CSL 1 Linux -päivitykset
Mitä päivitettiin?
Päivitys #88,
Päivitys #86,
Päivitys #86,
Päivitys #85,
Päivitys #84,
Päivitys #83,
Päivitys #82,
Päivitys #81,
Päivitys #80,
Päivitys #79,
Päivitys #78,
Päivitys #77,
Päivitys #76,
Päivitys #75,
Päivitys #74,
Päivitys #73,
Päivitys #72,
Päivitys #71,
Päivitys #70,
Päivitys #67,
Päivitys #66,
Päivitys #65,
Päivitys #64,
Päivitys #60,
Päivitys #57,
Päivitys #56,
Päivitys #55,
Päivitys #54,
Päivitys #53,
Päivitys #50,
Päivitys #47,
Päivitys #46,
Päivitys #45,
Päivitys #44,
Päivitys #43,
Päivitys #42,
Päivitys #41,
Päivitys #40,
Päivitys #39,
Päivitys #38,
Päivitys #37,
Päivitys #36,
Päivitys #35,
Päivitys #34,
Päivitys #33,
Päivitys #32,
Päivitys #31,
Päivitys #30,
Päivitys #27,
Päivitys #26,
Päivitys #25,
Päivitys #23,
Päivitys #22
Miten CSL 1 Linux -koneiden päivitys tapahtuu?
Päivitys tapahtuu päivitysautomaatin avulla koneen ollessa jouten tai koneen käyttäjän itsensä aktivoimana sivun CSL 1 Linux -päivitys (tai CSL 1 Linux update) kautta. [Nämä linkit toimivat luonnollisesti vain laitoksen sisällä.]
Operaatio sujuu kunkin koneen osalta taatusti alle puolessa tunnissa. Tarvittaessa päivityksen ajaksi ilmestyy ruudulle varoitusteksti, mutta entinen tila palautuu automaattisesti päivityksen jälkeen. Mikäli päivitys vaatii koneen uudelleenkäynnistyksen, tapahtuu se 10 min päivityksen jälkeen.
Kuva 1: uudelleenkäynnistystä edellyttävän päivityksen yhteydessä ruudulle tuleva varoitus
Jotta automaatti voi tehdä päivityksen, on koneen luonnollisesti oltava käynnistettynä Linuxiin. Sen oltava joko ilman käyttäjiä tai muuten jouten, tavallisesti vähintään 20 min ajan. Kunkin käyttäjän on järjestettävä tällainen tilanne omalle koneelleen mahdollisimman pian. Tuoreimman päivityksen numero näkyy myös suoraan muodossa "CSL #1.numero" sisäänkirjoittautumisen yhteydessä. Päivitysautomaatti yrittää päivitystä yhä uudelleen ja uudelleen kunnes se onnistuu. Automaatti suorittaa samalla myös kaikki 24.2.2000 jälkeen ilmestyneet TKTL:n CSL 1 Linux -päivitykset. Jos kone on vanhemmalla päivitystasolla, niin tarvitaan "käsityötä".
Mitä Linux-koneita päivitys koskee?
Päivitys koskee kaikkia laitoksen hallinnassa olevia laitteita, sekä laitoksen että projektien varoilla hankittuja, jotka käyttävät laitoksen Linux-jakelua CSL 1 (pääosa laitteista). Kaikki laitteet on ehdottomasti päivitettävä vaikka niillä ei edes Linuxia normaalisti käyttäisi, sillä päivityksen yhteydessä saatetaan tehdä korjauksia myös Windows 95/98/NT/2000 -ympäristöön.
Vanhentuneiden ohjelmien käyttäminen saattaa aiheuttaa ongelmia yhteensopivuudeessa. Mahdollisia turva-aukkoja sisältävän järjestelmän käyttö voi muodostaa aikapommin, joka on uhkana yhteiselle tietoturvallemme. Muista, että vaikka sinulla itselläsi ei olisi omasta mielestäsi mitään erityisen suojattavaa, jollakulla toisella saattaa olla. Turva-aukko yhdessä koneessa saattaa johtaa turvallisuuden heikentymiseen toisaalla.
Päivitysautomaatti ei nykyisellään koske koneisiin, joissa käytetään käyttöympäristöä, joka on muunlainen kuin laitoksen käytäntöjen mukainen. Näiden koneiden päivityksestä on syytä sopia erikseen.
Automaatti pyrkii päivittämään myös kannettavat Toshiba-koneet. Jos päivitystä ei tunnu ilmaantuvan tai verkon käytössä on ongelmia, niin ottakaa yhteyttä Mikael Jokelaan tai Pekka Niklanderiin.
Yhteistyöstä kiittäen,
Petri Kutvonen