Takaisin kurssiluetteloon

Y100 (Matematiikka 1), syksy 2006

Metsävarojen käytön laitos

Kurssin tavoite on tutustua yhden muuttujan differentiaali- ja integraalilaskentaan ja differentiaaliyhtälöihin sekä oppia matriisilaskennan perusteet sekä matriisien käyttöä yhtälöryhmän ratkaisun apuna. Lisäksi kurssilla tutustutaan tietokoneen käyttöön matemaattisten ongelmien ratkaisussa.

Luennot (ma 30.10. - ke 13.12.2006)

Itsenäisyyspäivänä ke 6.12. ei ole luentoa.

Ajankohtaista

30.4. Huhtikuun kokeet on (vihdoinkin) tarkistettu, samaten tähän mennessä palautetut tietokonetehtävät. Tällä kertaa kukaan tentin läpäisseistä ei saanut suoritusmerkintää, koska he eivät ole palauttaneet tietokoneharjoituksia. Koettakaa palauttaa nuo puuttuvat harjoitukset mahdollisimman pian, kesän aikana nimittäin pystymme tarkistamaan niitä vain harvoin. Tarkempia tietoja arvostelusta löytyy sivulta Koeasioita. Myös malliratkaisut ilmestyvät sinne ennen pitkää.

15.3. Jotkut opiskelijat olivat kyselleet palautetta tietokonetehtävistä. Varhaisimmat sähköpostiviestit, joissa palautetta kyseltiin, tuhoutuivat vahingossa, joten jos haluat palautetta etkä ole sitä vielä saanut, lähetä uusi viesti. Vastaamme kyllä mielellämme.

Tietokoneharjoitukset

Kurssiin kuuluvat tietokoneharjoitukset järjestetään B-talon GIS-luokassa 443. Tietokoneharjoituksia vetää Jaakko Kortesharju. Koska tietokoneita on rajattu määrä, kukin saa osallistua vain oman ryhmänsä harjoituksiin. Ryhmäjaon näet allaolevista linkeistä. Jos minkään ryhmän aika ei sovi, täytyy asiasta neuvotella erikseen luennoitsijan tai tietokoneharjoitusten pitäjän kanssa. Tietokoneharjoitusryhmät kokoontuvat heti ensimmäisellä viikolla. Tietokoneharjoituksissa tutustutaan tietokoneavusteiseen matematiikkaan tekemällä harjoituksia opettajan ohjaamana. Ohjelmina käytetään Microsoft Excel -taulukkolaskentaohjelmaa sekä Maple-nimistä symboliseen laskentaan erikoistunutta ohjelmaa. Opiskelijoiden on suoritettava itsenäisesti tietty määrä tietokoneharjoituksia, jotta he saavat kurssista suoritusmerkinnän.

Tietokoneharjoituksissa käsitelty materiaali löytyy tältä sivulta.

Kaikki suoritettavat tietokonetehtävät löytyvät täältä.

Laskuharjoitukset

Laskuharjoituksia pitää Suvi Helaja. Laskuharjoituksissa käsitellään edellisellä viikolla jaettuja tehtäviä. Tehtäviä ei palauteta erikseen. Toisin kuin tietokoneharjoituksissa, opiskelijat eivät ole sidottuja mihinkään tiettyyn ryhmään, vaan jokainen voi käydä milloin missäkin ryhmässä. Ensimmäisen kerran ryhmät kokoontuvat viikolla 45.

Harjoitusryhmien ajat ja paikat:

Harjoitus 1 PS, PDF
Harjoitus 2 PS, PDF
Harjoitus 3 PS, PDF
Harjoitus 4 PS, PDF
Harjoitus 5 PS, PDF
Harjoitus 6 PS, PDF

Laskuharjoituksiin osallistuminen ei ole pakollista, mutta on havaittu, että se lisää läpipääsyn mahdollisuuksia. Osallistumisesta saa myös lisäpisteitä tehtyjen tehtävien mukaan. Tehtävä lasketaan tehdyksi, jos sitä on kovasti yritetty, vaikka ei olisikaan onnistuttu. Lisäpisteet lisätään kokeesta saatavaan pistemäärään (ks. Suorittaminen).

Tehtävistä tehty vähintäänLisäpisteitä
20 % (8 tehtävää)1
40 % (15 tehtävää)2
60 % (22 tehtävää)3
80 % (29 tehtävää)4

Suorittaminen

Kurssi suoritetaan kurssikokeella, joka järjestetään tammikuun yhteiskuulustelun yhteydessä 17.1. klo 12-16 salissa B1. Kurssikokeesta saa maksimissaan 30 pistettä, joista 14 riittää läpipääsyyn. Laskuharjoituksista voi saada korkeintaan neljä lisäpistettä, jotka lisätään suoraan kokeesta saatuun pistemäärään. Maksimipistemäärä ei kuitenkaan kasva. Kurssista voi siis päästä läpi saamalla kokeesta 10 pistettä, jos saa laskuharjoituksista täydet 4 pistettä. Kurssikokeessa saa käyttää laskinta ja taulukkokirjaa.

Huom! Opiskelijoiden pyynnöstä järjestetään ylimääräinen koetilaisuus joulukuun puolella luentoaikaan, eli 18.12. klo 8-12 salissa B3.

Tämän lisäksi kurssin voi suorittaa myös kevään yhteiskuulusteluissa 21.2. tai 4.4.. Näihin kuulusteluihin täytyy ilmoittautua WebOodin kautta. Laskuharjoituksista saatavat lisäpisteet ovat voimassa vain näissä mainituissa kuulusteluissa varsinaisen kurssikokeen lisäksi.

Kokeen lisäksi kaikkien kurssilaisten on suoritettava myös tietokoneharjoitukset.

Kokeiden pistejakaumat, arvosteluperusteet sekä mallivastaukset löytyvät sivulta Koeasioita.

Materiaali

Luentomateriaali kokonaisuutena: PS, PDF

Luentomateriaali osissa viikottain:

viikko 44 PS PDF (1. Johdanto - 3. Raja-arvo ja jatkuvuus)
viikko 45 PS PDF (4. Derivaatta)
viikko 46 PS PDF (5. Integraali)
viikko 47 PS PDF (6. Joitain erityisfunktioita)
viikko 48 PS PDF (7. Differentiaaliyhtälöt)
viikko 49 PS PDF (8. Lineaariset yhtälöryhmät ja matriisit)
viikko 50 PS PDF (8.3 Matriisien käyttö yhtälöryhmien ratkaisussa)

Luennoilla näytetyt PowerPoint-diaesitykset:

1. luento: funktiokone Funktiokone.ppt
4. luento: derivaatta Derivaatta.ppt
11. luento: eliminointimenetelmä Eliminointimenetelma.ppt
12. luento: matriisien kertolasku Matriisikertolasku.ppt
13. luento: kertaus Kertaus.ppt

Laskuharjoitusten tehtävät ja ratkaisut löytyvät kohdasta Laskuharjoitukset.

Tietokoneharjoituksissa käsitelty materiaali löytyy tältä sivulta.

Lisämateriaalina voi käyttää mitä tahansa aiheen sisältävää perusoppikirjaa. Esimerkiksi lukion pitkän matematiikan kirjoista löytyy paljon lisäesimerkkejä ja -harjoituksia luentojen aiheisiin. Niitä voi lainata kaikista kirjastoista.

Luentomateriaali, harjoitustehtävät, ratkaisut sekä kokeet löytyvät myös 4. kerroksen kopiohuoneessa olevasta kurssikansiosta.

Kurssin ohjelma

  1. Funktiot ja kuvaajat
  2. Raja-arvo ja jatkuvuus
  3. Derivaatta
  4. Jatkuvan funktion integraali
  5. Joitain erityisfunktioita
  6. Differentiaaliyhtälöt
  7. Matriisilaskenta

Yhteystiedot ja palaute

Luennoitsija Laskuharjoitusten pitäjä Tietokoneharjoitusten pitäjä
Jokke Häsä

p. 050 573 5734
Suvi Helaja
Jaakko Kortesharju

Takaisin kurssiluetteloon


Muokattu 16.6.2007.