Siirtyminen vanhasta tutkintojärjestelmästä uuteen tutkintojärjestelmään (1.8.2005)
YleistäUusien tutkintojen suhde ja suoritusjärjestys
Tutkintojen vastaavuudet
Vanhat ja uudet opintojaksot, niiden käyttö tutkintoon
Uuden tutkinnon työelämäopinnot vs. atk-työkokemus
Kypsyysnäytteet
Sivuaineen opintokokonaisuudet
Muualla suoritetut opinnot
Muuta huomioitavaa
Kysymyksiä ja vastauksia
Vertailua
Esimerkki opintojaksojen siirtymisestä
Yleistä
Uusi tutkintojärjestelmä tarkoittaa 1.8.2005 voimaan tullutta, vuoden 2004 tutkintoasetukseen perustuvaa tutkintojärjestelmää, ja vanha tutkintojärjestelmä kaikkia tätä edeltäviä.
Miten siirrytään?
Opiskelija ilmoittaa siirtymisestään kirjallisesti tiedekunnan kansliaan (lomake ohjeineen tiedekunnan web-sivulla). Siirtyminen kirjataan OODIin eikä sitä voi perua. OODIssa ja suoritusotteessa uuden järjestelmän mukainen opinto-oikeus näkyy viittauksena vuoden 2004 tutkintoasetukseen. Vanhan tutkintojärjestelmän opiskelijan opinto-oikeudessa viitataan vuoteen 1994. Uuden tutkintojärjestelmän opiskelijan opintojen tavoitteeksi on merkitty aluksi LuK-tutkinto (vaikka opiskelijalla on opinto-oikeus myös FM-tutkintoon).
Kenen kannattaa siirtyä ja milloin?
Uuteen tutkintojärjestelmään siirtyminen tulee kysymykseen lähinnä seuraavissa tapauksissa:
sivuaineopintoja puuttuu paljon (esim. kahden suppean sivuaineen lisäksi kolmas sivuaine kokonaan; uudessa tarvitaan vähemmän),
laudatur-opintoja ei ole vielä aloitettu tai ne ovat alkuvaiheessa,
valmistuminen on epätodennäköistä siirtymäajan loppuun, 31.7.2008, mennessä.
Viimeinen kohta on tärkein: jos FM-tutkinto ei ole valmis 31.7.2008 mennessä, opiskelijan on välttämättä siirryttävä uuteen tutkintojärjestelmään.
Tutkinto kannattaa yleensä suorittaa vanhan järjestelmän mukaan, jos pääaineopinnoista puuttuu vain pro gradu –tutkielma ja vähän muita opintoja.
Nyrkkisääntöjä:
Opiskelija on usein perusteettoman optimistinen opiskeluvauhtinsa suhteen. Useimmat ennalta arvaamattomat tilanteet todennäköisesti hidastavat opiskelua eivätkä nopeuta sitä.
Tutkintojärjestelmä on sopivaa valita lukuvuoden 2005-2006 aikana kaikessa rauhassa.
Sivun lopussa on päätöksen tueksi hieman vertailua. Kuitenkin jokaisen on itse suunniteltava opintonsa ja päätettävä, jatkaako vanhan tutkintojärjestelmän mukaan vai siirtyykö uuteen.
Uusien tutkintojen suhde ja suoritusjärjestys
LuK- ja FM-tutkinnot ovat erillisiä; LuK-tutkintoon kuuluvat opinnot eivät ole FM-tutkinnon osa kuten nykyisin. LuK-tutkinto on myös suoritettava ennen FM-opintoja seuraavin tarkennuksin:
Opiskelija saa suorittaa ennen LuK-tutkinnon valmistumista enintään 30 opintopisteen verran tietojenkäsittelytieteen syventäviä opintoja.
Seminaarin ja pro gradu –tutkielman saa aloittaa vain LuK-tutkinnon suorittanut.
Suoritusjärjestyksen valvonta kuuluu HOPS-ohjaukseen. Ehdot tarkistetaan myös seminaariin ilmoittauduttaessa ja gradun aihetta hyväksyttäessä.
Tutkintojärjestelmästä toiseen siirryttäessä yleisperiaatteena on, että FM-tutkinnon suorittavan tulee olla suorittanut sekä LuK- että FM-tason vaatimukset (pääaine, sivuaineet, muut opinnot) saman tutkintojärjestelmän mukaan. Ts. vaikka uuden tutkintojärjestelmän LuK- ja FM-tutkinnot ovat erillisiä, FM-tutkinnon vaatimukset on suunniteltu niin, että maisteriopiskelijalla olisi pääsääntöisesti uusi LuK-tutkinto suoritettuna.
Edellisen mukaan vanhasta tutkintojärjestelmästä uuteen tutkintojärjestelmään siirtyminen on yksinkertaisinta, kun siirtyminen tapahtuu ennen LuK-tutkinnon suoritusta. Toisaalta siirtyminen voi tapahtua myös LuK-tutkinnon suorittamisen jälkeen. Siirtymäsääntöjen tämän kohdan tarkoitus on nimenomaan selventää tätä tilannetta: kuinka uusi FM-tutkinto suoritetaan vanhan LuK-tutkinnon suorittamisen pohjalta.
Vanha (Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytiede pääaineena 31.7.2008 mennessä suoritettu) LuK-tutkinto riittää uuden FM-tutkinnon pohjaksi seuraavasti:
-
Vuosien 1999-2005 vaatimusten mukainen LuK-tutkinto riittää sellaisenaan, jos tutkinto on tavanomaisen sivuaineyhdistelmän mukainen eli siihen kuuluu vähintään 15 ov:n laajuinen matematiikan tai menetelmätieteiden sivuaine. Muussa tapauksessa uuteen FM-tutkintoon vaaditaan vastaava vähintään 30 op:n sivuaine (mukaanluettuna opintojakso Johdatus diskreettiin matematiikkaan). LuK-tutkinnon jälkeen suoritettu sivuaine vähentää vastaavasti FM-tutkinnon vapaasti valittavien opintojen vaatimusta.
Vuosien 1994-1999 vaatimusten mukaisen LuK-tutkinnon suorittaneelta vaaditaan edellisen kohdan lisäksi opintojakso Tietoliikenne I (2 ov) tai aikaisempi tietoliikennekurssi (joko LuK-tutkinnon osana tai myöhemmin).
Vanhemmat LuK-tutkinnot (ja vuosina 1980-93 saadun LuK-arvon perustana olevat opinnot) arvioidaan tapauskohtaisesti ottamalla huomioon edellisissä kohdissa mainitun lisäksi cum laude approbaturin (aineopintojen) keskeiset vaatimukset ja matematiikan suoritukset sekä suoritusten vastaavuus uudempiin tutkintovaatimuksiin.
Jossakin toisessa yliopistossa tietojenkäsittelytiede tai vastaava pääaineena suoritetun vanhan LuK-tutkinnon riittävyys harkitaan erikseen edellisten kohtien periaatteiden mukaisesti, samoin Helsingin yliopistossa suoritetun vanhan LuK-tutkinnon riittävyys, jos pääaine on ollut matematiikka, jokin fysikaalinen tiede, kemia tai geologia (ja tietojenkäsittelytieteen pääaineoikeus on myönnetty ns. koulutusohjelman vaihdon kautta).
Vanhat ja uudet opintojaksot, niiden käyttö tutkintoon
Tietojenkäsittelytieteen tutkintovaatimuksia on muutettu vuosina 1999-2005 vain vähän. Suurin osa tämän aikavälin opintojaksoista säilyy edelleen vuoden 2005 jälkeen opetusohjelmassa jossain muodossa. Uudistuksen mukana tulee joitakin uusia opintojaksoja ja joitakin vanhoja opintojaksoja jää vähitellen pois. Eräät opintojaksot muuttuvat pakollisista valinnaisiksi tai päinvastoin.
Joidenkin vanhan tutkintojärjestelmän mukaisten opintojaksojen opetus ei välttämättä jatku nykyisessä muodossa koko siirtymäaikaa. Kaikkien pakollisten opintojaksojen suoritusmahdollisuus pyritään järjestämään niin, ettei vanhan opintojakson korvaaminen aiheuta merkittävää haittaa.
Monia opintojaksoja on sisällöllisesti päivitetty, mutta useimmat opintojaksot kelpaavat sekä vanhaan että uuteen tutkintoon, vanhaan ilmoitetun opintoviikkolaajuuden mukaan ja uuteen opintopistelaajuuden mukaan. Ennen 1.8.2005 suoritettujen opintojaksojen laajuus on muutettu opintoviikoista opintopisteiksi kertoimella 2. Myöhemmin suoritettavien opintojaksojen kohdalla otetaan huomioon opetusohjelmassa ilmoitetut laajuudet (op/ov-suhde ei ole aina 2).
Jos korvaava
opintojakso on korvattavaa laajempi, ylimääräiset opintopisteet eivät yleensä
vähennä uuden opintokokonaisuuden valinnaisten opintojen
vaadittua määrää. Ne laajentavat kuitenkin kokonaisuutta ja
vähentävät siten epäsuorasti tutkintoon vaadittavaa vapaasti valittavien
(”muiden”) opintojen opintopistemäärää.
Päinvastainen tilanne (korvaava
opintojakso on korvattavaa suppeampi) saattaa vastaavasti lisätä
opintokokonaisuuteen tarvittavien valinnaisten opintojen määrää.
Tarkennus:
Käyttöliittymät (4 ov) korvaa aineopintojen pakollisen kurssin Käyttöliittymät
(4 op) ja lisäksi 4 op perus- ja aineopintojen valinnaisia opintoja.
Ennen 1.8.1999 voimassa olleiden tutkintovaatimusten mukaisten opintojaksojen vastaavuus uusiin tutkintovaatimuksiin selviää ottamalla ensin huomioon lukuvuoden 1999-2000 opinto-oppaassa esitetyt siirtymäsäännöt: http://www.cs.helsinki.fi/opiskelu/ohjeet/korvaavuudet.html.
Opintojen vanhenemissäännös (yli seitsemän vuotta vanhoja suorituksia hyväksytään vain erityisin perustein) rajoittaa vanhan järjestelmän opintojen käyttöä nopeasti.
Opintokokonaisuuteen voi kuulua sekä vanhan että uuden tutkintojärjestelmän mukaisia opintojaksoja. Uuden tutkintojärjestelmän opintojaksoja voidaan korvata vanhoilla opintojaksoilla seuraavan taulukon mukaan. Vastaavasti vanhassa tutkintojärjestelmässä vaadittuja opintojaksoja voidaan korvata uusilla opintojaksoilla. Samaan tutkintoon ei voida sisällyttää sekä korvaavaa että korvattavaa opintojaksoa.
Taulukossa luetellaan kaikki uuden LuK-tutkinnon pakolliset opintojaksot ja tyypillisimmin korvattavia valinnaisia sekä syventävien opintojen opintojaksoja. Mainittujen lisäksi uuden ja vanhan järjestelmän samannimiset opintojaksot korvaavat toisensa. Yksittäistapauksissa voi kurssien päällekkäisyyden takia olla muita rajoituksia opintojaksojen käytölle tutkinnossa. Rajoitukset selviävät kurssista vastuussa olevan erikoistumislinjan verkkosivulta tai viimeistään kurssikuvauksista.
Taulukon soveltamista selventää toivottavasti vielä sivun lopussa esitetty esimerkkitapaus.
Uuden järjestelmän opintojakso | Vanhan järjestelmän opintojakso |
---|---|
Perusopinnot | |
582102 Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen, 4 op (2 ov) | 581355 Tietojenkäsittelytieteen esittely, 1 ov (2 op) |
581325 Ohjelmoinnin perusteet, 5 op (3 ov) | 581325 Ohjelmoinnin perusteet, 3 ov (6 op) |
581326 Java-ohjelmointi, 4 op (2 ov) | 581326 Java-ohjelmointi, 2 ov (4 op) |
582101 Ohjelmistotekniikan menetelmät, 4 op (2 ov) | 581327 Johdatus sovellussuunnitteluun, 2 ov (4 op) |
58160 Ohjelmoinnin harjoitustyö, 4 op (2 ov) | 58160 Ohjelmoinnin harjoitustyö, 2 ov (4 op) |
581328 Tietokantojen perusteet, 4 op (2 ov) | 581328 Tietokantojen perusteet, 2 ov (4 op) |
Aineopinnot (pakolliset) | |
58131 Tietorakenteet, 8 op (4 ov) | 58131 Tietorakenteet, 4 ov (8 op) |
58161 Tietorakenteiden harjoitustyö, 4 op (2 ov) | 58161 Tietorakenteiden harjoitustyö, 2 ov (4 op) |
582201 Käyttöliittymät, 4 op (2 ov) | 581391 Käyttöliittymät, 4 ov (8 op)
(korvaa myös 4 op perus- ja aineopintojen valinnaisia opintoja) |
582203Tietokantasovellus, 4 op (2 ov) | 581329 Tietokantasovellusten harjoitustyö, 2 ov (4 op) |
581305 Tietokoneen toiminta, 4 op (2 ov) | 581305 Tietokoneen toiminta, 2 ov (4 op) |
582202 Tietoliikenteen perusteet, 4 op (2 ov) | 581333 Tietoliikenne I, 2 ov (4 op) |
581332 Rinnakkaisohjelmointi, 4 op (2 ov) | 581332 Rinnakkaisohjelmistot, 2 ov (4 op) |
582206 Laskennan mallit, 6 op (3 ov) | 581330 Ohjelmoinnin ja laskennan perusmallit, 2 ov (4 op) |
581259 Ohjelmistotuotanto, 4 op (3 ov) | 581259 Ohjelmistotuotanto, 3 ov (6 op) |
581260 Ohjelmistotuotantoprojekti, 9 op (6 ov) | 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti, 6 ov (12 op), tai
58168 Atk-työkokemus, 6 ov (12 op) Korvaavat 12 op rekisteröidään 3 osassa: Ohjelmistotuotantoprojekti, 9 op LuK-tutkinnon työelämäopinnot (582508 tai 582509),1 op (muihin opintoihin) FM-tutkinnon työelämäopinnot (582511 tai 582512), 2 op (muihin opintoihin) |
582204 Kandidaatintutkielma, 6 op | Tieteellisen kirjoittamisen kurssi, 4 ov (8 op)
(Hyväksiluettu suoritus ei kelpaa uuteen eikä vanhaan LuK-tutkintoon.) Korvaava suoritus rekisteröidään 3 osassa: Kandidaatintutkielma, 6 op Äidinkielinen viestintä (582505), 1 op (kieliopintoihin) Tutkimustiedonhaku (582506), 1 op (tieto- ja viestintätekniikan opintoihin) |
50036 Kypsyysnäyte, 0 op (0 ov) | 50028 Kypsyysnäyte, 0 ov (0 op) |
Aineopinnot (valinnaiset) | |
582207 Algoritmien suunnittelu, 4 op (2 ov) | 58053 Algoritmien suunnittelu ja analyysi, 5 ov (10 op) |
582208 Laskennan vaativuus, 4 op (2 ov) | 581336 Laskennan teoria, 3 ov (6 op), tai
581380 Computational Complexity, 8 op (4 ov) |
582316 Unix-sovellusohjelmointi, 6 op (3 ov) | 582316 X/Open-sovellusohjelmointi, 3 ov (6 op) |
LuK-tutkinnon muut opinnot | |
Kieliopinnot: | |
582505 Äidinkielinen viestintä, 3 op | Tieteellisen kirjoittamisen kurssista
tähän 1 op, joka riittää |
Toinen kotimainen kieli, 3 op | Toinen kotimainen kieli, 2 ov (4 op) |
Vieras kieli, 4 op | Vieras kieli, 1-2 ov (2-4 op)
(1 ov/2 op riittää, jos toinen osa on korvattu yo-tutkinnolla) |
Tieto- ja viestintätekniikan opinnot: | |
581324 Tietokone työvälineenä, 4 op (2 ov) | 581324 Tietokone työvälineenä, 2 ov (4 op) |
582506 Tutkimustiedonhaku, 1 op | Tieteellisen kirjoittamisen kurssista 1 op tähän |
582507 LuK-HOPS, 2 op | 581256 Opettajatuutorointi, 1 ov (2 op) |
Harjoittelu tai työelämään orientoituminen, 1-3 op: | |
582508 Ohjelmistotuotantoprojektiin liittyvä työelämään orientointi, 1 op | 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti, 1 op tähän |
582509 Tietotekniikka-alan ammattitehtävissä työskentely, 2 op | 58168 Atk-työkokemus, 2-4 ov, siitä 2 op tähän
(4 ov:n Atk-työkokemus korvaa myös 6 op FM-tutkinnon työelämäopintoja) |
Matematiikan opinnot | |
Johdatus diskreettiin matematiikkaan, 5 op | Diskreetti matematiikka I, 5 ov (10 op) |
Muut matematiikan opintojen korvaavuudet selviävät
matematiikan ja tilastotieteen laitoksella. | |
Syventävät opinnot | |
582497 Käyttöjärjestelmät, 8 op (4 ov) | 581331 Käyttöjärjestelmät I, 2 ov (4 op), ja
582405 Käyttöjärjestelmät II, 2 ov (4 op) |
582498 Internet-protokollat, 4 op (2 ov) | 581363 Tietoliikenne II, 2 ov (4 op) |
582482 Tietokannan suunnittelu, 4 op (2 ov) | 581353 Tietokannan mallinnus, 2 ov (4 op) |
582490 Transaktioiden hallinta, 4 op (2 ov), ja
582491 Hajautetut tietokannat, 4 op (2 ov) | 581354 Tietokantarakenteet ja -algoritmit, 4 ov (8 op) |
582511Tietotekniikka-alan vaativissa ammattitehtävissä työskentely, 2-6 op | 58168 Atk-työkokemus, 4 ov (6 op tähän) tai 6 ov (2 op tähän), tai
581260 Ohjelmistotuotantoprojekti, 2 op tähän Uudet työkokemuksen hyväksymisen kriteerit esitetään erikseen. |
Taulukossa ei ole mainittu vuotta 1999 vanhempia opintojaksoja,
esimerkiksi Johdatus ohjelmointiin (4 ov), Tiedonhallinta I (4 ov), Tietotekniikan alkeet (2 ov) jne.
Niillä voidaan korvata uusia opintojaksoja ottamalla ensin
huomioon vanhojen opintojaksojen vastaavuudet vuosien 1999-2005 vaatimusten opintojaksoihin.
Seitsemää vuotta vanhempia suorituksia ei kuitenkaan oteta välttämättä huomioon,
ellei cum laude approbatur -oppimäärä ole ollut 1.8.2005 mennessä valmis.
Jos cum laude approbatur -oppimäärän suorittaminen on jo pitkällä,
perusopintojen vanhojakin kursseja voidaan hyväksyä. Myös suorituksen tasoon kiinnitetään huomiota:
hyvä arvosana voi olla opintojakson voimassaoloa tukeva tekijä.
Silloin kun uusi opintojakso korvaa vanhan, uuden opintojakson suorituksella on mahdollista korottaa vanhan opintojakson arvosanaa. Opintopistemäärä lasketaan tällöin uuden opintojakson mukaan.
Uuden tutkinnon työelämäopinnot vs. atk-työkokemus
Vanhaa tutkintoa varten rekisteröity 2-4 ov:n Atk-työkokemus EI korvaa mitään uuden tutkinnon pääaineopintoja, vaan ainoastaan työelämäopintoja:
2-3 ov korvaa LuK-tutkinnossa 2 op (Tietotekniikka-alan ammattitehtävissä työskentely),
4 ov korvaa LuK-tutkinnossa 2 op (Tietotekniikka-alan ammattitehtävissä työskentely) ja FM-tutkinnossa 6 op (Tietotekniikka-alan vaativissa ammattitehtävissä työskentely),
Vanha 6 ov:n Atk-työkokemus korvaa Ohjelmistotuotantoprojektin sekä kummankin tutkinnon työelämäopinnot (1 + 2 op); ks. Ohjelmistotuotantoprojekti edellä olevassa taulukossa.
Uuden tutkinnon työelämäopintojen suorittamisen kriteerit esitetään erikseen verkkosivulla "Atk-työkokemus" ; periaatteet suunnilleen kuten nykyisin, yksityiskohdat päättämättä.
Uudessa FM-tutkinnossa on suoritettava erikseen kypsyysnäyte; LuK-tutkinnon kypsyysnäyte ei riitä. Vanhan tutkintojärjestelmän aikana suoritettu kypsyysnäyte korvaa LuK-kypsyysnäytteen. (FM-kypsyysnäyte on suoritettava erikseen, vaikka pro gradu -tutkielma olisi jo hyväksytty vanhan tutkintojärjestelmän mukaisena.)
Sivuaineen opintokokonaisuudet
Uusien tutkintojen sivuainekokonaisuuksiksi kelpaavat vanhat sivuaineoppimäärät uusien tutkintovaatimusten sisältö- ja laajuusvaatimusten mukaisesti. (Useimmilla linjoilla ei ole FM-tutkinnossa sivuainevaatimuksia.) Jos matematiikan tai menetelmätieteen oppimäärä on suoritettu ennen 1.8.2005, opintojaksoa Johdatus diskreettiin matematiikkaan ei vaadita, vaan sen voi korvata muulla matematiikan opintojaksolla.
Vanhassa tutkintojärjestelmässä hyväksytty 15 opintoviikkoa pienempi oppimäärä (puoliarvosana tai vastaava) kelpaa uudessa tutkintojärjestelmässä sivuaineen opintokokonaisuudeksi vain, jos sen laajuus muunnettuna on vähintään 25 opintopistettä. Tätä pienempi oppimäärä on luonnollisesti käytettävissä tutkinnon muihin (vapaasti valittaviin) opintoihin.
Ennen 1.8.2005 toisessa yliopistossa suoritetut opinnot otetaan huomioon normaalin hyväksilukemiskäytännön mukaan ao. yliopiston suoritusrekisterin mukaisina. Vain opintoviikkoina rekisteröidyt suoritukset muunnetaan opintopisteiksi pääsääntöisesti kertoimella 2.
Vanhan tutkintojärjestelmän valmis cum laude -oppimäärä muunnetaan uuden tutkinnon perus- ja aineopintokokonaisuudeksi edellä esitettyjen opintojaksovastaavuuksien mukaisesti. Opintokokonaisuuden laajuus lasketaan siihen sisältyvien opintojaksojen perusteella; osa oppimäärästä siirtyy uuden tutkinnon muihin osiin (perus- ja aineopintojen valinnaisiksi suorituksiksi tai muihin opintoihin).
Jos cl-oppimäärän laajuus on vähintään 50 opintoviikkoa ja suorituspäivä ennen 1.8.2005, perus- ja aineopintojen kokonaisuuteen ei vaadita opintojaksoja Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen tai Käyttöliittymät. Tätä laajemman cl-oppimäärän ylimääräisiä muunnettuja opintopisteitä voidaan käyttää FM-tutkinnon osina: suoritusaikanaan laudatur-tasoisia opintojaksoja myös syventävinä opintoina (erikoistumislinjan uusien vaatimusten niin salliessa).
Maisterin tutkintoon voidaan hyväksyä vanhan tutkintojärjestelmän mukainen saman tai vastaavan erikoistumislinjan valmis laudatur-oppimäärä seuraavilla edellytyksillä:
Oppimäärän sisällön tulee pääosin vastata uuden tutkinnon syventävien opintojen vaatimuksia. Linjan vastuuprofessori tarkistaa.
Opintokokonaisuuteen voi sisältyä cl-opintoja vain ylimääräisinä opintoina (80 op:n lisäksi). Huom. Tähän on tullut tekninen muutos: Syventävien opintojen kokonaisuuteen EI liitetä alemmantasoisia opintoja, vaan niistä kootaan FM-tutkinnon osaksi erillinen kokonaisuus "Pääaineen muut opinnot". (HE 21.2.2007)
Opintokokonaisuuden laajuus lasketaan yksittäisten opintojaksojen perusteella. Vanhaan tutkintoon suoritetun 16 ov:n pro gradu –tutkielman laajuus muunnettuna uuteen tutkintoon on 40 op.
Sovelletun tietojenkäsittelyn, tietokonematemaatikon ja opettajan suuntautumisvaihtoehdon laudatur-oppimäärillä ei ole vastinetta uudessa FM-tutkinnossa. Niiden sisältämät opintojaksot voidaan ottaa huomioon suoritettaessa tutkinto jonkin uuden järjestelmän erikoistumislinjan mukaisena. Opettajalinjan pro gradu –tutkielman (10 ov = 20 op) tilanne selvitetään tarvittaessa erikseen.
Valmiiseen oppimäärään perustuvan opintokokonaisuuden arvosana määräytyy pääsääntöisesti oppimäärän arvosanan mukaan.
Kysymyksiä ja vastauksia
Alla on joukko eri yhteyksissä esitettyjä kysymyksiä, joiden vastauksilla saattaa olla yleisempääkin merkitystä. Kysymyksiä voi edelleen esittää opintoneuvojille, opettajatuutoreille tai suoraan opintoesimiehelle (opintoesimies (at) cs.helsinki.fi).
Kysymys 1. Minulla on cum laude -oppimäärä valmiina ja kaikkiaan 220 op rekisterissä.
Olen huomannut, että uusissa tutkinnoissa sivuainevaatimukset ovat vanhaa järjestelmää vähäisemmät.
Suoritukseni täyttävät uudet sivuainevaatimukset. Riittävätkö nämä opinnot uuteen LuK-tutkintoon?
Vastaus. LuK-tutkinnon koko (180 op) ylittyy reippaasti,
mutta uuden tutkinnon suorittaminen ei ole vain "op-aritmetiikkaa".
Nuo suoritukset eivät siis välttämättä riitä, vaan useita asioita on tarkistettava.
- Uuden tutkintojärjestelmän perus- ja aineopintojen kokonaisuus sisältää
kaksi uutta opintojaksoa (Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen, Käyttöliittymät).
- Jos cl- oppimääräsi on alle 50 ov tai suoritettu myöhemmin kuin 31.7.2005,
mainittujen opintojaksojen suoritus vaaditaan.
- Jos cl-oppimääräsi on vanhempien kuin lkv. 1999-2000 vaatimusten mukainen,
Sinulta ehkä puuttuu Tietoliikenne I, jonka vastine Tietoliikenteen perusteet (4 op)
vaaditaan uuteen tutkintoon.
- Perus- ja aineopintojen kokonaisuuteen vaaditaan "aitoja"
valinnaisia opintojaksoja (8 op), jota ei voi suorittaa pakollisten kurssien laajuudesta
mahdollisesti syntyvillä "ylimääräisillä" opintopisteillä. Poikkeuksena on 4 ov:n Käyttöliittymät,
josta puolet täyttää pakollisen 4 op:n Käyttöliittymät-vaatimuksen ja puolet kelpaa valinnaiseksi.
- Pakollisten muiden opintojen (kieliopinnot, tieto- ja viestintätekniikan (tvt) opinnot, työelämäopinnot ja HOPS tulee tietysti olla myös kunnossa. Cum lauden myötä tvt-opinnot ja työelämäopinnot ovat käytännössä aina kunnossa, muita cum lauden valmius ei takaa.
Kysymys 2. Voinko suorittaa ensin vanhan LuK-tutkinnon ja
siirtyä sen jälkeen suorittamaan FM-tutkinnon uuden järjestelmän mukaan?
Vastaus. Kyllä. Jos LuK-tutkintosi on suunnilleen tavanomainen,
vv. 1999-2005 vaatimusten mukaan suoritettu, voit jatkaa suoraan FM-tutkintoon.
Jos tutkinto on vanhempi tai aineyhdistelmä erikoinen,
voit joutua suorittamaan FM-opintojen aluksi täydentäviä opintoja
sekä pääaineessa että matematiikassa.
(Esimerkiksi vanhassa järjestelmässä on voinut suorittaa LuK-tutkinnon
ilman matematiikkaa.) Katso tarkemmin kohdasta "Tutkintojen vastaavuudet".
Kysymys 3. Minulla on suoritettuna kaikki vuoden 2004-2005
vaatimusten mukaiset laudatur-opinnot, mutta en ole aloittanut gradua.
Riittääkö uuteen maisterin tutkintoon se, että teen gradun?
Vastaus. Ei välttämättä.
Useimpien linjojen syventävien opintojen vaatimukset poikkeavat aikaisemmista;
uudessa tutkinnossa vaadittavien opintojaksojen korvaavuudet on käytävä läpi kurssi kurssilta.
Muita yksityiskohtia: Laudatur-opintoihin vanhassa tutkinnossa kelpaava Atk-työkokemus
ei kuulu uudessa FM-tutkinnossa syventäviin opintoihin.
Huom! Lukuvuoteen 1998-1999 asti laudaturin valinnaisiksi kursseiksi hyväksytyt cl-valinnaiset kurssit eivät kelpaa
syventäviin opintoihin (kuten eivät kelpaa myöskään vuosien 1999-2005 vaatimuksissa laudaturiin).
Kysymys 4. Minulla on aiemman tutkintoni perusteella korvattu
Tieteellisen kirjoittamisen kurssi. LuK-tutkinnon sanotaan olevan pakollinen.
En kai vaan joudu suorittamaan Tieteellisen kirjoittamisen kurssia "uudelleen"?
Vastaus. Uudessa tutkintojärjestelmässä kaikki suorittavat LuK-tutkinnon
eikä tiedekunnan tutkintosäännön mukaan kandidaatintutkielmaa (eikä kypsyysnäytettä) voida hyväksilukea.
Näin joudut suorittamaan Tieteellisen kirjoittamisen kurssilla kandidaatintutkielman (6 op) ja kypsyysnäytteen (0 op).
Samalla saat suoritetuksi Äidinkielisen viestinnän (3 op) ja Tutkimustiedonhaun (1 op).
Vaihtoehtona on suorittaa vanha FM-tutkinto 31.7.2008 mennessä.
(Korvattu Tieteellisen kirjoittamisen kurssi ei kelpaa vanhassakaan järjestelmässä
LuK-tutkintoon.)
Kysymys 5. Kuinka tiukka raja vanhan järjestelmän tutkintojen suorittamisen määräaika (31.7.2008) on?
Riittääkö, että gradu on jätetty tarkastettavaksi heinäkuussa? Vieläkö kesäkuussa ehtii suorittaa viimeiset tentit?
Vastaus. Ei riitä. Jos vuoden 2008 aikataulu on nykyisen kaltainen,
viimeinen mahdollisuus valmistua vanhan tutkintojärjestelmän mukaan on kesäkuun alkupuolella.
Silloin gradu on jätettävä tarkastettavaksi hyvissä ajoin toukokuun alkupuolella
(ja vielä niin, että se voidaan hyväksyä suoraan ilman korjauksia).
Kesäkuun tenttien suoritukset eivät todennäköisesti ehdi ajoissa.
Kysymys 6. Miksi uudessa järjestelmässä ei saa työkokemuksesta muuta kuin säälipisteitä?
Vastaus. Vaikka työkokemus onkin hyödyllistä, on sen sisältö
ohjelmistotuotantoprojektia lukuunottamatta yleensä varsin kaukana siitä tiedollisesta aineksesta,
jota kursseilla opetetaan (sekä aineopintojen että syventävien opintojen tasolla).
Tässä mielessä työkokemuksen oikeana paikkana voidaan pitää muita opintoja.
Kun pakollisten opintojen lisäksi kumpaankin tutkintoon tarvitaan aika paljon opintopisteitä,
ei työkokemuspisteitäkään voida pitää aivan (ylimääräisinä?) säälipisteinä.
Kysymys 7. Voiko sivuaineen opinnot jakaa LuK- ja FM-tutkintojen kesken niin,
että LuK-tutkinnossa on pienempi kokonaisuus (esim. perusopinnot) tai irrallisia opintojaksoja
muiden opintojen osuudessa, ja sivuaine täydennetään sitten opintokokonaisuudeksi FM-tutkinnossa?
Vastaus. Pääsääntöisesti opintojakson voi käyttää tutkintoon vain joko LuK- tai FM-tutkinnossa. Tätä sääntöä rikkomatta
sivuaineen täydentäminen on kuitenkin mahdollista esimerkiksi niin,
että suoritetaan matematiikan laajennetut perusopinnot (35 op) LuK-tutkinnossa ja 25 op sopivia aineopintoja FM-tutkinnossa.
FM-todistukseen merkitään matematiikan perus- ja aineopintojen kokonaisuus ja kerrotaan lisäksi,
mikä osa näistä kuuluu jo LuK-tutkintoon. FM-tutkinnon laajuuteen lasketaan näistä opinnoista vain mainitut 25 op.
Kysymys 8. Uuden tutkintojärjestelmän pakolliset vieraan kielen opinnot
ovat kuulemma rakenteeltaan erilaiset kuin vanhan järjestelmän.
Kuinka keskeneräiset vieraan kielen opinnot voidaan täydentää uutta tutkintoa vastaaviksi?
Vastaus. Keskeneräiset opinnot voidaan täydentää joustavasti kielikeskuksen kursseilla, vaikka ne ovatkin lähinnä uuden järjestelmän mukaisia.
(Opetusta on edelleen rajallisesti; täydennystä ei kannata lykätä.)
Kysymys 9. Onko uusissa tutkintovaatimuksissa enemmän pakollista esiintymistä kuin vanhassa,
esim. Tieteellisen kirjoittamisen kurssilla? Inhoan esiintymistä, teen mieluummin asioita yksin.
Vastaus. Tämä on väärinkäsitys.
Vaikka opetusmuodot kehittyvät samanaikaisesti tutkinnonuudistuksen kanssa,
tutkintovaatimukset eivät määrää kurssin toteutustavasta.
Ts. uuden tutkinnon opintojaksoissa ei sinänsä ole pakollista esiintymistä aikaisempaa enemmän.
Siirtymäaikana ei myöskään ole rinnakkaista opetusta vanhaa ja uutta tutkintoa varten,
vaan samat opintojaksot kelpaavat yleensä kumpaan tutkintoon tahansa (kummankin omin ehdoin).
Ajattele esiintymisen harjoittelu ja yhteistyö positiiviseksi kokemukseksi;
kumpaakin tarvitaan varmasti aikanaan työelämässä ja opiskeluajan pienryhmä on luonteva tapa harjoitella.
Kysymys 10. Minua huolestuttaa, että vanhaa tutkintoa varten suorittamiani opintoja menee hukkaan,
kun uusissa vaatimuksissa on uusia kursseja, ja olen suorittanut opintojaksoja, jotka olivat pakollisia vanhassa järjestelmässä,
mutta ei enää uudessa. Voiko näin käydä?
Vastaus. Opintojaksokohtaiset erot ovat sittenkin aika pieniä,
ja tutkinnoissa on tilaa vapaasti valittaville opinnoille, joiksi aiemmin suoritetut opintojaksot jokseenkin aina kelpaavat
(elleivät suoraan korvaa jotain vaadittua). Ts. suoritetut opinnot
menevät hyvin harvoin hukkaan edes määrällisesti.
Kysymys 11. Koskevatko vanhasta järjestelmästä
uuteen siirtyvää opiskelijaa
samat opintoaikaa koskevat säännökset kuin uuden järjestelmän aikana aloittaneita
uusia opiskelijoita?
Vastaus.
Siirtyjillä läsnäololukukausien laskenta alkaa joko siirtymislukukaudesta
(siirtyminen tapahtuu lukukauden alussa, viimeistään syyskuussa tai
tammikuussa) tai sitä seuraavasta lukukaudesta.
Opintojen suunnitteluun ja
seurantaan liittyvä
ETAPPI-järjestelmä koskee myös siirtyjiä;
yksityiskohtaiset ratkaisut eivät ole vielä lopullisesti selvillä.
Tarkempia periaatetietoja löytyy ALMAn tutkinnonuudistussivuilta.
Kysymys 12. Voivatko LuK- ja FM-tutkintojen vapaasti
valittavat opinnot olla mitä vain?
Vastaus.
Kyllä; pääaineen tai sivuaineen ylimääräisiä opintoja tai ihan jonkin
muun aineen opintoja. On monessa mielessä luonnollista ajatella, että tutkinnon
kannalta pääaineen tai jonkin sivuaineen laajentaminen ylimääräisillä
opinnoilla tai ylimääräisen sivuainekokonaisuuden suorittaminen
on hyödyllisempää kuin aivan minkä tahansa tietojenkäsittelystä ja
muista kursseista täysin
irrallaan olevan ja tasoltaan vaatimattoman kurssin suoritus. Erityisesti tämä koskee maisterin
tutkintoa, jossa vapaasti valittavien opintojen osuus on varsin suuri.
Samassa hengessä vapaasti valittavilla opinnoilla voi
monipuolistaa tutkintoaan
jonkin sopivan aineen muutamalla opintojaksolla,
vaikka ne eivät riittäisikään täyteen sivuainekokonaisuuteen.
Kysymys 13. (tiedotustilaisuudesta 20.2.2006)
Sivuainelaitoksen opinto-oppaassa on vain
op-mitoitetut perusopinnot (25 op). Kuinka voin suorittaa siirtymäaikana
vanhaan tutkintoon tarvittavan approbaturin (15 ov)?
Vastaus.
Vanhan tutkinnon mukaisten sivuaineidenkin tulisi olla kohtuullisesti suoritettavissa
siirtymäaikana. Uudet opinto-oppaat on kuitenkin usein
kirjoitettu vain uusien tutkintojen kannalta, ja vanhat tiedot ovat
edellisissä opinto-oppaissa. Esimerkiksi fysiikassa
(jota kysymys varsinaisesti koski) approbaturin suoritus on edelleen
mahdollista samoilla kursseilla uuden tutkinnon opiskelijoiden kanssa.
Op/ov-määrät kannattaa tietysti aina tarkistaa etukäteen ao.
laitokselta.
(vain lyhyitä kommentteja, +/- -asetelma ei ole edes mitenkään yksiselitteinen)
Siirtymisen mahdolliset plussat (houkutuksia)
Sivuaineopintoja tarvitaan uudessa järjestelmässä vähemmän kuin vanhassa.
Muunnos opintoviikoista opintopisteiksi on edullinen: LuK- ja FM-tutkinnon yhteenlaskettu koko on vanhassa järjestelmässä 320 op, uudessa 300 op.
Vapaasti valittavien opintojen osuus on uudessa järjestelmässä hieman suurempi kuin vanhassa.
Siirtymisen mahdolliset miinukset (rajoituksia)
Suuntautumisvaihtoehto päättyy: sovellettu tietojenkäsittely, opettajan sv, tietokonematemaatikon sv., ts. näillä linjoilla ei voi jatkaa uudessa järjestelmässä.
Syventävien opintojen suoritusrajoitukset ennen LuK-tutkinnon valmistumista: seminaarit, gradu, 30 op:n määrärajoitus.
Uusia pakollisia kursseja aineopintotasolla: Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen, Käyttöliittymät.
Monen linjan syventävissä opinnoissa on uusia pakollisia opintojaksoja; muutenkin linjakohtaisia vaatimuksia on laudaturiin verrattuna tarkennettu.
Työkokemusta ei huomioida aineopinnoissa (paitsi Ohjelmistotuotantoprojektia korvaavana) eikä syventävissä opinnoissa.
Opintojen pääsääntöinen vanhenemisaika on uudessa järjestelmässä vanhaa lyhyempi (7 vuotta vs. 10 vuotta).
Korvattu tieteellisen kirjoittamisen kurssi ei kelpaa LuK-tutkintoon (Uuden FM-tutkinnon suorittajille LuK-tutkinto - joko vanha tai uusi - on pakollinen.)
Suoritetut opintojaksot (suluissa olevat kommentit liittyvät siirtymiseen, selitetään alla):
- pakollisia cl-opintojaksoja:
581324 Tietokone työvälineenä, 2 ov (4 op -> tvt-opinnot)
581325 Ohjelmoinnin perusteet, 3 ov (p)
581326 Java-ohjelmointi, 2 ov (p)
581327 Johdatus sovellussuunnitteluun, 2 ov (p)
581328 Tietokantojen perusteet, 2 ov (p)
58160 Ohjelmoinnin harjoitustyö, 2 ov (p)
581305 Tietokoneen toiminta, 2 ov
581329 Tietokantasovellusten harjoitustyö, 2 ov
581330 Ohjelmoinnin ja laskennan perusmallit, 2 ov
58131 Tietorakenteet, 4 ov
581331 Käyttöjärjestelmät I, 2 ov
581333 Tietoliikenne I, 2 ov
58161 Tietorakenteiden harjoitustyö, 2 ov
581334 Tietokannan hallinta, 2 ov
581259 Ohjelmistotuotanto, 3 ov
581260 Ohjelmistotuotantoprojekti, 6 ov (9 op; 1+2 op -> työelämäopinnot))
- valinnaisia cl-opintojaksoja:
582304 XML-metakieli, 2 ov
582302 Digitaalisen median tekniikat, 2 ov
58127 C-ohjelmointi, 2 ov
ts. opintoja kaikkiaan 46 ov, mutta vanhasta cum laude -oppimäärästä puuttuu Rinnakkaisohjelmistot (2 ov) ja Tieteellisen kirjoittamisen kurssi (4 ov).
Uuden tutkinnon perusopintokokonaisuutta varten on suoritettava 582102 Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen, 4 op. Yhdessä edellä merkinnällä (p) varustettujen opintojaksojen kanssa näin syntyy 26 op:n laajuinen perusopintokokonaisuus. (Jos Tietojenkäsittelytieteen esittely (1 ov) on suoritettu, se korvaa viimeksi mainitun, mutta perusopintoihin tarvitaan vielä 1 op; käytännössä täydennys tapahtuu siirtämällä perusopintoihin yksi 4 op:n opintojakso aineopinnoista, jolloin perusopintojen laajuus on 28 op.)
Uuden tutkinnon perus- ja aineopinnot -kokonaisuutta varten on suoritettava:
581332 Rinnakkaisohjelmointi, 4 op,
582201 Käyttöliittymät, 4 op,
58110 Kandidaatintutkielma, 6 op (Tieteellisen kirjoittamisen kurssilla),
50036 Kypsyysnäyte, 0 op
Opintojakso Tietokone työvälineenä (2 ov) siirtyy tvt-opintoihin (4 op), ja Tieteellisen kirjoittamisen kurssin yhteydessä syntyvät myös Äidinkielisen viestinnän (3 op) ja Tutkimustiedonhaun (1 op) suoritukset. Ohjelmistotuotantoprojektista siirtyy 1 op LuK-tutkinnon ja 2 op FM-tutkinnon työelämäopintoihin. Perus- ja aineopinnot -kokonaisuudesta tulee näin 103 op:n laajuinen, ja mukana on 20 op valinnaisia opintoja (Käyttöjärjestelmät I, Tietokannan hallinta, XML-metakieli, Digitaalisen median tekniikat, C-ohjelmointi).
Perus- ja aineopintojen kokonaisuuteen riittää 2 valinnaista opintojaksoa, jolloin kokonaisuus olisi tässä tapauksessa 91 op. Muita valinnaisia opintojaksoja voidaan käyttää joko LuK- tai FM-tutkinnossa ylimääräisinä, jolloin ne vähentävät ko. tutkintoon tarvittavien vapaasti valittavien opintojen määrää.
Laskelmassa ei ole otettu millään tavalla huomioon esim. suoritusten ikää. Se voi vaikuttaa erityisesti suoritusten käyttöön FM-tutkinnossa, jos tutkinnon suoritus viipyy.
Suoritusten 'häviämättömyyden' voi todeta näin:
suorituksia kaikkiaan 92 (vanhat, 2 x 46 ov) + 22 (uudet 4 + 4 + 4 + 6 + 3 + 1) = 114 op
mainitut 114 op uudessa järjestelmässä:
perus- ja aineopinnot, 103 op
tvt-opinnot 4+1 = 5 op,
äidinkielinen viestintä, 3 op,
LuK- työelämäopinnot, 1 op,
FM-työelämäopinnot, 2 op.