58301107 Multimedia ja tietoliikenne (2ov)
Aihepiiri
Multimedia tarkoittaa sananmukaisesti monen erilaisen tiedonesityskeinon yhdistelmää. Seminaarissa lähestytään multimediasovelluksia hajautettujen sovellusten, hajautettujen sovellusalustojen ja multimediatiedonsiirron näkökulmasta.Esitysten aihepiirit täsmennetään seuraavilta alueilta:
- Multimediadatan syöttö ja esittäminen, sisäiset esitysmuodot
- Multimediajärjestelmien tarvitsema käyttöjärjestelmätuki
- Multimediadatan talletusmuodot, mm. tietokannoissa, mm.
- Multimediadatan siirtoformaatit ja kompressointi, mm. JPEG, MPEG, ...
- Multimediavirtojen tahdistaminen
- Palvelun laatu (Quality of Service) ja resurssienhallinta
- Internet-protokollat ja niiden multimediatuki
- Multimediasovelluksista, mm. ryhmätyövälineet, multimediadokumentit,
- Multimediasovellusten ohjelmointi
Aihepiiriin voi tutustua esimerkiksi seuraavien kirjojen ja lehtien avulla:
- Ralf Steinmetz, Klara Nahrstedt, Multimedia: Computing, Communications and Applications. Prentice Hall. 1995.
- Gordon Blair, Jean-Bernard Stefani, Open Distributed Processing and Multimedia. Addison-Wesley. 1998.
- Fred Halsall, Multimedia Communications - Applications, Networks, Protocols and Standards. Addison Wesley. 2001.
- IEEE Multimedia
- ACM Multimedia
- ACM Springer Journal of Multimedia Systems
- IEEE Multimedia Conference
Seminaarin esitietovaatimukset
Seminaariin osallistuminen edellyttää tieteellisen kirjoittamisen kurssin suoritusta ja perustietoja tietoliikenteestä ja käyttöjärjestelmistä.Seminaarin suorittaminen ja työmuodot
Seminaarin suoritus edellyttää seuraavaa:-
Tiivistelmä/suunnitelma seminaarityön rajauksesta ja sisällöstä.
- Suunnitelma on noin 1-2 sivuinen tiivistelmä (extended abstract) kirjallisuusluetteloineen. Se laaditaan annetun alustavan kirjallisuuden perusteella ja sitä täsmennetään yhdessä seminaarin vetäjän kanssa.
- Tiivistelmät kerätään seminaarin www-sivulle 6.2. 2001 mennessä (paitsi aivan alun esityksillä viikkoa ennen esitystä).
-
Kirjallinen esitys, noin 15-20 sivua.
- Kirjallisessa esityksessä on syytä noudattaa tieteellisen kirjoittamisen kurssin antamia ohjeita. Kurssikirjahyllyssä ko. kurssin kohdalla on lisämateriaalia esitysten teknisen kokoamisen tueksi. Ja kysyä saa!
- Teksti toimitetaan osallistujille viimeistään viikkoa ennen suullista esitystä. Jakeluun käytettään pääsääntöisesti seminaarin www-sivua. Suositeltavia formaatteja ovat PDF ja PostScript, www-sivukin sopii. WWW-linkin lähettäminen on sopiva tapa.
- Lopullinen versio (2 paperikopiota) kirjallisesta esityksestä toimitetaan 2 viikkoa suullisen esityksen jälkeen. Tekstiin tehdään tarvittaessa (sopimuksen mukaan) korjauksia esityksen yhteydessä saadun palautteen ja käydyn keskustelun perusteella.
- Suullinen esitys. Jokaiselle esitykselle varataan yksi seminaarikerta. Esityksen mitta on noin 70 minuuttia, loppu ajasta on varattu keskustelulle. (Mikäli väkeä on paljon: Jokaiselle esityksille keskusteluineen on varattu noin 60 minuuttia. Loppukeskustelulle on jätettävä vähintään 10 minuuttia.)
- Aktiivinen osallistuminen esityksiä seuraavaan keskusteluun. Kunkin esityksen yhteydessä on varattu noin puoli tuntia keskusteluun.
- Palautteen antaminen muille seminaariosallistujille tehdyistä seminaaritöistä. Kunkin istunnon lopuksi kukin kirjaa nimettömänä muutaman vahvan ja muutaman heikon kohdan esillä olleesta työstä (kirjallinen esitys, suullinen esitys, jäsentely, kalvot, ...).
- Kts myös laitoksen seminaariohjetta.
Seminaarin ohjelma ja aikataulu
Seminaariesitysten aiheet ja materiaali ovat erillisellä sivulla, samoin alustava aikataulu.Lea.Kutvonen@cs.Helsinki.FI