Toimitettu painettavaksi 2.7.1996
(versio 2.7.1996).
HUOM: Opetusojelmassa ja tässä oppaassa voi olla eroja!
Ilmoittautumisjärjestelmässä olevat ajat ovat kaikkein luotettavimpia.
Valitan ristiriitaisuutta; olen pyytänyt saada tietää
muutoksista ja muuttanut kaikki tietooni saatetut.
Syksyn opetuksen aikataulut kannattaa tarkistaa sivulta
'Syksyn 1996 opetusohjelma'.
AW
WWW-versiota ylläpidetään painetun version ilmestymisen
jälkeenkin
Muutoksia WWW-versioon:
Opintoneuvonta (B439, 4. kerros): puh. 708 44222. Vastaanottoajat ilmoitetaan lukukausittain ilmoitustauluilla ja opintoneuvonnan automaattisessa puhelinvastaajassa.
Tietojenkäsittelytieteen laitoksen ja yliopiston atk-keskuksen kirjasto sijaitsee talon 2. kerroksessa. Lainausoikeus on ainoastaan lainaajakortin omaavilla henkilöillä. Lainaajakorttia voi anoa sen jälkeen kun approbatur ja vähintään yksi cum laude approbaturin pakollinen kurssi on suoritettu. Tarkemmat ohjeet saa kirjastosta. Kirjasto on avoinna ma - to 8 - 19 ja pe 8 - 15.45. Kesä- ja elokuussa kirjasto on avoinna ma - pe 8 - 15.45, heinäkuussa se on suljettuna.
Opiskeluaineena tietojenkäsittelytiede on verrattavissa lähimpiin sukulaisaineisiinsa matematiikkaan ja tilastotieteeseen. Matematiikkaan verrattuna tietojenkäsittelytieteessä korostuu algoritminen ja konstruktiivinen lähestymistapa ratkaistaviin ongelmiin. Merkittävä osa alan tutkimuksesta on luonteeltaan kokeellista tai konstruktiivista. Myös opiskelussa käytännöllisillä laboratoriotöillä on huomattava osuus.
Matematiikka on tärkeä tukiaine tietojenkäsittelytieteelle. Monet tietokonesovellukset perustuvat matemaattisiin malleihin ja myös tietojenkäsittelytieteen tutkimustyössä matemaattisilla menetelmillä on keskeinen sija.
Tietojenkäsittelytiede ei ole pelkästään kokoelma tietokoneen sovelluksia eri ongelmien ratkaisemiseen vaan aineen keskeisin osa on matematiikan tavoin sovelluksista riippumaton ja melko abstrakti. Amerikkalainen vuonna 1989 julkaistu määritelmä tietojenkäsittelytieteelle kuuluu: Tietojenkäsittelytiede tarkastelee niitä algoritmisia prosesseja, joilla informaatiota kuvataan ja muunnetaan: niiden teoriaa, analyysiä, suunnittelua, tehokkuutta, toteuttamista ja soveltamista. Tietojenkäsittelytieteen peruskysymys on: Mitä voidaan automatisoida (tehokkaasti)?
Oppiaineen nimi on ruotsiksi 'datavetenskap', englanniksi 'computer science' ja saksaksi 'Informatik'.
Automaattisen tietojenkäsittelyn asiantuntijat sijoittuvat yleensä erilaisten organisaatioiden atk-tehtäviin, tietojenkäsittelyalan yrityksiin sekä alan opetus- ja tutkimustehtäviin. Tutkijan uralle pyrkivien kannalta tietojenkäsittelytiede on nopeasti kehittyvänä tieteenä varteenotettava vaihtoehto tutkimusalaa valittaessa.
Tietojenkäsittelytieteen opetuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle alalta mahdollisimman monipuoliset tiedot, joiden pohjalle erikoistuminen ja työelämässä hankittava käytännön työkokemus voidaan perustaa. Laboratoriotöissä ja tutkielmia laatiessaan opiskelija harjaantuu käytännön työskentelyyn. Paljon jää kuitenkin opittavaksi tulevassa toimipaikassa. Kesäharjoittelu atk-alalla on käytännön taitojen kehittämisen kannalta suositeltavaa.
Approbatur-opintojen osia voi käyttää monien oppiaineiden ns. muina opintoina tai ns. yleisopintoina, joiden tavoitteena on 'tietotekninen lukutaito' eli perustiedot tietokoneista, niiden toimintaperiaatteista ja sovellustavoista. Tietotekninen lukutaito on jokaiselle akateemisesti koulutetulle tarpeellinen, koska useimmissa ammateissa joutuu tietokoneiden kanssa tekemisiin. On hyvä ymmärtää tietokoneiden antamat mahdollisuudet ja myös niiden rajoitukset.
Tietojenkäsittelytieteen opinnot alkavat approbatur-oppimäärän suorittamisella. Vähintään tämän laajuiset opinnot ovat tarpeen, jos käyttää paljon atk:ta työssään tai osallistuu atk-sovellusten suunnitteluun. Opintoihin sisältyy mm. ohjelmointia, laitetekniikkaa ja atk-suunnittelua.
Cum laude approbatur -opintojen tavoitteena on atk-ammattitaito. Työnantajat edellyttävät atk-alan työpaikkoihin työntekijöitä palkatessaan vähintään tämän laajuisia tietojenkäsittelytieteen opintoja. Opetukseen sisältyy myös käsitteellistä ainesta, joka helpottaa alan ammatillisen kirjallisuuden käyttöä ja atk-sovelluksissa esiintyvien tietoteknisten ongelmien itsenäistä ratkaisemista.
Tietojenkäsittelytieteen koulutusohjelman laudaturissa opiskelijat erikoistuvat johonkin tietojenkäsittelytieteen erikoisalaan. Suuntautumisvaihtoehtoja esitellään oppaan luvussa 'Laudatur'. Tavoitteena on itsenäinen työskentelykyky valitun suuntautumisvaihtoehdon tutkimus- ja kehitystehtävissä. Tämä FM-tason atk-asiantuntijoiden koulutus muodostaa perustan tietojenkäsittelytieteen tutkijoiden ja huippuasiantuntijoiden koulutukselle, joka on tavoitteena jatko-opinnoissa FL- ja FT-tasolla.
Laudaturin ja Tieteellisen kirjoittamisen kurssin opinto-oikeus on vain tietojenkäsittelytieteen pääaineopiskelijoilla. Sivulaudaturin opinto-oikeuden saa ilman eri hakemusta, kun oman koulutusohjelman laudatur (syventävät opinnot) on valmis ja tietojenkäsittelytieteen cum laude approbatur -oppimäärä on suoritettu vähintään arvosanalla 2/3.
Jossain muussa matemaattis-fysikaalis-kemiallisten tieteiden koulutusohjelmassa opiskeleva voi siirtyä tietojenkäsittelytieteen koulutusohjelmaan anomalla koulutusohjelman vaihtoa matemaattis-luonnontieteelliseltä tiedekunnalta. Lisätietoja koulutusohjelman vaihtamisesta saa tämän oppaan alkuosassa olevasta 'opinto-oikeudet' -luvusta sekä laitoksen ja tiedekunnan opintoneuvojilta.
Tuoreimmat tiedot opetuksesta saa kyseistä lukukautta koskevasta tarkistetusta opetusohjelmasta, joka ilmestyy viimeistään lukukauden alkaessa 4. kerroksen ilmoitustaululle 8 ja laitoksen WWW-palvelimeen. Opintojaksojen sisältö ja loppukoevaatimukset on selitetty kurssikuvauksissa, jotka ovat 4. kerroksen ilmoitustauluilla ja löytyvät myös paikasta http://www.cs.helsinki.fi/kurssit/.
Tietoa laitoksesta, tutkimusryhmistä ja laitoksen tarjoamista palveluista on tarjolla 3. ja 4. kerroksen ilmoitustauluilla, laitoksen WWW-palvelimessa http://www.cs.helsinki.fi/ sekä yliopiston Heli-järjestelmässä, joka on käytettävissä esimerkiksi ns. 'Heli-kioskeissa'.
Lisätietoja ja henkilökohtaista opintoneuvontaa annetaan laitoksen huoneessa B439 (puh. 708 44222) erikseen ilmoitettavina aikoina. Opintoneuvontaa laudatur- ja jatko-opintoja koskevissa asioissa antavat laitoksen opettajat vastaanottoaikoinaan. Yksittäistä opintojaksoa koskevia tietoja saa opintojakson opettajalta.
Työssäkäynti lukukausien aikana johtaa yleensä opintojen huomattavaan pitkittymiseen, jopa katkeamiseen. Erityisesti on huomattava, että keskittynyttä ja pitkäjänteistä työskentelyä vaativia opintojaksoja, kuten esimerkiksi pro gradu -tutkielman laatimista, ei voi sovittaa yhteen säännöllisen työssäkäynnin kanssa. Toisaalta kesäharjoittelu on ammattitaidon kehittymisen kannalta suositeltavaa.
Suorituksen osatekijöitä voivat olla harjoitukset sekä väli- ja loppukokeet. Normaalisti luentokurssi suoritetaan välikokeisiin ja harjoituksiin osallistumalla. Luentokurssin harjoitukset ovat pakollisia niille, jotka aikovat suorittaa kurssin välikokeilla. Välikokeiden hyväksytty suoritus ei riitä kurssin suoritukseksi, jos opiskelija ei ole osallistunut riittävästi harjoituksiin. Useiden kurssien vaihtoehtoinen suoritustapa on osallistuminen loppukokeisiin. Kokeissa vaadittava oppiaines määritellään lukukausittain tarkistettavissa kurssikuvauksissa, jotka ovat nähtävissä ilmoitustaululla (4. kerros) ja WWW:ssä sivulla http://www.cs.helsinki.fi/kurssit/. Joihinkin kursseihin sisältyy harjoitustöitä ja pakollisia harjoituksia.
Kurssista annettava arvosana määräytyy kurssikohtaisesti eri osatekijöistä saatujen pistemäärien perusteella. Alimman hyväksytyn arvosanan 1-/3 saavuttamiseksi tarvitaan noin puolet maksimipistemäärästä ja arvosanan 3/3 saavuttamiseksi noin 5/6 maksimipistemäärästä.
Eräiden kurssien suorituksesta voi saada vapautuksen aikaisempien atk-opintojen (mm. datanomin tutkinto) perusteella. Muualla suoritettujen atk-opintojen hyväksymistä osaksi tietojenkäsittelytieteen oppimäärää anotaan laitoksen esimieheltä. Tarkemmat tiedot anomismenettelystä annetaan erillisessä ohjeessa, katso ilmoitustaulu 8, 4. kerros. Tarvittavia hakulomakkeita saa tietojenkäsittelytieteen laitoksen opintoneuvonnasta (huone B439) ja kansliasta (huone A307).
Approbatur-laboratoriossa tehdään Ohjelmointi (Pascal) kurssiin liittyvä Ohjelmoinnin harjoitustyö. Harjoitustyö tehdään noin 10 hengen ryhmässä, jossa jokaisella on oma työnsä. Työryhmä kokoontuu 5 - 10 viikon ajan 4 - 8 tuntia viikossa.
Cum laude -laboratoriossa tehdään opintojaksojen Tietorakenteet ja Informaatiojärjestelmät harjoitustyöt. Cum laude -laboratorioiden kukin työ tehdään 10 - 15 viikkoa kestävässä korkeintaan 12 hengen ryhmässä, jossa annetaan ohjausta 4 - 6 tuntia viikossa.
Työryhmä muodostetaan ensimmäisen kokoontumiskerran alussa läsnäolevista opiskelijoista. Etusijalla ovat työryhmään ilmoittautuneet. Jonotuslistalta otetaan ryhmään läsnäolevia opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksessä. Opiskelijan läsnäolo on siis välttämätöntä jo työryhmän ensimmäisellä kokoontumiskerralla.
Työryhmän aikana opiskelijan on oltava läsnä vähintään puolet viikottaisesta kokoontumisajasta ja esiteltävä tällöin työryhmän ohjaajalle työnsä edistymistä. Ohjausaikana keskustellaan työssä esiintyvistä ongelmista ja ratkaisumalleista. Työ on saatava valmiiksi työryhmän työskentelyaikana, muuten työ katsotaan keskeytyneeksi. Uudelleen samaa laboratoriotyötä (uudesta aiheesta) pääsee tekemään vain keskeyttäneiden listan kautta.
Tarjolla oleva opetus ja kurssien ilmoittautumismenettely on syytä tarkistaa 4. kerroksen ilmoitustaululla olevasta opetusohjelmasta. Muutokset opinto-oppaan painamisen jälkeen ovat mahdollisia! Opetusohjelmasta löytyvät harjoitus- ja työryhmien sekä väli- ja loppukokeiden ajat ja salit, loppukokeissa kulloinkin tentittävät kurssit ja kurssien kuulustelijat. Kurssien sisältö kirjallisuusviitteineen ja kuulusteluja koskevat määräykset ilmenevät kurssikuvauksista, katso myös kappaletta Luentokurssien suoritus.
Luentokursseille on ilmoittauduttava viimeistään ensimmäisen luentoviikon aikana ja loppukokeisiin viimeistään edellisen viikon maanantaina. Välikokeet liittyvät luentokursseihin, eikä niihin tarvitse ilmoittautua erikseen.
Myös approbatur- ja cum laude -laboratoriotyöryhmiin ilmoittaudutaan ilmoittautumisjärjestelmää käyttäen. Harjoitustyönsä aikaisemmin keskeyttänyt opiskelija saa ilmoittautua ainoastaan ko. kurssin keskeyttäneiden listalle. Työryhmiin voi ilmoittautua aina ryhmän alkamispäivään saakka, jolloin ilmoittautumisaika päättyy. Ilmoittautuneiden on oltava ehdottomasti läsnä työryhmän ensimmäisellä kokoontumiskerralla, muuten he menettävät paikkansa ryhmässä.
Algebra I ja Diskreetti matematiikka I ovat vaihtoehtoisia. Molemmat kurssit tarjoavat paljon käsitteistöä ja menetelmiä, jotka ovat jo sellaisinaan käyttökelpoisia tietojenkäsittelytieteen opinnoissa: muun muassa laskennan teoriassa sekä tietokantoihin ja algoritmianalyysiin liittyvillä kursseilla. Algebra I on teoreettisempi, Diskreetti matematiikka I on enemmän menetelmäkurssi. Myös molempien suorittaminen on järkevää. Jälkimmäisen voi suorittaa jo opintojen alkuvaiheessa.
Todennäköisyyslaskentaa tarvitaan, kun tarkastellaan järjestelmien suorituskykyä esimerkiksi tietoliikenteessä ja hajautetuissa järjestelmissä. Todennäköisyyslaskenta on keskeistä perusteoriaa myös oppivissa ja älykkäissä järjestelmissä. Logiikka I puolestaan tarjoaa formalismin ohjelmointikielten ja muidenkin järjestelmien määrittelyyn sekä on välttämätöntä perustietoa tietokantoja ja tekoälyä tutkittaessa.
Matematiikan sivuaineopinnot on syytä suorittaa kolmen ensimmäisen opintovuoden aikana, ennen laudatur-opintojen aloittamista. Laudatur-kursseilla edellytetään matematiikan pakollisten kurssien hallintaa ja jo Tieteellisen kirjoittamisen kurssilla opiskelija joutuu perehtymään tieteellisiin alkuperäisjulkaisuihin, mikä ilman matematiikan perustietoja jää useimmiten puolinaiseksi. Tietojenkäsittelytieteen laitos suosittelee matematiikan täyden cum laude approbatur -oppimäärän suorittamista.
Oppimäärän (opintokokonaisuuden) merkintä tietojenkäsittelytieteen laitoksella on haettava, koska sen sisältö on osittain opiskelijan itsensä valittavissa. Merkintää varten opiskelija toimittaa merkinnän antajalle luettelon oppimäärään sisällytettävistä opintojaksoista. Näistä täytyy opiskelijalla olla joko tieto opintorekisteriotteessa tai suoritusmerkintä opintokortissa tai -kirjassa. Lomakkeita luettelon laatimiseen saa kansliasta (A307) ja salista A412. Tietojenkäsittelytieteen oppimääriin sisällytettävien opintojaksojen suoritukset saavat olla korkeintaan 7 vuotta vanhoja. Oppimäärät sen sijaan eivät vanhene. Lukuvuonna 1996-1997 merkinnän approbatur-oppimäärästä antaa apulaisprofessori Matti Mäkelä, cum laude approbatur -merkinnän apulaisprofessori Seppo Sippu. Laudatur-oppimäärän merkintöjä antavat professorit Martti Tienari (ohjelmistot, opettajan sv.), Esko Ukkonen (yleinen sv.) ja Hannu Erkiö (informaatiojärjestelmät).
FM- tai LuK-tutkintoon oikeuttavien oppimäärien lisäksi tutkintotodistusta varten tarvitaan kokoava opintokirjamerkintä tutkintovaatimusten kohdan 'muut opinnot' suorittamisesta. Tämän saa joko cum laude approbatur- tai laudatur-merkinnän hakemisen yhteydessä. Merkintää varten opiskelija toimittaa merkinnän antajalle luettelon muihin opintoihin kuuluvista opintojaksoista, jotka tarkistetaan rekisteriotteesta, opintokortista tai -kirjasta.
APPROBATUR-OPPIMÄÄRÄ (väh. 15 ov)
Pakolliset kurssit (13 ov):
58122-6 Ohjelmointi (Pascal), 4 ov
58123-3 Tietokoneen toiminta, 3 ov
58125-7 Informaatiojärjestelmät, 4 ov
58160-8 Ohjelmoinnin harjoitustyö, 2 ov
Valinnaisia kursseja (väh 2 ov): Tietotekniikan alkeet (2 ov), Unix-perusteet (1 ov), C-ohjelmointi (3 ov), Java-ohjelmointi (3 ov), Tietojenkäsittelyn menetelmät (3 ov), Tekoälykielet (3 ov), Julkaisutekniikan alkeet (2 ov).
Kahta ensinmainittua kurssia lukuunottamatta valinnaiset kurssit kelpaavat myös cum laude -approbaturin valinnaisiksi kursseiksi.
CUM LAUDE APPROBATUR -OPPIMÄÄRÄ
(approbatur + 29 ov + väh. 11 ov = väh. 55 ov)
58101-1 Approbatur (väh. 15 ov)
58031-5 Tietorakenteet, 4 ov
58132-5 Rinnakkaisohjelmistot, 5 ov
58038-4 Tiedonhallinta I, 4 ov
58161-5 Tietorakenteiden harjoitustyö, 2 ov
58162-2 Informaatiojärjestelmien harjoitustyö, 2 ov
58110-3 Tieteellisen kirjoittamisen kurssi, 4 ov
58172-1 Ohjelmistotuotanto, 8 ov
Valinnaisia kursseja (väh. 11 ov): Laskennan teoria (5 ov) (PAKOLLINEN LAUDATURIN SUORITTAVILLE), Tietokoneavusteinen opetus (4 ov) (PAKOLLINEN OPETTAJAN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHDOSSA), Tietoliikenne (4 ov), Unix- sovellusalusta (3 ov), Hajautettujen ohjelmistojen toteuttaminen (4 ov), Graafinen tietojenkäsittely (4 ov), Käyttöliittymät (4 ov), Tekoäly (4 ov), Ohjelmien semantiikka (3 ov), C++ -ohjelmointi (2 ov).
Cum laude approbatur -oppimäärään voi sisällyttää myös laudatur- kursseja. Cum laude approbaturin valinnaiset kurssit kelpaavat myös laudaturin valinnaisiksi kursseiksi.
LAUDATUR-OPPIMÄÄRÄ
a) Yleinen suuntautumisvaihtoehto
(cl + väh. 40 ov = väh. 95 ov)
58102-8 Cum laude approbatur (väh. 55 ov)
58053-7 Algoritmien suunnittelu ja analyysi, 5 ov
Valinnaisia kursseja väh. 15 ov
Seminaareja väh. 4 ov
50131-2 Pro gradu -tutkielma, 16 ov
b) Ohjelmistot
(cl + väh. 40 ov = väh. 95 ov)
58102-8 Cum laude approbatur (väh. 55 ov)
58144-8 Ohjelmointikielten kääntäjät, 5 ov
58096-4 Hajautetut käyttöjärjestelmät, 4 ov
Valinnaisia kursseja väh. 10 ov
Seminaareja väh. 4 ov
50131-2 Pro gradu -tutkielma, 16 ov
c) Informaatiojärjestelmät
(cl + väh. 40 ov = väh 95 ov)
58102-8 Cum laude approbatur (väh. 55 ov)
58107-3 Tiedonhallinta II, 5 ov
Valinnaisia kursseja, väh. 15 ov
Seminaareja väh. 4 ov
50131-2 Pro gradu -tutkielma, 16 ov
d) Opettajan suuntautumisvaihtoehto
(cl + väh. 20 ov = väh 75 ov)
58102-8 Cum laude approbatur (väh. 55 ov)
Valinnaisia kursseja, väh. 8 ov
Seminaareja väh. 2 ov
50131-2 Pro gradu -tutkielma, 10 ov
Tietojenkäsittelytieteen ylimääräisiä kursseja ei sisällytetä vapaasti valittaviin opintoihin vaan ne liitetään tietojenkäsittelytieteen oppimääriin ylimääräisinä suorituksina.
FILOSOFIAN LISENSIAATIN TUTKINTO
1a. filosofian maisterin tutkinto tietojenkäsittelytieteen
koulutusohjelmassa ja 40 opintoviikon laajuiset pää- ja
sivuaineen opinnot
tai
1b. filosofian maisterin tutkinto fysikaalisten tieteiden tai
matematiikan koulutusohjelmassa ja tietojenkäsittelytieteen
sivulaudatur-oppimäärä sekä vähintään 20 opintoviikon laajuinen
tietojenkäsittelytieteen lisensiaattioppimäärä.
2. lisensiaatintutkimus.
FILOSOFIAN TOHTORIN TUTKINTO
Valinnaisiin kursseihin voi sisällyttää myös cum laude approbatur -tasoisia opintoja.
Tietotekniikan alkeet on syytä suorittaa ennen muita approbatur- opintoja, ellei aihepiiri ole ennalta tuttu!
CUM LAUDE APPROBATUR -OPPIMÄÄRÄ (35-69 OV)
Pakolliset kurssit:
58101-1 Approbatur-pääaineoppimäärä (väh. 15 ov)
58031-5 Tietorakenteet, 4 ov
58132-5 Rinnakkaisohjelmistot, 5 ov
58038-4 Tiedonhallinta I, 4 ov
58161-5 Tietorakenteiden harjoitustyö, 2 ov
58162-2 Informaatiojärjestelmien harjoitustyö, 2 ov
Valinnaisia kursseja (väh. 3 ov):
Laskennan teoria, Tietoliikenne, Unix-sovellusalusta,
Tietokoneavusteinen opetus, Graafinen tietojenkäsittely, Käyttöliittymät,
Tekoäly, C++ -ohjelmointi.
Cum laude approbatur -oppimäärän sivuainesuorittajan on tehtävä pääainevaatimusten mukainen approbatur-oppimäärä vähintään arvosanalla 2/3.
SIVULAUDATUR-OPPIMÄÄRÄ (väh. 70 ov)
58102-8 Cum laude approbatur -pääaineoppimäärä (väh. 50 ov)
Laudatur-tason kursseja (väh. 8 ov)
Seminaareja (väh. 2 ov)
Sivulaudaturtutkielma (10 ov)
Laudatur-oppimäärän sivuainesuorittajan on tehtävä pääainevaatimusten mukainen cum laude approbatur -oppimäärä vähintään arvosanalla 2/3. Tieteellisen kirjoittamisen kurssia ei kuitenkaan tarvitse suorittaa.
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta järjestää opintoihin orientoivan jakson (katso luku 'Tiedekunnan kaikille opiskelijoille tarkoitetut yleisopinnot').
Laitoksen järjestämään opettajatutorointiin ilmoittaudutaan toisen opiskeluvuoden alussa - samalla kun aloitetaan Tietorakenteiden kurssi. Tutoroinnin tarkoituksena on laitoksen ja opiskelijoiden välisen vuorovaikutuksen parantaminen. Opiskelija kuuluu samaan tutorointiryhmään noin kahden vuoden ajan. Ryhmässä annetaan opinto-ohjausta ja käsitellään opiskeluun, atk-alaan ja työelämään liittyviä kysymyksiä.
Yliopiston Kielikeskuksen järjestämät kielten opintojaksot ovat (1) vieraan kielen tekstin ymmärtäminen, (2) vieraan kielen suullinen taito ja (3) toisen kotimaisen kielen suullinen ja kirjallinen taito. Kukin opintojakso koostuu kielikurssista ja kokeesta. Kurssin alussa järjestetään tasokoe, jossa hyvin menestynyt opiskelija vapautetaan kurssista. Tästä syystä opiskelijoita kehoitetaan osallistumaan tasokokeisiin heti ensimmäisenä vuonna.
Atk-alan kannalta hyödyllisiä vapaasti valittavia opintojaksoja löytyy esimerkiksi talous- ja hallintotieteiden, kasvatus- ja käyttäytymistieteiden, fysikaalisten tieteiden sekä muiden luonnontieteiden aloilta (katso esim. edellä vaihtoehtoisen sivuaineen kohdalla mainitut aineet). Opiskelijan kannattaa valita nämä opintojaksot niin, että ne tukevat pää- ja sivuaineiden opiskelua ja muodostavat mielekkään kokonaisuuden.
Luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon voi suorittaa kolmessa vuodessa nopeuttamalla aikataulua säännöllisellä kesäopiskelulla.
Kieliopinnot suositellaan suoritettavaksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Omia ajoitusvaihtoehtoja laadittaessa täytyy ottaa huomioon, että tietojenkäsittelytieteen harjoitustöihin saa osallistua vasta kun vastaava kurssi on suoritettu. Tieteellisen kirjoittamisen ja Ohjelmistotuotannon kurssille saavat osallistua vain approbatur-oppimäärän ja cum laude approbaturin pakolliset luentokurssit (Tietorakenteet, Rinnakkaisohjelmistot, Tiedonhallinta I) ja harjoitustyöt (Tietorakenteiden ja Informaatiojärjestelmien harjoitustyö) suorittaneet opiskelijat. Pro gradu -tutkielman aloittaminen edellyttää merkintää cum laude approbatur -oppimäärästä.
Seminaareihin osallistumiselle on yleensä vaadittu Tieteellisen kirjoittamisen kurssin ja ainakin yhden laudatur-tason kurssin suoritus.
1. syyslukukausi, 16 ov
Opintoihin orientoiva jakso, 1 ov
Tietotekniikan alkeet, 2 ov
Ohjelmointi (Pascal), 4 ov
Tietokoneen toiminta, 3 ov
Differentiaali- ja integraalilaskenta I.1 (matematiikka), 5 ov
vieras kieli, 1 ov
1. kevätlukukausi, 17 ov
Informaatiojärjestelmät, 4 ov
Ohjelmoinnin harjoitustyö, 2 ov
Differentiaali- ja integraalilaskenta I.2 (matematiikka), 6 ov
Todennäköisyyslaskenta I, 5 ov
2. syyslukukausi, 16-17 ov
Tietorakenteet, 4 ov
Informaatiojärjestelmien harjoitustyö, 2 ov
tietojenkäsittelytieteen valinnainen kurssi, 3-4 ov
Algebra I tai toisen sivuaineen opintoja, 5 ov
toinen kotimainen kieli, 2 ov
opettajatutorointi alkaa
2. kevätlukukausi, 17 ov
Rinnakkaisohjelmistot, 5 ov
Laskennan teoria, 5 ov
Tietorakenteiden harjoitustyö, 2 ov
Diskreetti matematiikka tai toisen sivuaineen opintoja, 5 ov
opettajatutorointi
3. syyslukukausi, 17-18 ov
Tiedonhallinta I, 4 ov
tietojenkäsittelytieteen valinnainen kurssi, 3-4 ov
sivuaineiden opintoja, 10 ov
opettajatutorointi
3. kevätlukukausi, 19 ov
tietojenkäsittelytieteen valinnainen kurssi, 5 ov
Ohjelmistotuotanto, 8 ov
Logiikka I, 5 ov
opettajatutorointi päättyy, 1 ov
4. syyslukukausi, 15 ov
Tieteellisen kirjoittamisen kurssi, 4 ov
suuntautumisvaihtoehdon pakollinen laudatur-kurssi, 5 ov
tietojenkäsittelytieteen valinnainen kurssi, 4 ov
seminaari, 2 ov
4. kevätlukukausi, 15-16 ov
tietojenkäsittelytieteen valinnainen kurssi, 3-4 ov
tietojenkäsittelytieteen laudatur-kurssi, 5 ov
sivuaineen opintoja, 5 ov
vapaasti valittavia opintoja, 2 ov
5. syyslukukausi, 16 ov
Pro gradu -tutkielma (tutkielmasuunnitelma), 6 ov
tietojenkäsittelytieteen laudatur-kurssi, 4 ov
tietojenkäsittelytieteen laudatur-kurssi, 4 ov
seminaari, 2 ov
5. kevätlukukausi, 14 ov
Pro gradu -tutkielma, 10 ov
seminaari, 2 ov
vapaasti valittavia opintoja, 2 ov
Salilyhenteet:
Auditorio sijaitsee 1. kerroksessa,
A516 on 5. kerroksen ja A414 on 4. kerroksen luentosali,
A318, A319, A320, B450, B453 ja B649 3., 4. ja 6. kerroksessa
olevia saleja.
Tietotekniikan alkeet -kurssilla tutustutaan tietokoneen käyttöön ja tietojenkäsittelyn perusteisiin. Kurssi luennoidaan myös ruotsiksi. Vaikka kurssi on valinnainen, sen suorittamista suositellaan jokaiselle, joka ei ole vastaavaa kurssia aiemmin suorittanut, koska sen sisältämät tiedot edellytetään tunnetuiksi muilla approbaturin kursseilla. Kurssi soveltuu muiden oppiaineiden pakolliseksi 2 opintoviikon atk-peruskurssiksi.
Opintojakso Tietokoneen toiminta edellyttää ohjelmointitaitoa. Sitä katsotaan olevan riittävästi sellaisella, joka samaan aikaan osallistuu Ohjelmointi (Pascal) -kurssille.
Approbatur-laboratoriossa tehdään kurssiin Ohjelmointi (Pascal) liittyvä laboratoriotyö, jonka tekeminen edellyttää luentokurssin suoritusta.
Tietojenkäsittelytiedettä pääaineena opiskeleva suorittaa tutkintovaatimuksiinsa kuuluvat approbatur-tason kurssit sopivimmin siten, että hän suorittaa ensimmäisellä syyslukukaudella opintojaksot Tietotekniikan alkeet, Ohjelmointi (Pascal) ja Tietokoneen toiminta. Seuraavana keväänä hän voi suorittaa Informaatiojärjestelmät -kurssin ja Ohjelmoinnin harjoitustyön.
Approbatur-arvosanaa voi tukevoittaa valinnaisilla kursseilla. Erityisesti sivuaineopiskelijalle ne tarjoavat mahdollisuuden ammatillistenkin atk-valmiuksien hankkimiseen. Useimmat approbaturin valinnaiset kurssit kelpaavat myös cum laude approbatur -oppimäärään.
580211-9 Tietotekniikan alkeet (sivuaineopiskelijoille) (2 ov)
Luennot: Leht. Kerttu Pollari-Malmi 13.9. - 15.11. pe 10-12 Auditorio.
Kurssilla käsitellään mm. tietokoneen toimintaperiaatteita,
tietokonelaitteistoa, algoritmeja, ohjelmistoja ja tiedonhallintaa.
Kurssiin kuuluu luentojen lisäksi 2 viikkotuntia harjoituksia, joista
puolet tietokoneella.
580213-5 Introduktion till datateknik (2 sv)
Föreläsningar: Överass. Thomas Långbacka 17.9.-19.11. ti 10-12 B450.
På kursen behandlas bl.a. datorers funktionsprinciper, datorutrustning,
algoritmer, programvara och datahantering. Kursen består av 20
timmar föreläsningar och 20 timmar övningar, varav hälften är datorövningar.
All undervisning hålls under tiderna som meddelats ovan. Även finskspråkiga
studerande kan delta i kursen.
580214-8 Introduction to computing (2+2 cu)
Lectures: Lect. David Nespoli 29.10.-5.12. Tue, Thu 10-12 A320.
The Autumn course is only for students majoring in Computer Science,
and the students taking this course
may receive additional 2 credit units for foreign language,
in co-operation with the Language Center.
The course covers such topics as principles of computing,
computer architecture, algorithms, software and data management.
In addition to lectures the course involves 4
hours per week of small group sessions.
Half of these sessions will include hands-on experience with computers.
58122-6 Ohjelmointi (Pascal) (4 ov)
Luennot: Leht. Arto Wikla 12.9.-9.12. ma 14-16, to 12-14 Auditorio.
Kurssilla perehdytään algoritmien laatimiseen, ohjelmoinnin ja
ohjelmointikielen periaatteisiin.
58123-3 Tietokoneen toiminta (3 ov)
Luennot: Yliass. Timo Karvi 14.10.-9.12. ma 11-14, ke 10-12 Auditorio.
Kurssilla tutustutaan tietokoneen ja sen käyttöjärjestelmän
toiminnan perusteisiin.
58125-7 Informaatiojärjestelmät (4 ov)
Luennot: Ass. Jukka Laine 12.9.-10.12. ti 10-12, to 10-12 Auditorio.
Kurssilla tutustutaan tietojärjestelmien suunnittelussa ja
toteutuksessa käytettäviin periaatteisiin, menetelmiin ja
kuvaustekniikoihin.
58128-8 Unix-perusteet (1 ov)
Luennot: Leht. Liisa Marttinen 11.9.-9.10. ma 9-11, ke 8-10 Auditorio.
Kurssilla tutustutaan Unix-työympäristöön ja
-palveluohjelmiin. Kurssi suoritetaan aktiivisella osallistumisella
luentoihin ja käyttöharjoituksiin.
58127-1 C-ohjelmointi (3 ov)
Luennot: Leht. Heikki Lokki 14.10.-4.12. ma 9-11, ke 8-10 Auditorio.
Kurssin tavoitteena on hankkia perustiedot ohjelmoinnista
C-kielellä ja se pohjautuu aiemmin hankittuun ohjelmointitaitoon
(Ohjelmointi ja Ohjelmoinnin harjoitustyö). Kurssiin kuuluu harjoitustyö.
581241-3 Tekoälykielet (3 ov)
Luennot: Apul.prof. Gösta Grahne 11.9.-8.11. ke 12-14, pe 12-14 Auditorio.
Kurssilla perehdytään mm. tekoälysovelluksien symboliseen käsittelyyn
soveltuviin LISP ja PROLOG kieliin. Nämä kielet ovat esimerkkejä ns.
deklaratiivisista ohjelmointikielistä, joissa käytettävät rakenteet on
pyritty valitsemaan läheltä inhimillistä ajattelua. Kurssi soveltuu myös
muille kuin tietojenkäsittelytieteen pääaineopiskelijoille.
Kurssiin liittyy ohjattua harjoittelua mikrotietokoneella.
581242-6 Tietojenkäsittelyn menetelmiä (3 ov)
Luennot: Apul.prof. Matti Mäkelä 12.9.-10.12. ti 10-12, to 12-14 A516.
Kurssilla käsitellään sovelluksissa keskeisiä tietojenkäsittelyn
menetelmiä tarkastelemalla yksittäisiä probleemoita ja vastaamalla
kysymyksiin: millaisiin probleemoihin ja miten automaattinen
tietojenkäsittely voi tulla avuksi?
Approbatur-laboratorio on avoinna 2.9. - 5.12.
580214-8 Introduction to computing (2 cu)
Lectures: Yliass. Thomas Långbacka 21.1.-25.3. tue 10-12 B450.
58122-6 Ohjelmointi (Pascal) (4 ov)
Luennot: Leht. Heikki Lokki 20.1.-23.4. ma 14-16, ke 14-16 Auditorio.
58125-7 Informaatiojärjestelmät (4 ov)
Luennot: Leht. Harri Laine 21.1.-24.4. ti, to 14-16 Auditorio.
58123-3 Tietokoneen toiminta (3 ov)
Luennot: Yliass. Timo Karvi 25.2.-2.5. ti 10-12, pe 10-12 Auditorio.
58128-8 Unix-perusteet (1 ov)
Luennot: N.N. 20.1.-17.2. ma, to 10-12 Auditorio.
58127-1 C-ohjelmointi (3 ov)
Luennot: N.N. 24.2.-5.5. ma, to 10-12 Auditorio.
581253-6 Java-ohjelmointi (3 ov)
Luennot: Leht. Arto Wikla 20.1.-14.4. ma 16-19 Auditorio.
Kurssilla perehdytään olio-ohjelmointiin Java-ohjelmointikielellä.
Aikaisempi ohjelmointikokemus on tarpeen.
581249-7 Julkaisutekniikan alkeet (2 ov)
Luennot: Leht. Juhani Kuittinen 30.1. - 24.4. to 8-10 Auditorio.
Kurssi johdattaa tieteellisten dokumenttien valmistamiseen,
hypertekstiin ja asiakirjatuotantoon. Sisältö: johdanto, LaTeX,
HTML, WWW ja SGML.
Approbatur-laboratorio on avoinna 7.1. - 9.5.
Yhteistyössä Helsingin seudun kesäyliopiston ja Päijät-Hämeen kesäyliopiston (Lahti) kanssa järjestetään approbaturin opintojaksoja. Tarkemmat tiedot järjestettävästä opetuksesta saa oppilaitoksien opetusohjelmista, jotka ilmestyvät keväällä 1997.
Parhaiten cum laude approbatur -oppimäärän luentokurssit voidaan suorittaa siten, että toisen vuoden syksyllä osallistutaan Tietorakenteet-kurssille. Muut tämän tason kurssit ja laboratoriotyöt voidaan suorittaa toisena ja kolmantena opiskeluvuonna.
Opintojaksojen valinnassa on syytä ottaa huomioon laudatur-opintojen esittelyn kohdalla annetut suuntautumisvaihtoehtojen suositukset. Cum laude approbaturiin voi sisällyttää myös laudatur-tason kursseja. Laboratoriotöitä voidaan tehdä myös kesäisin.
Opiskelija on oikeutettu aloittamaan Ohjelmistotuotannon kurssin suoritettuaan tietojenkäsittelytieteen cum laude approbatur -oppimäärän pakolliset luentokurssit ja harjoitustyöt (Tietorakenteet, Rinnakkaisohjelmistot, Tiedonhallinta I, Tietorakenteiden harjoitustyö, Informaatiojärjestelmien harjoitustyö). Työryhmiä järjestetään lukukausittain ja työ on saatava valmiiksi sille varatun neljän kuukauden aikana. Ohjelmistotuotannon kurssi vaatii keskittynyttä työskentelyä, ja sen tekemiseen on varattava viikoittain ainakin 20 tuntia. Voidakseen aloittaa kurssin opiskelijan tulee ilmoittautua syksyä varten toukokuun loppuun mennessä ja kevättä varten marraskuun loppuun mennessä. Työryhmät muodostetaan ennen lukukauden alkua ja ne kokoontuvat järjestäytymistilaisuuteen heti lukukauden alussa.
Kurssiin sisältyy kirjaston käyttöä, tiedon hakua ja tutkielman laadintaa käsittelevä luentosarja sekä viikoittain ohjattuja kirjoitusharjoituksia. Kevätlukukaudella järjestetään myös ruotsinkielinen harjoitusryhmä. Luento-opetuksen seuraaminen on pakollista. Harjoitusten aihepiirit liittyvät suuntautumisvaihtoehtoihin ja niiden tutkimusaloihin, joiden edustajat toimivat töiden ohjaajina ja valvojina. Ilmoittautumisen yhteydessä opiskelija voi esittää toivomuksia harjoitustensa aihepiiristä.
Tieteellisen kirjoittamisen kurssi järjestetään lukukausittain ja sille on ilmoittauduttava edellisellä lukukaudella (syksyä varten huhtikuun loppuun mennessä, kevättä varten marraskuun loppuun mennessä).
Tutorointiryhmässä annetaan opinto-ohjausta ja laaditaan kullekin opiskelijalle henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka toteutumista seurataan. Ryhmässä pidetään pieniä alustuksia tkt:n aihepiiristä ja alustusten pohjalta käydään keskusteluja tavoitteena avoimen keskustelutaidon kohentaminen. Lisäksi perehdytään laitokseen (suuntautumisvaihtoehdot, tutkimusryhmät) ja sen työympäristöön (tietokoneen käyttötaitojen kehittäminen ja ylläpito) sekä voidaan käsitellä atk-alan akateemiseen yleissivistykseen ja työelämään liittyviä asioita. Ryhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa pidettäviin seminaari- tai ryhmätyötilaisuuksiin. Lisäksi opiskelija tapaa kahdenkeskisesti tutoriaan.
58038-4 Tiedonhallinta I (4 ov)
Luennot: Leht. Harri Laine 12.9.-10.12. ti, to 14-16 Auditorio.
Kurssilla tutustutaan tiedonhallinnan ja erityisesti
tietokantojen peruskäsitteisiin: tietomalleihin, kyselykieliin,
tietokantojen suunnitteluun sekä tietokantajärjestelmien rakenteeseen.
58094-0 Ohjelmien semantiikka (3 ov)
Luennot: Yliass. Roope Kaivola 12.9.-5.12. to 12-14 A414.
Kurssilla tutustutaan lause- ja predikaattilogiikan soveltamiseen
ohjelmien konstruointiin ja oikeellisuuden varmistamiseen ja
tarkastellaan asteittain vaikeutuvia ohjelmointiesimerkkejä
Kaldewaijn oppikirjan pohjalta.
581251-0 C++-ohjelmointi (2 ov)
Luennot: Leht. Juha Vihavainen 11.9.-17.10. ke, to 16-18 Auditorio.
C++-luokkakirjastojen käyttö ja toteutus. Esitietoina vaaditaan
Tietorakenteet ja C-ohjelmointi.
581371-3 Hajautettujen ohjelmistojen toteuttaminen (4 ov)
Luennot: Yliass. Markku Kojo 16.9.-28.10. ma 12-14, ke 10-12 A414.
Kurssilla
annetaan käytännöllisiä valmiuksia tietoliikenneyhteyksiä käyttävien
hajautettujen sovellusten suunnitteluun ja toteuttamiseen Unix-ympäristössä.
Lisäksi perehdytään TCP/IP-protokollaperheen protokolliin ja niiden
toimintaperiaatteisiin.
Osallistujilta edellytetään kurssin Rinnakkaisohjelmistot
ja Tietorakenteiden harjoitustyön suoritus
sekä kurssien Tietoliikenne, C-ohjelmointi ja Unix-perusteet suoritus tai
vastaavat tiedot. Kurssiin kuuluu harjoitustyö.
Kurssin osallistujamäärä on rajoitettu.
58110-3 Tieteellisen kirjoittamisen kurssi (4 ov)
Luennot: Apul.prof. Matti Mäkelä 17.9.-5.11. ti 12-14 A516.
58172-1 Ohjelmistotuotanto (8 ov)
Luennot: Apul.prof. Jukka Paakki 2.9.-27.9. ma 12-16 A516,
ke 10-14 A516, pe 10-14 A516.
581256-5 Opettajatutorointi (1 ov)
Järjestäytymistilaisuus: to 19.9. 8-10, Auditorio,
leht. Heikki Lokki, prof. Esko Ukkonen.
Osallistuminen pakollista syksyllä 1995 aloittaneille
pääaineopiskelijoille.
Ryhmät kokoontuvat maanantaisin klo 14-16 alkaen ma 30.9.
Cum laude approbatur -laboratorio on avoinna 2.9. - 5.12.
58133-2 Laskennan teoria (5 ov)
Luennot: Prof. Esko Ukkonen 22.1.-9.5. ke 12-14, pe 12-14 Auditorio.
Kurssilla tutustutaan keskeisimpiin laskennallisten
ongelmien abstrakteihin, käytetystä ohjelmointikielestä ja laitteistosta
riippumattomiin esitystapoihin, sekä näiden esitysten käyttöön ongelmien
ratkaisemisessa ja ratkeavuus- ja kompleksisuusanalyysissä. Esitietoina
edellytetään tietojenkäsittelytieteen approbatur-oppimäärän lisäksi
kurssien Tietorakenteet ja Algebra I (tai Diskreetti matematiikka I)
tiedot.
58037-7 Tietokoneavusteinen opetus (4 ov)
Luennot: FL Erkki Sutinen 21.1.-24.4. ti, to 10-12 A414.
Kurssiin liittyy lisäksi monimuoto-opetusta erikseen ilmoitettavina
aikoina. Kurssilla tutustutaan tietokoneavusteisen opetuksen muotoihin,
suunnittelumenetelmiin ja laadintavälineisiin. Pienryhmissä
suunnitellaan opetusohjelmia kunkin ryhmän valitsemasta aiheesta.
Erimuotoista ohjattua opetusta on 6 tuntia viikossa. Opintojakso
suoritetaan välikokeilla (tai loppukokeella) ja aktiivisella
osallistumisella pienryhmätyöskentelyyn ja kurssin muihin harjoituksiin.
Osallistujamäärää kurssille voidaan joutua rajoittamaan.
58074-2 Graafinen tietojenkäsittely (4 ov)
Luennot: Apul.prof. Matti Mäkelä 16.1.-6.5. ti 10-12, to 12-14 A516.
Kurssi antaa yleiskuvan kuvien tuottamisesta tietokoneen avulla.
Tavanomaiset harjoitukset korvataan harjoitustyöllä.
58066-7 Tekoäly (4 ov)
Luennot: Apul.prof. Gösta Grahne 22.1.-25.4. ke, pe 14-16 A516.
Opintojakson tavoitteena on antaa yleiskuva tekoälyn mahdollisuuksista
ongelmien ratkaisussa ja tällä alueella saavutetuista tuloksista sekä
perusvalmiudet ohjelmistojen toteuttamiseen. Esitietoina edellytetään
Tietorakenteet-kurssin sisältö. Kurssin Tekoälykielet suorittaminen
syksyllä 96 on suositeltavaa.
58129-5 Unix-sovellusalusta (3 ov)
Luennot: Lab.ins. Auvo Häkkinen 20.1.-5.3. ma 14-16, ke 14-16 A414.
Kurssin tavoitteena on sovelluskehitystyöhön riittävä nykyaikaisen
Unix-järjestelmän tuntemus. Tutustutaan mm. tiedostojärjestelmään,
prosessien hallintaan ja prosessien väliseen kommunikointiin. Kurssiin
kuuluu ohjelmointityö. Esitiedot: Unix-perusteet, C-ohjelmointi sekä
Rinnakkaisohjelmistot.
58069-8 Tietoliikenne (4 ov)
Luennot: Apul.prof. Timo Alanko 20.1.-23.4. ma 12-14, ke 10-12 Auditorio.
Kurssi perehdyttää tietoliikennejärjestelmien ja niissä
käytettävien liikennekäytäntöjen toimintaperiaatteisiin,
tiedonsiirtolaitteiden toimintaan, tärkeimpiin tiedonsiirto- ja
tietoliikennestandardeihin sekä tarjolla oleviin julkisiin
tiedonsiirtopalveluihin.
58110-3 Tieteellisen kirjoittamisen kurssi (4 ov)
Luennot: Apul.prof. Matti Mäkelä 21.1.-11.2. ti 12-14 A516.
58172-1 Ohjelmistotuotanto (8 ov)
Luennot: Apul.prof. Jukka Paakki 13.1.-7.2. ma 10-14, ke 8-12, pe 8-12 A516.
Cum laude approbatur -laboratorio on avoinna 9.1. - 12.5.
Suuntautumisvaihtoehdot tutkimusaloineen lukuvuonna 1996 - 1997 ovat:
Yleinen suuntautumisvaihtoehto (prof. Ukkonen, apul.prof. Mäkelä, dos. Tarhio)
Laitoksella järjestetään suuntautumisvaihtoehtojen ja tutkimusalojen esittelytilaisuus tiistaina 29.10.1996 kello 16 Auditoriossa.
Tutkimusalat lukuvuonna 1996 - 1997:
Algoritmitutkimus: Merkkijonomenetelmät (Esko Ukkonen, Jorma Tarhio),
Algoritminen geometria, tietorakenteet (Otto Nurmi)
Laskennan vaativuusteoria (Pekka Orponen)
suositeltavia kursseja: Merkkijonomenetelmät, Graafinen
tietojenkäsittely, Tiedonhallinta II, Ohjelmointikielten kääntäjät,
Suorituskykyanalyysi, Rinnakkaislaskennan algoritmit,
Laskennan vaativuusteoria
seminaareja: Koneoppimisen ja tietämyksen muodostamisen
lisensiaattiseminaari, Algoritmien animointi
suositeltavia sivuainekursseja: Numeerinen analyysi,
Optimointi I, Topologia I, Konkreetti matematiikka,
Laskettavuuden teoria, Todennäköisyyslaskenta II
Koneoppiminen ja tekoäly (Esko Ukkonen, Gösta Grahne, Tapio Elomaa,
Jyrki Kivinen)
suositeltavia kursseja: Koneoppiminen, Neuraaliverkot, Tekoäly,
Kompleksiset laskentajärjestelmät, Tietämyskannat, Tietämyksen muodostaminen,
Probabilistinen päättely, Robotiikka
seminaareja: Tietämystason päättely, Koneoppimisen ja
tietämyksen muodostamisen lisensiaattiseminaari
suositeltavia sivuainekursseja: Todennäköisyyslaskenta II,
Malliteoria, tilastotieteen opintoja
Neuroverkot ja kompleksiset laskentajärjestelmät (Pekka Orponen,
Henry Tirri, Petri Myllymäki)
suositeltavia kursseja: Probabilistinen päättely, Kompleksiset
laskentajärjestelmät, Koneoppiminen, Neuraaliverkot, Tietämyksen
muodostaminen, Robotiikka
seminaareja: Evoluutiolaskenta
suositeltavia sivuainekursseja: Matriisilaskenta, Numeerinen analyysi,
Optimointi I, Stokastiset prosessit, tilastotieteen opintoja
Graafinen ja matemaattinen tietojenkäsittely (Matti Mäkelä, Tapio Takala)
suositeltavia kursseja: Graafinen tietojenkäsittely, Graafisen
tietojenkäsittelyn jatkokurssi
seminaareja: Algoritmien animointi, Tietotekniikka viestinnän välineenä
suositeltavia sivuainekursseja: Numeerinen analyysi, Optimointi I,
tilastotieteen opintoja
Animointi (Jorma Tarhio, Erkki Sutinen)
suositeltavia kursseja: Tietokoneavusteinen opetus, Graafinen
tietojenkäsittely, Graafisen tietojenkäsittelyn jatkokurssi
seminaareja: Algoritmien animointi, Tietotekniikka viestinnän välineenä
Toiseksi sivuaineeksi suositellaan fysiikkaa tai tilastotiedettä.
Tutkimusalat lukuvuonna 1996 - 1997:
Ohjelmointikielet ja kääntäjät (Jukka Paakki, Juha Vihavainen)
Formaali spesifiointi ja verifiointi (Martti Tienari, Jaana Eloranta,
Roope Kaivola, Timo Karvi)
suositeltavia kursseja: Ohjelmointikielten periaatteet, Olio-ohjelmointi,
Ohjelmien semantiikka, Algoritmien suunnittelu ja analyysi,
Tietokoneverkot, Rinnakkaisohjelmoinnin
periaatteet, LOTOS-spesifiointikieli, Aikalogiikka ja järjestelmien
verifiointi
seminaari: Oliokielten toteutus, Formaali spesifiointi ja verifiointi
suositeltavia sivuainekursseja: Diskreetti matematiikka, Logiikka I,
Logiikka II
Ohjelmistomenetelmät (Jukka Paakki, Inkeri Verkamo, Harri Laine)
suositeltavia kursseja: C-kieleen ja Unix-ohjelmointiympäristöön
liittyvät kurssit, Hajautettujen ohjelmistojen toteuttaminen,
Käyttöliittymät, Oliotietokannat, Tiedonhallinta II,
Suorituskykyanalyysi, Ohjelmistojen suorituskyvyn suunnittelu,
Ohjelmointikielten periaatteet, Systeemityön menetelmät,
Olio-ohjelmointi, Tietokoneavusteinen yhteistyö
seminaareja: Ohjelmistojen mittaaminen, CASE-järjestelmät
Hajautetut järjestelmät (Martti Tienari, Timo Alanko),
Tietoliikennejärjestelmät (Martti Tienari, Kimmo Raatikainen, Timo Karvi)
Suorituskykyanalyysi (Timo Alanko, Teemu Kerola, Kimmo Raatikainen)
suositeltavia kursseja: C-kieleen ja Unix-ohjelmointiympäristöön
liittyvät kurssit, Hajautettujen ohjelmistojen toteuttaminen, Tietoliikenne,
Tietokoneverkot, Tietokonearkkitehtuurit, Suorituskykyanalyysi,
Rinnakkaisohjelmoinnin periaatteet, Langaton tietoliikenne, Ohjelmistojen
suorituskyvyn suunnittelu, Simulointimenetelmät, Tietoliikenteen
suorituskyvyn analysointi, Tapahtumakäsittely
seminaareja: Liikkuvat työasemat, CORBA-ohjelmistoalusta,
Avoin hajautettu tietojenkäsittely, Tietoliikennetekniikka,
ATM-järjestelmät
suositeltavia sivuainekursseja: todennäköisyyslaskentaan liittyvät
kurssit, tilastotieteen kurssit, fysiikasta Elektroniikka,
Mikrotietokoneet, Digitaalielektroniikka
Tutkimusalat lukuvuonna 1996 - 1997:
Tietämyksen muodostaminen (Heikki Mannila, Pekka Kilpeläinen,
Inkeri Verkamo),
Tietokantasuunnittelu, teksti- ja oliotietokannat (Heikki Mannila,
Pekka Kilpeläinen),
Logiikkatietokannat, tietokantarakenteet ja -algoritmit (Seppo Sippu,
Otto Nurmi)
suositeltavia kursseja: Tietämyksen muodostaminen, Tietokantojen
suorituskyvyn arviointi, Tietämyskannat, Oliotietokannat,
Tiedonhakumenetelmät, Algoritmien suunnittelu ja analyysi,
Tietoliikenne, Tietokoneverkot, Tapahtumakäsittely, Suorituskykyanalyysi,
Tietokoneavusteinen yhteistyö, Tekoäly, Käyttöliittymät, Olio-ohjelmointi
seminaareja: Paikkatietojärjestelmät, Informaatiojärjestelmien
tutkielmaseminaari, Tietämystason päättely
Käyttöliittymät, tietokoneavusteinen yhteistyö (Hannu Erkiö),
Systeemityön menetelmät (Harri Laine, Inkeri Verkamo, Jukka Paakki)
suositeltavia kursseja: Käyttöliittymät, Systeemityön menetelmät,
Tietokantasuunnittelun erikoiskurssi, Tietokoneavusteinen yhteistyö,
Tiedonhakumenetelmät, Tietämyskannat, Suorituskykyanalyysi,
Tietokoneavusteinen opetus, Graafinen tietojenkäsittely, Tietoliikenne,
Tietokoneverkot, Tapahtumakäsittely, Ohjelmistotuotannon jatkokurssi,
Olio-ohjelmointi, Tietokantojen suorituskyvyn arviointi, Hajautettujen
ohjelmistojen toteuttaminen, Ohjelmistojen suorituskyvyn suunnittelu
seminaareja: Käyttöliittymätutkimus, CASE-järjestelmät,
Informaatiojärjestelmien tutkielmaseminaari
suositeltavia kursseja: Tietokoneavusteinen opetus (pakollinen),
Tietojenkäsittelyn menetelmiä, Ohjelmointikielten periaatteet,
Käyttöliittymät
seminaareja: Tietotekniikka viestinnän välineenä, Algoritmien animointi
Tutkielman aiheesta sovitaan ao. suuntautumisvaihtoehdon vastuuhenkilön kanssa. Tutkielmalle määrätään 1 - 2 ohjaajaa. Työn etenemistä seurataan laudatur-laboratoriossa. Laitoksen jokin seminaari saattaa tukea tutkielman laatimista siinä määrin, että kyseinen seminaari voidaan määrätä tutkielman tekijälle pakolliseksi. Tutkielmasuunnitelma ja tutkielma jätetään tarkastettavaksi ohjaajalle kahtena kappaleena. Epäselvyyksissä voi ottaa yhteyttä laudatur-laboratorioon. Mikäli tutkielma tehdään työryhmässä on opiskelija velvollinen osallistumaan työryhmän kokouksiin. Jos opiskelija ei ole suorittanut tutkintoon vaadittavaa kypsyysnäytettä jo LuK-tutkinnon yhteydessä, näyte suoritetaan, kun pro gradu -tutkielma on jätetty tarkastettavaksi. Kypsyysnäytteen voi suorittaa loppukokeiden yhteydessä.
Tutkielmatyöskentelyn kiinteyttämiseksi sen keston ylärajaksi on määritelty yksi vuosi. Työn mahdollisesti viivästyessä on sovittava jatkoajasta. Työskentely jaetaan valvonnan ja ohjauksen kannalta kahteen vaiheeseen:
Tarkemmat ohjeet tutkielmasuunnitelman ja pro gradu -tutkielman sisällöstä on esitetty 4. kerroksen ilmoitustaululla 10 ja pro gradu -tutkielmaohjeessa, jonka saa laudatur-laboratoriosta.
581257-8 Tiedonhakumenetelmät (3 ov)
Luennot: Prof. Hannu Erkiö 17.9.-10.12. ti 12-14 A414.
Perinteiset tiedonhakumenetelmät ja tiedonhaku tietoverkoista.
581541-0 Tapahtumakäsittely (4 ov)
Luennot: Yliass. Juha Puustjärvi 11.9.-10.12. ti 10-12, ke 12-14 B453.
Sarjallistuvuusteoria. Samanaikaisuudenhallinta ja toipumisalgoritmeja.
Tapahtumanhallinta hajautetuissa ympäristöissä. Tapahtumakäsittelyn
uusia sovellusalueita.
58093-3 Merkkijonomenetelmät (5 ov)
Luennot: Prof. Esko Ukkonen 11.9.-9.12. ma 12-14, ke 10-12 A318.
Merkkijonohahmon tarkkojen ja likimääräisten esiintymien etsiminen.
Tekstin indeksointi. Tiedon tiivistys.
581252-3 Robotiikka (4 ov)
Luennot: Leht. Tapio Elomaa 11.9.-10.12. ti 10-12, ke 12-14 A414.
Itsenäisten robottien perusteet ja tietojenkäsittelylliset haasteet
sekä koneoppimisen sovellukset niissä.
58096-4 Hajautetut käyttöjärjestelmät (4 ov)
Luennot: Apul.prof. Timo Alanko 12.9.-5.12. to 10-12, pe 12-14 A414.
Hajautuksen problematiikka ja käsitteenmuodostus,
keskeiset ratkaisuperiaatteet hajautetun päätöksenteon
toteutuksissa, esimerkit käyttöjärjestelmätoiminnoista.
58070-4 Tietokonearkkitehtuurit (4 ov)
Luennot: Apul.prof. Teemu Kerola 12.9.-10.12. ti 12-14, to 12-14 B450.
Kurssilla käsitellään tietokonearkkitehtuurien peruskäsitteet
käskykannan rakenteesta I/O-järjestelmiin. Painopiste on
yhden prosessorin systeemeissä, mutta myös rinnakkaisjärjestelmien
arkkitehtuurien piirteitä käsitellään.
Laudatur-laboratorio on avoinna 5.9. - 9.12.
58064-3 Käyttöliittymät (4 ov)
Luennot: Prof. Hannu Erkiö 21.1.-23.4. ti, ke 12-14 A414.
Käyttäjän (ihmisen) ja sovelluksen (tietokoneen) välisen yhteyden
suunnittelu ja toteuttaminen.
581550-4 Tietämyksen muodostaminen (3 ov)
Luennot: Prof. Heikki Mannila 21.1.-6.5. ti 12-14 A318.
Tietämyksen muodostamisen (data mining) perusteet ja menetelmät.
Sääntöjen muodostus datasta.
58053-7 Algoritmien suunnittelu ja analyysi (5 ov)
Luennot: Leht. Otto Nurmi 21.1.-7.5. ti 12-14, ke 10-12 A320.
Yleisiä suunnitteluperiaatteita. Joukko-operaatiot, verkkoalgoritmit,
järjestämisalgoritmit. Likimääräis-, satunnais- ja rinnakkaisalgoritmit.
581254-9 Probabilistinen päättely (3 ov)
Luennot: Yliass. Jyrki Kivinen 22.1.-7.5. ke 10-12 A319.
Tietämyksen esittämisen ja oppimisen perusteita, erityisesti
Bayes-verkot.
58060-5 Tietokoneverkot (4 ov)
Luennot: Prof. Martti Tienari 22.1.-25.4. ke, pe 10-12 A414.
Protokollien spesifiointi ja analyysi esimerkkien valossa.
Tietoturvan peruskäsitteistö: salaus, eheys, todennus jne.
581255-2 Aikalogiikka ja järjestelmien verifiointi (3 ov)
Luennot: Yliass. Roope Kaivola 22.1.-7.5. ke 12-14 A318.
Aikalogiikan perusteet. Yleiskuva aikalogiikan soveltamisesta
rinnakkaisten ja reaktiivisten järjestelmien ominaisuuksien
kuvaamiseen ja verifiointiin. Esimerkkejä erilaisten järjestelmien
verifioinnista.
58144-8 Ohjelmointikielten kääntäjät (5 + 1 ov)
Luennot: Yliass. Jorma Tarhio 21.1.-9.5. ti 10-12, pe 12-14 B453.
Kääntäjän rakenneosat: selaus, jäsennys, semanttinen analyysi ja
koodinluonti; kääntäjätyökalujen käyttö.
581544-9 Olio-ohjelmointi (4 ov)
Luennot: Leht. Juha Vihavainen 22.1.-24.4. ke, to 16-18 Auditorio.
Johdatus olioajatteluun. Olioanalyysi ja -suunnittelu.
Luokkakirjastojen käyttö ja toteutus. Olio-ohjelmointitekniikkaa.
581243-9 Langaton tietoliikenne (3 ov)
Luennot: Tuntiop. Heimo Laamanen 16.1.-10.4. to 16-18 A414.
Langattoman tietoliikenteen haasteet ja tämän hetken ratkaisut niihin.
Laudatur-laboratorio on avoinna 9.1. - 12.5.
58154733-6 CASE-järjestelmät (2 ov)
Leht. Harri Laine 17.9.-10.12. ti 8-10 A414.
58154734-3 Tietämyksen muodostamisen ja hahmon tunnistuksen
lisensiaattiseminaari (2 ov)
Prof. Heikki Mannila ja prof. Esko Ukkonen 12.9.-5.12. to 10-12 A319.
58154735-0 Rinnakkaisjärjestelmien formaalin spesifioinnin
tutkimusseminaari (2 ov)
Prof. Martti Tienari 7.10. alkaen kerran kuukaudessa ma 14-17 B649.
58154736-7 CORBA-alusta hajautetuille ohjelmistoille (2 ov)
Prof. Martti Tienari 18.9-4.12. ke 16-18 A414.
58154737-4 Liikkuvien työasemien tutkimusseminaari (2 ov)
Apul.prof. Timo Alanko 13.9.-29.11. pe 8-10 A320.
58154738-1 Seminar on ATM Networking (2 cu)
FT, dos. Kimmo Raatikainen 20.9.-29.11. Fri 10-12 A320.
58154739-8 Oliokielten toteutus (2 ov)
Leht. Juha Vihavainen 18.9.-4.12. ke 12-14 A320.
58154740-4 Algoritmien animointi (2 ov)
Dos. Jorma Tarhio 16.9.-9.12. ma 14-16 A414.
58154741-1 Tietämystason päättely (2 ov)
Apul.prof. Gösta Grahne 17.9.-10.12. ma 16-18 A414.
58154742-8 Evoluutiolaskenta (2 ov)
FT, dos. Patrik Floréen 18.9.-4.12. ke 16-18 A318.
58154734-3 Tietämyksen muodostamisen ja hahmon tunnistuksen
lisensiaattiseminaari (jatkoa syyslukukaudelta) (2 ov)
Prof. Heikki Mannila ja prof. Esko Ukkonen 16.1.-24.4. to 10-12 A319.
58154710-7 Informaatiojärjestelmien tutkielmaseminaari (2 ov)
Prof. Hannu Erkiö 16.1.-24.4. to 8-10 A318.
58154743-5 Paikkatietojärjestelmät (2 ov)
Apul.prof. Seppo Sippu 16.1.-24.4. to 12-14 A414.
58154735-0 Rinnakkaisjärjestelmien formaalin spesifioinnin
tutkimusseminaari (jatkoa syyslukukaudelta) (2 ov)
Prof. Martti Tienari kerran kuukaudessa ma 14-17 B649.
58154744-2 Avoin hajautettu tietojenkäsittely (2 ov)
Prof. Martti Tienari 22.1.-7.5. ke 16-18 A414.
58154745-9 Seminar on Telecommunications technology (2 ov)
FT, dos. Kimmo Raatikainen 17.1.-2.5. pe 8-10 A320.
58154746-6 Ohjelmistojen mittaaminen (2 ov)
Apul.prof. Jukka Paakki ja leht. Inkeri Verkamo 22.1.-7.5. ke 14-16 A320.
58154747-3 Tietotekniikka viestinnän välineenä (2 ov)
Apul.prof. Gösta Grahne 20.1.-5.5. ma 14-16 A318.
Jatko-opintojen tavoite voi olla joko ensisijaisesti lisensiaatintutkinto tai suoraan väitöskirja ja tohtorintutkinto. Opintojen keskeinen osa on itsenäisen tieteellisen tutkielman, lisensiaatintutkimuksen tai väitöskirjan, laatiminen. Lisensiaatintutkimuksen tulee osoittaa opiskelijan perehtyneisyys valittuun aihepiiriin, kyky kirjoittaa tieteellistä tekstiä ja valmius itsenäiseen tutkimustyöhön. Tohtorintutkinnossa tutkielmalle asetetaan korkeammat tieteelliset vaatimukset: väitöskirjan tulee osoittaa tieteellistä kypsyyttä ja sisältää kansainvälisellä tasolla mielenkiintoista uutta tietoa.
Yleensä on suositeltavaa asettaa jatko-opintojen tavoitteeksi suoraan tohtorintutkinto. Lisensiaatintutkimukseksi voidaan tällöin tarvittaessa hyväksyä riittävää kypsyyttä osoittava väitöskirjan käsikirjoitus. Väitöskirja voidaan kuitenkin laatia myös kehittämällä erikseen laadittua lisensiaatintutkimusta edelleen. Useissa tapauksissa on hyvä pyrkiä ohjaajan opastuksessa kansainvälisesti julkaisukelpoisiin tuloksiin heti sen jälkeen, kun tietyt perusvalmiudet on saavutettu. Töitä voidaan julkaista jo ennen tutkielman valmistumista konferenssiesitelminä ja lehtiartikkeleina, ja itse tutkielmakin on mahdollista koota tällaisista erillisjulkaisuista.
Jatko-opintojen tehokkaan edistämisen kannalta ne on syytä nivoa laitoksen jonkin tutkimusryhmän toimintaan. Ryhmä tarjoaa tukea tieteellisen asiantuntemuksen, keskustelun ja ideoinnin sekä kansainvälisten kontaktien muodossa. Tutkimusryhmään kuuluminen helpottaa myös opintojen rahoituksen järjestämistä. Laitoksen tutkimusaloja on esitelty toisaalla tässä oppaassa.
Jatko-opintojen aihepiiri löytyy keskustelemalla laitoksen tutkijoiden kanssa, esimerkiksi jonkin tutkimusseminaarin yhteydessä. Muodollisesti jatko-opinnot aloitetaan ilmoittautumalla aineen professorille, jonka kanssa sovitaan tutkielman alue (lopullinen aihe selviää työn edistyessä) sekä erikoistumis- ja sivuaineopinnot, jotka kirjataan jatko-opintosuunnitelmaksi erityiselle lomakkeelle. Jokaiselle opiskelijalle nimetään myös henkilökohtainen ohjaaja. Useissa tapauksissa on tarkoituksenmukaista aloittaa jatko-opintojen suunnittelu jo ennen perustutkinnon valmistumista.
Lisensiaatin- ja tohtorintutkintoihin sisältyvä vähintään 20 opintoviikon perehtyminen johonkin tietojenkäsittelytieteen erikoisalaan kuulusteluineen koostuu sopivien vähintään laudatur-tasoisten erikoiskurssien suorittamisesta (12 - 16 ov) sekä osallistumisesta seminaareihin (4 - 8 ov). Jatkotutkintoon sisällytettävien laudatur-kurssien ja seminaarien arvosanojen on oltava vähintään 2/3.
Päätoimisesti opiskellen on mahdollista suorittaa lisensiaatintutkinto 2 - 3 vuodessa ja tohtorintutkinto noin neljässä vuodessa perustutkinnon suorittamisen jälkeen.
Jatko-opintoihin normaalisti sisältyvät noin 20 opintoviikon sivuaineopinnot on syytä suorittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opetuksesta sivuaineopinnoiksi soveltuvat parhaiten matematiikan ja fysiikan aineopintojen ja syventävien opintojen kurssit, mutta tutkintoon voidaan sisällyttää myös muiden tiedekuntien tai toisen korkeakoulun, kuten Teknillisen korkeakoulun tai Helsingin kauppakorkeakoulun, vastaavan tasoisia opintoja.
Yhden tai kahden lukukauden mittainen opiskelu jossain ulkomaisessa korkeakoulussa ja osallistumiset lyhyemmille kansainvälisille tutkijakursseille ovat erittäin suositeltavia kansainvälisten kontaktien luomiseksi ja tuntuman saamiseksi tutkimuksen kansainväliseen tasoon. Ulkomaiset opinnot ovat tärkeitä myös tieteellisessä työssä välttämättömän englannin kielen taidon kehittämiseksi.
Jatko-opiskelijoita pidetään etusijalla palkattaessa laitoksella henkilöstöä opetustehtäviin ja tutkimusprojekteihin. Näiden tehtävien ohessa opiskelu ja opinnäytteiden valmistelu on mahdollista.
Jatko-opintoja koskevaa opintoneuvontaa antavat laitoksen professorit ja muut tutkijat.
All the information here is preliminary. For detailed, up-to-date information please refer to the departmental bulleting boards at the beginning of each semester, or contact the departmental Student Councelling Office, room B439, Department of Computer Science, Teollisuuskatu 23, tel. 708 44222.
At the basic level (approbatur) we offer this year at least the following courses in English: Introduction to Computing, Programming Laboratory (Pascal).
Most compulsory basic level (approbatur) and some intermediate level (cum laude approbatur) courses may include one or two practice groups (laskuharjoitusryhmä) in English if there is sufficient demand for it. Students should contact the instructor in advance if they wish to have practice sessions in English.
The advanced and postgraduate (laudatur) courses given in English fall into two categories: courses associated with the Helsinki Graduate School in Computer Science and Engineering (HeCSE), and regular courses. Some HeCSE courses are offered by our Department at the University of Helsinki (UH), others by various departments at the Helsinki University of Technology (HUT). HeCSE courses are given in English if there is sufficient demand. More information on these courses is available through WWW (http://www.cs.helsinki.fi/hecse/) or by e-mail (hecse@cs.hut.fi).
At least the following other courses or seminars at our department may be taught in English if there is sufficient demand (determined by the instructor) for it: Artificial Intelligence, Computer-Aided Instruction, Computer Architecture, Computer Graphics, Mobile (Wireless) Data Communication, Probabilistic Reasoning, String Processing Algorithms, Temporal Logic and Verification, seminar on ATM Networking, seminar on Evolutionary Computation, seminar on Software Metrics, seminar on Telecommunications Technology.
Most exams, at all levels, can be taken in English if so requested. The exam material will be available in English in such cases. Contact the instructor giving the exam two weeks in advance. Current, up-to-date information is available through WWW (http://www.cs.helsinki.fi/local/instr.engl/).
All registering for the Computer Science courses and exams at the University of Helsinki should be done using the computer registration system at the Department (e.g., in room D423, 4th floor). For the HeCSe courses organized by the Helsinki University of Technology contact the instructor or the appropriate department. Verify times and places from either the appropriate bulletin boards at our Department, or directly from HeCSE.
Observera att på finskspråkiga kurser kan tentuppgifterna erhållas även på svenska, om studeranden ber om detta av föreläsaren i tillräckligt god tid före tentamensdagen.
580211-9 Introduktion till datateknik (2 sv).
Undervisning: Thomas Långbacka,
17.9-19.11, tis 10-12, B450.
På kursen behandlas bl.a. datorns funktion, datorutrustning och
programvara. Kursen består av 20 timmar föreläsningar och 20 timmar
övningar (tidpunkt meddelas senare).
Laboratoriegrupper arrangeras vid behov.
Laboratoriegrupper arrangeras vid behov.
Ahonen, Helena, FL, ass., virasta vapaa.
Alanko, Timo, FT, apul.prof. Vastaanotto ma, ke 8.30 - 9, huone B425.
Back, Ralph, FT, dos., Åbo Akademin prof.
Elolampi, Pentti, FK, ass.
Elomaa, Tapio, FT, leht., virasta vapaa kl.
Eloranta, Jaana, FT, ass., virasta vapaa.
Eloranta, Satu, FM, ass.
Erkiö, Hannu, FT, dos., prof. Vastaanotto ma, to 13 - 13.30,
huone A403.
Floréen, Patrik, FT, dos., Suomen Akatemian pääsiht.
Grahne, Gösta, FT, dos., apul.prof. Vastaanotto sl ke, pe 14 - 14.30,
kl ke 11 - 11.30, pe 12 -12.30 huone C458.
Heikkinen, Barbara, FM, ass.
Häkkinen, Auvo, FM, lab.ins.
Järvinen, Pertti, FT, dos., Tampereen yliopiston prof.
Kaivola, Roope, FT, yliass.
Karvi, Timo, FL, yliass.
Kerola, Teemu, PhD., apul.prof.
Kilpeläinen, Pekka, FT, yliass., virasta vapaa.
Kivinen, Jyrki, FT, yliass.
Klemettinen, Mika, FM, ass., virasta vapaa.
Kojo, Markku, FM, yliass.
Korpimies, Kai, FM, leht.
Koskimies, Kai, FT, dos., Tampereen yliopiston prof.
Kuittinen, Juhani, FK, leht.
Kujala, Teija, FK, aman., virasta vapaa.
Kutvonen, Lea, FM, lab.ins., virasta vapaa.
Kutvonen, Petri, pääsuunn.
Kuuppelomäki, Päivi, FM, tutkimusass.
Laine, Harri, FL, leht. Vastaanotto ti 10 - 10.30,
to 9 - 9.30 huone B446.
Laine, Jukka, FK, ass.
Lindén, Greger, FL, ass.
Linnainmaa, Seppo, FT, dos., prof. (VTT).
Lokki, Heikki, FL, leht.
Långbacka, Thomas, FL, yliass.
Mannila, Heikki, FT, prof. virasta vapaa sl.
Marttinen, Liisa, FM, leht.
Mäkelä, Matti, TkT, apul.prof. Vastaanotto ti 9.45 - 10.15,
to 10.30 - 11 huone A402.
Nespoli, David, B.Sc., leht.
Nurmi, Otto, Dr.rer.pol., leht.
Orponen, Pekka, FT, dos., Jyväskylän yliopiston prof.
Paakki, Jukka, FT, apul.prof.
Peltola, Eero, FT, dos., Jyväskylän yliopiston prof.
Pollari-Malmi, Kerttu, TkL, leht.
Puustjärvi, Juha, FL, yliass.
Raatikainen, Kimmo, FT, dos. leht., virasta vapaa.
Rautell, Raija, aman.
Ronkainen, Pirjo, FM, ass., virasta vapaa.
Räihä, Kari-Jouko, FT, dos., Tampereen yliopiston prof.
Sippu, Seppo, FT, apul.prof. Vastaanotto ti 10 - 11, ke 10 - 10.30
huone A404.
Sivén, Reijo, FK, aman.
Soisalon-Soininen, Eljas, FT, dos., Teknillisen korkeakoulun prof.
Sorsa, Juha-Antti, FM, ass.
Suoranta, Veli-Matti, FK, ass.
Sutinen, Erkki, FL.
Taina, Juha, FK, ass., virasta vapaa
Takala, Tapio, TkT, dos., Teknillisen korkeakoulun prof.
Tarhio, Jorma, FT, dos., Joensuun yliopiston apul.prof.
Tienari, Martti, FT, prof., laitoksen esimies. Vastaanotto ma, ti, ke,
to 12 - 12.30 huone A310.
Toivonen, Hannu, FK, ass., virasta vapaa.
Torvalds, Linus, ass.
Turtia, Hannu, yo., leht.
Ukkonen, Esko, FT, prof. Vastaanotto ke 14.30 - 15,to 12.30 - 13
huone A304.
Valmari, Antti, TkT, dos., Tampereen teknillisen korkeakoulun
apul.prof.
Veijalainen, Jari, Dr.-Ing., dos., Jyväskylän yliopiston
vt. prof.
Verkamo, Inkeri, FT, dos., leht., virasta vapaa.
Vihavainen, Juha, FL, leht. Vastaanotto ke, to 15.30 - 16
huone C461.
Vilo, Jaak, M.Sc., ass., virasta vapaa.
Wikla, Arto, FM, leht.