Yliopiston etusivulleSuomeksiInte på svenskaEnglish version
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen erikoistumislinja



- Linjan profiili

Erikoistumislinja kouluttaa asiantuntijoita ja strategisia uudistajia globaalien sovellusalustojen suunnittelu- ja toteutustehtäviin. Ryhmän erityisosaamisiin kuuluvat mobiilijärjestelmät, langaton tietoliikenne, globaalit arkkitehtuurit ja palveluperustaisten järjestelmien tukipalvelut. Erikoistumislinjan kohdealueena ovat hajautettujen järjestelmien osien ja kommunikointikäytäntöjen rakenteet, toteuttaminen, tehokkuus ja oikeellisuus.

Tarkasteltavia hajautettuja tai verkostomaisia järjestelmiä tarvitaan eri tasoilla. Internet ja langaton tietoliikenne muodostavat eräänlaisen perusväylän hajautettujen järjestelmien rakentamiselle. Tulevaisuuden Internet -aihepiirissä tarkastellaan tulevaisuuden Internetin ja muiden globaalien verkkoarkkitehtuurien rakentamista, erityisesti mobiilien käyttäjien tarpeisiin. Väliohjelmistot ja sovellusalustat muodostavat konkreettisen toimintaympäristön hajautetun järjestelmän laskennallisille ja tiedonkäsittelyyn keskittyneille osille. Laitekohtaisten järjestelmäpalveluiden aihepiiri keskittyy erityisesti kannettavien laitteiden sovellusalustoihin ja arkkitehtuureihin. Kun hajautettu järjestelmä ylittää organisaatiorajat, tarvitaan vielä hajautetusti toteutettua yhteistoiminnan hallinta. Verkon yhteistoimintapalveluiden aihepiiri keskittyy globaaleja sovellusverkostoja ja yhteisöjä tukeviin infrastruktuuripalveluihin.

Linjan syventävien opintojen pakollisten ja vaihtoehtoisten kurssien tavoitteena on antaa käsitteelliset perusvalmiuden näiltä keskeisiltä alueilta. Linjan opetuksessa ja tutkimuksessa tarkastellaan järjestelmien peruskomponenttien ja kommunikointikäytäntöjen rakennetta, toteuttamista, oikeellisuutta ja tehokkuutta. Linjan tutkimusmenetelmät sisältävät niin konstruktiivisia kuin formaaleja menetelmiä.

Hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenneohjelmistojen soveltaminen, kehittäminen ja analysointi vaativat teknisiä taitoja. Erikoistumislinjalla tarkastelun kohteena ovat järjestelmien itsenäisesti toimivat rinnakkaiset osat ja näiden osien välinen kommunikointi, joko esimerkiksi asiakkaina ja palvelijoina tai tasaveroisina ohjelmistokomponentteina. Kommunikointia sääteleviä algoritmeja käytetään useilla eri tasoilla: sovellusohjelmissa (WWW-selaimet ja -palvelijat, käyttöliittymät), hajautettujen järjestelmien peruspalveluissa (etäsuoritus, tietovarastot, järjestelmien väliset yhteistoimintaneuvottelut) ja laitteistomoduuleissa (CPU, IO-prosessori, laiteohjain).

Tiettyjen tekniikoiden hallinta ei kuitenkaan yksistään riitä. Nykyiset järjestelmät ja ohjelmistot ovat niin laajoja ja monitahoisia että niiden toteuttaminen perustuu aina ryhmätyöhön. Tämä edellyttää lisäksi ohjelmistotuotanto- ja projektityötaitojen hallintaa. Sivuaineopintoina suositellaan matematiikan lisäksi esimerkiksi menetelmätieteitä ja omaa erikoistumista tukevia opintoja.

- Tutkimus

Erikoistumislinjan tutkimusalueita ovat

- Tutkintovaatimukset v.2008

Kandidaatin tutkinto (v2008)

Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto on kaikille yhteinen, kts. Tietojenkäsittelytieteen tutkintovaatimukset 2008. Linjalle suuntaavien opiskelijoiden kannattaa jo kandidaatin tutkintoon suorittaa oman kiinnostuksen mukaan linjan opintoja tukevia valinnaisia kursseja, kuten C-ohjelmointi, joka on pakollinen linjan FM-tutkinnossa.

Maisterin tutkinto (v2008)

- Tutkintovaatimukset v.2005

Ennen 31.7.2008 opintonsa aloittaneet voivat opiskella 1.8.2005 voimaan astuneiden tutkintovaatimusten mukaan. Tutkintovaatimusten valinnasta, kts. Tietojenkäsittelytieteen tutkintovaatimukset.

Kandidaatin tutkinto (v2005)

Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto on kaikille yhteinen. Linjalle suuntaavien opiskelijoiden kannattaa jo kandidaatin tutkintoon suorittaa oman kiinnostuksen mukaan linjan opintoja tukevia valinnaisia kursseja, kuten

Maisterin tutkinto (v2005)

Syventävien opintojen ohella pääaineopinnot sisältävät hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen erikoistumislinjalla yhden aineopintojen opintojakson, C-ohjelmoinnin. Jos se on jo suoritettu LuK-tutkinnossa, voi sen osuuden korvata vapaasti valittavilla opinnoilla. Syventäviin opintoihin kuuluu linjan syventävien opintojen kursseja, kaksi seminaaria (yhteensä 6 op) sekä vapaasti valittavia syventävien opintojen kursseja (10 op). Lisäksi vaaditaan pro gradu -tutkielma sekä kypsyysnäyte.

Pääaineopinnot

AINEOPINNOT
58127C-ohjelmointi (4 op) (Mikäli ei kuulu alempaan tutkintoon)
584322SYVENTÄVÄT OPINNOT
Erikoistumislinjan pakolliset opinnot (24 op)
582497Käyttöjärjestelmät (8 op)
582417Hajautetut järjestelmät (4 op)
 Kolme seuraavista erikoiskursseista:
 581365Tietokoneen rakenne (4 op)
 582498Internet-protokollat (4 op)
 581288Tietoturva (4 op)
 581366Spesifioinnin ja verifioinnin perusteet (4 op)
 582420Väliohjelmistot (4 op)
Seminaareja (6 op)
Vapaasti valittavia tietojenkäsittelytieteen syventäviä opintoja (muita kuin seminaareja (10 op)
50131Pro gradu -tutkielma (40 )
50039Kypsyysnäyte
 

Sivuaineopinnot

Hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen erikoistumislinjalla ei FM-tutkinnossa ole LuK-tutkinnosta poikkeavia sivuainevaatimuksia. FM-tutkintoon voi kuitenkin liittää ylimääräisiä sivuaineita.

Syventävien opintojen pakolliset kurssit antavat kandidaatin tutkintoa syvemmän käsityksen linjan tutkimusalueesta ja sen keskeisistä kysymyksistä. Koska linjalla on neljä tutkimusaluetta, on valinnaiset kurssit syytä valita siten, että ne tukevat oman pro gradu -työn kirjoittamista joltakin osa-alueelta.

Vapaasti valittavia syventäviä opintoja (v2005)

Filosofian maisterin (FM) tutkintoon kelpaavat valinnaisiksi kursseiksi sekä linjan omat valinnaiset erikoiskurssit että HOPS-menettelyllä sovitut muiden linjojen vastaavantasoiset kurssit.

-Kurssit

Linjan kursseja järjestetään seuraavan perussuunnitelman mukaisesti. (Aihepiirilyhenteet: FI=Tulevaisuuden internet, INT=Verkon yhteistoimintapalvelut, LAI=Laitekohtaiset järjestelmäpalvelut)

kurssi jakso aihepiiri
Pakolliset kurssit vuosittain
C 2009-10 I periodi
Käyttöjärjestelmät 2009-10 I periodi
Hajautetut järjestelmät 2009-10 II periodi
Valinnaiset kurssit vuosittain
Internet-protokollat 2009-10 I periodi FI,LAI, INT
Tietokoneen rakenne 2009-10 III periodi LAI, FI
Autonomisten järjestelmien yhteistyö 2009-10 IV periodi INT, FI
Vaihtuvat erikoiskurssit Vuorovuosin tai harvemmin
Peer-to-peer networks (Vertaisverkot) 2010-11 ? FI, INT
Spesifioinnin ja verifioinnin perusteet 2009-10 II periodi INT, FI, LAI
Verkkojen tietoturva 2010-11? FI, INT, LAI
Mobile Middleware 2009-2010 IV periodi
Muita kursseja täydennetään myöhemmin 2009-11

- Pro gradut

Pro gradu -tutkielman tekemiseen liittyvät yleiset ohjeet on koottu sivuille Pro gradu -tutkielma. Opintoja suunniteltaessa on aina syytä muistaa, että gradu-aiheen taustana olevien kurssien suoritus on edellytys gradun aloittamiselle.

Linjan opintoihin soveltuvia graduaiheita voi kysellä Jussi Kangasharjulta ja Lea Kutvoselta. Osa graduaiheista niveltyy luontevasti tutkimusassistentin tehtäviin linjan projekteissa.

Yritykset ja laitoksen projektit tarjoavat toisinaan harjoittelupaikkoja, joihin liittyy graduntekovaatimus, kts. oheinen lista.

- Valmistuminen ja opintokokonaisuusmerkinnät

Opiskelija noudattaa oletusarvoisesti opintojensa aloitusvuonna määriteltyjä tutkintovaatimuksia. Halutessaan hän voi ottaa käyttöön myöhemmin voimaan tulleet tutkintovaatimukset.

Tutkinnon saamisen edellytyksenä on, että opiskelijan opintosuoritukset vastaavat valitun lukuvuoden tutkintovaatimuksia kaikilta osiltaan: pääaineopintojen, sivuaineopintojen ja muiden opintojen osalta. Kurssien vastaavuusluetteloa käyttäen voi arvioida, miten eri vuosina pidetyt kurssit vastaavat uudempia tutkintovaatimuksia; epäselvissä tapauksissa on syytä kysyä tulkintaa laudaturmerkinnän antajalta.

Lomakkeet v.2005 järjestelmän mukaisille tutkinnoille merkintäohjesivulta. Merkintä syventävien opintojen opintokokonaisuuden suorittamisesta (ent. Laudaturmerkintä) ja "muut opinnot" -merkintä on tarkoituksenmukaista hakea samalla kertaa.

- Linjaväkeä

Linjavastaavana toimii professori Lea Kutvonen

Linjan erikoistuutorina toimii lehtori (mvs) Tiina Niklander

Laitoksen opetusviroissa:

Dosentteja:

Linjan projekteissa työskentelevät tutkijat ovat linjan tutkimussivulla.


Sivua päivitetty 18.8.2008 /LK; kurssit ja opettajat 19.8.2009 /TN