Institutionen för datavetenskap år 2005
Man kan se år 2005 som ett ”mellanår” vid institutionen för datavetenskap. För det första var det det mellersta året av en treårig strategiperiod, då man inte planerade några större strategiska reformer, utan endast förverkligade de åtgärder man påbörjat under föregående år. Därtill var institutionens flyttnings till Gumtäkts kampusområde under 2004 blott ett vagt minne följande år, och förorsakade inte mera några nämnbara fysiska eller psykiska ansträngningar.
För att vara ett mellanår var 2005 ändå ovanligt arbetsdrygt, i och med att tre omfattande operationer på universitetsnivå då förverkligades: förberedelser för det nya lönesystemet, övergång till det nya examenssystemet, samt utvärdering av forskningen.
Det nya examenssystemet
Alla finländska universitet övergick den 1/8 2005 till det nya examenssystemet i två etapper i enlighet med ”Bologna-modellen”. Institutionen för datavetenskap började förberedelserna för det nya examenssystemet i god tid år 2004 genom att göra en kärnämnesanalys av undervisningsprogrammet och utstaka examensfordringarna som följer det nya systemet.
Examensfordringarna färdigställdes under våren 2005, då man bl.a. avskaffade specialiseringsalternativen tillämpad databehandling, lärare, och datormatematiker, eftersom de ansågs vara mera främmande för kärnämnet i forskningen och undervisningen. Examensfordringarna för de specialiseringslinjer som återstår (algoritmer, distribuerade system och datakommunikation, programvaruproduktion, datahantering, intelligenta system, samt bioinformatik och beräkningsbiologi) förnyades på basen av kärnämnesanalysen, och biämnesstudierna gjordes ännu mera flexibla än förut. Under våren och hösten skrevs dessutom omfattande instruktioner för lärare och studerande om hur man övergår till det nya examenssystemet.
Det nya lönesystemet
Det är ofrånkomligt att man vid alla finska universitet kommer att övergå till statsförvaltningens nya lönesystem, där varje anställd får lön enligt hur krävande arbetsuppgifterna är och hur god den personliga prestationen är. Det nya lönesystemet kommer oundvikligen att föra med sig att de akademiskt fria forskarna och lärarna kommer att utvärderas samt att alla får en förman. Dessa fakta ledde till att reformen väckte mycket kritik och polemik under våren 2005, då den första utvärderingsrundan gick av stapeln.
Vid institutionen för datavetenskap gick den första etappen av reformen ganska smärtfritt, då man ju redan länge har använt ett system med förmän och utvecklingssamtal. Därmed kunde man utvärdera alla anställda vid institutionen, deras arbetsuppgifter och prestation, under februari och mars månad, samt anteckna utvärderingarna på blanketter som sedan vidarebefordrades till följande förvaltningsnivå för handläggning. Under 2005 togs dock inte det nya lönesystemet i bruk, utan arbetet fortsätter under 2006, delvis baserat på utvärderingarna från år 2005.
Utvärdering av forskningen
All forskning vid universitetet utvärderades under 2005. Forskningen vid institutionen för datavetenskap och den därmed knutna basforskningsenheten vid HIIT samt institutionen för matematik och statistik utvärderades tillsammans av en internationell panel. Utvärderingen startade på våren, då en massiv självvärderingsrapport åtföljd av vetenskapliga publikationer ställdes till panelens förfogande. Panelen gästade universitetet i september, då den under en veckas tid intervjuade representanter för enheterna och skissade upp sina egna utvärderingsrapporter.
Rapporten över forskningsutvärderingen publicerades 1/3 2006. Av de 75 enheter vid Helsingfors universitet som utvärderades fick 20 enheter det högsta vitsordet (7), bland dem fanns både institutionen för datavetenskap och Forskningsinstitutet för informationsteknologi HIIT. Eftersom dessutom matematisk-naturvetenskapliga fakulteten var den överlägset bästa i utvärderingen av fakulteter kan man anse att forskningen vid institutionen obestridligen ligger på toppnivå internationellt sett.
Det åligger institutionen att i framtiden möta utmaningen att bibehålla kvaliteten pä åväl forskning som undervisning - institutionen har ju också utnämnts till en nationell kvalitetsenhet inom högskoleutbildningen för åren 2007-2009.
Jukka Paakki, Institutionens prefekt