3 Kuvat

Contents of this section

Kuvien liittämiseksi dokumenttiin suositellaan PostScript-kuvien käyttöä ja epsfig -makropakettia. Useimmista piirrosohjelmista saa joko suoraan tai sopivan kuvankäsittelyohjelman avulla Encapsulated PostScript -tiedoston. epsfig -makropaketin käytöstä löytyy lisäohjeita kirjasta GMS94.

Mikäli epsfig on asennettu käyttämääsi LaTeX2e -järjestelmään, sitä käytetään lisäämällä tiedoston alkuun \usepackage -komento:

\usepackage{epsfig}

Siihen kohtaan tekstiä, johon kuva halutaan liittää, lisätään komennot

\begin{figure}[htb]
\begin{center}
\epsfig{file=jotain.eps,width=0.75\textwidth}
\end{center}
\caption{Kuvaotsikko}
\end{figure}

Tässä jotain.eps on se tiedosto, jossa Encapsulated PostScript kuva on. Kuville kannattaa antaa leveys, esimerkiksi 3/4 tekstin leveydestä (merkintä 0.75\textwidth tarkoittaa 0.75 kertaa tekstin leveys). Muuten kuva tulee luonnollisessa koossaan, joka saattaa olla leveämpi kuin sivun leveys. epsfig skaalaa kuvan annetun levyiseksi, ja suurentaa tai pienentää kuvan korkeutta samassa suhteessa. Tämä helpottaa myöskin kuvan piirtämistä, muuten joudutaan piirrettäessä huolehtimaan että kuvan leveydeksi tulee esimerkiksi 15cm.

Kirjoittamalla \epsfig{} -komento center-ympäristön sisään saadaan kuva keskitettyä leveyssuunnassa.

Kuvat on tapana kirjoittaa figure-ympäristön sisään, jolloin kuvaa käsitellään "kelluvana" oliona (float), eli se "kelluu" siihen kohtaa tekstiä jossa on riittävästi tilaa kuvan sijoittamiseen. figure-ympäristön voi jättää pois, jolloin kuva tulee siihen kohtaan missä se tekstissä esiintyy (ja kuvaotsikkoa ei voi käyttää).

Joskus kuva on väärin päin, kyljellään esimerkiksi. Tällöin epsfig{} -komentoon voidaan lisätä parametri angle=90 joka kääntää kuvaa 90 astetta vastapäivään. Vastaavasti angle=-90 kääntää myötäpäivään. Tämän parametrin nimi on väärin LaTeX Companion kirjan sivulla 318.

Tässä vielä koemielessä kuva tähän SGML-dokumenttiin.

Encapsulated PostScript -kuva

Uusi xdvi osaa näyttää myös PostScript-kuvat suoraan, eli esikatselussa näkyy sivu sellaisena kuin se tulisi paperille. Useimmiten ei ole tarpeen käyttää ghostview-ohjelmaa esikatseluun.

Next Chapter, Previous Chapter

Table of contents of this chapter, General table of contents

Top of the document, Beginning of this Chapter