University of Helsinki Department of Computer Science
 

Department of Computer Science

Department information

 
Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto - Tietojenkäsittelytieteen laitos


ÄLYKÄS WWW -- SEMANTIC WEB
Seminaarin ohjelma


Seminaarin työskentely

Seminaarissa tutustutaan Semantic Web -konseptiin ja sen eri osa-alueisiin. Osallistujat kirjoittavat omasta aiheestaan työryhmissä yhdessä vetäjän kanssa teknologiakatsauksia ja tutustuvat oman alueensa ohjelmistoihin. Katsauksista kootaan erillinen julkaisu. Tulokset ohjelmistokokeilut esitellään ensin seminaarin osallistujille ja myöhemmin laajemmalle yleisölle vireilla olevassa kansallisessa Semantic Web -alueen seminaarissa. Artikkelit hiotaan julkaisukuntoon tämän jälkeen.

Semantic Web -konseptiin johdattelevaa materiaalia:

Alla alustava ohjelma, tutkimusaiheet ja työryhmät.


26.9. Metakielet

Petteri Harjula, Kim Viljanen

Tutkimusongelma: Meta-tiedon kuvaaminen WWW:ssä. Ongelmana on selvittää, miten voidaan kuvata WWW-sivun sisältöjä niin, että sen tiedoista kiinnostunut voisi sen löytää? Millaisiin sovelluksiin eri ratkaisut soveltuvat? Menetelmien pienimuotoinen testaus verkosta ladattavilla ohjelmistoilla.

Lähtöaineistoa:

Kalvot:


3.10. Ontologiakielet ja ontologiat

Aki Kivelä, Jyri Huttunen

Tutkimusongelma: Ontologiat niiden kuvaamisessa käytetyt kielet muodostavat Semantic Web -alueen keskeisen osa-alueen. Tehtävänä on luoda katsaus aihepiiristä: Miksi ontologioita tarvitaan? Millaisilla kielillä niitä ohjelmoidaan? Miten niitä käytetään? Millaisia standardi-ontologioita on olemassa?

Lähtöaineistoa:

Kalvot:


10.10. XML- ja RDF-tietokannat

Vilho Raatikka

XML on WWW:n tulevaisuuden kieli, jonka pohjalle rakentuu mm. ylempiä metatiedon esittämisstandardeja, kuten RDF(S). Kun talletettujen kuvausten määrä kasvaa, tarvitaan tehokkaita tapoja niiden avulla kuvattujen tietojen tallettamiseen ja hakuun. Ongelmana on selvittää erilaisten ratkaisujen edut ja haitat erilaisissa tapauksissa sekä esittää teknologiakatsaus olemassa olevista XML- ja RDF-tietokantaratkaisuista.

Lähtöaineistoa:

Kalvot ja muuta materiaalia esityksestä:


17.10. Käyttöliittymät ja kyselykielet

Karru Salminen, Sten Malmlund

Tutkimusongelma: Mitä uusia mahdollisuuksia semanttinen webbi tuo käyttöliittymiin? Semanttisen verkon käyttö pienellä päätelaitteella, esimerkiksi kännykällä? Millaisia kyselykieliä semanttisessa webissa voidaan käyttää.

Lähtöaineistoa:


24.10. Ontologin työkalut

Paula Silvonen

Tutkimusongelma: Sanastojen ja käsitehierarkioiden luominen ja olemassa olevien ontologioiden yhdistäminen on yksi keskeisiä semanttisen webin tehtäviä. Työtä helpottamaan on ideoitu ja kehitetty koko joukko työkaluja. Ongelmana on selvittää, milllaista teknistä apua ontologiaeditorit voivat ontologille tarjota ja millaisia välineitä on jo saatavilla.

Lähtöaineistoa:


31.10. Kenraaliharjoitus Semantic Web Kick-Off esityksistä


2.11. Semantic Web Kick-Off -seminaari


7.11. Työkaludemonstraatioita

Paula Silvonen, Jyri Huttunen


21.11. Semanttisen webin sovellukset

Jyrki Haajanen, Petri Takala

Tutkimusongelma: Semanttisen webin merkitys sähköiselle kaupankäynnille. XML/EDI, UDDI, cXML, ebXML, ym. standardien esittely, kokonaisnäkemyksen muodostaminen ja kriittinen vertailu. Käytännön sovellukset.


TYÖRYHMÄT KOKOONTUVAT JA KIRJOITTAVAT

Työryhmät kokoontuvat itsenäisesti tarpeen mukaan, mutta ainakin seuraavina varattuina kokoontumisaikoina, ellei muuta erikseen sovita. Kokouspaikka ja aika: Eero Hyvösen huone A405, normaaliin seminaarin kokoontumisaikaan klo 12:15. (Poikkeus 21.11., klo 14:15 alkaen)

7.11. Työryhmäkokous: Metakielet (klo 14)

14.11. Työryhmäkokous: Ontologiat

21.11. Työryhmäkokous: Tietokannat

21.11. Työryhmäkokous: Käyttöliittymät ja kyselykielet (klo 14)

5.12. Työryhmäkokous: Ontologin työkalut

12.12. Työryhmäkokous: Sovellukset



Päivitetty viimeksi 6.11.2001, kello 13:08
Eero.Hyvonen@cs.Helsinki.FI