University of Helsinki Department of Computer Science
 

Department of Computer Science

Department information

 
Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto - Tietojenkäsittelytieteen laitos

582416 OHJELMISTOLIIKETOIMINTAPROJEKTI 2002

KURSSIN YLEISTIEDOT
KURSSIN TAVOITE
KURSSIN SUORITTAMINEN
OPPIMATERIAALI
ESITELMÄTILAISUUDET
17.1. JOHDATUS OHJELMISTOLIIKETOIMINTAAN
24.1. LIIKEIDEAT, ANSAINTAMALLIT, YRITTÄJYYS
31.1. LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN
7.2. TOIMINNAN RAHOITTAMINEN
14.2. TIETOTEKNIIKKAOIKEUS
21.2. EI ESITELMIÄ
28.2. MARKKINOINTI, MYYNTI JA JAKELU
7.3. KANSAINVÄLISTYMINEN
HARJOITUSTÖIDEN OHJAUS- JA PURKUTILAISUUDET


KURSSIN YLEISTIEDOT

Esitelmätilaisuudet

Prof. Eero Hyvönen ja kutsuesitelmöitsijät. Esitelmätilaisuudet ovat kaikille aihepiiristä kiinnostuneille kuulijoille avoimia ja maksuttomia. Ne muodostavat itsenäisen kokonaisuuden.

Harjoitukset

Prof. Eero Hyvönen ja FM Jukka Manner. Kurssin suorittaminen edellyttää harjoituksiin osallistumista ja harjoitustöiden palauttamista.

Aika ja paikka

17.1.-2.5., to 16-20, sali A217, Helsingin yliopisto, Teollisuuskatu 23.
(Tarkempi ohjelma alla, muutokset mahdollisia.)

Ilmoittautuminen

Laitoksen ilmo-järjestelmän kautta normaaliiin tapaan. Muista antaa sähköpostiosoite oikein.

Mikäli osallistut kurssille HKKK:n tai TKK:n kiintiössä Ohjelmistoliiketoiminnan sivuaineeseen liittyen etkä vielä pysty ilmoittautumaan ilmo-järjestelmän kautta, ilmoita Jukka Mannerille nimesi ja sähköpostiosoitteesi sähköpostitse.

Esitiedot

Esitietoina vaaditaan tietojenkäsittelytieteen cum laude approbatur -oppimäärä tai vastaavaa käytännön kokemusta ohjelmistoalalta.

Kurssin sähköpostilista

Kaikille kurssille ilmoittautuneille ja ohjaajille voi lähettää viestin kurssin sähköpostilistan välityksellä. Listalla voi esimerkiksi ehdottaa aihetta liiketoimintasuunnitelmaksi ja etsiä sen laatimiseen motivoitunutta työryhmää.

KURSSIN TAVOITE

Ohjelmistoliiketoiminnasta ennustetaan Suomen kansantalouden seuraavaa metsäteollisuuteen rinnastettavaa kivijalkaa jo kymmenen vuoden aikajänteellä. Tämän edellytyksenä on, että uudet ohjelmistoideat eivät unohdu tutkijoiden ja kehittäjien pöytälaatikoihin hyödyntämättöminä, vaan että niiden liiketaloudellinen potentiaali osataan arvioida realistisesti ja tarvittaessa synnyttää ideoista uutta liiketoimintaa. Kurssilla käydään läpi uuden ohjelmistoliiketoiminnan, erityisesti ohjelmistotuoteliiketoiminnan synnyttämiseen liittyvä perusprosessi liiketoimintasuunnitelman laatimisesta kansainvälistymiseen. Käytännön projektiharjoitustöissä opetellaan ohjelmistoliiketoiminnan suunnittelua ja kriittistä arviointia ja ideoiden myymistä viiteryhmille laatimalla ryhmätyönä omalle liikeidealle liiketoimintasuunnitelma sekä arvioimalla rahoittajan ominaisuudessa toisen ryhmän suunnitelma.


KURSSIN SUORITTAMINEN

Vaatimukset

Esitelmätilaisuuksissa vaaditaan läsnäolo vähintään viidessä tilaisuudessa -- esitelmäsarjassa kuultavaa kokemusperäistä tietoa ei löydy oppikirjoista.

Kurssiin liittyy kaksi pakollista harjoitustyötä, joista on laadittu erillinen harjoitustyöohje.

Harjoitustyöhön valmistautumista varten oppimateriaalista järjestetään erillinen koe ennen harjoitustöiden purkutilaisuuksia ja palauttamista. Tehtävät liittyvät kurssin esitelmiin sekä oppimateriaaliin.

Harjoitustöiden purkutilaisuuksien osalta pitää osallistua vähintään kahteen tilaisuuteen: oman liiketoimintasuunnitelman ”myyntitilaisuuteen” rahoitusta tarvitsevan roolissa sekä toisen ryhmän harjoitustyön ”rahoituspäätöksen” tekemistilaisuuteen rahoittajan roolissa. (Mikäli ryhmän molemmat tilaisuudet osuvat samalle kerralle, tulee ryhmän jäsenten osallistua johonkin toiseen purkutilaisuuteen.)

Tulokset

Suoritukset ovat laitoksen intranetissä. Anna kysyttäessä oma tunnuksesi ja salasanasi:

OPPIMATERIAALI

Kokeen materiaali:

Kurssin arvosana määräytyy seuraavasti: Harjoitustyöt (mukaan lukien esiintymiset ja aikatauluissa pysyminen) 60%, loppukoe 40%. Loppukoe on suoritettava hyväksytysti. Kurssia ei voi suorittaa pelkällä kurssikokeella.

ESITELMÄTILAISUUDET

Jokaisen esitelmätilaisuuden aluksi esitetään katsaus aihepiirin eri osa-alueisiin. Tämän jälkeen kuullaan eri osa-alueista näiden erityisasiantuntijoiden tarkemmat esitykset. Esitelmöitsijöinä on maamme johtavia ohjelmistoliiketoiminta-alan eksperttejä. Tilaisuuksien alustava ohjelma alla (täydentyy, muutokset mahdollisia):


17.1. JOHDATUS OHJELMISTOLIIKETOIMINTAAN

klo 16-17
Prof. Eero Hyvönen, HY. Kurssin esittely. Ohjelmistoliiketoiminnan erityispiirteet. Alan kehitystä ja tulevaisuuden trendejä.
Oppimateriaali:
klo 17-18
Prof. Eero Hyvönen, HY. Ohjelmistojen tuotteistaminen ja kaupallistaminen.
Oppimateriaali:
klo 18-19
Projektipääll. Irmeli Lamberg, Ohjelmistotuoteliiketoiminnan osaamiskeskus. Ohjelmistoliiketoiminnan klusteri Suomessa. Yrityksiä, organisaatioita, yhteistyömuotoja. Millaisen viiteryhmän yritys tarvitsee ympärilleen?

24.1. OHJELMISTOALAN LIIKEIDEAT JA ANSAINTAMALLIT

Erilaisten liiketoiminta- ja ansaintamallien esittely. Tutkimuksesta liiketoiminnaksi. Minustako ohjelmistoyrittäjä?
klo 16-18
Tutkija Risto Rajala, HKKK, tietojärjestelmätiede. Ohjelmistoalan liiketoimintamallit ja ansaintatapa. Taustamateriaalina mm. TEKESin tuore katsaus R. Rajala et al., Software business models, Technology review 108, 2001.
Oppimateriaali:
klo 18-19
Toimitusjohtaja Jari Parantainen, Tuotteistamo Oy ja kehitysjohtaja, Source Code Finland Oy. Ohjelmistoyrittäjän seitsemän kuolemansyntiä. Käytännön kokemuksia siitä, mitkä ovat varmimmat tavat tuhota lupaavimmankin teknisen idean kaupallinen tulevaisuus. Miten ne synnit ovat vältettävissä?
Oppimateriaali:
klo 19-20
Puh.joht. Pekka Ruusunen, Ohjelmistoyrittäjät ry . Ohjelmistoliiketoiminnan ja yrittämisen arkea ja juhlaa. Yritysesimerkit: Control Software Oy, Midecraft Oy, PockIT Oy, Eficor Oyj, Distocraft Oy, Widene Oy, Handwise Oy. Ohjelmistojen maahantuonti, räätälöinti, konsultointiprojektit, rekrytointi ja rahoitus. Oman yrityksen myyminen ja pääoman hankinta.
Oppimateriaali:

31.1. LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN

Tilaisuudessa annetaan eväät kurssin keskeisen harjoitustyön, liiketoimintasuunnitelman laatimiseen.
klo 16-20
Prof. Eero Hyvönen, HY. Liikeidea ja ansaintalogiikka. Markkinatutkimus. Liiketoimintamalli ja organisaatio. Talousuunnittelu ja rahoitus. Riskianalyysi. Yrityksen arvon määrittäminen.
Oppimateriaali:

7.2. TOIMINNAN RAHOITTAMINEN JA TALOUS

Menestykseen ja kasvuun ei yleensä riitä autotalli ja PC. Oman ja tulorahoituksen lisäksi tarvitaan usein muutakin rahoitusta. Tilaisuudessa opitaan, miten yritys voi hankkia tuotekehitykseen ja liiketoimintaan ulkoista rahoitusta.
klo 16-17
Projektipäällikkö Matti Sihto, TEKES. Julkinen sektori suomalaisen tietotekniikan tuotekehityksen rahoittajana. Millaisia rahoitusmuotoja on tarjolla: Suomen Akatemia, TEKES, TE-keskukset, Finnvera. Miten rahoitusta voi saada käytännössä. Miten on tähän mennessä onnistuttu? Jatkonäkymiä.
Oppimateriaali:
klo 17-18
Johtaja Anu Nokso-Koivisto, Sitra ja Suomen pääomasijoitusyhdistys ry. Pääomasijoittaminen: rahoitusta innovaatiosta liiketoiminnaksi. Mihin ja miten saan rahoitusta pääomasijoittajalta. Edellytykset, tarvittavat toimenpiteet, sopimukset. Venture Capital -toiminta Suomessa ja maailmalla. Tulevaisuuden näköaloja.
Oppimateriaali:
klo 18-19
Tutkija Marianne Vainio, HKKK ja erVentures. Ohjelmistoyrityksen laskentatoimi. Mitä ohjelmistoliiketoiminnan suunnittelijan ja vetäjän pitäisi tietää talouden suunnittelusta ja seurannasta?
Oppimateriaali:

14.2. TIETOTEKNIIKKAOIKEUS

Rautaisannos ohjelmistoliiketoiminnan juridiikasta. Mitä asioita ja näkökohtia pitää ottaa huomioon? Mihin ja milloin lakimiestä tarvitaan?
klo 16-20
OTK, VT, Arto Lindfors , Roschier Holmberg, Attorneys Ltd.
OTK, DI, Olli Pitkänen, HIIT ja Opplex Oy.
Ohjelmistojen oikeudet, tuotemerkit, ohjelmistopatentit, yrityssalaisuuden suoja. Ohjelmistojen lisensiointi. Sopimusmallit. Miten laadin hyvän ohjelmistosopimuksen? Kansainvälisiä Case-esimerkkejä. Kuulumisia USA:n Piilaakson tilanteesta.
Oppimateriaali:

22.1. EI ESITELMIÄ


28.2. MARKKINOINTI, MYYNTI JA JAKELU

Markkinoinnin strategiat. Myyntistrategiat. Jakelun järjestäminen ja logistiikka. Sähköinen kaupankäynti.
klo 16-20
Managing Partner Petri M. T. Parvinen, Arctum Software Solutions.
Oppimateriaali:

7.3. KANSAINVÄLISTYMINEN

Kokemuksia kansainvälistymisestä. Markkinoiden eroja eri maissa. Liiketoimintakulttuurien välisiä ristiriitoja. Ohjelmistojen lokalisointi. Euroopan ja USA:n markkinoiden erityispiirteitä.
klo 16-18
Joht. Juho Mäyränpää ja toim.joht. Kai Tainio, Sublime Software Oy. Born global -ohjelmistoyrityksen kansainvälistyminen. Tarvitaanko pääomasijoittajaa? Jakeluketjun rakentaminen. Käytännön kokemuksia ja tulevaisuuden visioita ohjelmistoliiketoiminnasta digitaalisen TV:n ja elokuvan -maailmassa.
Oppimateriaali:
klo 18-19
Toim. joht. Mikael Roos, Malibu Telecom Oy. Miten pääsen Kotkasta CNN:n pääkonttoriin? Ohjelmistojen viennin problematiikkaa: Miten vienti käynnistetään ja mitä se edellyttää? Suomalaisen yrityksen etabloituminen USA:n markkinoille. Yrityksen myyminen. Yritysesimerkki: Softline in USA ja Malibu Telecom.
Oppimateriaali:
  • How to get into CNN HQ
  • Kalvoihin liittyvä seloste lähetetään erikseen kurssille osallistujille sähköpostitse.

HARJOITUSTÖIDEN OHJAUS- JA PURKUTILAISUUDET

Kurssiin liittyy kaksi harjoitustyötä, jotka tehdään 1-3 hengen ryhmissä.

Harjoitustöiden aiheet:

  1. Liiketoimintasuunnitelma. Tämä on kurssin keskeisin harjoitustyö, ja sen arvosana vaikuttaa ratkaisevasti koko kurssin arvosanaan. Ryhmä laatii kirjallisen liiketoimintasuunnitelman (business plan) kuvitteelliselle tai todelliselle ohjelmistoyritykselle kurssilla jaettavien mallipohjien, oppimateriaalin ja esitelmien perusteella. Tilaisuuteen "Liiketoimintasuunnitelman laatiminen" osallistuminen on ensiarvoisen tärkeää harjoitustyön tekemisen kannalta.
  2. Rahoituspäätös. Kukin ryhmä arvioi kriittisesti rahoittajan ominaisuudessa toisen ryhmän liiketoimintasuunnitelman. Arvion tekemistä varten ryhmä osallistuu arvioitavan suunnitelman esittelytilaisuuteen ja laatii kirjallisen analyysin päätöksen perustaksi.

Harjoitustöiden ohjaus- ja esittelytilaisuudet

Ohjeet harjoitustöiden tekemiseen annetaan luennolla "Liiketoimintasuunnitelman laatiminen". Lisäksi järjestetään ylimääräinen ohjaustilaisuus halukkaille.
27.3. Erilliskoe teoriaosuudesta ja luennoista, Auditorio, klo 16-20 (keskiviikko).
11.-27.3. Harjoitustöiden ohjaustilaisuudet halukkaille. Eero Hyvönen ja Jukka Manner.
4.4-9.5. Liiketoimintasuunnitelmien esittelytilaisuudet. Eero Hyvönen ja Jukka Manner.

Tarkempi ryhmäjako ja harjoitusohjelma päivittyy Jukka Mannerin toimittamalla kurssin harjoitusohjelmasivulla .


Kurssin suoritukset

Suoritukset ovat laitoksen intranetissä. Anna kysyttäessä oma tunnuksesi ja salasanasi:

Päivitetty viimeksi 12.10.2004, kello 12:29
Eero.Hyvonen@cs.Helsinki.FI