58305306 Ohjelmistotekniikan pro gradu -seminaari (3 op)
Kevät 2009
Seminaarin vetäjä: Jukka Paakki
Seminaari on erityisesti ohjelmistojärjestelmien erikoistumislinjalla ohjelmistotekniikkaan erikoistuville, graduvaiheessa oleville opiskelijoille tarkoitettu syventävien opintojen seminaari, jonka tavoitteena on tukea osallistujien gradutyöskentelyä. Seminaariin hyväksytään opiskelijoita, jotka ovat sopineet gradunsa aiheen ohjelmistotekniikan alueelta ennen seminaarin alkua. Etusija on gradutyöskentelynsä alkuvaiheessa olevilla ja niillä, joilta puuttuu ainakin yksi pakollinen seminaari.
Kukin osallistuja pitää seminaarissa kaksi esitystä omasta gradustaan. Ensimmäisessä, lyhyemmässä esityksessä opiskelija esittelee gradunsa aihepiirin ja gradulleen hahmottelemansa jäsennyksen. Toisen, varsinaisen esitelmän sisältönä on jokin gradun keskeinen luku (tai tutkielmasuunnitelma), jonka opiskelija toimittaa etukäteen muiden seminaarin osallistujien luettavaksi suullisen esitelmänsä alustukseksi. Seminaarin perusta on kaikkien osallistujien aktiivinen kommentointi, joten seminaarissa on jokaisella varsinaisella esitelmällä opponentti.
Arvostelu
Seminaarista annettava arvosana muodostuu seuraavista tekijöistä: (1) kirjallinen alustus 40 %, (2) suullinen esitelmä 30 %, (3) opponointi 10 %, (4) muu aktiivinen osallistuminen 20 %.Esitietovaatimukset
Seminaari on tarkoitettu ohjelmistojärjestelmien erikoistumislinjan graduntekijöille, joiden aihe kuuluu ohjelmistotekniikan alueeseen.Jokaisella seminaariin osallistujalla tulee olla suoritettuna Tieteellisen kirjoittamisen kurssi ja pakolliset aineopinnot. Jokaisella osallistujalla tulee olla graduaihe hyväksyttynä ennen seminaarin alkua.
Aikataulu
Seminaari kokoontuu 13.1.-17.2. ja 17.3.-7.4. tiistaisin klo 14-16 salissa C221.
- Tiistai 13.1. Seminaarin esittely, järjestäytyminen. Esittelykalvot.
- Tiistai 27.1. Graduaiheiden esittely (10-15 min):
Elisa Heikkilä
Simo Kähönen
Marko Lehtamo
Merja Linden - Tiistai 3.2. Graduaiheiden esittely (10-15 min):
Ari Heinonen
Ilmari Helen
Anu Ranta
Arto Vuori
Mikael Wargh - Tiistai 17.2.
Esitelmä 1: Ilmari Helen: Omaisuudenhallintajärjestelmän palvelurajapinnan toteutus palvelupohjaisessa arkkitehtuurissa
Opponentti 1: Anu Ranta
Esitelmä 2: Arto Vuori: Virtuaalikoneen LLVM-pohjainen toteutus
Opponentti 2: Marko Lehtamo - Tiistai 17.3.
Esitelmä: Elisa Heikkilä: Mobiilisovellusten käytettävyys: suunnitteluohjeistot ja käyttäjäkokemukseen perustuva käytettävyystestaus
Opponentti: Merja Linden - Tiistai 24.3.
Esitelmä 1: Simo Kähönen: Tuoteperheiden vaatimusmäärittely
Opponentti 1: Ilmari Helen
Esitelmä 2: Mikael Wargh: Siirtyminen elinkaarimallista ketterään ohjelmistoliiketoimintaan: hallinnoinnin haasteet
Opponentti 2: Arto Vuori - Tiistai 31.3.
Esitelmä 1: Ari Heinonen: Vaatimusmäärittely ja automatisoitu testauskehys
Opponentti 1: Simo Kähönen
Esitelmä 2: Anu Ranta: TFS:n ja ketterien prosessien hyödyntäminen CMMI-mallissa
Opponentti 2: Mikael Wargh - Tiistai 7.4.
Esitelmä 1: Marko Lehtamo: Ohjelmistoarkkitehtuurin refaktorointi sekä esimerkkiohjelmiston arkkitehtuurin refaktorointisuunnitelma
Opponentti 1: Ari Heinonen
Esitelmä 2: Merja Linden: Tietokoneavusteinen oppiminen - käyttöliittymien käytettävyyden arviointimenetelmä ja käyttöliittymien vaikutus oppimiseen ( Kalvot)
Opponentti 2: Elisa Heikkilä
Lähdemateriaali
Pro gradun kirjoittamiseksi kannattaa lukea Ohjeita gradun rakenteesta, ulkoasusta ja kieliopista (Juha Taina, pdf).Ohjelmistotekniikan kannalta mielenkiintoisia lehtiä ovat ainakin seuraavat:
- ACM Transactions on Software Engineering and Methodology
- Computer / IEEE
- IEE Proceedings. Software
- IEEE Software
- IEEE Transactions on Software Engineering
- Journal of Systems and Software
- ACM SIGSOFT Software Engineering Notes
- Software Process: Improvement and Practice
- Software Testing, Verification & Reliability
- Software Practice & Experience
Ohjelmistotekniikan kannalta mielenkiintoisia konferensseja on paljon. Alan ehdoton ykkönen on IEEE:n järjestämä International Conference on Software Engineering (ICSE). ICSE:n konferenssijulkaisut löytyvät mm. kirjastostamme.
IEEE:n ja ACM:n elektroniset kirjastot löytyvät osoitteesta http://www.lib.helsinki.fi/finelib/lisens.html. Osoitteen kautta ("Aineistot" -> "Aineistot ja niiden käyttöoikeudet FinELib-wikissä") pääsee taulukkoon, jossa ovat linkit IEL (IEEE) ja ACM Digital Library. Näitä linkkejä seuraamalla pääsee itse elektronisiin kirjastoihin. Kirjastot ovat käytettävissä ainakin tietojenkäsittelytieteen laitoksen koneilta.
Google on tehnyt hakemiston verkosta löytyvistä tieteellisistä julkaisuista. Hakukone hakemistoon löytyy osoitteesta http://scholar.google.fi
Aikaisemmat ohjelmistotekniikan graduseminaarit:
jukka.paakki@cs.Helsinki.FI