuutoksen johdosta, mutta päivitys #133 korjasi asian.)

Lisätietoja kirjoittavien CD- ja DVD-asemien käytöstä on saatavilla ohjesivuilta.

ITEM NEW!  Laitoksen ATK-museovitriini varustettu

Toisen kerroksen käytävällä sijaitseva ATK-museovitriini on täytetty varastoista löytyneillä museoesineillä. Vitriinissä voi ihailla esimerkiksi käsinpunottuja ferriittirengasmuisteja, katsoa mikä se "näyttöpääte" oikeasti on ja todeta nykyiset isommatkin kannettavat oikeastaan aika kevyiksi. Vitriinikäynnin voi päättää pyhiinvaelluksella Linusin varhaiselle työkoneelle.

ITEM NEW!  PDF-tulostinpalvelu käytössä

Joskus on näppärää saada dokumenttinsa muunnettua PDF-muotoon, vaikkei käytettävä ohjelma tätä toiminnallisuutta tukisikaan. Tarvetta täyttämään on laitoksella otettu käyttöön virtuaalinen PDF-tulostin nimeltään pdfmail.

Tälle pdfmail-tulostimelle tulostetaan kuin mille tahansa muullekin verkkotulostimelle, mutta paperitulosteen sijaan käyttäjälle lähetetään sähköpostitse linkki "tulostettuun" PDF-tiedostoon. Linkkiä seuraamalla tiedoston voi ottaa talteen. Tämä on syytä tehdä 10 päivän sisällä tulostamisesta, sillä tämän jälkeen tiedostot tuhotaan palvelimelta automaattisesti.

Virtuaalitulostin asetetaan myös laitoksen oletustulostimeksi. Oletustulostinta voi vaihtaa Linuxissa muokkaamalla kotihakemiston .profile-tiedostoa poistaen risuaidan export PRINTER=psX-rivin edestä ja vaihtamalla X:n tilalle haluamansa oletustulostimen numeron. Asetus tulee voimaan seuraavan sisäänkirjautumisen yhteydessä. Windowsissa oletuskirjoitinta voi vaihtaa Printers and Faxes -ikkunasta klikkaamalla hiiren oikealla napilla haluttua kirjoitinta ja valitsemalla "Set as Default Printer".

ITEM   Uusi portti sähköpostin etälähetykseen

Sähköpostin etälähetykseen on avattu uusi palveluportti: msa.cs.helsinki.fi, portti TCP/587. MSA-palvelu (Mail Submission Agent) tarjoaa TKTL:n käyttäjätunnuksilla autentikoidun, TLS-suojatun postin lähetyksen kaikkialta maailmasta. Vastaava palvelu on tarjolla myös normaalissa SMTP-portissa (TCP/25), jos s-postiasiakas osaa STARTTLS-komennon. MSA-palvelu auttaa etäkäytössä erityisesti silloin, kun portti 25 on tukittu s-postimatojen leviämisen pelossa.

Linkkejä:

ITEM NEW!  Atk-uutisten toimitus vaihtui

Kuten viime Atk-uutisissa mainittiin, Mikael Jokela on nyt siirtynyt muihin tehtäviin, ja hänen seuraajansa Mikko Rauhala vastaa tästä numerosta lähtien julkaisusta. Uusi päätoimittaja toivoo onnistuvansa pitämään Atk-uutisten tähänastista korkeaa tasoa yllä.

Toimituksen ollessa taas olemassa Atk-uutiset julkaistaan jälleen muutaman viikon välein.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
>Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
Uusia sovelluksia ITEM NEW!  Ohjelmapäivityksiä CS Linuxissa

CS Linuxiin asennetaan lähiaikoina seuraavia ohjelmapäivityksiä:
  • X.org-säätiön X11R6-toteutus korvaa aiemman XFree86:n laitoksen Linux-ympäristön graafisen käyttöliittymän pohjatekniikkana. XFree86-projektissa esiintyneistä hallinnollisista erimielisyyksistä johtuen X.org otti XFree86:n koodipohjan edelleenkehittämisen omiin käsiinsä houkutellen suuren osan kehittäjistä ja vapaista käyttöjärjestelmistä mukaansa.

    Laitokselle X.orgiin siirtyminen on luonnollista ja tarpeellista, koska CSL-järjestelmässä käytetään paljolti Fedora-järjestelmän paketteja. Nämä taas alkavat nykyään vaatia Fedorankin käyttämää X.orgia. Lisäksi X.org tarjoaa erinäisiä Freedesktop.org:n suunnittelemia X-laajennoksia, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa edistyneempien visuaalisten efektien käytön työpöydillä.

  • KDE-työpöytäympäristö päivitetään uuteen versioon 3.3.1.

  • GNOME-työpöytäympäristö päivitetään uuteen versioon 2.8.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
>Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!  Jabber-keskustelupalvelu

Suunnitelmissa on mahdollisesti vielä tämän vuoden puolella ottaa käyttöön Jabber-IM-palvelu henkilökohtaisen viestinnän tehostamiseen laitoksella. Jabberin XMPP on avoin, monipuolinen ja helposti laajennettava IM-standardi, jolle on useita toteutuksia moniin eri ympäristöihin. Jabberin valinta mahdollistanee tulevaisuudssa myös yhteyksiä muihin akateemisiin tahoihin — esimerkiksi 207 yliopiston johtama Internet2 keskittyy viestinvälitysprojektissaan XMPP:aan.

ITEM NEW!  Windows 2003 Server -etäkäyttöpalvelu

Viime uutisissa mainittua Windows-sovellusten etäkäyttöpalvelua on kehitetty eteenpäin siihen pisteeseen, että ellei yllättäviä esteitä tule vastaan, se voitaneen ottaa käyttöön maanantaina 15.11.2004. Palvelu mahdollistaisi erityisesti Windows-ohjelmien etäkäytön myös Linuxista käsin Rdesktop-asiakasohjelman avulla. Tällöin satunnaisesti Windows-sovelluksia tarvitsevien työasemiin ei välttämättä tarvittaisi paikallista Windows-asennusta ollenkaan.

Palvelun tarkemmat käyttöohjeet julkistetaan kunhan se saadaan virallisesti avattua. Myös tähän uutiseen lisätään linkki ohjeeseen.

ITEM   Kertakäyttösalasanat parantaisivat tietoturvaa

Kertakäyttösalasanojen käytön mahdollisuutta kehitetään TKTL:lla. Kertakäyttöinen salasana olisi tarpeellinen, kun atk-järjestelmää käytetään etänä epäluotettavasta asiakaslaitteesta tai tietoliikenneverkosta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi missä tahansa nettikahvilassa tai kirjastossa, lähellä tai kaukana.

Kun atk-järjestelmään kirjaudutaan etänä, käyttäjätunnus ja salasana kirjoitetaan asiakaslaitteelle selväkielisenä, vaikka verkkoyhteys olisi suojattu (esimerkiksi SSH tai HTTPS). Jos asiakaslaitteen tietoturvataso on heikko, siihen saattaa olla tarttunut salasanoja vakoileva verkkomato [esimerkki] tai muu haittaohjelma [esimerkki]. Myös epäluotettava ylläpitäjä on voinut asentaa salasanoja vakoilevan ohjelman [esimerkki] tai lisälaitteen [esimerkki]. Näin yliopiston käyttäjätunnukseen liittyvä salasana saattaa jäädä kolmannen osapuolen tietoon ja yliopiston tietojärjestelmä altistua murrettavaksi.

Kertakäyttösalasana olisi huoleton: kun yksi salasana on kerran kirjoitettu tietokoneelle, kyseinen salasana on sen jälkeen hyödytön. Tarkoitus ei ole luopua kuuden kuukauden välein vaihdettavista normaaleista salasanoista vaan tarjota kertakäyttöiset salasanat vaihtoehdoksi matkailua harrastaville, tietoturvaa arvostaville käyttäjille.

Linkkejä:
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
>Ongelma-asioita
Briefly in English

Ikuisuusongelmia
ITEM NEW!  Tiedostopalvelimilla vakausongelmia

Uudet tiedostopalvelimet ovat toimineet tehonsa puolesta mallikkaasti, mutta joitain kaatumisia on esiintynyt. Usein katkot ovat tapahtuneet varmistusten yhteydessä kohonneen levy- ja verkkokuormituksen aikana.

Koska kotihakemistot ovat nykyään useammalla palvelimella, ei yhden kaatuminen vaikuta välttämättä kaikkiin käyttäjiin. Työasemakonfiguraatiossa olevien henkilökuntakoneiden paikalliset kotihakemistot ovat luonnollisesti myös käytettävissä palvelimista riippumatta.

Uusimman Linux-ytimen päivityksen toivotaan poistavan tai ainakin vähentävän kaatuilua.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
>Briefly in English


The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.


Links:
Computing facilities home
Computing facilities staff
Feedback
ITEM NEW! Server Upgrades Abound

After the department moved to Exactum, there have been a number of server upgrades. The most important ones have to do with the 8-server rack happily humming along in the new server room. The rack-mounted IBM servers have 2 3 GHz processors, 4 GB of memory and 0.5 TB of disk storage each.

Four of the servers are dedicated to storing the users' home directories, bringing the total amount of disk space to a whopping 2 terabytes. The distribution of the directories to four servers necessitated a change in home directory paths; the new home paths are of the form /fs-X/Y/tunnus. Old paths continue to work via links, but the current exact path can be queried in Linux eg. with the command echo $HOME.

Also Alkokrunni (db) and the mail server have been moved to the new server rack. These changes shouldn't be user-visible, except in that the services should run more smoothly.

The Oracle server, bodbacka, has been through a bit more modest upgrade; it is now sporting a single 3 GHz processor and 2 gigabytes of memory. It should be noted that as a part of this upgrade bodbacka's local users were removed. The old home directories of these users are still available through the alkokrunni server in /home/old-bodbacka/account.

Full backups of all of the mentioned servers are taken every weekend and are preserved in the department's data safe for up to six months. In addition, changed files are backed up every weekday night, and are kept on hand in the server room's tape magazines for up to five weeks. The local IT support crew will restore lost files from the tapes on request.

The new servers are considerably faster than the old ones, but there have been slight instability problems; the file servers in particular have been prone to crashes during backups. Hopefully the newest kernel upgrades solve these issues.

ITEM NEW! Department Network Enters the Gigabit Age

Most of the department's new network utilizes Gigabit Ethernet technology. This is especially helpful in using network disks, but of course all other traffic benefits as well.

Gigabit sockets are available in most of the staff rooms, though the first floor is an exception, as are those rooms where the installed computers are too old to take advantage of the network.

Besides the exceptions, classrooms are also hooked up with older, 100M ethernet technology, but only up to the nearest switch cabinet. From there, the packets scurry off via two gigabit fiber optic cables, which helps also the computers behind the slower links to take fuller advantage of their 100M slice.

After these upgrades, it is advisable to only use cat6-grade twisted pair network cables. If you have an older cat5-grade cable, for example for your laptop, the IT support crew will trade it for a cat6 one.

ITEM NEW! Wireless Network Goes Up

The department WLAN covers most of the department area once more. The new wireless network utilizes the 802.11a protocol, which has the maximum bandwidth of 54 Mbit/s (or 27 Mbit/s per direction).

The choice of the new standard was not easy, as 802.11a is incompatible with the old 802.11b standard, but we found that the pros (improved stability and security among with increasing availability in new laptops) outweigh the cons. Therefore older department laptops will have to be equipped with new WLAN cards and drivers, which Pekka Niklander is happy to provide. The Glomgold series of laptops has innate support for the new network, so no new cards are necessary, but for Windows use these too need new drivers.

In other WLAN news, the department guest network is no longer available. Instead, we recommend that both students and staff alike use HUPnet for their personal laptops. Unlike the department WLAN, HUPnet uses the backwards compatible 802.11g standard, and therefore old 802.11b network devices are still usable on the premises.

Although the wireless HUPnet covers Exactum pretty well, the IT support crew will install HUPnet sockets on request also, if deemed necessary. Most of the classrooms are already equipped with a HUPnet socket or two.

ITEM NEW!  New Workstations Aplenty

Many of the new workstation classrooms in Exactum are equipped with the new, compact Dell workstations. Each workstation is equipped with a 2.8 GHz processor, CD-RW/DVD combo drive and a gigabyte of memory. For a display they use a 17" 1280x1024 flat panel hooked up with the digital DVI interface. Each computer has 80 gigabytes of hard disk space mainly for system software (user files being stored on the file servers).

The older staff computers have been replaced with new Wings workstations. These have a writable DVD drive, a 3.0 GHz processor, a gigabyte of memory and a 19" 1280x1024 flat panel display. Also, the staff workstations are equipped with two 160 gigabyte hard disks, one of which is used to back up the local home directories. The backups are done nightly, but only if the machine is powered on and booted into Linux. Full dumps are done on weekends, so even Windows users should leave their workstations booted into Linux on weekends. This also provides the computer the opportunity to upgrade itself.

The local home directories on the workstations are, as usual, not backed up anywhere else, so critical files should be stored (also) on the file servers.

ITEM NEW!  Writing CDs and DVDs in Exactum

All of the new workstations in Exactum have writable optical drives installed. The new Dell workstations (dop-*) in the classrooms all are capable of writing CD-R(W) disks and reading DVD disks. The staff's Wings workstations (wrl-*) are additionally capable of writing DVD disks conforming to the DVD+R(W) standard or to the DVD Forum's DVD-R(W) or DVD-RAM standard. Supporting all these acronyms means in practice that all types of (one-layered) writable DVD disks should be usable on the department DVD writers.

For students' needs, a few Wings machines capable of DVD writing have been distributed in public spaces. At the time of writing, these computers are situated in rooms DK108, DK110 and C202 (not actually a room, but an alcove on the second floor corridor).

In Windows, disks can be written using the B's Recorder software. In Linux, CDs can be written using the good old cdrecord, and for DVD disks there's growisofs from the DVD+RW-tools package. Graphical writing utilities include xcdroast and KDE's k3b.

More information on the subject will be available on the CD-writing help page.

ITEM NEW!  Department's Museum Showcase

The computer museum showcase on the second floor corridor has been filled with exhibits from the department's stores. The exhibits include hand-woven ferrite ring memory cards, old terminals, luggage computers that one really can't call "laptops" and finally, Linus' old 486 box.

ITEM NEW!  PDF Printing Service in Use

Sometimes it can be handy to be able to convert a document into PDF format, even if the program used to create the document doesn't support it. To fill this need, the department computers can now utilize a virtual PDF printer called pdfmail.

The pdfmail printer is used just like a regular network printer. Instead of printing to paper, it just prints to a PDF file. A URL to the printed PDF is then sent via e-mail to the user. Users should copy the PDF from the URL within 10 days, as after that, the PDF is removed from the print server to save space.

This printer will also be made the default one in the department systems, as no physical printer can serve as a reasonable default for everyone. Users can spesify alternate default printers in Linux by editing the .profile file in their home directories; the # mark in front of export PRINTER=psX should be removed, and the X replaced with the appropriate printer number. The setting will take effect on the next login. In Windows, the default printer can be changed from the Printers and Faxes window by right-clicking on the desired printer and choosing "Set as Default Printer".

Uusia sovelluksia ITEM NEW!  Imminent CS Linux Software Upgrades

The following upgrades will be made to CS Linux in the near future:

ITEM NEW!  Windows 2003 Server Remote Desktops Coming

If all goes well, the department's Windows 2003 Server computer should be ready for remote use on Monday, November 15th 2004. This server would enable Linux-users to remotely run Windows software using the Rdesktop client. This would reduce the need to have local Windows installations for those people who occasionally need to access some Windows programs.

Usage instructions will be made available as the service is actually opened. This news article will also be updated to link to the instructions.

ITEM NEW!  A Change in the IT News Editor

As was mentioned in the previous edition of IT News, Mikael Jokela has moved on to other duties. The new IT News editor is Mikko Rauhala. The new editor hopes to keep up the quality of this newsletter.

Now that the new editor has been appointed, the IT News will continue to be published every few weeks.

Alkuun
atk-uutiset@cs.helsinki.fi