Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

Kansainvälinen opiskelijavaihto (ja työharjoittelu)

Sivu on tehty lähinnä perustutkinto-opiskelijoille. Jotkin vaihto-ohjelmat sopivat myös jatko-opiskelijoille - kysy! Osa tiedoista on hyödyllisiä myös täysin omatoimisesti (vaihto-ohjelmien ulkopuolella) järjestetyn ulkomailla opiskelun kannalta.

Sisällysluettelo

  1. Ajankohtaista
  2. Yleisiä periaatteita
  3. Tietoa vaihto-ohjelmista (linkkejä)
  4. Tiedotustilaisuudet
  5. TKTL:n vaihtosopimukset (Erasmus-ohjelma)
  6. Opiskelu Pohjoismaissa (NORDPLUS, NORDLYS)
  7. Apuraha opiskelijaliikkuvuutta varten (Freemover-stipendi)
  8. Työharjoittelu ulkomailla
  9. Apurahoja
  10. Tilastoja, kokemuksia (vaihto-opiskelijat, työharjoittelijat)

1. Ajankohtaista

Näillä sivuilla olevista tiedoista otetaan mielellään vastaan palautetta sähköpostitse osoitteella Paivi.Kuuppelomaki@cs.Helsinki.FI. Erityisesti arvostetaan tietoja sellaisista TKTL-opiskelijoille sopivista vaihto-opiskelumahdollisuuksista, joita ei ole listattu tässä.

2. Yleisiä periaatteita

Peruslähtökohta opiskelijavaihtoon tai työharjoitteluun pääsemiseksi on opiskelijan oma aktiivisuus. Vaihto-ohjelmia ja rahoituslähteitä on useita; osaa hoitaa laitos, osaa yliopisto (ks. esim. kohtaa "Tietoa vaihto-ohjelmista". Ulkomailla voi opiskella myös omin järjestelyin. Hakuajat ovat yleensä lopullisia; tiedot pitää hakea ajoissa, jotta saa hakupaperit perille määräaikana!

Vaihto-opiskeluun tarjottavat aikajaksot vaihtelevat muutamasta kuukaudesta yleensä yhteen lukuvuoteen. Lukukausien ajoitus vaihtelee maittain ja jopa yliopistokohtaisesti, Euroopassa tavallisesti syys-lokakuusta joulu-helmikuulle (Winter term)ja helmi-maaliskuulta touko-heinäkuulle (Summer term). Vastaavasti hakuajat vaihtelevat tämän mukaan yliopistokohtaisesti. Jatkossa käsitellään vaihto-ohjelmia kokonaisuutena Helsingin yliopiston lukuvuoden (1.8.-31.7.) puitteissa, vaikka kohdemaassa käytettäisiinkin jotain muuta aikajaksoa. On syytä olla tarkkana!

Ulkomailla suoritettavat opinnot pyritään lukemaan täysimääräisesti hyväksi Helsingin yliopistossa suoritettavaan tutkintoon. Tämä varmistetaan etukäteen opintosuunnitelman avulla. Käytännössä opinnot hyväksytään ja rekisteröidään täällä jälkikäteen (Suomeen paluun jälkeen) tavanomaista hyväksilukumenettelyä käyttäen. Kannattaa huolehtia, että kohdeyliopistosta saa tarpeeksi dokumentteja mukaansa, jotta kurssit voidaan käsitellä täällä asianmukaisesti. Esimerkiksi pelkkä opintojakson nimi ja laajuus ei yleensä riitä sen vastaavuuden selvittämiseen.

Joissakin ulkomaisissa yliopistoissa vaihto-ohjelma rajaa suoritettavien kurssien määrää ja/tai laatua. Selvitä etukäteen, että ko. yliopistossa on todella Sinulle mielenkiintoisia kursseja ja että vaihto-ohjelmasi sallii Sinun suorittaa haluamiasi kursseja.

Opiskelussa ulkomailla noudatetaan "maassa maan kielellä" -periaatetta; monessa yliopistossa englanninkielisiä kursseja on niukasti eikä välttämättä ollenkaan.

Yleisesti tärkeimpiä vaihto-ohjelmia ovat Erasmus-ohjelma EU-maihin ja Nordplus/Nordlys pohjoismaihin. Osa vaihtosopimuksista on laitosten välisiä ja osa kaikki yliopiston opiskelijat kattavia.

Vaihto-ohjelmiin kuuluu usein stipendi tai matka-apuraha, jonka suuruus vaihtelee ohjelmittain. Erasmus-stipendi määräytyy vaihdon keston mukaan välillä 1000-1500 euroa, poikkeuksellisesti max. 1800 euroa (3-12 kk; lukuvuoden 2007-08 tiedot).

Vaihto-ohjelmiin liittyy erilaisia ehtoja ja rajoituksia. Esimerkiksi: taustaksi vaaditaan vähintään vuoden opinnot, eikä Erasmus-stipendiä voi välttämättä saada kuin kerran opiskeluaikanaan (poikkeukset selvitetään erikseen).

Paljon yleistä tietoa opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla sekä erilaisista vaihto-ohjelmista löytyy kansainvälisen henkilövaihdon keskuksesta (CIMO, Centre for international mobility).

Erasmus-ohjelman haku on kaksivaiheinen: ensin haetaan paikkaa omalta laitokselta ja vasta laitoksella hyväksytty voi hakea paikkaa kohdeyliopistosta. (Yleensä kohdeyliopisto ei edes julkista hakulomaketta, vaan lähettää sen suoraan vain lähettävän laitoksen hyväksymille opiskelijoille.) Jälkimmäinen haku on muodollisesti yhtä tärkeä kuin edellinen, mutta laitos pyrkii suorittamaan jo lähtövalinnan niin, että valittujen hakemukset hyväksytään myös kohdeyliopistossa. Valintakriteerit ovat opintomenestys (opintoviikkomäärä, suoritustaso), opintojen vaihe, opintosuunnitelma ja kielitaito. Yliopiston vaihto-ohjelmissa lähtövalinnan tekee laitoksen sijasta Kansainväliset opiskelijapalvelut samanlaisin kriteerein.

Virallisen lausunnon opintosuunnitelmasta antaa laitoksella kv-yhdyshenkilö. Erasmus-ohjelmassa haettaessa opintosuunnitelma on kiinteä osa hakemusta. Lausuntoa varten on muissakin tapauksissa syytä esittää opintosuunnitelman ohella kopio kohdeyliopistoon lähetettävästä hakemuksesta. Opintosuunnitelman tulee sisältää vähintään lista suunnitelluista opintojaksoista, mielellään lisäksi opintojaksokuvaukset (löytyvät usein verkosta) sekä ehdotus siitä, mitä HY:n opintojaksoja suunnitellut opintojaksot mahdollisesti vastaavat.

3. Tietoa vaihto-ohjelmista

Muita linkkejä (sitoumuksetta)

4. Tiedotustilaisuudet

HY:n kansainväliset palvelut järjestää koko opiskelijavaihtoa koskevia tiedotustilaisuuksia. Seuraa tiedotusta Almassa!

Laitoksen omissa tilaisuuksissa pääpaino on Erasmus-sopimuksiin perustuvassa vaihdossa. Seuraa ilmoittelua tällä sivulla ja laitoksen ilmoitustaululla!

Laitoksen tilaisuudet

5. Tietojenkäsittelytieteen laitoksen vaihtosopimukset

Tietojenkäsittelytieteen laitoksella on Erasmus-sopimus noin 15 eurooppalaisen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen kanssa:

sopimusluettelo; linkit ja päivämäärät

Erasmus-ohjelma on yksi osa EU:n ILLP (Integrated Lifelong Learning Program) -ohjelmaa ja sisältää opiskelijavaihdon ja opettajavaihdon erillisillä sopimuksilla tiettyihin yliopistoihin. (Aiemmin käytössä ollut Sokrates/Erasmus ei siten ole enää ajantasaista käsitteistöä, koska Sokrates-ohjelma on päättynyt.)

Erasmus-hakemus lukuvuodelle 2010-2011 tehdään käyttäen sähköistä hakujärjestelmää. Lisäksi postitetaan/tuodaan hakemus allekirjoitettuna liitteineen paperilla Erasmus-yhdyshenkilölle (Päivi Kuuppelomäki, Tietojenkäsittelytieteen laitos, PL 68, 00014 Helsingin yliopisto).

Ohje sähköisen rekisteröitymislomakkeen käyttöön

Linkki sähköiseen järjestelmään.

Haku on 8.3-26.3.2010.

Liitteet (liitetään sähköiseen järjestelmään ja toimitetaan myös paperilla hakemuksen kanssa):

Valintakriteereinä opintomenestys (määrä ja taso), kielitaito, opintosuunnitelma; kriteereistä tarkemmin kv. opiskelijapalvelujen sivuilla).

6. Opiskelu Pohjoismaissa

Laitoksella ei ole Nordplus-verkostoa eikä muita Pohjoismaihin valmiiksi neuvoteltuja vaihtopaikkoja.

Periaatteessa mihin tahansa pohjoismaiseen yliopistoon voi hakea ns. Nordlys-verkoston kautta; hakuaika päättyy jo 31.1.2008 - myöhemmin voi saada paikan vain, jos niitä jää. Tarkemmat tiedot: Nordlys-vaihto-ohjelma ( Nordplus).

7. Apuraha opiskelijaliikkuvuutta varten (Freemover-stipendi)

HY:n Kansainväliset palvelut myöntää ulkomaille itsenäisesti hakeutuville perustutkinto-opiskelijoille matka-apurahan. Ohjeet sivulla Free mover -apuraha opiskeluun ulkomailla (Alma).

Pohjoismaissa tapahtuvaa Nordplus-sopimusten ulkopuolista vaihtoa varten on ns. Nordlys (freemover) -stipendijärjestelmä; ks. kohta 6.

Tietoa eri pohjoismaisista korkeakouluista saa esim. Your Gateway to Higher Education in the Nordic Countries -verkkosivulta.

8. Työharjoittelu ulkomailla

Ohjelmia: IAESTE, AIESEC jne., katso Harjoittelu ja työ ulkomailla (Alma).

(Työharjoittelua ei järjestetä yliopiston organisaatioiden kautta, joten työharjoittelijoista ei tule laitokselle tietoa elleivät opiskelijat anna sitä itse. Olisi mukavaa, jos työharjoittelijat kertoisivat joko yleensä siitä, että ovat harjoittelemassa jossakin (paikka, aika, harjoitteluorganisaatio) ja lisäksi kokemuksistaan työharjoittelussa. Tiedon voi lähettää sähköpostitse kv-yhdyshenkilölle.

9. Apurahoja

Apurahoista on tietoa mm. seuraavilla sivuilla:

10. Tilastoja, kokemuksia

Yliopiston keräämiä kokemuksia (Alma) - mukana myös tktl-opiskelijoiden kokemuksia