Ohjelmistotekniikan laatumallit

Seminaari, syksy 2004 (2 ov)

Jukka Paakki


Aika ja paikka

15.9.-8.12.2004, keskiviikkoisin klo 14-16, DK117 (Exactum).

Yleistä

Seminaarissa tarkastellaan erilaisia ohjelmisto-organisaatioiden ja ohjelmistoprojektien laadun varmistamiseen ja parantamiseen kehitettyjä laatumalleja. Tarkasteltavat laatumallit ovat sekä yleisiä (kuten ISO 9000, CMM - Capability Maturity Model ja SPICE - Software Process Improvement and Capability dEtermination sekä niiden johdannaiset) että johonkin tiettyyn ohjelmistotuotannon osa-alueeseen keskittyviä (kuten TPI - Test Process Improvement). Seminaarissa käydään läpi paitsi laatumallien sisältöä, myös niiden käytännön merkitystä ja sopivuutta erilaisissa organisaatioissa.

Työskentely

Seminaarissa jokainen opiskelija pitää kirjalliseen tiivistelmään perustuvan suullisen esitelmän johonkin ohjelmistotekniikan laatumalliin liittyvästä aiheesta. Mikäli opiskelija on töissä ohjelmistoyrityksessä, joka on kehittänyt omia laatumallejaan, voi myös niitä esitellä seminaarissa. Lisäksi jokaisen on muutoinkin osallistuttava aktiivisesti seminaarityöhön.

Jokaisella esitelmällä on nimetty opponentti, joka tutustuu erityisen huolellisesti esitelmään ja sen aiheeseen. Opponentin tehtävänä on seminaaritilaisuudessa tuoda esiin esitelmään liittyviä täydentäviä ja kriittisiäkin näkökulmia. Opponenttina toimii aina edellisen seminaarikerran esitelmöijä (ensimmäisen esitelmän opponenttina toimii viimeinen esitelmöijä).

Kirjallisen alustuksen (7-10 sivua) on oltava valmiina viikkoa ennen esitelmää. Alustus julkaistaan tällä seminaarisivulla, ja jokaisen osallistujan - ei pelkästään opponentin - on tutustuttava siihen etukäteen pystyäkseen osallistumaan seminaaritilaisuudessa käytävään keskusteluun. Alustus on kirjoitettava suomeksi tai englanniksi.

Esitiedot

Ohjelmistotuotanto, Ohjelmistotuotantoprojekti ja joitakin ohjelmistotekniikan laudaturkursseja.

Aikataulu


Mahdollisia aiheita

Alla luetellaan mahdollisia esitelmäaiheita sekä vähintään yksi kuhunkin aiheeseen liittyvä lähde. Esitelmille on etsittävä muitakin lähteitä kuin alla mainitut! Esitelmille on annettava aihetta kuvaava otsikko.

Myös opiskelijoiden omat aiheet (esimerkiksi käytännön kokemuksista) ovat mahdollisia ja jopa toivottavia.