Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen opintosuoritukset

Koko oppimäärän arvosana

Tietojenkäsittelytieteen approbatur-, cum laude approbatur- ja laudatur-oppimäärä hyväksytään ja niistä annetaan arvosana opintojaksojen suoritusten perusteella. Oppimäärämerkintä annetaan siihen sisältyvien opintojaksojen tultua suoritetuiksi ja merkityiksi opintokirjaan tai opintosuoritusrekisteriin.

Oppimäärän arvosana saadaan laskemalla kokonaisuuteen sisältyvien opintojaksojen arvosanojen painotettu keskiarvo. Painokertoimina käytetään opintojaksojen opintoviikkomääriä kuitenkin siten, että approbatur-oppimäärän painokertoimena on 5 opintoviikkoa cum laude approbatur-oppimäärässä ja cum laude approbatur-oppimäärän opintoviikkomäärästä vähennetään 15 laskettaessa laudatur-oppimäärän arvosanaa. Arvosanoissa esiintyvät "+" ja "-" vastaavat 1/3 pistettä arvosanasta. Opintojakso, joka on arvosteltu ainoastaan arvosanalla "hyväksytty", jätetään huomiotta painotettua keskiarvoa laskettaessa. Oppimäärän arvosana määräytyy painotetusta keskiarvosta seuraavasti: Keskiarvon ollessa aidosti pienempi kuin 2-, oppimäärän arvosana on 1 (tyydyttävät tiedot); kun se on aidosti suurempi kuin 2+, oppimäärän arvosana on 3 (erinomaiset tiedot) ja muuten 2 (hyvät tiedot).

Kurssin suoritus kurssikokeiden ja harjoitusaktiivisuuden perusteella

Normaalisti tietojenkäsittelytieteen luentokurssi suoritetaan kurssikokeilla ja harjoituksissa osoitetulla aktiivisuudella. Suoritukseen voi kuulua myös harjoitustöitä tai kirjallisia tehtäviä. Lähemmät yksityiskohdat arvostelussa käytettävästä pistelaskujärjestelmästä jäävät kurssikohtaisen päätöksen varaan; arvostelu perustuu tavallisesti pääosin kokeiden pistemääriin. Arvosteluperusteet julkistetaan opiskelijoille kurssin alussa.

Luentokurssin harjoitukset voidaan määrätä pakollisiksi niille, jotka aikovat suorittaa kurssin kurssikokeilla. Kurssin alussa ilmoitetaan, kuinka moneen harjoitustilaisuuteen tulee vähintään osallistua (yleensä noin 70 % kaikista tilaisuuksista). Harjoitustilaisuuteen osallistuneeksi katsotaan tällöin opiskelija, joka on tehnyt ainakin puolet kyseisen harjoituskerran tehtävistä, ollut paikalla harjoitustilaisuudessa tehtävien käsittelyn ajan ja esittänyt pyydettäessä ratkaisut taululla tai piirtoheittimellä. kurssikokeiden hyväksytty suoritus ei riitä kurssin suoritukseksi, jos opiskelija ei ole osallistunut riittävästi harjoituksiin tai tehnyt muita sovittuja tehtäviä.

Kurssikoejärjestelmässä voidaan kurssikoe, johon opiskelija sairauden tms. todistettavan esteen vuoksi ei ole voinut saapua, korvata siten, että opiskelija osallistuu kurssin päätyttyä järjestettävään seuraavaan erilliskokeeseen ja erilliskokeessa saadusta pistemäärästä johdetaan korvattavan kurssikokeen pistemäärä kokeiden maksimipistemäärien suhteessa. Kurssin arvosanaksi valitaan joko erilliskokeen arvosana sellaisenaan tai kurssin arvosana kurssikoejärjestelmän perusteella laskettuna, sen mukaan kumpi arvostelutapa antaa paremman tuloksen. Opiskelijan on esitettävä erilliskoepaperin liitteenä selvitys poissaolon syystä (lääkärintodistus tms.) halutessaan kurssikoe- ja harjoituspisteittensä ottamista huomioon kurssin loppuarvostelussa.

Kurssikoe kestää 3,5 tuntia ja siinä on 3-5 tehtävää.

Kurssin suoritus erilliskokeella

Kurssikoejärjestelmän ohella tietojenkäsittelytieteen kursseja voi suorittaa myös osallistumalla erilliskokeisiin. Erilliskokeessa voi myös yrittää parantaa kurssikokeissa saatua arvosanaa. Eräiden kurssien erilliskokeeseen osallistuminen edellyttää, että kursseihin sisältyvät muut osatehtävät (harjoitustyöt, kirjalliset tehtävät, harjoitukset) on suoritettu. Yleensä erilliskokeen järjestää asianomaista kurssia luennoinut opettaja. Erilliskokeen kesto on 3,5 tuntia ja siinä on tavallisesti 4-6 tehtävää. Erilliskokeiden sijoittelusta on päätetty erikseen.

Kokeissa vaadittava oppiaines määritellään lukukausittain tarkistettavissa kurssikuvauksissa, jotka ovat nähtävissä laitoksen WWW-sivuilla. Kurssikuvauksessa on esitettynä kurssin sisältö pääkohdittain sekä kirjallisuusviitteet.

Kurssin arvosanan määräytyminen

Riippumatta siitä, miten kurssi suoritetaan, kurssisuorituksen maksimipistemääräksi suositellaan 60, jonka kuulustelija jakaa harkintansa mukaan kurssikokeiden, harjoitusten ja mahdollisten harjoitustöiden kesken. Harjoitusaktiivisuudesta annettava pistemäärä, joka määräytyy ratkaistujen tehtävien perusteella, on tavallisesti 6 pistettä. Kurssin loppuarvosana määräytyy normaalisti seuraavan asteikon mukaan:

1- 1 1+ 2- 2 2+ 3- 3
30 33 36 39 42 45 48 51

Tutkielmat ja aineet

Tieteellisen kirjoittamisen kurssiin sisältyvät harjoitusaineet ja -tutkielmat arvostellaan arvolausein: hylätty, 1-, 1, 1+, 2-, 2, 2+, 3-, 3. Tieteellisen kirjoittamisen kurssin arvosana määräytyy pääsääntöisesti tutkielmaharjoituksen mukaan.

Pro gradu -tutkielman arvosanan määrää matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta kahden tarkastajan esityksestä. Tutkielman arvosana vaikuttaa opintoviikkomääränsä mukaisella painolla laudatur-oppimäärän arvosanaan. Tiedekunnan arvosana vastaa laitoksen sisäistä arvosteluasteikkoa seuraavasti:

l ecl mcl cl nsla luba a
3 3 2.5 2 1.5 1 1

Oppimäärämerkinnät

Oppimäärän (approbatur, cum laude, laudatur) merkintää varten opiskelija toimittaa laitoksen kansliaan tai oppimäärämerkintöjä antamaan valtuutetulle opettajalle opintokirjansa, tähän tarkoitukseen laaditulle lomakkeelle tehdyn luettelon suorittamistaan oppimäärään sisällytettävistä opintojaksoista sekä opintosuoritusrekisteriotteen. Rekisteriote vaaditaan, ellei opintojaksojen suorituksista ole merkintää opintokirjassa. Opettaja tarkistaa suoritukset ennen oppimäärämerkinnän antamista. Laitoksen hallinnon kannalta olisi toivottavaa, että oppimäärämerkintä haettaisiin heti sen kaikkien opintojaksojen valmistuttua.

Opintosuoritusten vanheneminen

Oppimääräsuoritukset eivät vanhene. Yksittäiset tietojenkäsittelytieteen opintojaksot, joita ei ole sidottu oppimäärään, vanhenevat kymmenen vuoden jälkeen.