Yliopiston etusivulleSuomeksiInte på svenskaNo english version
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen erikoistumislinja



- Linjan profiili

Erikoistumislinjan kohdealueena ovat hajautetut järjestelmät ja tietoliikenne. Tarkastelun kohteena ovat järjestelmien itsenäisesti toimivat rinnakkaiset osat ja näiden osien välinen kommunikointi, joko esimerkiksi asiakkaina ja palvelijoina tai tasaveroisina ohjelmistokomponentteina. Kommunikointia sääteleviä algoritmeja käytetään useilla eri tasoilla: sovellusohjelmissa (WWW-selaimet ja -palvelijat, käyttöliittymät), hajautettujen järjestelmien peruspalveluissa (etäsuoritus, tietovarastot, järjestelmien väliset yhteistoimintaneuvottelut) ja laitteistomoduuleissa (CPU, IO-prosessori, laiteohjain).

Linjan opetuksessa ja tutkimuksessa tarkastellaan järjestelmien peruskomponenttien ja kommunikointikäytäntöjen rakennetta, toteuttamista, oikeellisuutta ja tehokkuutta. Linjan tutkimusmenetelmät sisältävät niin konstruktiivisia kuin formaaleja menetelmiä.

Hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenneohjelmistojen soveltaminen, kehittäminen ja analysointi vaativat teknisiä taitoja. Tiettyjen tekniikoiden hallinta ei kuitenkaan yksistään riitä. Nykyiset järjestelmät ja ohjelmistot ovat niin laajoja ja monitahoisia että niiden toteuttaminen perustuu aina ryhmätyöhön. Tämä edellyttää lisäksi ohjelmistotuotanto- ja projektityötaitojen hallintaa.

- Tutkimus

Linjan tutkimushankkeet yhdistävät järjestelmien mallintamista ja konstruointia. Tavoitteet ovat kaksitahoiset: toisaalta kehitetään ohjelmistojen ominaisuuksien analysointiin soveltuvia välineitä, toisaalta pyritään kohottamaan ohjelmistotuotannon perusvälineiden ilmaisuvoimaa: sovellusalustaan integroidaan entistä voimakkaampia tukipalveluja, jotka kokoavat yhteen käyttöjärjestelmien, hajautuksen, tietoliikenteen ja tehokkaan tiedonhallinnan menetelmiä.

Erikoistumislinjan tutkimusalueita

  • Liikkuva tietojenkäsittely (Jussi Kangasharju, Markku Kojo)
    Liikkuvien tietojenkäsittelyjärjestelmien ryhmä kehittää ratkaisuja langatonta tiedonsiirtoa hyväksikäyttäviin järjestelmiin. Järjestelmien perusvaatimuksiin kuuluu reaaliaikaisuus, kyky multimedian siirtoon, sopeutuvuus muuttuviin siirtoyhteyden ominaisuuksiin ja toiminta monen palveluntuottajan heterogeenisessä ympäristössä.
  • Yhteistoiminnallistet järjestelmät (Lea Kutvonen)
    CINCO-ryhmä tutkii avoimia globaaleja ohjelmistoarkkitehtuureja ja niiden tukena tarvittavia sovellustalustan palveluita. Avoimuudella tarkoitetaan kykyä muodostaa automaattisesti uusia yhteistyöverkostoja erillisinä toteutettujen ja hallittujen järjestelmien välillä. Ryhmä yhdistää käsitteellisen ja konstruktiivisen työn.
  • Rinnakkaisjärjestelmien mallintaminen (Timo Karvi)
    MOCO-ryhmä tutkii hajautettujen järjestelmien formaalia spesifiointia ja verifiointia. Ryhmän teoreettiset tulokset perustuvat prosessialgebroihin ja temporaalilogiikkaan. Teorioita sovelletaan käytännön ohjelmistotyökaluihin.
  • Käyttöjärjestelmät ja tosiaikajärjestelmät ( Tiina Niklander, Teemu Kerola)
    Ryhmän tulokset mm. hyvin nopeiden tiedonsiirtojärjestelmien (Linux-ympäristössä) ja vikasietoisten tietokantojen osalta tukevat sekä mobiiliryhmän että ODCE-ryhmän työtä.

- Tutkintovaatimukset

Vanhat tutkintovaatimukset

Ennen 1.8.2005 opintonsa aloittaneet voivat suorittaa opintonsa vanhojen (so. vuonna 2004 tai sitä ennen voimaan astuneiden) tutkintovaatimusten mukaisesti 31.7.2008 mennessä. Mikäli tutkinnon valmistuminen tähän määräaikaan mennessä on epätodennäköistä tai jos laudaturopintoja ei ole vielä aloitettu tai sivuaineopintoja puuttuu paljon, on syytä siirtyä opiskelemaan uusien tutkintovaatimusten mukaisesti.

Vanhat tutkintovaatimukset löytyvät vanhoista opinto-oppaista. Linjakohtaista vanhoihin tutkintovaatimuksiin liittyvää tietoa löytyy myös osoitteesta http://www.cs.helsinki.fi/hajautetut/vanhat_ohjeet.html

Uudet tutkintovaatimukset

Lukuvuonna 2005–06 opintonsa aloittaneet opiskelevat 1.8.2005 voimaan astuneiden uusien tutkintovaatimusten mukaan.

Kandidaatin tutkinto

Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto on kaikille yhteinen. Tässä tutkinnnossa linjan aihepiirin kursseja ovat

Linjalle suuntaavien opiskelijoiden kannattaa jo kandidaatin tutkintoon suorittaa oman kiinnostuksen mukaan linjan opintoja tukevia valinnaisia kursseja, kuten

Maisterin tutkinto

Syventävien opintojen ohella pääaineopinnot sisältävät hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen erikoistumislinjalla yhden aineopintojen opintojakson, C-ohjelmoinnin. Jos se on jo suoritettu LuK-tutkinnossa, voi sen osuuden korvata vapaasti valittavilla opinnoilla. Syventäviin opintoihin kuuluu linjan syventävien opintojen kursseja, kaksi seminaaria (yhteensä 6 op) sekä vapaasti valittavia syventävien opintojen kursseja (10 op). Lisäksi vaaditaan pro gradu -tutkielma (40 op) sekä kypsyysnäyte.

Pääaineopinnot

AINEOPINNOT
58127C-ohjelmointi (4 op) (Mikäli ei kuulu alempaan tutkintoon)
584322SYVENTÄVÄT OPINNOT
Erikoistumislinjan pakolliset opinnot (24 op)
582497Käyttöjärjestelmät (8 op)
582417Hajautetut järjestelmät (4 op)
 Kolme seuraavista erikoiskursseista:
 581365Tietokoneen rakenne (4 op)
 582498Internet-protokollat (4 op)
 581288Tietoturva (4 op)
 581366Spesifioinnin ja verifioinnin perusteet (4 op)
 582420Väliohjelmistot (4 op)
Seminaareja (6 op)
Vapaasti valittavia tietojenkäsittelytieteen syventäviä opintoja (muita kuin seminaareja (10 op)
50131Pro gradu -tutkielma (40 )
50039Kypsyysnäyte
 

Sivuaineopinnot

Hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen erikoistumislinjalla ei FM-tutkinnossa ole LuK-tutkinnosta poikkeavia sivuainevaatimuksia. FM-tutkintoon voi kuitenkin liittää ylimääräisiä sivuaineita.

Syventävien opintojen pakolliset kurssit antavat kandidaatin tutkintoa syvemmän käsityksen linjan tutkimusalueesta ja sen keskeisistä kysymyksistä. Koska linjalla on neljä tutkimusaluetta, on valinnaiset kurssit syytä valita siten, että ne tukevat oman pro gradu-työn kirjoittamista joltakin osa-alueelta.

Vapaasti valittavia syventäviä opintoja

Filosofian maisterin (FM) tutkintoon kelpaavat valinnaisiksi kursseiksi sekä linjan omat valinnaiset erikoiskurssit että ainakin seuraavassa luetellut muiden linjojen kurssit.

- Pro gradu -tutkielma

Linjan opintoihin soveltuvia graduaiheita voi kysellä Jussi Kangasharjulta ja Lea Kutvoselta. Osa graduaiheista niveltyy luontevasti tutkimusassistentin tehtäviin linjan projekteissa.

Pro gradu -aihetta pohtiessa voi linjan tutkimusstrategia olla kiinnostava. Tutkimusryhmän toiminnasta on kerrottu myös juhlajulkaisuissa

Pro gradu -tutkielman tekemiseen liittyvät yleiset ohjeet on koottu sivuille Pro gradu -tutkielma. Opintoja suunniteltaessa on aina syytä muistaa, että gradu-aiheen taustana olevien kurssien suoritus on edellytys gradun aloittamiselle .

- Opintojen ajoitus

Pakolliset syventävien opintojen kurssit on tarkoituksenmukaista suorittaa heti ensimmäisenä maisteriopintojen vuotena. Niiden lisäksi tulee suorittaa joitakin valinnaisia kursseja. Loput valinnaiset kurssit ja yksi seminaari suoritetaan seuraavana syksynä. Tällöin toisen vuoden keväälle jää pro gradu ja toinen seminaari.

- Valmistuminen ja opintokokonaisuusmerkinnät

Opiskelija noudattaa oletusarvoisesti opintojensa aloitusvuonna määriteltyjä tutkintovaatimuksia. Halutessaan hän voi ottaa käyttöön jotkin myöhemmin voimaan tulleet tutkintovaatimukset.

Tutkinnon saamisen edellytyksenä on, että opiskelijan opintosuoritukset vastaavat valitun lukuvuoden tutkintovaatimuksia kaikilta osiltaan: pääaineopintojen, sivuaineopintojen ja muiden opintojen osalta. Kurssien vastaavuusluetteloa käyttäen voi arvioida, miten eri vuosina pidetyt kurssit vastaavat uudempia tutkintovaatimuksia; epäselvissä tapauksissa on syytä kysyä tulkintaa laudaturmerkinnän antajalta.

Merkintä syventävien opintojen opintokokonaisuuden suorittamisesta (ent. Laudaturmerkintä) ja "muut opinnot" -merkintä on tarkoituksenmukaista hakea samalla kertaa; merkintöjä varten tarvitaan:

- Linjavastaava ja erikoistuutori

Linjavastaavana toimii professori Lea Kutvonen

Linjan erikoistuutorina toimii lehtori (mvs) Tiina Niklander

- Linjaväkeä

Laitoksen opetusviroissa:

Muita linjan kursseilla opettavia henkilöitä:

Linjan projekteissa työskentelevät tutkijat ovat linjan tutkimussivulla.