Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

NRO 133 - 15.9.2000

Sisällys
[ Vastaikään tapahtunutta ] [ Lähiaikoina tapahtuvaa ]
[ Kehityshankkeita ] [ Ongelmia aiheuttavia seikkoja ] [ Vanhoja tiedotteita ]


Syksyn suuret Linux- ja Windows-uudistukset

Linux

Laitoksella aloitetaan vähitellen siirtyminen RedHat-pohjaiseen uuteen Linux-distribuutioon.

Laitoksella on osalla palvelinkoneista, osalla henkilökohtaisista työasemista ja 2-kerroksen mikroluokkien koneilla tankar-1 - tankar-5 otettu käyttöön uusi RedHat-pohjainen Linux-distribuutio. Koska kokemukset ovat enimmäkseen olleet hyviä, lisää RedHat mikroluokkakoneita ja työasemia asennetaan sitä mukaa kun tarvetta ilmenee. Mikäli haluat RedHat-Linuxin henkilökohtaiseen työasemaasi, tarvitset juuripartitiolla vähintään 1G kovalevytilaa ja 64M keskusmuistia. Halukkaat voivat ottaa yhteyttä Jani Jaakkolaan. RedHat voidaan asentaa myös laitoksen kannettavaan jos tilarajoitukset eivät sitä estä.

Laitoksen tutusta ja turvallisesta Linux-distribuutiosta ei olla kuitenkaan vielä luopumassa. Laitoksella on paljon koneita, joihin RedHat-pohjainen raskaampi Linux-distribuutio ei edes suosiolla asentuisi.

Windows

Laitoksen Windows-verkossa luovutaan guest/demo tunnuksesta ja siirrytään käyttämään omia käyttäjätunnuksia.

Windows-käyttäjätunnus luodaan sinulle automaattisesti, kun vaihdat salasanasi jossain laitoksen Linux-verkon koneessa passwd-komennolla. Jos haluat vain Windows-tunnuksen, sinun ei tarvitse vaihtaa aidosti uutta salasanaa, vaan riittää että annat vanhan salasanasi uudelleen (mutta teknisistä syistä passwd-komento on suoritettava saadaksesi Windows-tunnuksen!)

Uuteen järjestelmään siirtymistä varten on jokaiselle käyttäjälle luotu uusi alihakemisto Windows, jonne Windows ja eri ohjelmistot tallettavat asetus- ja dokumentti-tiedostojaan. Lisää asiaa aiheesta löytyy Windows-sivuilta.

Uuden järjestelmän myötä luovutaan vähitellen myös \\SAMBA\USER-levy- ja kirjoitinjaosta ja siirrytään käyttämään seuraavia levyjakoja:

  • \\FS\[käyttäjä]\
    - Käyttäjän oma kotihakemisto
  • \\GROUP\[ryhmä]\
    - Ryhmähakemistot
  • \\PRINTER\[kirjoitin]\
    - Kirjoittimet
  • \\DB\[käyttäjä]\
    - db.cs.helsinki.fi-koneen kotihakemisto
Vastaikään tapahtunutta
Laitoksen Linuxeihin on asennettu Lyx:in versio 1.1.5fix1. Kokeilla voit komennolla /opt/bin/lyx

Laitoksen RedHat-linux distribuutio toimii versiosta #010 eteenpäin myös kannettavissa.

Linuxien autentikointijärjestelmää pitkään vaivannut bugi, joka aiheutti Linux-verkossa satunnaisia koneiden täydellisiä jumiutumisia ja säännöllistä autentikoinnin hidastumista on löydetty ja korjattu.

Harmaja- ja tankar-mikroluokkien NT:t on päivitetty.

Henkilöstöasioita:

  • Samuli Valo aloitti työnsä ATK-ryhmässämme 15.9.2000
Lähiaikoina tapahtuvaa
Laitoksen nykyiset kärrymikrot korvataan tehokkailla kannettavilla. Samalla päästään eroon kärrymikrojen kaapelisulkeisista (paitsi virtapiuhojen osalta).  
Kehityshankkeita
Laitoksen vierailijoille ja opiskelijoille tullaan tarjoamaan mahdollisuus oman kannettavan kytkemiseen laitoksen verkkoon, aluksi ainakin laitoksen langattomaan WLAN-verkkoon. Laitoksen ATK-järjestelmien ohjeistusta pyritään parantamaan, vaikka kyseessä onkin ikuisuusprojekti, joka ei lopullisesti valmistu koskaan. Tällä hetkellä ohjeet ovat pahimmillaan harhaanjohtavia.
Ongelmia aiheuttavia seikkoja

Laitoksen ylläpidossa on pulaa dokumentoijista. Vaikka ammattitaitoa koneiden ja verkkojen ylläpitämiseen löytyy, ei valitettavasti aikaa tarvittavan dokumentaation kirjoittamiseen aina löydy. Ja hyvän dokumentaation ylläpitämiseen tarvitaan iso työpanos.

Laitoksen RedHat-linuxeista käsin ei voi perua tulostustöitään lprm-komennolla.

Aikaisemmat numerot

1995, 1996, 1997, 1998, 1999


Jani.Jaakkola@cs.Helsinki.FI