Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

Linux-päivitykset #73 ja #74

[Tämä tiedote on nähtävissä myös HTML-muodossa osoitteessa <URL:http://www.cs.Helsinki.FI/compfac/updates/linux73.html>.
Tiedote kaikkine linkkeineen ja kuvineen onkin parempi lukea siinä muodossa.]

Perjantaina 14.4.2000 käynnistyy TKTL:n Linux-päivitys #73. Perässä seuraava päivitys #74 korjaa joitakin päivitykseen #73 jääneitä pikkuvikoja. Päivityksen voi tehdä omalle koneelleen jo tätä aikasemmin sivun CSL Linux -päivitys kautta. Tätä tapaa suositellaan erityisesti kannettavien koneiden haltijoille. Päivitys vaatii X-ympäristön uudelleenkäynnistystä, käytännössä siis uudelleen sisäänkirjoittautumista.

Päivityksessä tehdään mm. seuraavat asennukset:

  1. Suurin ja merkittävin asia tässä päivityksessä on Sun StarOffice 5.1a -ohjelmiston asennus.

    Sun Microsystems kirjoittaa kauniisti organisaatioiden toimintatavan muuttumisesta ja työnkulkujärjestelmiin siirtymisestä ja StarOfficen roolista siinä. Toisaalta StarOffice voidaan nähdä suoraan MS Office -ohjelmiston vaihtoehtona ja korvaajana.

    StarOfficen työkalut ovat MS Office -yhteensopivia: Word-, Excel- ja PowerPoint-tiedostoja voidaan käsitellä ja tuottaa. Kaiken kaikkiaan StarOfficen ymmärtämien tiedostomuotojen luettelo on aika vakuuttava. Yhteensopivuuden asteesta voi sitten olla montakin mieltä, mutta kyllä kohtuullisen monimutkaistenkin dokumenttien siirto onnistuu. Pieniä puutteita tosin on ja lopputulosta saattaa joutua hieman korjaamaan. Yhteensopivuus on WordPerfectiin verrattuna huomattavasti parempi. Eräs ongelma on käytettävissä olevien fonttien erilaisuus MS Windows ja Linux -ympäristöissä, tässä vaikuttavat sekä tekijänoikeudelliset että tekniset syyt.

    StarOffice Impress
    Kuva 1: StarOffice Impress, PowerPointin vastine

    StarOffice sisältää mm. seuraavat osat:

    • StarOffice Writer tekstinkäsittelysovellus » MS Word
    • StarOffice Calc taulukkolaskentasovellus » MS Excel
    • StarOffice Impress esitystenluontiväline » MS PowerPoint
    • StarOffice Schedule kalenteriohjelma » MS Schedule / MS Outlook / Lotus Organizer
    • StarOffice Mail postiohjelma (toimiva, mutta vain suojaamaton IMAP)
    • StarOffice Discussion uutistenlukuohjelmisto
    • StarOffice Draw piirto-ohjelma
    • lisäksi StarOffice sisältää webiselaimen, jolla ei varsinaisesti ole omaa nimeä

    Kaikki ohjelmistot on nivottu erittäin tiiviisti toisiinsa ja kaikki dokumenttityypit voivat sisältää toisiaan. StarOffice sisältää laajan on-line help -toiminnan, joka ehkä ei ole aivan itse ohjelmiston veroinen. MS Office -tuotteita käyttänyt selviää melko pitkälle.

    Sun tarjoaa www:n välityksellä useita StarOffice -itseopiskelukursseja.

    • StarOffice Overvciew
    • Getting Started with StarOffice Writer
    • Transitioning to StarOffice Application Suite
    • Getting Started with StarOffice Calc
    • Getting Started with StarOffice Impress/Draw

    Kurssit vaativat rekisteröitymisen mutta ovat Sunin mukaan "toistaiseksi ilmaisia". Yhdellä rekisteröitymisellä pääsee kaikille kursseille. Kurssit ovat kohtuullisen hyvin laadittuja, mutta ehkä useimmille täkäläisille käyttäjille turhankin yksityskohtaisia ja helppoja.

    Joku saattaa muistaa vanhan StarOffice 3:n, joka on jossain muodossa ollut meilläkin käytössä: StarOffice 5.1 on aivan eri luokkaa.

    Jotkut saattavat tietääkin, että StarOffice 5.2 beta on jo saatavissa. Vaikka 5.2 tuleekin olemaan MS Office 2000 -yhteensopiva, niin ainakin toistaseksi 5.1a-version vakaus ja toimivuus on parempi. Uuudempi StarOffice asennettaneen kesän jälkeen, kun varsinainen tuotantoversio on ilmestynyt.

    StarOffice on kohtalaisen tilaavievä, joten tilanteen mukaan se asennetaan hiukan eri tavoin. Aina se kuitenkin sijaitsee loogisesti paikassa /usr/local/Office51.

    StarOffice saatetaan asentaa:

    • root-osioon paikkaan /usr/local/Office51
    • jos root-osiossa ei ole tilaa, mutta /home-osiossa on sitä runsaasti, niin se asennetaan paikkaan /home/local/Office51 ja /usr/local/Office51 on vain linkki sinne
    • jos tilaa ei ole sielläkään, niin /usr/local/Office51 on vain linkki NFS-palvelimella olevaan kopioon.

    StarOffice asennetaan päivityksessä siis parhaaseen mahdolliseen paikkaan. Kun StarOffice ensimmäistä kertaa käynnistettäessä kyselee käyttäjäkohtaista asennusta, niin on aina syytä valita Standard Workstation Installation (huolimatta siitä, mitä asennusohjelma luulee tiedostojen sijainneista) sillä yli 150 Mtavun kopioimista omaan kotihakemistoon ei katsota hyvällä eikä se missään tapauksessa ole edes tehokkaampaa, päinvastoin.

    StarOffice käynnistyy alapalkin kuvakkeesta tai komennolla soffice.

  2. StarOffice asetetaan MS Word, MS Excel ja MS Powerpoint -tyyppisten tiedostojen käsittelyohjelmaksi niin pinessä, ML:ssä kuin Netscapessakin. Ohjelmaan wordview on ilmestynyt valinta Save and Open in StarOffice.

  3. Asennetaan joukko fontteja kaikkialle näkyviksi (vaikka niiden asennus motivoituukin lähinnä StarOfficen kautta). Tässä esimerkiksi muutamia (nämä eivät välttämättä näy ruudulla oikein, varsinkaan ennen päivitystä):

    • Bernhard Modern (myös Bold, Italic ja Bold Italic)
    • Bodoni (myös Bold, Italic ja Bold Italic)
    • EuroSansITC (vain euro)
    • Tekton
    • TrumpetLite
    • Zapf Humanist (myös Bold ja Italic)

  4. Päivitetään ohjelmien suoritusyhteensopivuuden takia asennuksessa mukana olevat GNU C-kirjastotiedostot versiosta 2.0.7 versioon 2.1.2.

  5. Säiekirjasto libpthread päivittyy versioon 0.8.

  6. Kannettavilla koneilla pohjavalikosta löytyvä Laptop Ops muuttuu hiukan. Valikosta löytyy nyt myös Dial-up Connection.

  7. Uudemmat kirjoittimet ovat käytettävissä nyt myös WordPerfectissä.

  8. Taustakuvavalikoimaan on ilmestynyt pari uutta kuvaa.
     
      Machinery   Office64

  9. Asennetaan muita vähäisempiä korjauksia.

Päivitys on kestää noin 2-15 min konetta kohden eikä se aiheuta tavallisesti koneen uudelleenkäynnistystä. Päivitys edellyttää toimia tavalliselta käyttäjältä: X-ympäristö on käynnistettävä uudelleen, käytännössä siis on kirjoittauduttava ulos ja takaisin sisään.

Turvallisuussyistäkin kannattaa pitää huolta, että kaikki koneet ovat tuoreimmalla päivitystasolla. Myöhemmin käyttöönotettavassa turvaluokituksessa päivitystasoa tullaan käyttämään yhtenä koneen turvaluokitukseen vaikuttavana tekijänä eikä alempiin turvaluokkiin kuuluville koneille tulla tarjoamaan kaikkia palveluita (esim. NFS) eikä niihin tulla sallimaan yhteydenottoja laitoksen verkon ulkopuolelta.

Päivitysautomaatti¹ päivittää kaikki² koneet perjantaitaipäivästä 14.4.2000 alkaen. Päivitys kestää vähintäänkin loppuviikon ajan. Mahdollisista ongelmista voi raportoida esim. sivun <URL:http://www.cs.Helsinki.FI/cgi-bin/problem-report> kautta.

Yhteistyöstä kiittäen,

    Petri Kutvonen   University of Helsinki           kutvonen@cs.Helsinki.FI
                     Department of Computer Science   +358 9 191 44216

¹) Liite 1 - Miten Linux-koneiden päivitys tapahtuu?

Päivitys tapahtuu päivitysautomaatin avulla koneen ollessa jouten tai koneen käyttäjän itsensä aktivoimana sivun CSL Linux -päivitys (tai CSL Linux update) kautta. [Nämä linkit toimivat luonnollisesti vain laitoksen sisällä.]

Operaatio sujuu kunkin koneen osalta taatusti alle puolessa tunnissa. Tarvittaessa päivityksen ajaksi ilmestyy ruudulle varoitusteksti, mutta entinen tila palautuu automaattisesti päivityksen jälkeen. Mikäli päivitys vaatii koneen uudelleenkäynnistyksen, tapahtuu se 10 min päivityksen jälkeen.

varoitus
Kuva 2: uudelleenkäynnistystä edellyttävän päivityksen yhteydessä ruudulle tuleva varoitus

Jotta automaatti voi tehdä päivityksen, on koneen luonnollisesti oltava käynnistettynä Linuxiin. Sen oltava joko ilman käyttäjiä tai muuten jouten vähintään 20 min ajan. Kunkin käyttäjän on järjestettävä tällainen tilanne omalle koneelleen mahdollisimman pian. Tuoreimman päivityksen numero näkyy myös suoraan muodossa "CSL #numero" sisäänkirjoittautumisen yhteydessä. Päivitysautomaatti yrittää päivitystä yhä uudelleen ja uudelleen kunnes se onnistuu. Automaatti suorittaa samalla myös kaikki 27.9.1996 jälkeen ilmestyneet TKTL:n Linux-päivitykset.


²) Liite 2 - Mitä Linux-koneita päivitys koskee?

Päivitys koskee kaikkia laitoksen hallinnassa olevia laitteita, sekä laitoksen että projektien varoilla hankittuja. Kaikki laitteet on ehdottomasti päivitettävä vaikka niillä ei edes Linuxia normaalisti käyttäisi, sillä päivityksen yhteydessä saatetaan tehdä korjauksia myös Windows 95/98 -ympäristöön.

Vanhentuneiden ohjelmien käyttäminen saattaa aiheuttaa ongelmia yhteensopivuudeessa. Mahdollisia turva-aukkoja sisältävän järjestelmän käyttö voi muodostaa aikapommin, joka on uhkana yhteiselle tietoturvallemme. Muista, että vaikka sinulla itselläsi ei olisi omasta mielestäsi mitään erityisen suojattavaa, jollakulla toisella saattaa olla. Turva-aukko yhdessä koneessa saattaa johtaa turvallisuuden heikentymiseen toisaalla.

Päivitysautomaatti ei nykyisellään koske koneisiin, joissa käytetään käyttöympäristöä, joka on muunlainen kuin laitoksen käytäntöjen mukainen. Näiden koneiden päivityksestä on syytä sopia erikseen.

Automaatti pyrkii päivittämään myös kannettavat Toshiba-koneet. Jos päivitystä ei tunnu ilmaantuvan tai verkon käytössä on ongelmia, niin ottakaa yhteyttä Mikael Jokelaan tai Pekka Niklanderiin.


Petri Kutvonen