Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

Linux päivitys #43


Avainsanoja: turvallisuus, XF86_SVGA, xv, include-tiedostot, calc, rsync, timesync, wordview

Seuraava TKTL:n Linux-päivitys alkaa maanantaina 4.5.1998. Päivitys ei aiheuta koneiden uudelleenkäynnistystä. Päivitys ei edellytä erityisiä toimia tavallisilta pöytäkoneiden käyttäjiltä. Kannettavien koneiden haltijoiden on syytä tuoda koneensa laitoksen verkkoon päivitettäviksi.

Tämänkertainen päivitys sisältää pari merkittävää turvallisuusparannusta, muutamia korjauksia ja muutamia uutuuksia:

1) Tehdään turvallisuusparannus, joka liittyy X-ympäristön käyttöön.

2) Tehdään turvallisuusparannus, joka liittyy set-uid-ohjelmien käyttöön.

3) Aiempi asennusjärjestelmä on asentanut vahingossa joistakin ohjelmistoista tarkoitettua vanhempia versioita (mm. tclsh ja wish). Nyt nämä korjataan.

4) Useimmissa uusissa koneissa käytössä oleva X-palvelin XF86_SVGA päivitetään versioon 3.3.2. Päivitys korjaa eräitä pikkuvikoja ja mahdollistaa eräiden uudentyyppisten näyttökorttien käytön.

5) Ohjelmasta 'xv' asennetaan versio, joka osaa automaattisesti käynnistää ghostscript-tulkin yritettäessä käsitellä ps- tai pdf-tietoja.

6) Puutteelliset ja osin vialliset ncurses-paketin include-tiedostot on nyt korjattu. Myös muita include-tiedostoja on päivitetty ja nyt myös mm. 'snprintf' löytyy.

7) Asennetaan yksinkertainen käännettyä puolalaista esitystapaa käyttävä komentoriviperustainen laskinohjelma 'calc'. Lisätietoja 'man calc'.

8) Asennetaan komentoja 'rcp' ja 'rdist' korvaava tehokkaampi ja turvallisempi (käyttää SSH:ta) komento 'rsync'. Lisätietoja 'man rsync'.

9) Uusi tavallisten käyttäjien käytettävissä oleva komento 'timesync' aikaansaa työaseman kellon synkronoinnin haluttaessa. Komento 'timesync -l' kertoo kellonajan ennen ja jälkeen sykronoinnin.

10) Asennetaan komento 'wordview', jonka avulla voidaan lukea MS-Word:illa tuotettuja tiedostoja. Huomattakoon, että 'wordview' poimii esiin ainoastaan tekstiosat word-tiedostoista, se ei osaa käsitellä kuvia tai muita upotettuja elementtejä, se ei osaa eri kirjasimia, otsikoiden numerointia eikä sarkainasetuksia. Näistä puutteistaan huolimatta 'wordview' on hyvin hyödyllinen (ja nopea) yksinkertaisten word-dokumenttien katseluohjelma. Näin ollen se on asetettu oletusarvoiseksi word-dokumenttien katseluohjelmaksi sekä pine:ssä että ML:ssä. Jos halutaan käyttää hitaampaa (mutta rakenteen säilyttävää) ohjelmaa 'swriter3' word-dokumenttien katseluun, dokumentti on ensin talletettava tiedostoon ja 'swriter3' käynnistettavä erikseen.

Lisäksi asennetaan joukko pienempiä korjauksia ja muutoksia.


Päivitysautomaatti¹ päivittää kaikki² koneet maanantai-iltapäivästä 4.5.1998 alkaen. Ongelmista ja puutteista voi raportoida esim. sivun http://www.cs.Helsinki.FI/cgi-bin/problem-report kautta.

Yhteistyöstä kiittäen,

Petri Kutvonen   University of Helsinki           kutvonen@cs.Helsinki.FI
                 Department of Computer Science   +358 9 708 44216