Helsingin yliopisto - Tietojenkäsittelytieteen laitos
Koti Yhteystiedot Laitos lyhyesti Henkilöt Palvelut Opiskelu Tutkimus Uutiset ja tapahtumat

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 138 - 15.11.2000

Sisällys

Edellinen numero (1.11.2000)
Seuraava numero (30.11.2000)
Vanhoja numeroita:
2000,
1999,
1998,
1995 - 1997,

Äskettäin tapahtunutta

CS Linux 2 -päivityksessä #2.022 (laitoksen uusi, RedHat-pohjainen Linux-asennus) asennettiin kaikkiin koneisiin OpenSSH-asiakas ja -palvelinohjelmisto. Tämän jälkeen laitoksen jokaiseen Linux-koneeseen pääsee Windowsin SSH-asiakkaiden SFTP (Secure FTP) -ohjelmilla, mikä helpottaa tiedostojen siirtoa järjestelmästä toiseen. Toinen oleellinen asennus on Adobe Acrobat Reader 4.0.5, joka nyt toimii myös Netscapen pluginina PDF-tiedostojen katselussa.

Tarkempia tietoja tästä päivityksestä on osoitteessa http://www.cs.Helsinki.FI/compfac/updates/csl2/linux022.html.
Graafiset FTP-asiakasohjelmat korvaavasta SFTP:stä on lisätietoja aiemmissa atk-uutisissa.

Uudistettu versio 2.0 KDE-ikkunointiympäristöstä on asennettu hakemistoon /opt/kde2, ja sitä voi kokeilla CSL 2 -koneissa. Tarkempia ohjeita KDE2:n käyttöönotosta on tiedostossa /opt/kde2/LUE.TÄMÄ. KDE2 on tässä vaiheessa tarkoitettu lähinnä kokeiltavaksi, mutta myöhemmin se tulee korvaamaan vanhemman KDE:n. Lisätietoja KDE2:n ominaisuuksista on osoitteessa http://www.kde.org/info/2.0.html.

Mikroluokan A214 Windowseihin on päivitetty uudet versiot käytössä olevista ohjelmista. Tämä on ainoa mikroluokka, jossa on asennettuna Windows 2000 -käyttöjärjestelmä.

Lisätietoja TKTL:n mikroluokkien kokoonpanoista on osoitteessa http://www.cs.Helsinki.FI/compfac/ohjeet/Kokoonpanot/.


Lähiaikoina tapahtuvaa

Sparc Solaris -palvelin hydran käyttöjärjestelmä päivitetään Solariksen versioon 8. Päivitys aiotaan tehdä asentamalla hydra kokonaan uudelleen ja asennukseen saattaa kulua useita päiviä. Mikäli käytät hydraa johonkin tehtävään, jota ei voi suorittaa missään muualla, ota yhteyttä ylläpitoon.

Hydrassa sijaitseva nimipalvelu siirretään päivityksen takia Linux-palvelimeen, joka perii hydran nimen ja IP-osoitteen. Tämän vuoksi TKTL:n Solaris-palvelimelle tulee uusi nimi perinteisen hydran sijaan.

Polttavalla CD-asemalla varustettu kone tulee käyttöön jossain kolmannen kerroksen mikroluokassa.

Mikroluokkien A213 ja A214 Linux-asennukset päivitetään CSL 2:een.


Kehityshankkeita
Solid-tietokannasta luovutaan tammikuun loppuun mennessä (jolloin laitoksen Solid-lisenssi umpeutuu). Solidin tilalle otetaan käytöön IBM:n db2.

Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja ehkä myös opiskelijoille tullaan tulevaisuudessa tarjoamaan mahdollisuus oman kannettavan koneen kytkemiseen laitoksen verkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Laitoksen atk-järjestelmien ohjeistusta pyritään parantamaan, vaikka kyseessä onkin ikuisuusprojekti, joka ei lopullisesti valmistu koskaan.

Laitokselle hankitaan erityinen dataturvakaappi, jotta levypalvelinten datan säilyvyys olisi taattu pahoissakin olosuhteissa. Kaapissa säilytettynä varmuuskopiovälineet kestävät tulta, nestettä, kaasuja, räjähdyksen ja ulkoisia magneettikenttiä.

Laitokselle ollaan perustamassa omaa tietoliikenteen ja käyttöjärjestelmien opetuksen erityisluokkaa, jolla pyritään lisäämään opiskelijoiden kokemusperäistä taitoa tietoliikenteen, laiteajurien, käyttöjärjestelmien ja reaaliaikajärjestelmien osalta. Tietoturvallisuuden vuoksi käytännön harjoituksia ei voi järjestää laitoksen normaalissa verkossa, sillä opiskelijoille tullaan myöntämään ns. pääkäyttäjän oikeudet, jotta hyödyllisten harjoitusten luominen olisi mahdollista. Tästä syystä perustettava tietoliikenneverkko on eristetty laitoksen muusta verkosta.

Luokan tavoitekoko on 25 työasemaa, palvelin ja tietoliikenneverkko. Ensi vaiheessa hankitaan kuitenkin kokemuksia pienemmällä konemäärällä, varsinkin kun luokan kokoa rajoittavat myös käytettävissä olevat tilat. Luokan rakentaminen aloitetaan tänä syksynä ja sen olisi tarkoitus olla opiskelijoiden käytössä ensi vuoden alkupuolella.


Ongelmia aiheuttavia asioita

TKTL:n Linux- ja Windows NT-järjestelmien kotihakemistot ovat levypalvelimella fs (paitsi henkilökunnan koneiden paikalliset kotihakemistot). Fs on tällä hetkellä 95-prosenttisen täynnä, vaikka vasta tänä keväänä asennettiin uusi lähes 300 gigatavun levy-yksikkö.

Edellisen takia ylläpito pyytää kaikkia käyttäjiä tarkistamaan oman fs:n kotihakemiston ja poistamaan tarpettomasti paljon tilaa vievät tiedostot, kuten unohtuneet CD-imaget, ohjelmien asennuspaketit, väliaikaistiedostot jne.

Linux-järjestelmässä fs:n kotihakemiston polku on /home/fs/käyttäjätunnus. Windows NT-järjestelmässä fs:n kotihakemisto kytkeytyy H-asemaksi (jos on kirjauduttu TKTL-domainiin).

Ylläpito saattaa palata tähän asiaan henkilökohtaisten muistutusten muodossa.

Yleisesti fs:lla (tai group-palvelimella) kannattaa säilyttää vain luotettavaa varmuuskopiointia vaativaa tai jaettua dataa. Muiden tiedostojen säilytykseen paras paikka on työaseman paikallisella levyllä sijaitseva kotihakemisto.

Vain fs:n kotihakemiston omistavat käyttäjät (esimerkiksi useimmat opiskelijat) voivat luoda itselleen henkilökohtaisen hakemiston suurten tiedostojen säilytykseen jonkun palvelinkoneen /tmp-hakemistoon tai fs:lle hakemistoon /fs/tmp. Tmp-hakemistossa ei kuitenkaan pidä säilyttää mitään korvaamatonta, koska hakemistot saatetaan varoittamatta tyhjentää ja vanhoja tiedostoja myös siivotaan automaattisesti, tavallisesti joko 10 päivän käyttämättä olon tai koneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Tavoitteena on, että melkinpaasi-koneen /tmp-hakemistossa ja /fs/tmp-hakemistossa tiedostot saisivat olla 30 päivää käyttämättä, ennen kuin automaatti poistaa ne. Nämäkin hakemistot saatetaan tyhjentää aiemmin, mitään takeita tiedostojen säilyvyydestä tmp-hakemistoissa ei siis anneta.

CS Linux 1 -päivityksessä #1.082 tehdyn ikkunamanageri fvwm:n päivityksen takia vanhalle fvwm-versiolle tehdyt henkilökohtaiset konfiguraatiot ovat lakanneet toimimasta.

Fvwm2 etsii käyttäjän henkilökohtaista konfiguraatiota kotihakemistosta tiedostosta .fvwm2rc. Ellei sitä löydy, käytetään ylläpidon tekemiä asetuksia tiedostosta /usr/local/lib/system.fvwm2rc (CSL 1) tai /usr/local/lib/fvwm-csl/system.fvwm2rc (CSL 2). Henkilökohtaiset asetukset voi luoda kopioimalla tämän tiedoston kotihakemistoon nimelle .fvwm2rc ja editoimalla sitä.

Vanhan fvwm:n asetustiedosto ei ole sellaisenaan siirrettävissä uuteen versioon. Siispä on todellakin tarpeellista luoda uudet asetukset käsin käyttäen mallina system.fvwm2rc-tiedostoa. Toinen vaihtoehto on käyttää fvwm:n mukana tulevaa muunnosskriptiä /opt/misc/bin/fvwmrc_convert. Ylläpito ei takaa tämän skriptin toimivuutta.

CSL 2 -koneissa X-istunto saattaa hyytyä ulos kirjauduttaessa. Tähän todennäköinen syy on Netscapen ja KDE:n istuntomanagerien yhteensopimattomuus. Käynnissä olevan Netscapen tappaminen toiselta koneelta käsin saattaa auttaa, mutta parasta on sulkea koko Netscape ennen uloskirjautumista. Hyytyneen X-istunnon pystyy tappamaan näppäinyhdistelmällä ctrl+alt+backspace, jos näppäimistö toimii. Katso myös TKTL FAQ.

CSL 2 -koneissa ei voi perua tulostustöitä lprm-komennolla.


Syksyn suuret Linux- ja Windows-uudistukset

Linux

Laitoksella siirrytään uuteen, RedHat-pohjaiseen CSL 2 -Linux-distribuutioon.

Laitoksella on joissakin palvelinkoneissa, osassa henkilökohtaisista työasemista ja 2. kerroksen mikroluokkien koneissa tankar-1 -- tankar-5 otettu käyttöön uusi, RedHat-pohjainen Linux-distribuutio. Koska kokemukset ovat enimmäkseen olleet hyviä, lisää CSL 2 -mikroluokkakoneita ja -työasemia asennetaan tarpeen mukaan. Mikäli haluat CSL 2 -käyttöjärjestelmän henkilökohtaiseen työasemaasi, tarvitaan juuripartitiolla vähintään 1 GB kovalevytilaa ja 64 MB keskusmuistia. Halukkaat voivat ottaa yhteyttä Mikael Jokelaan tai Jani Jaakkolaan. CSL 2 voidaan asentaa myös laitoksen kannettavaan koneeseen, jos edellä mainitut rajoitukset eivät sitä estä.

Laitoksen tutusta ja turvallisesta Linux-distribuutiosta ei kuitenkaan vielä luovuta. Laitoksella on paljon koneita, joihin RedHat-pohjainen, raskaampi Linux-distribuutio ei edes suosiolla asentuisi.

Windows

Laitoksen Windows-verkossa luovutaan guest/demo tunnuksesta ja siirrytään käyttämään omia käyttäjätunnuksia.

Windows-käyttäjätunnus luodaan sinulle automaattisesti, kun vaihdat salasanasi jossain laitoksen Linux-koneessa passwd-komennolla. Jos haluat vain Windows-tunnuksen, sinun ei tarvitse vaihtaa aidosti uutta salasanaa, vaan riittää, että annat vanhan salasanasi uudelleen (mutta teknisistä syistä passwd-komento on suoritettava saadaksesi Windows-tunnuksen!)

Uuteen järjestelmään siirtymistä varten on jokaiselle käyttäjälle luotu fs:n kotihakemistoon uusi alihakemisto Windows, jonne Windows ja Windows-ohjelmat tallettavat asetus- ja dokumentti-tiedostojaan. Lisää asiaa aiheesta on Windows-sivuilla.

Uuden järjestelmän myötä luovutaan vähitellen myös \\SAMBA\USER-levy- ja kirjoitinjaosta ja siirrytään käyttämään seuraavia levyjakoja:

  • \\FS\[käyttäjä]\
    - Käyttäjän oma kotihakemisto
  • \\GROUP\[ryhmä]\
    - Ryhmähakemistot
  • \\PRINTER\[kirjoitin]\
    - Kirjoittimet
  • \\DB\[käyttäjä]\
    - db.cs.helsinki.fi-koneen kotihakemisto

Mikael.Jokela@cs.Helsinki.FI