Linux päivitys #26
29.5.1997Tämä päivitys painottuu erityisesti kannettaviin koneisiin, mutta on siitä toki hyötyä muillekin. Mutta ensiksi pieni korjaus ja hieman täydennystä edellisen päivityksen rxvt:tä koskeneisiin ohjeisiin:
- Tekstin lisäyksen eli hiiren keskimmäistä nappia vastaavan toimenpiteen voi tehdä myös näppäilyllä Shift-Insert (eikä Ctrl-Insert niinkuin aiemmin väitettiin).
- BackSpace-näppäin tuottaa BS- (Ctrl-H) merkin, Ctrl-BackSpace tuottaa DEL-merkin, Delete tuottaa VT200-päätteen Remove- ohjaussekvenssin.
- Leikkaaminen ja liimaaminen ei näytä toimivan eräissä ohjelmissa
kuten vi-editorissa, tähän on seuraava selitys:
Vi pyytää käynnistyessään pääte-emulaattoria asettumaan sellaiseen moodiin, jossa hiiren näpäytys generoi ns. hiirenpaikkaraportin, joka auttaa vi:n siirtämään oman kursorinsa X:n kursorin kohdalle. Tästä piirtestä on selvästi hyötyä. Normaalit hiiritoiminnot (kuten maalaus, valinta ja liimaus) ovat käytettävissä vahvistettaessa hiiren nappien näpäytyksiä Alt-näppäimellä. Asia löytyy (hiukan huonosti selostettuna) myös rxvt:n manuaalisivulta kohdasta MOUSE REPORTING.
Ja sitten varsinaiset päivitysasiat:
- Resoluutiota 800x600 käyttäville Toshiba-kannettavilla asennetaan uusi versio X-palvelimesta XF86_SVGA, uusi versio on entistä yli puolet pienempi, se vie vähemmän muistia ja on nopeampi.
- Samaiset Toshiba-kannettavat voivat nyt käyttää myös 65536:n värin
tilaa eli 16-bittisiä värejä. Muutosta varten täytyy luoda
kotishakemistoon tiedosto .xserverrc, joka sisältää rivit
#!/bin/sh -
exec X -bpp 16 "$@" - Kaikissa kannettavissa käännetään nyt PCMCIA-eetterikortista automaattisesti virta pois, mikäli kone ei ole verkossa.
- Kaikissa kannettavissa korvautuu Netscape 2.02 vihdoin Netscapen versiolla 3.01. Myös 3.01 toimii ns. term-yhteyden yli, hiukan eri tavalla tosin (itse asiassa entistä paremmin), mutta se on käynnistettävä erikseen modeemikäyttöä ja erikseen verkkokäyttöä varten, käynnissä oleva ohjelma ei ymmärrä ympäristön vaihtoa.
Kaikkia käyttäjiä koskevia päivityksiä:
- Netscape käyttää nyt (tai paremminkin seuraavan käynnistyksen jälkeen) nsmalloc.so -nimistä kirjastoa. Kirjasto korjaa saman virheen kuin aiemmin käytössä ollut fatmalloc.so -kirjasto, mutta se kuluttaa huomattavasti vähemmän muistia. Eniten iloa tästä on vähämuististen koneiden (kuten kannettavien) käyttäjille.
- Symbol-fontit toimivat nyt Netscapessa vaikka haluttu "Encoding" olisikin ISO-8859-1, kuten se tavallisisesti on. Syy muutokseen on se, että maailmalla on alkanut esiintyä Symbol-fontteja käyttäviä HTML-dokumentteja (usein jollain TeX -> HTML -muuntimella tuotettuja).
- Secure Shell -pakettiin kuuluva slogin on nyt käytettävissä myös omalla nimellään (eikä vain aliaksilla ssh ja rlogin).
- EPS- ja PS-kuvia voi nyt muuttaa helposti gif-muotoon ps2gif -nimisellä skriptillä. Toiminnallisuus on toki ollut aikasemminkin olemassa, mutta nyt muunnos käy helpommin.
- Lisäksi on tehty joukko pienempiä korjauksia.
Päivitysautomaatti päivittää kaikki koneet torstaista 29.5.1997 alkaen. Mahdollisista ongelmista voi raportoida esim. sivun http://www.cs.Helsinki.FI/cgi-bin/problem-report kautta.
Yhteistyöstä kiittäen,
Petri Kutvonen University of Helsinki kutvonen@cs.Helsinki.FI Department of Computer Science +358 9 708 44216