Linux päivitys #30 sekä parannuksia postipalvelimella
16.9.1997
Avainsanoja: Netscape 4.03, JDK 1.1.3, Matlab 5.1, StarOffice 3.1
Jos koneessa on vähintään 24 Mtavua muistia ja juuriosiossa vähintään 32 Mtavua vapaata levytilaa, niin päivitys asentaa seuraavat kaksi odotettua komponenttia:
-
1) Netscape Communicator 4.03.
Tämä on Netscapen tuorein tuote
ja se sisältää Navigatorin (www-selain) lisäksi IMAP-kykyisen
Messenger-postinlukijan, Collabra-uutistenlukijan sekä
Page Composer:in, jolla voi luoda ja editoida www-sivuja.
Netscape ilmoittaa, että uuden Communicatorin muistintarve on vähintään 64 Mtavua. Tämä pitääkin paikkansa, jos käytetään Communicatorin kaikkia osia. Pelkkää Navigatoria voi silti käyttää hyvin vaikka koneessa olisi vähemmänkin muistia. Tuo 24 Mtavua on kuitenkin ehdoton alaraja, pienimpiin koneisiin jää siis Netscape 3.02. Koneen muistimäärän (tavuina) saa selville esimerkiksi komennolla "ls -l /proc/kcore".
Netscape Communicator käynnistyy edelleen komennolla "netscape".
2) Sunin Java Development Kit 1.1.3. Laitoksella käytössä olleet Java-työvälineet ovat perustuneet keväästä lähtien lähinnä JDK:n versioon 1.0.2. Nyt nämä päivitetään (mikäli tila sallii) versioon 1.1.3. Kyse on lähes täydellisestä JDK:sta, vain ohjelmien ja kirjastojen optimoimatta käännetyt (lähinnä itse JDK:n testaukseen tarkoitetut) ns. _g-versiot puuttuvat.
Kaikki Java-perustyökalut kuten javac (Java-kääntäjä), java (Java-tulkki), jdb (Java-debuggeri), javap (Java-takaisinkääntäjä) ja appletviewer (sovelmasuoritin) toimivat. Lisätietoja esim. http://java.sun.com/products/jdk/1.1/docs/tooldocs/solaris/.
Aiemmin käytössä olleet Kaffe ja j2c/CafeBabe -työkalut poistuvat.
Uuden JDK:n myötä voi kokeilla myös HotJava selaimen versiota 1.1beta2, joka käynnistyy komennolla "hotjava". Vakavaan käyttöön siitä ei kuitenkaan ole.
Loput päivitykset asennetaan kaikkiin koneisiin:
-
1) Matlab 5.1
on nyt käytettävissä kaikilla laitoksen Linux-koneilla,
ei kuitenkaan kannettavilla koneilla, sillä Matlab:in tiedostot
sijaitsevat levypalvelimella ja Matlab tarvitsee kiinteän
yhteyden atk-keskuksessa sijaitsevaan lisenssipalvelimeen.
Matlab:ia tarvitaan ennenkaikkea digitaalisen signaalinkäsittelyn kurssilla, mutta monet muutkin hyötyvät tästä monipuolisesta numeerisen laskennan ja datan visualisoinnin ohjelmistosta. TKTL:n Linux-koneissa lisätietoja löytyy esim. paikasta /opt/matlab5/help/helpdesk.html.
Matlab käynnistyy komennolla "matlab".
Kaikki yliopiston Matlab-lisenssit ovat toistaiseksi yhteiskäytössä. Mikäli lisenssipulaa esiintyy, joudutaan osa lisensseistä sitomaan tiettyihin koneisiin.
2) Kesän aikana on StarOffice -toimisto-ohjelmistosta ilmestynyt vapaasti saatava ei-beta-versio 3.1. Mielenkiintoiseksi StarOffice:n tekee se, että se ymmärtää MS Word:in ja MS Excel:in käyttämiä tiedostoformaatteja. StarOffice toimii muutenkin varsin Word:in ja Excel:in tavoin.
Sekä Netscape että postiohjelma ML-käsittelevät nyt MIME-tyypin application/msword käynnistämällä StarOffice:n Writer-komponentin.
Erillisiä StarOfficen osia voi käynnistää komennoilla "swriter3" (~= Word), "scalc3" (~= Excel), "schart3", "smath3", "sdraw3" ja "simage3".
StarOffice:n tiedostot sijaitsevat levypalvelijalla, joten sitä ei voi käyttää erillisissä kannettavissa koneissa. Ohjelmien käynnistyminen saattaa tuntua hitaalta, mutta ensimmäisen käynnistyskerran yhteydessä kunkin ohjelman koodi kopioidaan tilapäisesti paikalliselle levylle, joten seuraavat käynnistyskerrat ovat nopeampia.
Jos olet aikaisemmin käyttänyt StarOffice:a suoraan /opt-hakemistosta, olisi sen luoma ~/StarOffice-3.1 hakemisto syytä joko poistaa tai ainakin muuttaa toisen nimiseksi.
3) Skriptikielestä Tcl ja siihen liittyvästä graafisten käyttöliittymien laadintaan suunnitellusta työkalupakkauksesta Tk asennetaan versiot 7.6 ja 4.2. Nämä ovat näiden pakkausten tuoreimmat vakaat versiot, uudemmat elokuussa julkistetut 8.0-versiot eivät ole aivan yhteensopivia ja niiden suurimmat uutuudet koskevat käytännössä Mac- ja MS Windows-ympäristöjä.
4) Lisäksi asennetaan eräitä vähäisempiä päivityksiä ja korjauksia.
Parannuksia postipalvelimella
Tietojenkäsittelytieteen laitoksen postipalvelimella mail.cs.Helsinki.FI on 15.9.1997 klo 18:00 otettu käyttöön uusi tehokkaampi versio IMAP-palvelinohjelmasta. Uuden version ansiosta postipalvelin kykenee varovaisenkin arvion mukaan palvelemaan noin 150-200 yhtäaikaista postinlukijaa aiemman noin 80-90 sijasta.Yhteistyöstä kiittäen,
Petri Kutvonen University of Helsinki kutvonen@cs.Helsinki.FI Department of Computer Science +358 9 708 44216